Slovenija

Novela zakona o drugem tiru po tesnem glasovanju končala pot v DZ

Ljubljana, 12. 05. 2021 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
54

DZ je po prvi obravnavi noveli zakona o drugem tiru, s katerim je želel del opozicije iz projekta izločiti tuj kapital, prižgal rdečo luč. Da je primerna za nadaljnjo obravnavo je menilo 43 poslancev, 44 jih je bilo proti. Ministrstvo za infrastrukturo in koalicijski poslanci so v razpravi izpostavljali vlogo zalednih držav pri razvoju Luke Koper.

Poslanci so (bili) razdeljeni glede sodelovanja zalednih držav pri drugem tiru.
Poslanci so (bili) razdeljeni glede sodelovanja zalednih držav pri drugem tiru. FOTO: Miro Majcen

Poslanci na sodelovanje zalednih držav pri projektu drugi tir niso imeli enotnega pogleda. V današnji razpravi je beseda tekla predvsem o Madžarski, saj je vlada novembra v DZ vložila pobudo za sklenitev sporazuma s to sosednjo državo.

Poslanci so na zahtevo Levice, LMŠ, SAB in SD opravili prvo razpravo o predlogu novele zakona o drugem tiru, s katero bi iz zakona črtali določbo, da lahko v podjetje 2TDK vstopa tudi tuj kapital. Medtem ko je koalicija izpostavljala prednosti, ki bi jih projektu prineslo sodelovanje zalednih držav, pa je del opozicije opozarjal na podražitev projekta.

Pomen drugega tira, ki je pomemben za Luko Koper, je danes v Bruslju izpostavil tudi infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. Kot je dejal, Luka ni strateškega pomena le za Slovenijo, ampak tudi za zaledne države. "V luči tega morajo biti zaledne države naši partnerji," je poudaril. Je pa minister izpostavil, da se s partnerskimi državami ne pogovarjajo zgolj o sodelovanju pri trenutno največjem infrastrukturnem projektu pri nas, temveč se, kot je povedal, v tej fazi pogovarjajo tudi o kakršnemkoli dodatnem sodelovanju v Luki Koper. "Jaz sem že obiskal Madžarsko in Slovaško, naslednji teden bomo to temo odprli tudi v Pragi," je napovedal.

Predlog novele zakona je v obravnavo DZ sicer predložila skupina osmih poslancev s prvopodpisanim Matejem T. Vatovcem (Levica). Kot je v uvodu današnje seje spomnil poslanec, je pogajanja z Madžarsko začela vlada Mira Cerarja, nato pa je infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek v vladi Marjana Šarca odločila finančno konstrukcijo zapreti brez sodelovanja zalednih držav. "3. marca lani je mandat za sestavo nove vlade dobil prijatelj madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana, Janez Janša, in manj kot mesec po prisegi so se že začeli indici o tem, da se bodo pogajanja z Madžarsko ponovno začela in da je resno ponovno v igri scenarij, po katerem bi tuje države vstopale v lastniško strukturo podjetja 2TDK," je izpostavil.

Pobudo o sodelovanju s sosednjo državo je označil za čisto norost in nesmisel. "Vložek 200 milijonov evrov, ki bi ga ta tuja država prinesla, bi seveda 2TDK moral odplačevati v času sklenjene pogodbe, tudi del dobička," je poudaril. Kar je po njegovih besedah ključno pri celotni zgodbi, pa je verjetno najmanj 30.000 kvadratnih metrov kapacitet znotraj državnega prostorskega načrta za pristanišče z možnostjo celo znotraj koncesijskega območja Luke Koper.

Predlog novele zakona je v obravnavo DZ predložila skupina osmih poslancev.
Predlog novele zakona je v obravnavo DZ predložila skupina osmih poslancev. FOTO: Bobo

Na izredni seji v DZ je sodelovanje zalednih držav pri projektu branil državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Aleš Mihelič, ki je na drugi strani izpostavil, da zakon o drugem tiru podrobno določa pogoje za sodelovanje družbenikov. "To sodelovanje je predvideno zgolj kot možnost, za uporabo te možnosti pa morajo biti obvezno izpolnjeni zakonsko določeni pogoji. Namen ureditve torej ni široko odpiranje vrat tujim naložbam v drugi tir, temveč se natančno regulirajo pogoji finančnega sodelovanja," je bil jasen. Če bi se ob strogih pogojih sodelovanja vendarle pojavil zainteresiran vlagatelj, bi bilo po Miheličevem mnenju najmanj negospodarno in neodgovorno takšno priložnost vsaj preveriti z vidika interesa Slovenije, njenih državljanov in javnih financ.

 "Upam, da smo si tu enotni, da danes ne govorimo o Madžarski, ne govorimo o Avstriji, Nemčiji ali drugih državah, posameznih, govorimo o zakonu, ki zgolj omogoča vsem državam, ki bodo izrazile interes in kjer bomo ugotovili skupen strateški interes, da lahko pri projektu sodelujemo," je dejal. Nasprotnikom sodelovanja je še zagotovil, da se Slovenija ob morebitnem sodelovanju "vsekakor ne bo odpovedala infrastrukturi".

"Seveda vemo vsi, da to ni zakon o Madžarski," pa je na to odvrnil prvopodpisani pod predlog novele Vatovec, a po njegovih besedah je dejstvo, da je madžarski premier Orban sam odstopil od projekta, ko je Šarčeva vlada jasno nakazala, da želi projekt izpeljati sama. "En mesec po tem, ko je prisegla trenutna vlada pa se je madžarski zunanji minister Peter Szijjarto ponovno pojavil v Ljubljani in začel pogovore o tem. Mislim, to sprenevedanje," je dejal.

Stališča poslanskih skupin različna

"Državni sekretar je povedal jasno, da se Slovenija pogovarja z vsemi zalednimi državami, ki imajo interes pretovora oziroma dobavljanje surovin, blaga tudi preko Luke Koper, in to so še Češka, Slovaška, Poljska, Avstrija, Nemčija," je ponovila Iva Dimic (NSi).

Bojana Muršič (SD) je izpostavila, da logisti sami iščejo najbolj ugodne poti, tega ne počne država. "Vsem državam je treba dati možnost, da dostopajo do Luke Koper pod enakimi pogoji, ne pa, da bi imela katerakoli država kakšne boljše pogoje," je dejala.

Tudi Bratuškovo (SAB), sicer nekdanjo infrastrukturno ministrico, je zanimalo, zakaj spustiti Madžare v infrastrukturo. "Še enkrat vam povem, da prijatelj Orban tega ne bi naredil nikoli, nikoli ne bi Slovencev spustil v katerikoli infrastrukturni projekt," je poudarila. "Zakaj riniti v nekaj, kar projekt podraži? Zakaj vpletati Madžare ali kogarkoli drugega, ko pa lahko drugi tir zgradimo sami, in ne le to, sami ga lahko zgradimo ceneje. Kot že večkrat omenjeno, je denar za izgradnjo zagotovljen," je še dodala.

"Tole jokanje, ki ga poslušamo tukaj, od bivše predsednice vlade oziroma ministrice za infrastrukturo, je res otročje," pa je odvrnil Boris Doblekar (SDS) in dodal, da je Šarčeva vlada vrgla puško v koruzo in pustila, da Janševa vlada izpelje zadeve tako, kot je treba.

"Tisti, ki pa ste danes najbolj pametni, imate rešitve na čisto vsa vprašanja. Ne vem, kaj ste vsa ta leta počeli, ko ste vodili ministrstvo za infrastrukturo. Aja, točno, podpisovali ste anekse," se je kritikam pridružil Aleksander Reberšek (NSi).

"Mislim, da prijateljev iz tujine ne potrebujemo, če nam vsiljujejo denimo svoj tip diktature, če pa pristanemo, da ob tem za to še debelo plačujemo, potem si mogoče res zaslužimo diktaturo in zato v izogib pastem, ki nam jih nastavljajo, ne morem drugače, kot da podprem ta predlog zakona, ker si dovolim misliti za pol stoletja naprej," pa je dejal nepovezani poslanec Branislav Rajić.

Tudi v poslanski skupini nepovezanih poslancev novelo podpirajo. Kot je dejala Janja Sluga, je bilo samo vprašanje časa, kdaj in skozi katera vrata bo vlada Janeza Janše znova spustila Madžarsko v projekt drugi tir.

"Strogi pogoji preprečujejo večinsko lastništvo tujega družbenika tako, da v vsakem primeru večinski lastnik ostaja Slovenija," je medtem izpostavil Bojan Podkrajšek (SDS).

Predlogu novele zakona, ki bi onemogočil sodelovanje zalednih držav pri drugem tiru, so nasprotovali tudi v NSi in SMC. "To sodelovanje je predvideno zgolj kot možnost, za uporabo te možnosti pa morajo biti obvezno izpolnjeni določeni pogoji," je bil jasen Mihael Prevc (NSi). Mojca Žnidarič (SMC) je opozorila, da bi novela Slovenijo prikrajšala za potencialno dolgoročno strateško sodelovanje in ji preprečila ugodnejšo porazdelitev finančnih tveganj.

"V SNS želimo, da bi bila strateško tako pomembna infrastruktura v celoti v slovenskih državnih rokah brez kakršnihkoli tujcev," je poudaril Dušan Šiško (SNS), a ob tem dodal, da je pomembno predvsem, da Slovenija jasno postavi pogoje sodelovanja z drugimi državami. "V primeru, da že imamo tujo državo kot partnerico, so Madžari zaradi geostrateške lege in logističnih povezav zagotovo dober partner," je dejal.

"Ali bo tovor iz Azije pristal v Trstu, na Reki ali v Kopru, je odvisno od nas. Zato si ni modro zapirati vrat z našimi sosedi, tudi glede morebitnega finančnega sodelovanja v projektu ne, seveda ob vnaprej znanih pravilih igre," jemenil Ivan Hršak (DeSUS).

Nasprotno pa so menili v drugih opozicijskih strankah. "Sredstva za izgradnjo so zagotovljena," je poudaril Edvard Paulič (LMŠ). Kot je poudaril, bo treba finančni vložek Madžarske ne samo vrniti, pač pa ga bomo tudi bistveno preplačali. "V celotni koncesijski dobi bi ob tem madžarska soudeležba pri dobičku znašala 270 milijonov evrov," je opozoril.

"Še kako pomembno je, da se znižajo neposredni in posredni stroški financiranja izgradnje in obratovanja drugega tira, kar pa je najpomembnejše, pa je to, da se železniška povezava DivačaKoper ter upravljavsko podjetje 2TDK ohranita v 100-odstotni lasti Slovenije," je izpostavila Meira Hot (SD).

"Absurdno je, da je SDS leta 2017 goreče nasprotovala sprejemu zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge DivačaKoper. Rušila ga je celo na referendumu. Danes sama ta zakon z velikim veseljem izvaja," pa je poudaril Miha Kordiš (Levica). "Ne moremo se znebiti občutka, da pri celotni zgodbi ne gre toliko za posel med Madžarsko in Slovenijo kot za vezano trgovino in lobistične posle med trenutno slovensko in madžarsko vladajočo stranko oziroma z njimi povezanimi podjetji," je dodal.

Po več kot šesturni razpravi so poslanci nato s 44 proti in 43 za sklenili, da novela ni primerna za nadaljnjo obravnavo v DZ.

Začetek glavnih gradbenih del v sklopu projekta Drugi tir.
Začetek glavnih gradbenih del v sklopu projekta Drugi tir. FOTO: Bobo

Še pred glasovanjem so sicer predlogu dela opozicije v bran stopili v Sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper ter v Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije. "Odločno podpiramo zadevni zakon, ki naj onemogoči nepotreben, škodljiv in za državo dražji vstop tujcev v projekt, ki ima lahko za posledico daljnosežne negativne posledice, ne le za Slovenske železnice, ampak predvsem za Luko Koper in strateško gledano, za Slovenijo nasploh," so zapisali v slednji.

Oglasili so se tudi v stranki Dobra država, kjer pa so izpostavili, da bi morala država zgraditi dva tira in ne zavajati z imenom drugi tir. Projekt pa bi morala vlada po njihovi oceni uvrstiti v načrt za okrevanje in odpornost ter ukiniti nepotrebno podjetje 2TDK.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cloudyzzz
12. 05. 2021 21.26
+0
Koliko so pa žerjavisti oziroma luka prispevali denarja h gradnji glede na to, da bodo od tega največ koristi imeli prav oni?
zibertmi
13. 05. 2021 11.14
+0
SlobodaNE
12. 05. 2021 18.34
+1
Levica hoče slovenski kapital, ne pa šalebajzev iz madžarske. Oni so tudi edini ki v sloveniji znajo upravljati z državo.
Xx.XX.xX
12. 05. 2021 19.01
+0
Ja levica hoče pokradt ta naš kapital od nacionalizacije uspešnih podjetij
SlobodaNE
12. 05. 2021 19.07
-2
nacionalizacija bi bila edina pravilna rešitev. Narod ne more biti večno na minimalcih.
Xx.XX.xX
12. 05. 2021 19.25
+0
SlobodaNE
12. 05. 2021 19.30
+0
zibertmi
13. 05. 2021 11.15
+0
pokradit se nič ne da je vse uredil janez
Klemencek
12. 05. 2021 18.33
+1
A nebosta kovacic pa duhovnik gradila neke vlecnice za vlake bi prihranili miljardo smo poslusali se nedolgo nazaj ravno te ki se sedaj hvalijo
Uporabnik2066124
12. 05. 2021 18.31
+6
A 2tir gradimo zase ali za zaledne drzave.........?
ho?emVšolo
12. 05. 2021 18.25
+1
zaledne države bodo naši partnerji, ko nam bodo plačevali dnevno uporabnino
Uporabnik2066124
12. 05. 2021 18.19
+3
Zakaj pa v BTC-ju prodajajo tuji trgovci..... Nekateri so si kupil se svoje trgovske nepremicnine.......... A TAM VAS TO NIC NE ZANIMA IN KOMU GRE DENAR NA KONCU............
ho?emVšolo
12. 05. 2021 18.27
-1
ta kapital ne plačuje slovenske državljane in v blajno ZPIZ… Luka in 2tir pa bo.
kaoslovenac
12. 05. 2021 18.09
+3
Ne tujih investitorjev, Zidarja pokličte da oplemeniti še nas davkoplačevalske ovce...plisss....!?
wii1
12. 05. 2021 18.06
-1
Ta Vrtovec bo z svojimi idejami pokopal Slovenijo.. Pa kaj se rine v projekt ce ni denarja.. Zakaj lih Mađare za partnerje.. Vedno ko je JJ na oblasti se proda del Slovenije... Luka Koper leta dela dobro, sami so uspeli, zdaj se bojo pa prikljucili Mađari ko posel cveti..
kiropraktik
12. 05. 2021 17.52
-4
Če nismo mi poleg, potem tu nekaj " ne štima" ! Levaki se ne morejo sprijazniti, da niso na oblasti!
marston
12. 05. 2021 17.52
+9
res smo nizko padl, da je na infrastrukturi bila najboljša Alenka. a si sploh lahko predstavljamo dno dna?
Reto
12. 05. 2021 18.09
+1
Da je bila Alenka s šivalnim strojem in iglo najboljša na infrastrukturi je pa največja šala leta hahahahaha
marston
12. 05. 2021 18.40
+0
bila je slaba, a še vedno najboljša. Madžarom je rekla ne. zato najboljša.
marston
12. 05. 2021 17.50
+9
za 200 mio bodo dobili polovico vrednosti projekta, cca 600 mio. za 50 let plus zagotovljen donos, drugače plača proračun RS. zdej pa ocenite, kdo ne bi vložil pod takimi pogoji.
ad21
12. 05. 2021 17.48
+0
A lahko kdo razloži kakšne pravice bodo imeli v Luki Koper Madžari kot DRŽAVA ? Kako bo potekala pot tovora in kdo bo carinil, preverjal tovor itd. ? Preko Luke se ne tovorijo le banane in avtomobili ! Zdi se mi, da poslanci preveč LAHKOTNO odločajo in BREZ odgovornosti !
biggbrader
12. 05. 2021 17.50
+0
Cerarjov Mirko bi to vedel, saj se je on prvi zavzemal za sodelovanje.
marston
12. 05. 2021 17.55
+3
Madžari, Država, bo imela 50% delež ob vložku le 200 mio od investicije 1200 mio. plus skladišče v Luki. plus zajamčen donos za 50 let, tudi ob padcu tovora. zato je pa dogovor tajen. folk o tem ne sme vedet nič.
Uporabnik2066124
12. 05. 2021 17.43
-1
Kaj hocete lepsega, da madzari dobijo 2 hali v luki koper je vse prevazajo preko luke koper in tako pri nas zaposlujejo in placujejo davke....... Kaj bi nasa drzava imela od tega, ce bi to storili v Rieki ali Trstu..............? Kdo je proti temu je naiven levicar.............. A kupujete pa tuje telefone in se takrat nic ne vprasate kdo je lastnik in komu gre denar
biggbrader
12. 05. 2021 17.41
-3
Joj, kaj bi dali lewakci za enega Vrtovca ? Vrtovc je zastavil v dobrem letu toliko projektov, kot lewakci v vsej svoji osemdeset letni komunistični zablodi.
wii1
12. 05. 2021 18.07
+0
In od vseh projektov dobil ogromno provizij, pod mizo
brezveze13
12. 05. 2021 17.40
-1
kaj ti levičarji živijo v kameni dobi. samo da bi bilo po njihovem pa če tudi v škodo države. kolikor si spomnim je že šivilja nekaj kombinirala z sovlaganji tujcev v v to potem cmeraral sedaj so vsi pametni in nasprotni
biggie33
12. 05. 2021 17.37
+7
Razprodaja Slovenije se nadaljuje.. pravi domoljubi res!!
zibertmi
12. 05. 2021 17.29
+8
kdaj bo pa svet desusa odpoklical poslance
biggbrader
12. 05. 2021 17.42
+3
Ali misliš, da jih bojo na gradbišče poslali - s krampi oz. s srpom in kladivom ?
zibertmi
12. 05. 2021 16.56
+7
sveče ste ponosni na svojega podoficirja
zibertmi
12. 05. 2021 16.56
+8
zibertmi
12. 05. 2021 16.56
+9
razprodaja državne pogače se nadaljuje .Stric Orban bo zelooo vesel, saj je tesno parlamentarno večino dobil delež v 2TDK, delitev dobička in 30.000 m2 Luke Koper. Žalostno in nedopustno je, da v Sloveniji ravno tiste stranke, ki se deklarirajo kot "domoljubne" in "nacionalne ", zastopajo interese tujih držav v nasprotju z interesi države in državljanov RS.
zlati70
12. 05. 2021 16.28
-1
Šarca naj bi v LMŠ hoteli postaviti na hladno? Marjanu Šarcu, nekdanjemu burkežu iz Šmarce, ne gre in ne gre. Po tem, ko je vrgel puško v koruzo, mu ne roko ne gredo niti volivci. Šarcu predlagali, naj se malo umakne? Slabo, da slabše nebi moglo biti. LMŠ se utaplja, zadnje javnomnenjske ankete kažejo, da Šarčeva stranka ne preseže 7%, prehitevajo jo vsi, od Levice, SD-ja, celo NSi. A Šarec v svoji trmoglavljenosti očitno še vedno misli, da je glavni frajer. No mogoče v svoji Šmarci, ali v vaški cerkvi, kjer bere berilo, v Sloveniji, pa zagotovo ne več. Šarcu naj bi ravno zato, ker se vede, kot neki užaljeni šolarček, ko mu mama ni kupila lizike, previdno predlagali, da se – pri javnih nastopih – taktično nekoliko umakne, povleče nazaj, pod naštudiranim izgovorom, češ, ni primerno, da se kot bivši predsednik vlade oglaša za vsako figo, namesto njega, predsednika stranke, pa bi v prvo vrsto javnih nastopov v imenu LMŠ stopila vodja poslanske skupine Brane Golubović ter bivši minister LMŠ za javno upravo in poslanec Rudi Medved. Piše Požareport. Šarec je predlog t.i. pučistov, ki so, vsaj, kar se stranke tiče, predlagali nekaj pametnega, kakopak (v svojem stilu) gladko zavrnil, ob dretju, vpitju in nadiranju. Očitno je to njegov stil, velikokrat slišimo, da naj bi to metodo uporabljal tudi na občini, ko se je zdiral nad zaposlenimi in ko so bile tajnice še kako vesele, ko je zapustil občino.