Slovenija

Poslanci o migracijah na izredni seji 21. novembra

Ljubljana, 09. 11. 2018 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Izredna seja DZ, na kateri bodo poslanci razpravljali o dogovoru ZN o migracijah, bo v sredo, 21 novembra. Sklic izredne seje so zahtevali poslanci SDS, NSi in SNS, ki menijo, da dogovor, ki bo decembra sprejet v Marakešu, "vse migrante izenačuje med seboj in tako na dolgi rok odpravlja meje držav".

Poslanci bodo o migrantih razpravljali 20. novembra.
Poslanci bodo o migrantih razpravljali 20. novembra. FOTO: Kanal A

Izredna seja DZ, na kateri bodo poslanci razpravljali o dogovoru ZN o migracijah, bo v sredo, 21. novembra, je danes sklenil kolegij predsednika DZ. Dan prej se bo začela redna novembrska seja, ki bo prvo redno zasedanje DZ po ustanovni seji. Nanjo je kolegij med drugim uvrstil novelo zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.

Poslanci SDS, NSi in SNS so namreč zahtevali sklic izredne seje o dogovoru Združenih narodov o varnih, urejenih in zakonitih migracijah. Od vlade zahtevajo, da dogovor v celoti zavrne ter tudi aktivno nasprotuje sprejemu dokumenta. Predlagajo tudi, naj državni zbor priporoči vladi, da o vseh mednarodnih aktih, ki na kakršenkoli način obravnavajo meddržavne migracije, predhodno seznani slovensko javnost z uradnim besedilom takšnega mednarodnega akta v izvornem in slovenskem jeziku ter z njimi predhodno seznani DZ in upošteva njegova stališča.

Dogovor, katerega pripravo je Slovenija podprla, sicer po navedbah zunanjega ministrstva poudarja suvereno pravico držav, da same oblikujejo lastne migracijske politike. Je pravno nezavezujoč dokument in ne prinaša novih mednarodnopravnih obveznosti, pač pa temelji na že obstoječih mednarodnopravnih instrumentih. Decembra bo v Marakešu sprejet z aklamacijo, in ne s podpisom.

Opozicijski poslanci pa so prepričani, da dogovor "vse migrante izenačuje med seboj in tako na dolgi rok odpravlja meje držav". Opozorili so tudi, da vse več držav odstopa od te deklaracije. Na zunanjem ministrstvu so medtem izrazili stališče, da bi morala zaradi spremenjenih mednarodnih okoliščin vladna koalicija znova spregovoriti o tej zadevi. V koalicijski SD pa so izrekli jasno podporo dogovoru.

Dva dni prej se bo začelo redno novembrsko zasedanje

Izredna seja, na kateri bo DZ razpravljal o tej temi, bo 21. novembra, dva dni prej pa se bo začelo redno novembrsko zasedanje. Kolegij predsednika DZ Dejana Židana je danes določil njen dnevni red in na sejo med drugim uvrstil novelo zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, s katero vlada umika masovni avtomatični izračun za pravice iz javnih sredstev, ki bi se moral začeti uporabljati prihodnje leto.

Dan pred izredno sejo se sicer začne redno novembrsko zasedanje.
Dan pred izredno sejo se sicer začne redno novembrsko zasedanje. FOTO: iStock

Po nujnem postopku bo DZ odločal o vladni noveli zakona o davku na dodano vrednost (DDV), ki v slovenski pravni red prenaša dve evropski direktivi, spremembe pa se nanašajo na obravnave kuponov ter na opravljanje storitev in prodajo blaga na daljavo. Za prenos evropske direktive gre tudi pri zakonu o trgu finančnih instrumentov, z njim pa sta vsebinsko tesno povezana tudi predloga sprememb zakona o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov ter zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje. Vse te predloge DZ obravnava po nujnem postopku.

Na prvi vsebinski redni seji v tem mandatu bodo poslanci znova odločali o zakonu o nepremičninskem posredovanju, ki so ga "podedovali" še od prejšnjega sklica. Državni svet je namreč marca letos izglasoval veto na omenjeni zakon, DZ pa o njem zaradi padca vlade o njem še ni znova odločal. Državni svetniki so sicer zakonu očitali, da bo negativno vplival na pravno varnost v prometu z nepremičninami in poslabšal pogoje poslovanja nepremičninskih družb. Da bi zakon obveljal, mora zanj glasovati najmanj 46 poslancev.

Novembrsko zasedanje bo namenjeno tudi splošni razpravi o nekaterih poslanskih zakonskih predlogih. Med njimi so predlogi novel zakona o dohodnini, zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter zakona o delovnih razmerjih. Vse so vložili poslanci NSi kot odgovor na "vladne napovedi dodatnih davčnih bremen in nesprejemljivo radikalno govorico Levice".

Splošno razpravo bo DZ opravil tudi o več zakonskih predlogih poslancev SDS, ki so v DZ že bili zavrnjeni in so jih vložili znova. Gre za novelo zakona o davku na dodano vrednost, s katerim želijo stopnjo DDV vrniti na predkrizno raven, spremembe zakona o motornih vozilih, ki bi ukinile obvezno registracijo mopedov, ter novelo zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka, s katero bi 40 odstotkov katastrskega dohodka v davčni osnovi ostal trajen ukrep.

Poslanci pa bodo razpravljali tudi o vsebini letnega poročila varuha človekovih pravic ter poročilu o položaju romske skupnosti v Sloveniji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boško1980
10. 11. 2018 12.21
+7
Ko bo država poskrbela naj prej za Slovence potem naj pride keri želi DELAT v Slo. Z potrebnimi papirji! Ampak sprej bo NAŠO kulturo in način obnašanja če ne lahko gre takoj nazaj! Isto kot jaz pridem k hiši se obnašam kot gost ne kot lastnik oz več kot lastnik! Naj prej dolžnosti potem pravice ne obratno!
Brakedirt
09. 11. 2018 17.27
+7
bo jovan govoril kaj o svojih kvotah?
korintos23
09. 11. 2018 18.19
-1
Počakaj še dan dva, Grims jih v Kladuši prešteva in evidentira.
Boško1980
10. 11. 2018 12.31
+7
Čuj kori ,če si tak pameten kot se delaš, a prebiraš kaj tuje časopise? Če ja kako potem ne vidiš kaj te osebe počnejo, kakšne transparente kažejo! Jaz tega v Sloveniji nočem in 3/4 prebivalstva tudi ne! Samo vas 5-6 si jih tako goreče želi! Zgleda se ti je kaka grdo zamerila da se ji hočeš maščevat po Šeri...em pravu!!!! Zame si popolni be.....ec!!! Veš koliko je v Nemčiji ubojev iz časti v zadnjih 5letih? Vse to zagovarjaš!!!!
Al83
09. 11. 2018 17.19
+13
Če ste proti Marakeški pogodbi, ne volite Socijalnih Demokratov na županskih volitvah, za kazen zaradi prodaje in izdaje Slovenskega naroda in ubijanja Slovenske države.
Brakedirt
09. 11. 2018 17.28
+15
ne, volite komuniste, ki so enkrat ze odleteli z oblasti.
JE-BI-GA
09. 11. 2018 18.05
+5
Kaj bluziš, Dr. Anže LOGAR že krepko prednjači pred Jankovićem. Lepo da se Ljubljančani enkrat streznejo, šmarnica je hudič.
korintos23
09. 11. 2018 18.20
+5
Anže Logar, ups. doktor, česa ne vem, vodi močno pred zokijem na tromostovju!
komarec
09. 11. 2018 17.01
-4
Ravnokar gledam Grimsa na SLO 3, ta človek vidi samo še migrante, ne samo to, sanja jih, nonstop se mu prikazujejo in samo o temu še govori. Pa saj se mu že kisa.
Brakedirt
09. 11. 2018 17.29
+0
misli ,da bo s tem nabijanjem prisel na oblast.
korintos23
09. 11. 2018 18.21
-4
pipa, jaz ga pa razumem, migranti so mu vse v družini posilili, njega in Flokija celo 2x!
Boško1980
10. 11. 2018 12.57
+2
Kori kaj pri pi... si obetaš pozitivnega od teh migrantov da si jih tak goreče želiš?????
Shisui
09. 11. 2018 16.59
+18
A se ne gremo neke kvazi demokracije? Imejmo referendum, da vidimo, koliko populacije je pripravljene sprejeti afriške muslimane medse.
Al83
09. 11. 2018 17.21
+8
Pa Židanovi SDjevci morajo vsak po enega k sebi domov vzet, če jim je res toliko do njih
Brakedirt
09. 11. 2018 17.30
+4
jovan bo svoje kvote sprejel na rdeco trstenjakovo.
Boško1980
10. 11. 2018 12.23
+5
Saj nas je večina za referendum! Če so 2 za drugi tir potem bi komot lahko enega glede migrantov!
13klu?
09. 11. 2018 15.41
+9
Naj jih nastanijo v lepi Hrvaški ki ima tako lepo ,,more,, prijazne ljudi ter odlično kulinariko in je po koncu sezone polna praznih počitniških kapacitet namenjenih za goste
rokinja
09. 11. 2018 14.02
+18
Bog ne daj, da koalicija sprejme marakeški dogovor, v tam primeru, moramo imeti glavno besedo drzavljani Slovenije, saj se gre za našo-slovensko kulturo in slovenstvo !!!!!
srebrnibreg
09. 11. 2018 15.27
+2
Pred dnevi je bila ta deklaracija v popolnosti predstavljena na tem portalu tako, da ni takšen bav bav kot jo hočete eni prikazati.
flatearth
09. 11. 2018 13.28
+0
Kakšna izredna seja, saj zakoni so jasni,
kameltrajbar
09. 11. 2018 13.40
+5
Transformerji
09. 11. 2018 13.15
+23
Sprejmite Zakon: vsi, ki so brez dokumentov, ne morejo zaprositi za azil! In vsi tisti, ki so nelegalno (pa čeprav z dokumenti) prečkali mejo, ne morejo zaprositi za azil! Končno naredite nekaj pametnega in dobrega za svoj narod - res pa je, da niste bili izvoljeni. Če tega ne storitev, bo to naredila nova vlada!
VolkBrenin
09. 11. 2018 13.14
+16
o sami deklaraciji pa iz znanih razlogov na netu ne boste / pred tem bumom kdo bo podpisal ali ne / ...našli v bistvu - nič...Povsem enako , kot je bilo s TTIP , ki so ga najmanj 4.leta pripravljali SKRIVAJ v bruslju ...spet iz znanih razlogov ...In raja sanja , kako se bo temu uprla...Mogoče pa bo kdo premislil kakšne ideje je imel pokojni Tito s poudarkom na neuvrščenih , razorožitvi in še marsičem...pravemu politiku , ki danes / sicer pozno/ išče rešitve bi bila študija omenjenega dolgoročno še kako dobrodošla za celotno eu in tudi preostali svet , začenši z afriko in bližnjim vzhodom ...Ampak danes je bolj pomemben bdp in " rast " za 1% elite ..kot pa dolgoročni mir ...narodi so samo sužnji živeči v iluziji svobodnih odločitev in demokracije...Za konec se lahko vprašate - o čem sploh odločate ..
vinogradnik33
09. 11. 2018 13.12
-7
Na soočenju v odmevih pred tremi dnevi , ko je Rosvita soočila štiri poslance , so dokazali enemu glavnih protagonistov in govorcev SDS Grimsu , da LAŽE , ZAVAJA IN STRAŠI prebivalce Slovenije z migranti ! Sedaj pa izsiljujejo eno za drugim izredne seje parlamenta , da bi preprečili vladi normalno delo , da bi potem lahko s prstom pokazali na vlado kako nesposobna je , ker ni naredila nič od zadanih nalog ! To je način delovanja SDS sekte !
rokinja
09. 11. 2018 14.04
+5
Sram naj te bodi, v dno duše naj te bo sram, če bi bil pravi Slovenec, ne bi tako govoril, sramota !!!!!!!
vertex
09. 11. 2018 14.20
+0
šef sds tudi ni slovenec..samo slovensko ime si je dal
vinogradnik33
09. 11. 2018 15.19
+2
rokinja , resnica resnično boli , kajne in nekateri je ne prenesejo , zato se zatekajo k laži in potvarjanju in mene ni sram , ker govorim in pišem resnico !
felix58
09. 11. 2018 16.54
+3
vinogradnik lepo si napisal...rokinja tebi pa bi rekel tako, da naj kar pridejo tisti borboritneži, s prstom bomo pokazali na vas
VolkBrenin
09. 11. 2018 13.00
+14
te seje so farsa in mešanje megle ...Slovenija bo naredila točno tisto , kar bo v befelu iz bruslja ...Vse ostalo je blebetanje in izguba časa...predvsem pa prosojno zavajanje javnosti...
BožjiSvetovalecPolde
09. 11. 2018 12.53
+19
1 noč nazaj 1 pakistanec z Francije prevažal 7 ileglanih pakistancev ko so videli policijo so začeli bežati 180 kmh in ogrožali druge v prometu dolker se niso prebrnili na streho. Seveda bili so opraskani peljali so jih v bolnico na naše stroške po vsej verjetnosti so zaprosili za azil katerega bodo najbrž tudi dobili saj so ubogi begunci z Pakistana.
srebrnibreg
09. 11. 2018 18.41
+5
Kateri je kriv. Šarec, Cerar, Židan ali Mesec?
FCL
09. 11. 2018 12.46
+8
Predno bodo začeli mlatiti prazno slamo naj gredo vsi v Azilni dom in se tam pozanimajo o dejanskem stanju!!!! Najbolj kretensko je razpravljati o neki temi o kateri nimaš dejanskih podatkov! No dajmo posranci o.p. poslanci.
wertex
09. 11. 2018 12.44
+27
enostavno ne morem razumet skrajnih levičarjev iz vrst Levice in SD ki goreče zagovarjajo priseljevanje afroarabskih muslimanskih migrantov v Slovenijo in s tem uničenje vrednost in običajev slovenskega naroda. Nedavno tega je soroševa plačanka in sramota v EU parlamentu Tanja Fajon ogranizirala okroglo mizo na temo Proti kulturi strahu in opravičevala nasilni pohod arabskih moških v evropo...samo nekaj udeležencev in podpornikov migracij na tem sramotnem omizju,..zadnji partijski šef in šef globoke države Milan Kučan, Milan Brglez ali as Brzi Mile, radikalno nesposobni Dejan Židan, kvazi pravnica švarc pipan,... Levaki namreč ne vedo da islamisti sovražijo v prvi vrsti levičarje
VolkBrenin
09. 11. 2018 13.02
-2
pa kdo od teh zagovarja priseljevanje....??? Boš dal kakšen argument...??!!
wertex
09. 11. 2018 13.08
+4
naj fajonova komentira kulturno obogaten napad somalijca v avstraliji?
aristotel
09. 11. 2018 13.08
+21
2202 ...sem levo usmerjen ampak se strinjam s tabo v Sloveniji je po osamosvojitvi prišlo okoli 120.000 ljudi iz bivše YU in še prihajajo in sedaj nam bi še uvozili ljudi ki nas ne marajo,imajo drugo kulturo,vero,običaje in večina išče samo koristi to je vseznano zato bi radi samo na zahod,če pa tam več ne bodo mogli pa bo dobra tudi Slovenija...ni mi jasno kaj razmišljajo in koliko ljudi bi radi pripeljali in zakaj naj se enkrat razjasnijo da vidimo kaj bi sploh radi ti naši vrli politiki !!!
SheepLover
09. 11. 2018 13.23
+1
trdovrat
09. 11. 2018 16.17
-4
Aristotel, če ne bi bilo delavcev z juga skupne države, bi se pol slovencljev utopilo v lastnem dreku! Celo Romuni in Bolgari, so jim morali priti pomagat! SMRT FAŠIZMU
trumpet2018
09. 11. 2018 12.42
+27
marakeška deklaracija sicer res ni pravno zavezujoča, to so klovnu šarcu povedali pravniki, in to zdaj ponavlja kot pokvarjen kasetofon, vendar podpis takšne globalistične NWO deklaracije je za moje pojme veleizdaja in vnaprejšnja kapitulacija pred islamistično invazijo
VolkBrenin
09. 11. 2018 13.03
+4
trumpet...to niso povedali Šarcu/ samo njemu ...ampak vsem eu politikom ...zato ne podtikaj tega Šarcu...
trdovrat
09. 11. 2018 16.21
-4
Trumpet, spusti rolete in ugasni luč, pa če nimaš psička pač sam lajaj! Ali pa kruli kot gujdek, pa se te bodo na daleč ognili! Če in kadar bodo prišli, pa slabo kaže, jih je že grimmček zadržal!
Transformerji
09. 11. 2018 12.41
+23
O čem bodo pa odločali.? Res me zanima. Nikakor ne morem pozabiti prispevka, kjer v gozdu ležijo odvrženi dokumenti in vrečka s hrano.....Samo glejte, da nas ne porinete še v večjo bedo - zato skrbite čisto vsi od osamosvojitve naprej. Saj se zavedate, zakaj je bil izraz volivcev, da je Jelinčič ponovno v parlamentu. Si predstavljate nove volitve???
DirtySanchez
09. 11. 2018 12.32
+29
ja dobro jutro da se je slovenska politika zbudila in bo naredila tudi nekaj v smeri migrantov. Upam da je vsem politikom jasno , da jih v Sloveniji ne želimo imeti sploh. Če jih enkrat spustijo v našo državo jih bomo imeli tukaj, saj bodo Avstrija in vse ostale države takoj zaprle svoje meje. Tako , da prosim lepo še 1x ne rabimo jih.
Julijann
09. 11. 2018 12.29
+34
Po naključju sem sinoči ujela oddajo Direkt hrvaške RTL ... novinar je bil med novinarji in dejstva ... to so v glavnem mladi moški, ki z letalom pripotujejo iz afriških držav do Turčije, tam potem svoje potne liste pošljejo domov, ker mislijo, da imajo brez njih večje možnosti za naprej ... če si lahko kupijo karto do Turčije, zakaj si jo ne do Belgije, Nemčije ... in si tam uredijo delovno vizo? ... in navsezadnje, če so to ljudje, ki zaradi slabih domačih pogojev, stradanja iščejo delo v evropskih državah, potem ne vem, kakšne vrste stradanja in slabega življenja imajo za sabo, če držijo v rokah najnovejše mobilnike, si kupujejo kartice z večjo močjo ... mislim, no ...pa kaj se ta evropska politik z našo vred nekaj spreneveda ...
Julijann
09. 11. 2018 12.30
+11
...novinar je bil seveda med temi iskalci zaposlitve, torej, migranti !!!
raptor2
09. 11. 2018 12.19
+18
Na volitvah sem volil SNS Jelincica, ker nisem hotel migrantev in vedel sem da bo on naredil vsaj to da migrantem in beguncem ne bo dovolil vstop v naso drzavo. Skoda ker ga ni vec ljudi volilo
Razumnež
09. 11. 2018 12.31
+2
Boli Zmageca za begunce.. ampak boli ga tudi za Slovence. Njemu se gre bolj za umetnine, staro literaturo, redke zbirateljske dragocenosti, itd.... Verjemi, da mu za Slovenijo dol visi.