Slovenija

DZ odredil parlamentarno preiskavo glede zaščitne opreme

Ljubljana, 14. 07. 2020 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Urša Zupan
Komentarji
284

DZ je odredil parlamentarno preiskavo glede nabave in zalog zaščitne in medicinske opreme za zoperstavljanje epidemiji covida-19, v kateri bodo ugotavljali morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij v tej zadevi. Zaključek dela komisije je po mnenju Marka Bandellija iz SAB že mogoče predvideti: glasil se bo, da nihče ni bil nič kriv, da so vse naredili, ker so reševali življenja, in da je bilo vse zakonito.

 

Odreditev preiskave je zahtevala koalicija, s tem pa prehitela opozicijo, ki je pred tem napovedala preiskavo z enako vsebino. Preiskava bo zajela tudi obdobje pred nastopom vlade Janeza Janše, in sicer od 1. februarja naprej. O odreditvi preiskave ni glasovanja.

Nezaslišano je, da preiskovalno komisijo ustanovi koalicija, je v razpravi poslancev o ustanovitvi preiskovalke glede opreme menila Bojana Muršič iz SD. Upa, da bodo izsledki preiskave korektni, ne pa pamflet. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je bil na tem mestu tudi v vladi Marjana Šarca, pa bi moral Šarca pravočasno obvestiti o praznih skladiščih, je izpostavila. Po njenih besedah se ves čas govori o praznih skladiščih ob nastopu vlade Janeza Janše, kar je sicer res, toda treba je pogledati tudi, zakaj so bila prazna, je pozvala. Izpostavila je, da je vsaka preiskovalna komisija zelo zahtevna, zaslišanja pa vodi predsednik, ki ima glavno besedo. Če se res želi priti zadevam do dna, bi bilo veliko bolje, da bi predsednik prihajal iz opozicije, je menila.

DZ je odredil parlamentarno preiskavo glede zaščitne opreme.
DZ je odredil parlamentarno preiskavo glede zaščitne opreme. FOTO: Miro Majcen

Alenka Jeraj iz SDS je povedala, da koalicija z zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije ni ničesar kršila. Po poslovniku lahko pač določeno število poslancev predlaga ustanovitev preiskovalne komisije, kar so v koaliciji tudi naredili, potem ko so kar nekaj časa poslušali napovedi opozicije o tem koraku. Glede vloge predsednika komisije pa je pritrdila temu, da je večina dela ponavadi na predsedniku. Vendar pa so vsi člani enakopravni in enakovredni in lahko svoje delo opravljajo zelo dejavno, je izpostavila.

Monika Gregorčič iz SMC pa je pojasnila, da centralna nabava zaščitne medicinske opreme v času Šarčeve vlade ni sodila v delokrog ministrstva za gospodarstvo, saj je bila nabava decentralizirana. Ministrstvo je bilo vpleteno le posredno, ker je zavod za blagovne rezerve njegov organ v sestavi. Počivalšek je za centralno nabavo postal zadolžen šele v Janševi vladi, je poudarila.

Edino orodje, ki zdaj ostane opoziciji, bo priprava ločenega mnenja na koncu, je ocenil Marko Bandelli iz SAB. Zaključek dela komisije je namreč po njegovem že mogoče predvideti. Glasil se bo, da nihče ni bil nič kriv, da so vse naredili, ker so reševali življenja, in da je bilo vse zakonito, je dejal.

Vroča razprava: 'Debata naj se z ulic preseli na preiskovalno komisijo'

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v DeSUS dejali, da je nova vlada prevzela gašenje požara brez ustrezne opreme, ki bi morala biti že pripravljena. Nova preiskovalna komisija bo ugotavljala politično odgovornost, posebna pozornost pa bo namenjena delovanju institucij pri zajezitvi epidemije. Če se je pojavilo osebno okoriščanje, v DeSUS pričakujejo, da bodo ustrezni organi ukrepali, je povedal Franc Jurša.

Cena opreme se je z razmahom epidemije povišala, roki za dobavo pa podaljšali, so spomnili v SDS. Šerčeva vlada po besedah Lidije Ivanuša ni pravočasno ukrepala, da bi zagotovila dovolj opreme, tako da so novo vlado pričakala prazna skladišča. Preiskovalna komisija naj preveri vse vidike nakupa zaščitne opreme, je pozvala.

V preiskovalni komisiji bodo sodelovali tako koalicijski kot opozicijski poslanci, so izpostavili v SMC. Če želijo bodisi v koaliciji bodisi opoziciji res priti do vseh okoliščin in podatkov, potem je med njimi več skupnega, kot se zdi, je dejala Mateja Udovč. V SMC nimajo težav z upoštevanjem predlogov vseh strank, ker ničesar ne skrivajo, je zagotovila.

V NSi želijo, da tudi pristojni organi pridejo obravnavani zadevi do dna, kaj se je torej dogajalo v času, ko na trgu niso bile normalne, ampak "mafijske " razmere, je dejal Aleksander Reberšek. Želijo si, da se debata z ulic prenese na preiskovalno komisijo, cilj NSi pa je priti do resnice.

V opoziciji pa so bili kritični. Z izbranimi podjetji so bile dogovorjene stoodstotne ali še večje marže, so poudarili v LMŠ. Vlada nima nobenih moralnih zavor več, je dejal Brane Golubovič. Z blokado opozicije, da bi preiskovala nabave opreme, je koalicija po njegovih besedah pokazala, da ji vrednote ne pomenijo veliko. Namen ustanovitve preiskovalke je zaščititi Janšo, Mateja Tonina in Počivalška, je ocenil.

Manever koalicije, ki je sama vložila zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije, po mnenju SD pomeni kupovanje časa. A prej ko slej se bo pokazalo, kaj se je v resnici dogajalo, je še dejala Muršičeva. Samo upati je, da bo še pred preiskovalno komisijo svoje delo opravil tudi Nacionalni preiskovalni urad, je dejala.

Po mnenju SAB bi bilo edino pravilno, da bi predsednik komisije prišel iz opozicije, je dejal Bandelli. Koalicija je po njegovih besedah zlorabila epidemijo in se okoristila, kršitelje pa je treba poklicati na odgovornost. Zapravljenega davkoplačevalskega denarja sicer ne bo mogoče dobiti nazaj, mogoče pa bo ugotoviti, ali je bil porabljen na pregleden način, je sklenil.

Odreditev preiskave je zahtevala koalicija, s tem pa prehitela opozicijo, ki je pred tem napovedala preiskavo z enako vsebino.
Odreditev preiskave je zahtevala koalicija, s tem pa prehitela opozicijo, ki je pred tem napovedala preiskavo z enako vsebino. FOTO: Miro Majcen

Tudi o nadzornikih v SDH in noveli tretjega protikoronskega zakona

Še ena današnja točka dnevnega reda, ki vzbuja zanimanje javnosti, je glasovanje o predlogu vlade za imenovanje dveh nadzornikov Slovenskega državnega holdinga (SDH). Ministrski zbor za člana nadzornega sveta, ki bosta nasledila Duška Kosa in Damjana Beliča, predlaga nekdanjega prvega davkarja v državi Ivana Simiča, ki v zadnjem času svetuje vladi pri pripravi protikoronskih ukrepov in vodi strateški svet za debirokratizacijo, ter nekdanjega predsednika uprave zavarovalnice Grawe Boža Emeršiča. Vladni predlog mora v DZ dobiti 46 glasov, glasuje pa se o obeh imenih skupaj.

Bo pa DZ danes opravil tudi prvo obravnavo predloga LMŠ za noveliranje tretjega protikoronskega zakona, po katerem bi bili posamezniki, ki so imeli 13. marca v Sloveniji stalno prebivališče, od oktobra do decembra letos upravičeni do univerzalnega dohodka v višini 100 evrov na mesec. S tem želijo v LMŠ spodbuditi zasebno potrošnjo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (284)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
14. 07. 2020 19.48
+5
Lopovi spadajo v zapor!
Mogočnež
14. 07. 2020 17.05
-9
Hvala Bogu za tako vlado, ki je tako hitro in perfekto poskrbela za državljane, njim gre zahvala za to, da imamo v Sloveniji tako malo okuženih, hvala g. Janša! Naslednji mandat imaš zagotovljen
Bojan-F
14. 07. 2020 17.44
+6
poneumljanje
14. 07. 2020 18.02
+10
Periot222
14. 07. 2020 19.49
+6
Kaj je ovca se 20 let bos placeval pufe vodje!
Periot222
14. 07. 2020 19.51
+3
mogocen zaradi taksnih ki ste neumn. mladi trpijo!
Bojan-F
14. 07. 2020 17.00
+7
Ga. Jeraj Alenka bo zacela pri ga. Godec Jelki ... "Bili smo na nicli. Imeli smo nic ventilatorjev v celotni drzavi." ... in jo pribila na sramotilni steber!
Bojan-F
14. 07. 2020 17.03
+7
... potem se bo lotila g. Pocivavsek Zdravkota in ga vprasala, kako si je predstavljal, da bo Bitenc dobil v nekaj urah od drzavne (!) banke za 50% visji znesk kot je imel prometa v letu 2018 ...
Bojan-F
14. 07. 2020 17.05
+6
... za posladek si bo pustila g. Hojs Alesa ... stiskala mu bo prste med vrata, dokler ne bo priznal, da se je z g. Zakrajsek Antonom dogovarjal za "postponed" dobav zascitne medicinske opreme ... letelo bo perje!
vinogradnik33
14. 07. 2020 18.27
+7
In to ta Jerajeva z najnižjim IQ , bo vodila preiskovalno komisijo , saj si delajo norca iz samega sebe !
vinogradnik33
14. 07. 2020 16.34
+11
Vlada ustanavlja preiskovalno komisijo , ki naj bi preiskovala njihove rabote za časa korona krize pri nabavi zaščitnih sredstev ! S tem manevrom želi zaščititi Počivalška , Tonina in nenazadnje tudi Janšo zato je potrebna ta farsa ! Želijo prekriti korupcijo , preplačane nabave zaščitnih mask , med katerimi je veliko neuporabnih in sedaj ležijo po skladiščih in nabavo neuporabnih raspiratorjev . Utišali so policijo , NPU in preprečili opoziciji , da bi raziskala dogajanja in korupcijo . Podobno se je dogajalo . ko je Mogetova komisija , ki je preiskovala prodajo orožja in ostale rabote Janše , ko je prišla že skoraj do dokončnega poročila so to komisijo ukinili , da ne bi prišlo na dan ta umazana trgovina z orožjem , ki so jo vodili Janša , Bavčar in Krković .
Boris6116
14. 07. 2020 15.48
+8
Preiskovali bodo sami sebe! #svojisvoje
cirenij
14. 07. 2020 15.47
+1
Dragi moji slovenčki. Če ne bi bilo teh mask, tudi z gumico, nas za Božič ne bi bilo nič več. Si predstavljate to katastrofo slovenskega naroda?
Jagenjcek
14. 07. 2020 15.18
+4
Tole "špricanje"razprav v državnem zboru bi morali najostreje sankcionirati.In to z zmanjšanjem plače.Norčevanje iz davkoplačevalcev.Pred Maxijem pa za mizami poslanci,ki bi morali "delati"
puspan
14. 07. 2020 15.22
+7
A misliš, da v parlamentu kaj drugače delajo, kot v Maxiju? Ko jih gledam, ko tipkajo na računalnik, to ni drugega, kot računanje, koliko dnevnic bo konec meseca.
kure bedne
14. 07. 2020 14.34
+26
Ko bodo končane parlamentarne počitnice bo ta zadeva že pozabljena. Sicer pa, preizkovali bodo itak sami sebe. Zadeva rešena. Kaki kekci.
morski val
14. 07. 2020 14.33
+21
Najboljše da od sedaj vsak lopov zase ugotovi, da je pošten in sodišča sploh ne bodo več potrebna.
Jagenjcek
14. 07. 2020 14.31
+18
Šele danes so povedali,da je vlada razdelila "1.1 mlrd" Evropske pomoči od skupno cca 5 mlrd.Od teh je približno polovica nepovratnih.In zdaj se prerekajo če bi ljudem vrgli drobtinice v vrednosti 100 evrov na mesec.
zibertmi
14. 07. 2020 14.56
+16
ostalo bo pristalo na računih in glej nihče ne bo vedel od kod.verjetno je komu znana zgodba.je pa res ,da imajo eni hudo demenco
Typing...
14. 07. 2020 14.25
+26
Zakaj pa v parlamentu ne nosijo Pocivalskovih mask z elastiko!??
zibertmi
14. 07. 2020 14.54
+13
blackwizard
14. 07. 2020 14.22
-18
ko prebiram komentarje od levičarjev mi gre na bruhanje...največ so pokradle leve vlade in je bilo vse ok
Domendo
14. 07. 2020 14.16
+10
Komplicirajo. Noben ne govori več, da ni denarja ampak iščejo izgovore ki so samo v njihovih pohlepnih glavah. Ljudje vidite zdaj kako so 30 let kradli in lagali. Če dobijo ljudje potem nebo za jahte pa mercedeze. Več nepremičnin in polnih računov v tujini. Vsi so isti lopovi.
Kekec 007
14. 07. 2020 14.12
+20
Slovenska kleptokracija v obliki zdejšnje oblasti se je namenila še eno epizodo delanja norca iz državljanov in davkoplačevalcev.
TolstojV
14. 07. 2020 14.12
+26
Kako to, da je Janša vedno povezan s korupcijo enkrat posojilo denarja Snežiča SDS-su enkrat orožje na mariborskem letališču enkrat Patrija enkrat zaščitne maske vedno se dogaja korupcija ko je on na neki funkciji! Vem da gre za dogodke na neznanem kraju neznanega dne in samo za obljubo nagrade pri maskah a vendar se dogaja oškodovanje davkoplačevalskega denarja in vsi so hoteli pomagati Slovencem, ker ni bilo zaščitnih mask. Zdaj pa nam te maske nič ne koristijo ker je Janša podprl Hrvaški turizem in pustil odprte meje za balkance. Zdaj smo na barvni lestvici rumeni!
Bukovlist
14. 07. 2020 15.16
-8
Tolstoj vzemi si čas in napiši še vse afere tvojih!
maneno48
14. 07. 2020 15.45
-4
TolstojV, na mariborskem letališču je imel kučan svoj arzenal!!! ne podcenjuj ga, strup je v majhnih flaškah!!!
VolkBrenin
14. 07. 2020 14.08
+26
kdaj bo opevana janševa vlada odgovorila na 190 vprašanj računskega sodišča , ki jih je to postavilo 19.maja z rokom za odgovor do petka - 22.maja.....8 petkov je mimo .....odgovora pa ni ...A je janševa vlada neoperativna....ali je vmes kakšna težava , da NI odgovorov....??? a ne gre za resnico in najbolj opevanih in poštenih...???!!!
Jagenjcek
14. 07. 2020 14.05
+14
Ko poslanci ne poznajo dejstev in pravega namena UTD-ja in govorijo o tej temi kot v kakšni gostilniški debati
Janezdolar80
14. 07. 2020 14.04
+22
Janša ima v vitrinah pokal za najslabšo vlado (2004-2008) in pokal za najkrajšo vlado (2012-2013)...s to 3. vlado bo zrediral oba rekorda hkrati...res ne morem verjeti, da dejansko obstajajo ljudje, ki ga pri vsem tem kriminalu in sovražnosti podpirajo... 🤮🤮🤮
Janezdolar80
14. 07. 2020 14.00
+32
Dokler bodo preiskovali sami sebe se bo kriminal in korupcija lepo prikrivala...s takšno preiskavo so samo priznali svojo lopovščino...
šoferkabusa
14. 07. 2020 13.59
+18
Naj preiskuje tisti, ki bo to naredil zastonj. Vsaka kvazi komisija nekaj stane in samo zato se grebejo, za dodatek v svoj žep.