Slovenija

Poslanci odredili preiskavo o gradnji avtocest

Ljubljana, 15. 07. 2009 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni zbor je na predlog skupine poslancev SDS, SLS in SNS odredil preiskavo o ugotovitvi morebitnih nepravilnosti pri gradnji avtocest in lastninjenju gradbinskih podjetij.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko
Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko FOTO: POP TV

Zahtevo za preiskavo je vložilo 38 poslank in poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS) – podpisali pa so jo še vsi poslanci SDS, SLS in SNS ter Franc Pukšič. V razpravi so poslanke in poslanci iz koalicije izpostavili pomisleke o preobširnosti zastavljenega dela in o političnem obračunavanju za tekoče potrebe.

Cilj preiskave, ki bo zajemala celotno obdobje gradnje avtocest, je po besedah Branka Mariniča iz SDS ugotoviti politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali v postopkih gradnje avtocest in ostale prometne infrastrukture. Podpisani poslanci namreč sumijo, da so bili nekateri postopki "netransparentni, negospodarni in politično dogovorjeni“.

Anton Anderlič iz LDS
Anton Anderlič iz LDS FOTO: POP TV

Koalicija: preiskava je preobširna

Nekateri poslanci iz koalicije so v razpravi izrazili pomisleke, da je preiskava preobširna in da bi se preiskavo lahko izrabilo v politične namere. Janko Veber iz poslanske skupine SD je dejal, da bi v preiskavo lahko vključili tudi odločitev prejšnje vlade za spremembo cestninskega sistema, saj je po njegovi oceni šlo za ozek strankarski interes pred volitvami, ne pa za javni interes. Veber je opozoril še na preobsežnost preiskave, prav tako Lojze Posedel iz poslanske skupine Zares.

V poslanski skupini DeSUS pa dvomijo, da bo komisija dala pričakovane rezultate. Menijo, da gre za nabiranje političnih točk, a so ustanovitev preiskave kljub temu podprli. Kritičen do odreditve preiskave je bil tudi Anton Anderlič (LDS), ki je komisijo označil za misijo nemogoče. Po njegovem bi bilo ustrezneje, če bi sume na nezakonite posle prijavili utreznim organom.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

_glamour_
16. 07. 2009 07.24
zakaj mi plačujemo najvišje davke v evropi, če pa naši neodgovorno delajo z denarjem?!
neptun1980@email.si
16. 07. 2009 07.13
Kaki bedaki te so to? Glede na to, da jim je v njihovem mandatu bilo očitno vseeno, kako in za kak denar se gradijo AC, sklepam, da jih trenutno vodi samo želja po čimvečji medijski pozornosti in nabiranju volilnih glasov. Če bi že slučajno ob naslednjih volitvah moral razmišljati koga zopet volit, se za te vole pač ne bom odločil... Saj je več kot očitno kaj je njihov edini interes. In to definitivno ni zaščita javnih financ.
12345s
15. 07. 2009 23.23
Trla baba lan...
odbogaposlan
15. 07. 2009 17.28
pa še to, poročajte rajš koklko dobi vsak član komisije in predsednik dodatnega denarja, ker sedi v tej komisiji in se smeji slovenskemu folku!
frako
15. 07. 2009 17.27
kdo zdej spet ni dubu kuverte. valda da je kle pouno nepravilnosti
odbogaposlan
15. 07. 2009 17.27
eh, jeb_o jih ja, 4 leta so bli na oblasti pa niso sprožili nobene preiskave o gradnjah avtoceste, zdej se pa nekaj preseravajo, ko ne bo tako in tako nobenega učinka. ena in ista bannda.
gismo@email.si
15. 07. 2009 17.20
Bruhahaha. In komisijo bojo sestavljali spet sami predstavniki opozicije, da bojo še mal penezev v žep pospravili, na koncu pa itak ne bo nobenega rezultata. Smotani politiki nimajo pametnejšega dela.
damekk
15. 07. 2009 17.20
In katera preiskava do sedaj je prinesla kak omembe vreden rezultat? Spet bodo imeli en kup članov preiskovalne komisije, predsednika, tajnika, sejnine in še kaj. Me prav zanima, kateri od politikov pri nas je popolnoma neodvisen od velikega gradbenega lobija, ki ima lovke povsod. Če bodo preiskovali "svoje", dvomim, da bo kakšen učinek... Boljše, da bi ta čas in denar posvetili pripravi projektov, kako obstoječo stanje izboljšati. Bi imela raja več koristi.
mamicaLJ
15. 07. 2009 17.19
anderlic, kontaktiraj me :) lol
miha040
15. 07. 2009 17.08
anderlić povej koliko imaš delaža v sct-ju.. govori se da je četrtinski lastnik zidarjevega imperija...
Braveheart
15. 07. 2009 16.42
Mi se vlačimo po cestah, a temu se tudi reče nabiranje političnih točk? Edino pravilno, da se jim stopi na prste!