Slovenija

DZ sprejel novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju

Ljubljana, 25. 10. 2022 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
42

DZ je z 52 glasovi za in nobenim proti sprejel predlog novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Predlog sledi dogovoru med vlado in sindikati, ki zaposlenim v javnem sektorju prinaša višje plače. Sodeč po današnji razpravi, pa je eno skupnih stališč praktično vseh, da bo treba prednostno reševati problematiko najnižjih plač.

Vlada in sindikati javnega sektorja so 13. oktobra podpisali dogovor o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023. Dogovor predvideva zvišanje vrednosti plačnih razredov za 4,5 odstotka po celotni plačni lestvici s 1. oktobrom letos. Vključuje tudi prvi korak k odpravi plačnih nesorazmerij, in sicer dvig plač za en plačni razred s 1. aprilom prihodnje leto za vse, z izjemo dela zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, ki so se jim plače povišale z dogovorom novembra lani.

 Zakon je plod nekajmesečnih pogajanj s sindikati javnega sektorja, je poudarila  ministrica Sanja Ajanović Hovnik.
Zakon je plod nekajmesečnih pogajanj s sindikati javnega sektorja, je poudarila ministrica Sanja Ajanović Hovnik. FOTO: Shutterstock

Z danes sprejeto novelo se tako določa nova plačna lestvica z novimi vrednostmi plačnih razredov. S 1. aprilom se plačni lestvici dodaja še nov, 66. plačni razred. Z aprilom je predvidena tudi odprava plačnega stropa za javne uslužbence, torej omejitve, po katerih lahko javni uslužbenci z napredovanji dosežejo največ 57. plačni razred, v višje plačne razrede pa so uvrščeni funkcionarji.

Prav v tem delu je zakon s sindikati neusklajen. Menijo, da gre pri odpravi plačnega stropa za sistemski poseg, o čemer bi se morali usklajevati v okviru sistemskih sprememb plačnega sistema in sočasno z odpravo uravnilovke v spodnji tretjini plačne lestvice. Vlada po drugi strani vztraja, da gre za nerealizirano zavezo iz že sklenjenega sporazuma z zdravniki iz leta 2016. Del dogovora je, kot poudarja ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, namreč tudi zaveza o realizaciji vseh dogovorov, ki so bili s sindikati podpisani v preteklosti, a nikoli uresničeni.

Predvidena odprava plačnega stropa je tudi razlog, da so podporo zakonu odrekli v Levici, dva strankina poslanca sta bila pri glasovanju vzdržana, trije so bili odsotni. Kot je na današnji seji DZ pojasnil Matej Tašner Vatovec, bo plačni strop odpravljen predvsem za zdravnike, ki so v tem trenutku "v bistvu eni največjih prejemnikov izplačil v sistemu javnega sektorja". Po drugi strani pa tretjina plačnih razredov ostaja pod minimalno plačo in tem zaposlenim dogovor ne bo prinesel praktično nič, ker se bo zvišalo le doplačilo do minimalne plače. Vatovec je opozoril, da je prav zaradi tega zakon s socialnimi partnerji v tem delu neusklajen. Ločen sporazum s Fidesom pa dejansko pomeni izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema. Da je treba prednostno reševati problematiko najnižjih plač, se sicer strinjajo praktično vsi.

Po besedah ministrice sam dogovor, ki ga je podpisalo 32 od 46 sindikatov javnega sektorja, predvideva več, kot je določeno v noveli. Prinaša višje nadomestilo za malico, za tiste na delovnih mestih do vključno 50. plačnega razreda, pa še poračun regresa za letni dopust. V koaliciji so tudi izpostavljali, da je vlada sprejela še druge ukrepe kot odziv na draginjo. Zaveza pa je, da se bo vprašanje anomalij, predvsem v spodnjih plačnih razredih, reševalo v prihodnjih mesecih v okviru pogovorov o sistemskih spremembah. Rešitve naj bi bile pripravljene do konca junija 2023.

Eno skupnih stališč praktično vseh poslancev je, da bo treba prednostno reševati problematiko najnižjih plač.
Eno skupnih stališč praktično vseh poslancev je, da bo treba prednostno reševati problematiko najnižjih plač. FOTO: Shutterstock

Novelo so podprli tudi v opozicijski NSi in pojasnili, da so se tako odločili, ker sledi cilju omilitve posledic draginje, predvsem pri potnih stroških in prehrani. V stranki SDS so bili ob glasovanju vzdržani, so pa opozorili na skrb fiskalnega sveta, ali bo državna blagajna vzdržala finančne obremenitve. V SDS bi si sicer želeli večjega obsega sredstev za fleksibilni del plač, da bi bili tisti, ki naredijo več, tudi bolje plačani. Tudi v NSi menijo, da se mora vzpostaviti sistem za merjenje nagrajevanja učinkovitosti javnih uslužbencev.

DZ se je pred sprejetjem zakona opredelil do predloga novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju 

Podporo zakonu so najavili v Gibanju Svoboda, SD in NSi. Da zakona ne podpirajo, so napovedali v Levici, v SDS odločitve, kako bodo glasovali, niso predstavili. So se pa praktično vsi strinjali, da bo prednostno treba reševati problematiko najnižjih plač.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je uvodoma pojasnila, da je zakon plod nekajmesečnih pogajanj s sindikati javnega sektorja. 

Predlog zakona po njenih besedah predvideva dvofaznost uveljavitve; Najprej se s 1. oktobrom letos usklajuje plačna lestvica tako, da se bo vrednost vseh plačnih razredov zvišala za 4,5 odstotka. Druga faza po besedah ministrice pomeni začetek odprave nesorazmerij v višini enega plačnega razreda za tiste javne uslužbence, ki niso bili deležni dviga plač z dogovorom novembra lani, torej tudi za direktorje, funkcionarje, tožilce in sodnike. Dvig bo realiziran s 1. aprilom prihodnje leto.

Janja Sluga (Gibanje Svoboda) je poudarila, da je dogovor podpisalo 32 od skupno 46 sindikatov javnega sektorja. Izpostavila je, da gre pri odpravi plačnega stropa za nerealizirano zavezo iz leta 2016. Prav tako vlada po njenih besedah ni pozabila na tiste javne uslužbence, ki so uvrščeni v spodnjo tretjino plačne lestvice; Poleg povišanja plač bodo skladno z dogovorom dobili poračun regresa za letni dopust v višini 300 evrov in kot vsi v javnem sektorju višje nadomestilo za prehrano. Reševanje anomalij, predvsem v spodnjih plačnih razredih, pa zahteva več časa, a je vlada obljubila, da bo to vprašanje reševala v prihodnjih mesecih in rešitve v DZ posredovala do konca junija 2023, pri čemer bodo prioritetno naslovili izziv z minimalno plačo.

Bojana Muršič (SD) je izpostavila, da je dogovor o plačah v javnem sektorju še en dodaten ukrep, s katerim se vlada odziva na zaostrene ekonomske in socialne razmere. Z zvišanjem plač se bo po njenih besedah kljub višji inflaciji vsaj deloma dvignila kupna moč, zaposlenim z nižjimi plačami pa bodo pri spopadanju z energetsko draginjo pomagali še z dodatkom k letnemu regresu. Je pa tudi Muršičeva ocenila, da bo treba prednostno nasloviti predvsem položaj socialno najbolj ranljivih zaposlenih, katerih izhodiščna plača ne dosega niti minimalne plače, pa tudi skupino prekarno zaposlenih delavcev.

Da zakon ne naslavlja vprašanj, ki se dotikajo zaposlenih v javnem sektorju, ki prejemajo minimalno plačo, je opozoril tudi Janez Magyar (SDS). Eden ključnih problemov sistema pa v SDS vidijo v tem, da ni zagotovljen večji obseg sredstev za fleksibilni del plač, da bi bili tisti, ki naredijo več, tudi bolje plačani. Sicer pa v SDS menijo, da so plače nizke tudi v realnem sektorju, zato predlagajo, da mora država zmanjšati porabo, zagotoviti konkurenčno podjetništvo in ohraniti nižjo obdavčitev plač.

Vida Čadonič Špelič (NSi) je opozorila, da mora ministrstvo najprej pripraviti reorganizacijo plačnega sistema za najnižje plačane javne uslužbence, ki s svojim delom ne zaslužijo niti minimalne plače. Prav tako pa mora vzpostaviti sistem za merjenje nagrajevanja učinkovitosti javnih uslužbencev. Nekatera orodja, kot je recimo letno ocenjevanje delavcev, stimulacija in možnost izobraževanja, so na voljo že sedaj, samo uporabiti jih je treba, je opozorila poslanka.

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
25. 10. 2022 14.58
+0
Več kot 50% jih je preveč v javnem sektorju!
soncarica84
25. 10. 2022 15.04
-1
IS58
25. 10. 2022 15.19
+3
soncarica, tudi ti si odveč na tem forumu.
IS58
25. 10. 2022 14.15
+5
Očitno je vlada postala dementna. Na upokojence pa pozabila. Se zgodi.
soncarica84
25. 10. 2022 15.04
-1
IS58
25. 10. 2022 15.17
+2
soncarica, preveri podatke preden pišeš oslarije.
Majzelj
25. 10. 2022 14.00
+4
Od sedaj delam na črno. Vsaki stranki dam popust 10% od neplačanega DDV in razliko zadržim za kazen. Uradno lahko rečem, da imam podjetje v Sloveniji in v Sloveniji plačam vse davke.
soncarica84
25. 10. 2022 14.13
-1
Ne skrbi, ti lenuhi so placani samo da zrak dihajo, se jim ne bo dalo inspekcije posilat.
Gutenberg
25. 10. 2022 13.58
+1
Upam, da državni svet ustavi to razsipanje davkoplačevalskega denarja. In da plače navzgor omejijo na 4000 bruto.
soncarica84
25. 10. 2022 14.13
+4
kr_en_moz
25. 10. 2022 13.57
+3
Vlada mi je kot normirancu z dvema zaposlenima za naslednje leto namesto dviga skupnega dovoljenega prometa in posledično več pobranega davka namenila 6 tisočakov več davka. Namesto 150% več davka sem se odločil poslovanje prenesti v tujino. Bodimo še mi kot Pirc Musar
soncarica84
25. 10. 2022 13.59
-1
Sem za peticijo za zmanjsanje plac v javnem sektorju.
soncarica84
25. 10. 2022 13.56
+4
Polovica si povisice tam ne zasluzi.
soncarica84
25. 10. 2022 13.54
+3
Sram me je za drzavo. A mi pa, ki garamo kot zivina, pa nismo vredni postenega placila?
slovenka62
25. 10. 2022 13.51
+6
A je v Sloveniji samo javni sektor??? Katastrofa!!!!!!
soncarica84
25. 10. 2022 13.54
-1
zelo star kavkaški ov?ar
25. 10. 2022 13.45
+2
Zakaj ni cela država zaposlena v javnem sektorju? Kdo rabi gospodarstvo, če pa je v JU vsega dovolj.
soncarica84
25. 10. 2022 13.55
+2
2fast4
25. 10. 2022 13.29
+2
Lepo so vas na suho. Zdravstvu 4 plač razrede, ostali pa enega, pa se le to aprila... V osnovi za 4, 5 procenta pa boste imeli plačo večjo za 30 eur... Ovce
soncarica84
25. 10. 2022 14.14
+2
number46
25. 10. 2022 13.24
+11
Res, nekako človek počasi težko razume, pač nižje palče se ne rešujejo amapk spet tisti, ki imajo naj imajo še več. Ostalim pa nič. In potem ko potreba zvišati minamlno palčo ne bo spet denarja in vsi bojo propadli. No sem pa vesel tza tiste ki imate že tako preveč, da boste imeli še več. Človek ostane brez besed.
soncarica84
25. 10. 2022 14.14
+1
MojsterSplinter
25. 10. 2022 13.24
+2
"DZ ... JE PRED LOKALNIMI VOLITVAMI ... sprejel novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju."
anjerd
25. 10. 2022 13.22
+4
Ce nekomu das vec, drugemu jemljes, saj nimamo vrece brez dna, no tu je govora samo o javnem sektorju, tako da se ve komu bodo vzeli.
zibertmi
25. 10. 2022 13.25
+1
smo jo imeli dve leti.zakaj je nebi še naprej.eden bo že enkrat daleč v prihodnosti pokril kar smo porabili.ali nam bodo pa vzeli
petka5
25. 10. 2022 13.21
-2
ti sdsovci dvolični po eni strani jamrajo da da vlada premalo ljudem, pol pa zvisanja plac ne podprejo lol
Posteni
25. 10. 2022 13.13
+2
Dokler se dela v ju uravnilovka ( beri enotni placni sistem ) bo ta propadal in s tem drzava.. Primerjat "tajnico" z medicinsko sestro je prakticno kriminal.. Pa to je samo en primer.. Jih je se veliko...
soncarica84
25. 10. 2022 13.01
-3
Javni sektor. Ni vredno branja
Nikay
25. 10. 2022 12.56
+1
Štrudljejevi ( KNEDLCOVI ) ki delajo samo pol leta so 3 x preplačani Kučanov zet je največji škodljivec Slovenije, Sicer pa se javni sektor pogovarja sam z samo za svoje plače štrajka sam proti sebi in si deli sam sebi..KAKO NE BI USPELI ČE SO PA IZ ISTTEGA KOTLA V BOJU ZA SAM SEBE. Narod pa butast ko noč ker tega ne vidi..
mikpiki191
25. 10. 2022 12.54
+1
tudi najnižjih invalidskih pokojnin bi se lahko lotili ,tisto je še le prava sramota ,beda od bede
soncarica84
25. 10. 2022 13.06
+0
Samo o javni upravi je govora. Ne veseli se
pekoči paradižnik
25. 10. 2022 12.53
+0
Povedno je strinjanje nsi s predlogom, ki ne rešuje tistih najnižjih plač, ampak najvišje. NSI itak vedno zagovarja interesa kapitala in bogatih, čeprav imajo polna usta skrbi za najranljivejše sloje prebivalstva.
jezenslovenec
25. 10. 2022 12.52
+6
Samo za javno upravo, ostali pa naj pocrkamo. Najprej za polovico zmanjšajte zaposlene v JU, ostali naj več delajo, potem pa razmišljati o večji plači.