Slovenija

Obrambno ministrstvo in Postojna na različnih bregovih glede Počka

Ljubljana, 16. 05. 2019 19.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H. / STA, Veronika Lavrenčič
Komentarji
12

Predstavniki obrambnega ministrstva in postojnske občine ter civilnih iniciativ na seji odbora za obrambo niso zbližali stališč glede delovanja in obsega osrednjega vadišča Slovenske vojske na Počku. Slišati je bilo pozive, da bi delovanje vadišča oziroma število vaj vsaj omejili, če že ne prekinili, pa tudi dvome o ustreznosti rezultatov monitoringa.

Minister za obrambo Karl Erjavec je na današnji seji kot svoja cilje izpostavil ureditev odnosov z lokalnimi skupnostmi in oblikovanje usklajenih rešitev. Po njegovi oceni pogledi ministrstva za obrambo (Mors) in postojnske občine niti niso tako različni. Kot je poudaril, je treba najti ravnotežje med zagotavljanjem pogojev za vojaško usposabljanje, hkrati pa zagotoviti prebivalkam in prebivalcem, da bi to čim manj posegalo v njihovo življenje.

Na odboru so razpravljali tudi o tem, ali bi morali vadišče na Počku ukiniti.
Na odboru so razpravljali tudi o tem, ali bi morali vadišče na Počku ukiniti. FOTO: Miro Majcen

A, da bi vadišče povsem ukinili, je malo verjetno. Na obrambnem ministrstvu si zelo prizadevajo, da bi ostalo tako kot je.

Sogovorniki so na današnji seji odbora za obrambo poudarjali predvsem potrebo po ohranitvi vodnega vira. V zvezi s tem je državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Aleš Prijon pojasnil, da na ministrstvu pripravljajo vodovarstveno uredbo za omenjeno območje. V ta namen so izdelali študijo, ki je pokazala povečano prisotnost nekaterih kovin, vendar pa te ne presegajo mejnih vrednosti za pitno vodo. Tako kaže, da je vpliv vojske na to območje razmeroma majhen, predvsem pa manjši od kmetijstva in gozdarstva, je povedal.

Študijo bodo predstavili tudi širši javnosti, na osnovi te predstavitve pa se bo začel postopek sprejemanja državnega prostorskega načrta, ki pa bo po zagotovilih Prijona zvišal okoljske standarde.

Župan: 218 dni vojaških vaj v letu je preveč

A navedena zagotovila predstavnikov ministrstev niso spremenila mnenj predstavnikov lokalnih skupnosti in civilnih iniciativ. Župan občine Postojna Igor Marentič je sicer opozoril, da je za letos napovedanih skupaj 218 dni vaj in da je to za občane preprosto preveč. Nočnega streljanja ne želijo več, niti streljanja s težkim orožjem. Nadomestek, ki ga občina dobi za to, da se tam lahko izvajajo vaje, pa je po njegovem mnenju prenizek. Zavzel se je tudi za zavarovanje vodnega zajetja Malni.

Občani vztrajajo: vadišče je preblizu urbanega naselja, šlo naj bi za 500 metrov zračne linije, hrup pa je nemogoč.

Postojnski podžupan Andrej Poljšak je opozoril, da ni bila opravljena analiza hrupa v času vaj. Predstavnik civilne iniciative Za pivško kotlino brez streljanja Jože Smrdel je med drugim izpostavil, da v času vojaških vaj prebivalci nimajo dostopa niti do lastne parcele, dostop pa po možnosti zastražijo kar tuji vojaki. Florjan Poljšak iz te civilne iniciative je dodal, da nekateri lastniki zaradi tega še niso mogli očistiti svojih gozdov po žledu izpred petih let.

Valentin Šajn iz Civilne iniciative Postojna pa je podvomil o rezultatih okoljskega monitoringa, ki ga je v minulih letih izvajalo podjetje Eurofins Erico Slovenija. Ta je sicer med drugim pokazal povečano vrednost nekaterih kovin v tleh, medtem ko analiza voda ni pokazala preseganja mejnih vrednosti onesnaženja za pitne in površinske vode.

Predstavnica Inštituta Jožef Stefan Milena Horvat je sicer zatrdila, da so rezultati monitoringa kredibilni, a Šajn je opozoril, da se vzorci tal na območjih, ki bi bila lahko najbolj problematična, niti niso odvzeli.

V razpravi članic in članov odbora se je Matej T. Vatovec zavzel za zaprtje vadišča, v skladu s sklepom občinskega sveta, ki je za to pooblastil župana Marentiča. Robert Pavšič iz LMŠ je izpostavil, da je nujno treba zaščititi pravico do vodnega vira, omenil pa je tudi pobudo, da bi lahko sprejeli zakon o vadišču na Počku, ki bi urejal vsa odprta vprašanja. Žan Mahnič iz SDS pa je med drugim izpostavil problematiko streljanja s težjimi kalibri v nočnem času.

V civilni iniciativi pravijo, da izsledkom monitoringa, ki se je izvajal od leta 2016 in je pokazal, da snovi težkega orožja nimajo negativnega vpliva na okolje, ne verjamejo oziroma so prepričani, da so izsledki prirejeni.

Odbor je nazadnje s sklepi pozval ministrstvo za obrambo, naj poravna vse v preteklosti dogovorjene finančne obveznosti do občine Postojna. Delovni skupini ministrstva za obrambo in postojnske občine je pozval, naj nadaljujeta z dialogom in razrešita odprta vprašanja. Do konca leta pa naj Mors v sodelovanju z zainteresirano javnostjo izbere tudi izvajalca ponovnega monitoringa območja vadišča. Vlado pa je odbor pozval, naj zagotovi preveritev alternativnih vodnih virov na omenjenem območju.

Sicer pa so po aferi z nočnim streljanjem, ki naj bi ga kljub domnevni prepovedi izvajali prav Američani, in to naj bi bil tudi glavni razlog za odstavitev poveljnika slovenske vojske Miha Škerbinca, Američani svoje dejavnosti v Sloveniji omejili. Dejali so, da se še vedno želijo usposabljati v Sloveniji, a da jim nove smernice onemogočajo možnost uprizoritve resničnega bojnega okolja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos23
17. 05. 2019 08.53
+5
Ameri so gazdi na Počku?
yaxscdvf
17. 05. 2019 08.13
+5
Prekomeren hrup, onesnaženje, degradacija bivalnega okolje,..... vse to se zazna tudi v mestih, sploh ob prometnicah.
korintos23
17. 05. 2019 09.03
+1
yaxscdvf
17. 05. 2019 09.36
+2
Smešno
17. 05. 2019 07.46
-4
.... in potem se zjutraj zbudiš in ugotoviš, da nisi kitajc, ampak le - butalc.
Smešno
17. 05. 2019 07.44
-4
.... in potem se zjutraj zbudiš in ugotoviš, da nisi kitajc, ampak le - butalc.
Smešno
17. 05. 2019 07.26
-3
Poček je nacionalnega pomena?! 500m zračne linije od Postojne!
Smešno
17. 05. 2019 07.29
+2
Poček je potrebno namenit drugim dejavnostim, ne pa ameriškem vojaškem turizmu.. Postojnčani in okoliški kraji pravijo DOVOLJ!
Smešno
17. 05. 2019 07.32
+0
Politika naj zrihta novce, pa pejte na Slunj ali pa Manjačo ropotat. In svinjat!
Chon
17. 05. 2019 07.17
+6
Jasno je da gre za dve popolnoma si nasprotujoča si interesa in da uskladitev sploh ni možna. Na račun populističnih politikantov tipa Erjavec, Cerar in podobnih želi občina Postojna iztržiti tisto kar se iztržiti ne da. Vojaško vadišče tipa Poček ima pomen nacionalnega interesa in na ta način bi ga država morala tudi obravnavati. Lovišča, sprehajalne steze in ostalne civilne zadeve obstajajo tudi drugod, resno vojaško vadišče kot ga potrebuje Slovenska vojska pa obstaja samo na Počku. Takšna je realnost in nobena zbliževanja stališč dejstev ne spremeni. Tega bi se jasno morala zavedati in se primerno temu obnašati država, še posebaj ministrstvo za obrambo in kekec ki ga vodi, občini Postojna pa ne preostane popolnoma nič drugega da dejstva sprejme. Ali se bomo podobno kot glede edinega vojaškega vadišča Poček obnašali tudi glede deponij, smetišč in ostalih nevšečnih ampak nujnih zadev?
Jan088
16. 05. 2019 20.42
-2
Da se mene pita..
16. 05. 2019 20.27
+11
Edina rešitev za vojaška vadbišča, deponije odpadkov, letališča in podobne objekte, kitajska metoda-čez noč razlastiš in preseliš prebivalce na nadomestne lokacije.