Slovenija

Omejevanje delovanja vard na meji: globe v višini od 500 do 2000 evrov

Ljubljana, 24. 09. 2020 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Neža Pušnik, STA
Komentarji
149

Poslanci so na seji DZ z 48 glasovi za in enim proti podprli dopolnitve zakona o varstvu javnega reda in miru ter zakona o nadzoru državne meje, ki so ga v opozicijskih SD, LMŠ in SAB predlagali z namenom omejitve delovanja paravojaških enot oziroma t. i. vard. Na glasovanju je bilo sicer prisotnih 84 poslancev, v Levici pa predlogov niso podprli, niti jim niso nasprotovali. Dopolnitve zakonov predvidevajo visoke kazni, in sicer globe v višini od 1000 do 2000 evrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dopolnitev zakona o nadzoru državne meje posameznikom in skupinam prepoveduje nadzorovanje državne meje, ki bi bilo podobno policijskim nalogam. Prepovedano je tudi oviranje policije pri nadzoru meje in spodbujanje ali organiziranje varovanja državne meje. Dopolnitve zakona o varstvu javnega reda in miru pa med drugim prepovedujejo vzbujanje videza uradnih ali vojaških oseb z nošenjem in razkazovanjem orožja ter z nošenjem maskirnih oblačil in obutve. Gre sicer za prenovljena predloga zakonov, ki ju je že v preteklosti vložilo notranje ministrstvo, takrat pod vodstvom Boštjana Poklukarja

Poklukar se je na novico odzval z besedami: "Če se hoče, se tudi zmore." Poslankam in poslancem je ob tem čestital za sprejetje novel. 

Globe se gibljejo med 500 in 2000 evrov

Predlog zakona o dopolnitvi zakona o nadzoru državne meje predvideva, da se z globo najmanj 1000 evrov kaznuje posameznik, ki z namenom nadzora državne meje ravna na način, ki je enak ali podoben oblikam opravljanja policijskih nalog ali posameznik, ki ovira policijo pri izvajanju nadzora državne meje. Če je dejanje storjeno v skupini najmanj dveh oseb, se posameznik kaznuje z globo najmanj 1500 evrov. 

Z dopolnitvijo zakona o varstvu javnega reda in miru pa je predvideno, da kdor nosi, razkazuje ali uporablja predmete z namenom vzbujati videz, da izvaja naloge uradnih ali vojaških oseb, se kaznuje z globo od 500 do 1000 evrov. Če je dejanje storjeno v skupini najmanj dveh oseb, se posameznik kaznuje z globo od 1000 do 2000 evrov. 

Kdor nosi maskirna oblačila, uniformo ali oblačila, podobna uniformi uradnih ali vojaških oseb in s svojim obnašanjem, ravnanjem, gibanjem in zadrževanjem na določenem javnem ali zasebnem kraju ali z uporabo opreme ali pripomočkov vzbuja videz, da izvaja naloge uradnih ali vojaških oseb, se kaznuje z globo od 500 do 1000 evrov. Če je dejanje storjeno v skupini najmanj dveh oseb, se posameznik kaznuje z globo od 1000 do 2000 evrov. 

S takšno globo se kaznuje tudi skupina najmanj dveh oseb, ki nosi maskirna oblačila, uniformo ali oblačila, podobna uniformi uradnih ali vojaških oseb, in s svojim obnašanjem, ravnanjem, gibanjem in zadrževanjem na določenem javnem ali zasebnem kraju ali z uporabo simbolov, grbov, zastav, ali z ustvarjanjem vtisa hierarhične ureditve skupine, ali uporabo vozil, na katerih so nameščene prepoznavne oznake, ali z uporabo opreme ali pripomočkov vzbuja videz, da gre za policijsko ali vojaško silo, in nima pravne podlage za delovanje v zakonu. 

Dopolnitve so poslanci na današnji seji DZ podprli z 48 glasovi za in enim proti. Poslanec SDS Branko Grims je v obrazložitvi glasu izpostavil, da so spremembe zakonov nepotrebne, saj da problematiko rešuje že obstoječa zakonodaja, treba jo je le dosledno izvajati, za kar je v prvi vrsti odgovorna policija. Predlogoma niso bili naklonjeni niti v poslanski skupini SNS. Kot je v predstavitvi stališča dejal poslanec Jani Ivanuša, je samoorganiziranje naroda dovoljeno. Policija po njegovih besedah dela dobro, vendar kljub temu v zadostni meri ne obvladuje določenih situacij, ki se nanašajo predvsem na nezakonite prehode meje.

Po oceni poslanca LMŠ Rudija Medveda je delovanje paravojaških skupin ekscesno in v posmeh pojmu nacionalne varnosti, določenem z ustavo. "Nacionalna varnost je in mora biti izključno v pristojnosti državne oblasti," je poudaril in napovedal podporo novelama.

"Delovanje paravojaških formacij in vaških straž moramo prepovedati oziroma njihova ravnanja sankcionirati ter varnostnim organom zagotoviti pravno podlago za ukrepanje," je izpostavila vodja poslancev SMC Janja Sluga. V SMC so sicer pričakovali, da bo nov predlog zakona pripravilo resorno ministrstvo, a ker se na njihova opozorila ni odzvalo, so se po njenih besedah odločili, da podprejo opozicijska predloga.

Poslanka SD Bojana Muršič je pripomnila, da zakonske rešitve najbrž niso idealne. Kot je dejala, iščejo optimalne rešitve, s katerimi bodo prebivalcem prihranili vznemirjajoče dogodke formacij zamaskiranih ljudi z orožjem v rokah, ki korakajo pod okni njihovih hiš ali jih celo legitimirajo. 

"Gre morda za manjšo spremembo dveh zakonov, ampak po mnenju SAB za izjemno pomembno simbolno sporočilo. Simbolno sporočilo, s katerim povemo, do tukaj je meja in ta meja se ne prestopi," je dejala vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper.

Štajerska varda v predsedniški palači.
Štajerska varda v predsedniški palači. FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi v DeSUS podpirajo dopolnitve zakonodaje na način, ki bo omogočal bolj odločno ukrepanje zoper izzivalna ravnanja posameznikov. Kot pravi poslanec Robert Polnar, funkcionalna demokracija ni nikoli spontana, ampak je vedno nadzirana ter ima določene okvire in omejitve, zato se država mora odzvati.

Nadzor državne meje po besedah poslanca NSi Blaža Pavlina ne more biti stvar navdiha posameznika ali samoorganiziranih vard. Te si s svojim delovanjem zgolj povečujejo medijsko pozornost, ki si je ne zaslužijo, problema nezakonitih migracij in pritiska na južno mejo pa ne bodo odpravile, je dejal. V NSi se zato strinjajo z rešitvami zakona, a obenem poudarjajo, da vard ne bi bilo, če bi pravočasno aktivirali 37.a člen zakona o obrambi.

Do sprememb pa so kritični v Levici, kjer menijo, da je problem nejasna definicija novih prekrškov. "Nekatere od novih prekrškovnih določb so napisane tako, da se jih lahko uporablja tudi širše, na primer za sankcioniranje kakršnegakoli aktivizma ob meji, od naravovarstvenikov do borcev za pravice beguncev," je dejala poslanka Levice Nataša Sukič. Predlogov zakonov poslanci Levice niso ne podprli niti jim nasprotovali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toni88
25. 09. 2020 19.50
vsak dan govorijo v teroristi kva delajo po svetu.v slovenijo pa teroristna skupina varda pred policijo-vojsko.ko da ni blo nic😄😄😄
dej no
25. 09. 2020 17.57
+3
bravo, ti so glavni švercarji.
nostalgik
25. 09. 2020 15.46
+9
POSLANEC KI JE BIL PROTI ZAKONU O VARDI , NI VREDEN DA SEDI MED POSLANCI IN BI MORAL KAZENSKO ODGOVARJATI KOT PROTIDRŽAVNI ELEMENT
supplement
25. 09. 2020 13.32
+8
en dan se bom odpravil,bom hodil po jurovski sesti,bom jaz čakal te vardiste da jim nategnem uha,da ga isprašim,lhudje a se res bojite te namišljene vojake ali specialce pahahahahahahah
Lutra Lutra 1
25. 09. 2020 12.33
+5
In sedaj ubogi policisti ne bodo vedeli koga naj lovijo. Vardiste ali migrante.
Principat
25. 09. 2020 12.15
+6
para ba nda vladne koalicije bolj stranke , ki korigira dnevno politiko
Apostol1
25. 09. 2020 10.55
+21
Biološki odpadek je biološki odpadek , pa naj bo v gnojni jami ali pa v vladni palači.
sinhron
25. 09. 2020 09.08
+16
Ti vardisti so zafrustrirani nedonošenčki , ki si na ta način izpolnjujejo otroške sanje !
Bolfenk2
25. 09. 2020 08.26
-7
Koalicija bi morala sprejem tega zakona pogojevati z napotitvijo slovenske vojske na mejo. Varda je samo odgovor ogroženega naroda, ki se je obrambno samoorganiziral kot že toliko krat v naši zgodovini. Tudi Majstrova vojska in partizani so bili po takrat veljavni zakonodaji prepovedani, narod pa je po njihovi zaslugi preživel. Migranti so resna grožnja in dokler jih ne uspejo zaustaviti državi organi bi moral biti na meji dobrodošel vsak, ki jih lovi.
Maks Novak
24. 09. 2020 21.50
-12
Potem se naj razpusti tudi policija in vojska,ki dobijo dobro plačane dnevnice,da zijala pasejo,ko se migranti lepo sprehajajo preko te naše meje imenovane Švicarski sir in se ta denar namenjen za to ne delo policije in vojske podari migrantom,da bodo srečne stranke SD,LMŠ,SAB.
supplement
25. 09. 2020 13.34
+5
ma kaj se bojite migrantov,vi vardist bi sami sebe nagnali
borisss
24. 09. 2020 21.39
+15
Maks Novak
24. 09. 2020 21.36
+13
Zanima me kakšne globe so predvidene za vse te ,ki švercajo migrante? kolikor vem je tudi šverc prepovedan po zakonu,koliko so oglobili strankarsko funkcionarko SD ,KI SO JO LANI ZALOTILI PRI ŠVERCANJU MIGRANTOV?
marmilan
25. 09. 2020 09.28
+12
Lahko ti povem, da so svečkarja, gorečega podpornika sekte sđs hrvati ki so ga dobili s 57 migranti na tovor jaku kar dobro nagradili seveda tudi s prepovedjo vstopa na hrvaško.
marmilan
25. 09. 2020 09.31
+12
Nato so tega istega Italijani dobili z migranti v Italiji in ga dali v arest takoj za pol leta. Ja svečkarji včasih je potrebno tudi pomest pred svojim pragom, pa ne zagovarjam tiste babe, ki je švercala migrante.
Ost1234
25. 09. 2020 10.42
+5
Pred leti ko je bilo migrantov še peščica, se je pridno in dobičkanosno švercalo ukradene konje in goveda, pa orožje in seveda tudi tedaj redke migrante. Vsaj na Dolenjskem se je izkazalo, da so bili kot uradno prepoznani tihotapci po prepričanju prav desničarji! O enem izmed njih so poročali tudi mediji, saj se je med " vodenim" prečkanjem reke Krke utopil migrantski otrok ...
Golub na strehi
24. 09. 2020 20.36
-2
Naravovarstveniki in borci za pravice beguncev,ma kaj ta Sukičeva je normalna al kaj...KJE SO BORCI ZA PRAVICE DRŽAVLJANOV SLOVENIJE...sram vas je lahko v levici.
Ka pa mislis
24. 09. 2020 20.24
+20
sektaska paravojska bo nadaljevala z maltretiranjem vseh ob meji, s tiho podporo vlade. Zakon so morali uvesti zaradi pritiska evrope.
Maks Novak
24. 09. 2020 21.17
-4
Kakšna paravojska neki ? si pijan ali zadet ,da vidiš paravojske? za tvoje nepoznavanje in topoglavost ,paravojska je oborožena formacija,če pa imaš na sebi vojaški opravi podobno oblačilo ,zato še nisi kak paravojak se ti ne zdi?
dej no
25. 09. 2020 18.01
+0
Karantanija
24. 09. 2020 20.19
+26
Levica ni bila niti ZA niti PROTI. Vsak človek, predvsem politik, mora imeti svoje prepričanje. Ni mi tole všeč.
kurimebolac
24. 09. 2020 20.14
+4
Poloznica je ok, samo zapor je boljsi
nostalgik
24. 09. 2020 20.31
+7
nobene položnice , samo dolgoletni zapor z prisilnim delom
Maks Novak
24. 09. 2020 21.18
+9
simeoni
25. 09. 2020 15.51
-1
Samo gasssss...
24. 09. 2020 20.12
+13
🦁 aki so bili proti 37 členu, sedaj se pa vzdržujejo pri glasovanju proti vardi, ki je nastala kot posledica nedovoljenega števila policistov ter vojakov na meji. Fujjj🤮🤮🤮
Common_sense
24. 09. 2020 20.14
+15
pravisprehajalec
24. 09. 2020 20.11
-7
Ivan Janez, če tole čitaš, pusti Vardo, to je levičarki boj v skladu z njihovim konceptom Oboroženega naroda. Vedno so bili alergični na Ljudseke straže izven njihovega nadzora. na Naslednjih volitvah bo Šiško pomeben partner pri sestavi Koalicije.
Cervantes Saavedra
24. 09. 2020 20.46
+9
za nepripravi: V 2. svetovni vojni so bile slovenske ljudske straže POD NADZOROM okupatorja. Na to pa ni bil alergičen niti okupator in ne domače kvizlinške meščanske stranke v Ljubljani. So pa slednji bili alergični na borce zoper okupatorja, ker so bili IZVEN NJIHOVEGA NADZORA. A narobe svet zate? - Kar pa se tiče tvoje napovedi o prihodnjih volitvah - gliha vkup štriha.
simeoni
25. 09. 2020 15.53
+1
TOX6
24. 09. 2020 20.10
-3
super za vse ebako naši,vaši,njihovi-tudi v dražgošah ko bodo postrojeni banditi z rdečim anusom na čelu in bodo imitirali zločinsko hordo =2000€ kazni brez diskriminacij!!
puspan
24. 09. 2020 20.10
+12
Da bo volk sit in koza ostala cela, naj Varda dobi stalno dovoljenje nastopanja na vseh prireditvah za časa pustovanje. Mislim, da bodo zadovoljni vsi.