Slovenija

Zorčič ostaja predsednik DZ

Ljubljana, 28. 05. 2021 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
1185

Poslanci na tajnem glasovanju niso potrdili razrešitve Igorja Zorčiča z mesta predsednika DZ. Njegovo razrešitev je podprlo 45 poslancev, proti ni glasoval nihče. Dve glasovnici sta bili neveljavni. Za razrešitev bi moralo glasovati 46 poslancev. Poslanci opozicijskih strank (LMŠ, SD, Levica in SAB) in stranke nepovezanih glasovnic niso prevzeli.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zorčič ostaja predsednik DZ
    02:01
    Iz 24UR: Zorčič ostaja predsednik DZ
  • Iz SVETA: Poskus razrešitve Zorčiča
    02:00
    Iz SVETA: Poskus razrešitve Zorčiča

Koalicijske poslanske skupine SDS, NSi in SMC so namreč v začetku maja že drugič vložile predlog za Zorčičevo razrešitev, ker je tudi po izstopu iz koalicijske SMC in vstopu v poslansko skupino nepovezanih poslancev (NeP), ki je v opoziciji, ostal na položaju predsednika DZ. Še pred tem ga je koalicija s 47 poslanskimi podpisi pozvala k odstopu.

Ob prvem poskusu konec marca je Zorčičevo razrešitev na tajnem glasovanju prav tako podprlo 45 poslancev, en premalo za uspeh predloga. Koalicija je zatrjevala, da ima to pot dovolj glasov za njegovo razrešitev, a jim je tudi v drugem poskusu zmanjkal en glas. Kot poroča novinar 24UR Anže Božič je to gotovo hud politični udarec za vladajoče stranke, saj se je znova izkazalo, da koalicija nima parlamentarne večine. Opozicija zato ponovno poziva k predčasnim volitvam.

"DZ je ponovno dokazal, da je suverena institucija," je po glasovanju dejal Zorčič in dodal, da bi bile najboljša možnost predčasne volitve. Dodal je, da bi bilo dobro, da se volitve zgodijo, saj Slovenijo v Bruslju in po Evropi gledajo kot zelo čudno državo. Sam pa težko špekulira, ali so predčasne volitve po tem glasovanju kaj bližje. Dodal je, da je to vprašanje večine, "če te večine ni, potem je drugi korak poskušati dobiti vsaj večino, ki bi se poenotila v bistvenih vprašanjih med samim predsedovanjem in do naslednjih volitev".

Igor Zorčič
Igor Zorčič FOTO: Bobo

O glasovanju o razrešitvi je dejal, da "bi se koalicija morala obnašati malo bolj državotvorno. Vsi ti poskusi namreč govorijo proti temu, za kar naj bi se koalicija zavzemala, to je za stabilnost pred predsedovanjem Svetu EU". Ob tem je pozdravil glasovanje dveh poslancev, ki sta oddala neveljavni glasovnici, in se po njegovih besedah vzdržala pritiskov, ki so jih deležni koalicijski poslanci. 

Po njegovih besedah je očitno, da zdajšnje delovanje vlade, ko uzurpira različne institucije in posega v pravosodje, deli narod.

Pojavila so se ugibanja, da bi lahko predsednik vlade Janez Janša vezal zaupnico na tretji poskus Zorčičeve razrešitve. Zorčič je na vprašanje o tem odgovoril, da bi bil to "presedan svoje vrste, namreč to bi bil direktni poseg izvršilne veje v zakonodajno vejo oblasti. Ne poznam takšnega primera, torej da bi predsednik vlade direktno z nekim institutom po poslovniku razreševal predsednika DZ. To bi bilo nezaslišano in primitivno".

Krivec: Treba bo tretjič poskusiti z razrešitvijo Zorčiča

Na izid glasovanja pa so se odzvali tudi drugi poslanci. "Treba bo tretjič poskusiti z razrešitvijo Zorčiča," je dejal vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. Očitno beseda, ki jo nekdo da, ne zadostuje, je ugotavljal ob tem, da jim je ponovno zmanjkal en glas. "Če želimo normalno delati v državnem zboru moramo imeti predsednika zbora, ki bo predsednik vseh in ne le ene skupine," je dodal.  "V tretje gre rado," je dejal tudi vodja poslancev SMC Gregor Perič. Ena od možnih rešitev je tudi vrnitev šefa SMC Zdravka Počivalška v parlament, ki bi koaliciji pridobil tisti odločilni glas, ki je tudi na tokratnem glasovanju zmanjkal. 

Na pozive opozicije k predčasnim volitvam, ker da razmerja moči niso jasna, je Krivec odgovoril, da razmerja niso bila jasna od začetka mandata. Tudi takrat "nismo vedeli, kdo je koalicija in kdo ne ter kdo je pogodbena koalicija, pa je vseeno zadeva delovala", je dodal. Glede na današnja glasovanja DZ o zakonih, ki so jih poslanci v večini podprli z večino nad 46 glasovi, bi po ocenah Krivca težko govorili o tem, da DZ ne deluje. Trdi, da blokade DZ ni.

"Je treba delati v tem režimu. Je pa težko delati, če imamo na predsedniškem mestu nekoga, ki posluša le nasprotno stran in ne moderira ter poskuša najti srednje poti," ugotavlja Krivec. S tega vidika bo treba po njegovih besedah s poskusom razrešitve ponovno poskusiti čim prej. "Tako stanje je nevzdržno. Zelo težko je sodelovati v DZ," je poudaril. Sicer je po njegovem mnenju čar tajnega glasovanja prav to, o čemer se zdaj sprašujemo. Ga pa čudi, "da se neke stvari dogovoriš in pri odraslih ljudeh to ne velja". "To je večji problem. Ne gre več za politiko, ampak načrtno nagajanje. Če kdo drugače misli, naj to pove in se lahko stehtamo," je dejal.

Danijel Krivec -5
Danijel Krivec -5 FOTO: Damjan Žibert

A Krivec ocenjuje, da zaradi te odločitve niti nismo korak bližje predčasnim volitvam. Morebitna vezava zaupnice predsednika vlade Janeza Janše na tretji poskus zamenjave Zorčiča je po besedah Krivca v Janševi pristojnosti. Tudi ta možnost obstaja, je ocenil. Dodal je, da se zaupnico namreč lahko veže na vsako glasovanje v DZ.

Ni se pa konkretno izrekel glede vprašanja, ali gre pri današnjem glasovanju za nasprotovanje padcu Zorčiča ali morda nasprotovanje imenovanju potencialnega kandidata za novega predsednika DZ, vodje poslancev NSi Jožefa Horvata. To je treba po besedah Krivca vprašati tiste, ki oddajo neveljavne glasovnice, in tiste, ki nočejo glasovati in umaknejo svoje poslance. Trenutno po njegovih besedah ne vidijo potrebe po drugem kandidatu, prav tako pobude z nobene strani za zdaj ni. Po njegovem mnenju je Horvat tudi zelo kompetenten, z izkušnjami.

Perič je ocenil, da bi bil izid "bistveno drugačen, če ne bi prišlo do obstrukcije", s katero po njegovi oceni opozicija nadzoruje svoje poslanke in poslance. "Gre za discipliniranje, gre za nadzor in to je vsekakor nekaj, kar za delovanje DZ ni v redu, saj se poslancem jemlje možnost, pravico in dolžnost, da se o tako pomembnih vprašanjih izrečejo," je dejal. Po njegovem mnenju gre za "trdo roko", s katero se vsi opozicijski poslanci gotovo niso strinjali.

O možnosti vrnitve Počivalška v DZ je dejal, da je o tem v tem hipu "težko govoriti", je pa poudaril, da ima Počivalšek poln poslanski mandat, ki ga je dobil od ljudi in ga lahko kadar koli reaktivira. Na mandatno-volilni komisiji bodo po njegovih besedah v prihodnjih tednih govorili o "kakšnih drugih mandatih", ki so vezani na zapuščanje strank in opravljanje postranskih del. Glede glasovanja poslancev DeSUS je poudaril, da je to temeljilo na dejanjih predsednika DZ, kot je zavračanje dnevnega reda. "Vprašanje je, ali bomo v prihodnje lahko v okviru te institucije delovali na predvidljiv način. Mislim, da si slovenski pravni red in institucije predvsem zaslužijo neko predvidljivost," je sklenil.

Šarec: Naj obračajo, kolikor hočejo, čas je za volitve!

Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP ocenjujejo, da je že drugi spodleteli poskus zamenjave predsednika DZ pokazatelj, da vlada Janeza Janše v DZ nima absolutne večine. Glasovanje, ki je sovpadalo z začetkom protivladnih protestov, so označile za poraz oziroma nezaupnico vladi in ponovno pozvale na predčasne volitve.

"Umaknite ograje in pojdite med ljudi. A ker tega ne (z)morete, je čas, da se poslovite. Čas je za volitve, ne za vaše oklepanje oblasti za vsako ceno. Kupovanje posameznega glasu ima visoko ceno, ki jo plačajo državljanke in državljani. A ne da se vsega kupiti. Nimate 46," je zapisal Marjan Šarec iz LMŠ in dodal: "Naj obračajo, kolikor hočejo, čas je za volitve!"

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je v izjavi spomnil na četrtkove dogodke, ko smo po njegovih besedah doživeli "pravni škandal te vlade, ko je sprejela sklep o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev". Spomnil je tudi na enotne nastope pravnikov o tem. "Skupna ugotovitev je bila, da ta vlada, ki je danes ogradila vse državne institucije, ker se boji ljudi, krši pravni red države," je dejal in dodal, da je DZ ponovno pokazal Janševi vladi, da tega ne tolerira in da nima 46 glasov. Po njegovih besedah so od 6. maja pritiskali na poslance, da bi dobili 46 glasov, a jih niso. "Demokrat, človek s častjo in odgovornostjo, bi po nekaj neuspehih vezal zaupnico na eno od svojih odločitev," meni Golubović. A dvomi, da bo kaj takega naredil.

Vodja NeP Janja Sluga je zadovoljna, da se je danes "izjalovil še en obseden poskus koalicije obvladovanja vsega in vsakogar". "Vesela sem, da sta se našla dva razuma poslanca, ki nista podlegla pritiskom, za katere vem, da sta jih bila deležna," je dejala v izjavi novinarjem v DZ. Obvladovati še institucijo, kot je DZ, je po njenih besedah nezaslišano, zato je vesela, da so "to avtonomijo ubranili".

Današnjih 45 glasov za Zorčičevo razrešitev je po mnenju vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca še en od porazov koalicije. "Poraz, ki pomeni, da je DZ še vedno kolikor toliko neodvisna institucija, ki se ne bo pustila tako zlahka podrediti željam predsednika vlade Janeza Janše in vladajoče SDS," je dejal v izjavi v DZ. Poraz koalicije vidijo kot še en korak naprej "v počasnem razkrajanju vladne koalicije in upajo, da bo trenutek, ko bo dokončno razpadla, prišel čim prej". "To je odlična popotnica za današnje proteste, odlično sporočilo za več kot 70 odstotkov ljudi, ki se s politikami te vlade ne strinjajo," je ocenil Vatovec.

Matej T. Vatovec-6
Matej T. Vatovec-6 FOTO: Damjan Žibert

A ne glede na to Vatovec meni, da ponoven poskus opozicije s konstruktivno nezaupnico in kandidatom za novega predsednika vlade ne bi bil smiseln. Spomnil je, da je malo časa do rednih volitev. S tega vidika bi bilo po njegovem prepričanju "to agonijo in škodo, ki se dela državi, najbolj smiselno zaključiti s predčasnimi volitvami".

Po ocenah vodje poslancev SAB Maše Kociper smo iz dneva v dan v DZ priča glasovanjem, ki dokazujejo, da koalicija nima potrebne večine, čeprav trdi, da jo ima. Spomnila je, da se je že drugič pokazalo, da glasov za Zorčičevo razrešitev ni. Pričakuje, da bo tako stanje tudi ostalo. Po njenem mnenju je več kot dovolj pokazateljev za to, da je čas za predčasne volitve. "Če koalicija še vedno misli vztrajati pri svojem, pa vsaj pričakujemo, da neha deliti ljudi, se neha ukvarjati sama s sabo in da začne delati kaj koristnega za prihodnost ljudi, da se ne bomo po zdravstveni krizi znašli v še večji gospodarski krizi in imeli še več težav," je povedala Kociprova.

Tudi poslanka SD Meira Hot ocenjuje, da je današnje glasovanje ponovno pokazalo, da ta vlada nima potrebne večine v DZ. V SD menijo, da je vlada z današnjim glasovanjem dobila nezaupnico, drugo nezaupnico pa prejema na ljubljanskih ulicah. Sporočilo ljudi je po njenem mnenju jasno, in sicer, da je čas za predčasne volitve. Prav tako je glasovanje o Zorčiču po ocenah SD pokazalo, da "ni več čas za kupčkanje in politično preigravanje, ampak je čas, da takoj odidemo na predčasne volitve". Glasovanje je po ocenah poslanke tudi žarek upanja in znak ljudem na ulici, da so slišani.

Žiža: Poslanca narodnih skupnosti ne želiva biti jeziček na tehtnici

Kot je dejal poslanec Felice Žiža, se tudi poslanca narodnih manjšin opirata na 82. člen ustave, ki govori o tem, da poslanci niso vezani na kakršna koli navodila. Ne želita biti jeziček na tehtnici, a pridejo trenutki, tudi v tej sestavi mandata DZ, ko se je treba odločati. "Tudi če si jeziček na tehtnici, igraš svojo vlogo in odločaš," je poudaril predstavnik italijanske narodne skupnosti, vodja poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti.

Ko gre za imenovanja, pozitivne, razvojne in konstruktivne predloge, nimata težav pri podpori. Najtežje pa je pri odločitvah, ko se razrešuje s funkcij ali ruši, denimo vlado, je pojasnil Žiža. A tudi pri tem njun "ne" po njegovih navedbah ni absoluten. "Vedno je treba pogledati, kaj je pripeljalo do tega in kaj bo sledilo, pri tem pa iskati boljše rešitve," je poudaril.

Poslanec Žiža pravi, da s kolegom Horvathom pri odločitvah ne želita biti jeziček na tehtnici.
Poslanec Žiža pravi, da s kolegom Horvathom pri odločitvah ne želita biti jeziček na tehtnici. FOTO: Miro Majcen

Kot zadnji primer je Žiža izpostavil, da je predsednik DZ glasoval proti dnevnemu redu redne seje DZ, ki ga je sam predlagal, s tem pa po mnenju Žiže skupaj z opozicijo storil veliko napako. Po njegovih ocenah je Zorčič s tem potrdil, kar so tudi kdaj prej opazili, in sicer, da ne deluje neodvisno in samostojno. "Določene odločitve, kot na primer glasovanje o dnevnem redu, so verjetno pokazale, da ga je povleklo na stran opozicije, česar pa si kot predsednik DZ ne bi smel privoščiti," je navedel.

Dodal je, da mora biti predsednik parlamenta vedno nevtralen, širok ter delati predvsem za dobro celotnega parlamenta, vseh poslanskih skupin in predvsem za vse državljane. Četudi v poslovniku DZ ni navedeno, je po njegovem mnenju tudi samoumevno, da morata biti predsednik in dva podpredsednika DZ iz koalicijskih vrst, če je eden od podpredsednikov iz opozicije.

Spomnil je, da so prav zato zbrali 47 poslanskih podpisov, s katerimi so Zorčiča pozvali k odstopu, kar bi povzročilo manj težav pri delovanju DZ.

Žiža je sicer spomnil na sodelovanje poslancev narodnih manjšin z vsemi dosedanjimi vladami od leta 1991. Vsi dosedanji poslanci italijanske in madžarske narodne skupnosti so prav tako sodelovali z vlado Janeza Janše. V mandatu od 1996 do 2000 sta takratna poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti vladi Janeza Drnovška zagotavljala 44. in 45. glas, je spomnil. Pri tem verjame, da sta bila za pozitivne vsebine.

Predstavnika narodnih manjšin sicer ne želita glasovati ideološko, pač pa podpreti dobre vsebine in zlasti predloge, ki zagotavljajo politično stabilnost, je poudaril Žiža. Strinja se, da bi imela aktualna Janševa vlada, če poslanca narodnih manjšin z njo ne bi sodelovala, nekaj več težav pri sprejemanju določenih zakonov. Napovedal je, da bosta v skladu s podpisanim dogovorom še naprej sodelovala z vlado.

Po njegovih ocenah ima vlada še za okoli eno leto dela. "Mi ji privoščimo, da dela naprej, ker ima za izvesti veliko za državo pomembnih projektov, sploh pa predsedovanje Svetu EU," je pojasnil Žiža. Med pomembnimi projekti njenega mandata je izpostavil davčno reformo, demografski sklad, zakon o dolgotrajni oskrbi in zdravstveno reformo. Po njegovih besedah poslanca narodnih manjšin od podpisa sporazuma o sodelovanju z Janševo vlado, h kateremu je sicer vlada povabila vse opozicijske stranke, prejmeta v usklajevanje vse predloge zakonov. Prav tako imajo redno komunikacijo z vlado, če je treba, vsakodnevno.

Na poslanca narodnih manjšin prav zaradi podpore vladnim oz. koalicijskim predlogom v zadnjem letu letijo številni očitki opozicije. Žiža meni, da gre tudi na družbenih omrežjih za pritiske, ki se bodo verjetno še nadaljevali. "A bomo v dobrobit vseh državljanov in tudi narodnih skupnosti v skladu s svojimi vrednotami in principi sodelovali še naprej. Tako smo delali vedno. Sam imam tudi podporo naših organizacij," je poudaril.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1185)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bogdajmir
24. 06. 2021 12.42
+1
Ko v sami opoziciji ne zaupajo drug drugemu 🤣 auč, ni čudno, da jim za volitve 2022 kaže katastrofa.
MESE?AR
30. 05. 2021 21.14
+1
Ti pacek ti. Nič ti ni nerodno ?
Klavdij Volk
30. 05. 2021 11.06
-1
To mi deli ZORČIČ.Raje umret kot pustit mesto janšistu.
bogdajmir
24. 06. 2021 12.44
+1
drago štubljar
29. 05. 2021 13.53
+1
KJE JE NSI CRKVENI LOPOVI TONIT KUPIL ORUZJE ZA UBIJANJE REVNIH
bogdajmir
24. 06. 2021 12.45
+1
'Helikopter za reševanje' za ubijanje - bravo, Metelkova (meth) glava.
obožeobože
29. 05. 2021 11.09
-1
Zorčič! Naglej se parlamenta kot poslanec! Z novimi volitvami te ne bo not!
mungus
29. 05. 2021 11.26
+0
drago štubljar
29. 05. 2021 14.00
-1
bogdajmir
24. 06. 2021 12.47
+1
@drago, pridi iz gozda. Elon načrtuje kolonijo na Marsu, medtem ko si ti še vedno ujet v 2. sv. voj.
poserjemsenavas
29. 05. 2021 09.20
-3
Bravo Zorčič, ne se dat. Če padeš si brez službe. Bori se.
mungus
29. 05. 2021 09.00
+0
BRAVO ZORKO ...KAR TAKO NAPREJ IN NE SE DAT MOTITI KER SI TEGA NE ZASLUŽIJO TI ...SĐS-ovci in njihovi podrepniki!!!
london1982
29. 05. 2021 08.57
+2
Hehe Janša si ne upa vezati zaupnice na glasovanje o Zorcicu. To mi deli. Vlada pada
gripson
29. 05. 2021 08.55
+4
Dve neveljavni glasovnici koalicije - po podatkih Sove naj bi neveljavni glasovnici oddala pojbič (ni vedel kaj pomeni za in proti), ter Žiža (ni bilo prevedeno v italijanski jezik).
zajebant2
29. 05. 2021 08.49
-3
pokvarjeni levak, kaj bi delali če bi to delal desni se spomnim za Tonina kaj so levuhi pisali, ko ni takoj odstopil, ko se sestavili puškokuruzniško vlado
Posteni
29. 05. 2021 08.57
-2
Smešno
29. 05. 2021 08.48
-1
Njegovo ime je Zorčič. Igor Zorčič. Ne daj se Igore, drži se stolčka...
mungus
29. 05. 2021 08.48
+4
krivec še bolj skrivljen ...ta-puklasti še bokj puklast ....Zorčič pa car na mestu predsednika DZ...tako je prav da ti janšurjevci počas dojamejo da je konec z njimi in da lahko še samo spokajo...in to zeeelo!!
AlternativeFacts
29. 05. 2021 08.24
+9
SDS Danijel Krivec: "Če želimo normalno delati v državnem zboru moramo imeti predsednika zbora, ki bo predsednik vseh in ne le ene skupine," ..@Oh, človek bi v demokraciji pričakoval, da je za normalno delo v DZ potrebna večina v parlamentu, ampak to je Slovenija..Kar pa se tiče"predsednika zbora, ki bo predsednik vseh in ne le ene skupine,"..hehee, verjeti da bo Horvat predsednik vseh je enako verjeti, da bo zapadel lanski sneg sredi letošnjega julija...
sinhron
29. 05. 2021 08.22
+13
"Treba bo tretjič poskusiti z razrešitvijo Zorčiča," je dejal vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec in je imel že v mislih idejo , ki zori že nekaj časa v glavah SDS , da minister Počivalšek zapusti ministrsko mesto in preide med poslance in tako pridobijo siguren in odločujoč glas , ki bo zrušil Žorčiča . Razumljivo je , da bi Počivalšek naredil vse , samo da ugodi Janši , saj je do sedaj izdal lastno stranko , lastne poslance in lastno ministrico , samo da on in njemu enaki lahko udobno uživajo v vladi , ki je brez sramu in ponosa , ki uničuje demokracijo in pravno državo !
Franček
29. 05. 2021 08.16
+8
Klemencek
29. 05. 2021 08.13
+10
A sta mela karel pa janez istega ucitelja matemetike k nihce nezna steti do 46
Franček
29. 05. 2021 08.15
+10
S to razliko, da so Karla naučili tudi kuverte odpirati.
Sandokann
29. 05. 2021 08.06
-11
Ta Zorčič je pokvarjen pras...
drago štubljar
29. 05. 2021 13.51
+0
MESE?AR
30. 05. 2021 21.11
+1
Tebe pa nazaj, kamor spadaš, ker sem ne !
Aijn Prenn
29. 05. 2021 08.04
+10
Tud dr. Janez ni več to kar je bil. Včasih je on znal zamenjati bolj na hitro, zdaj mu pa ne gre več tako dobro od rok.
Nimasmisla
29. 05. 2021 08.03
+5
kdo je zoprt z.....l pa saj smo se ja prešteli
Mich Diam
29. 05. 2021 08.01
+8
.... in ovce še v tretje! Blamirajo se 300 na uro, pa kaj!