Slovenija

V izolskem hotelu, kjer je prenočila ministrica, popravili račun

Ljubljana, 03. 08. 2020 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan, Anže Božič
Komentarji
2451

V izolskem hotelu, kjer so junijski konec tedna preživeli ministrica Pivčeva in še dve osebi, razkrivajo, da so na zahtevo občine popravili račun. Znesek je ostal enak, so pa z njega izbrisali imena. V poslanski skupini DeSUS sicer od predsednice stranke zahtevajo konkretna pojasnila in dokumentacijo o njenih obiskih podjetja Vinakras in občine Izola.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: DeSUS čaka na ministričina pojasnila
    03:36
    Iz 24UR ZVEČER: DeSUS čaka na ministričina pojasnila
  • Iz 24UR ZVEČER: Gantar o ravnanjih ministrice Pivec
    05:27
    Iz 24UR ZVEČER: Gantar o ravnanjih ministrice Pivec
  • Iz 24UR: DeSUS zahteva pojasnila
    03:27
    Iz 24UR: DeSUS zahteva pojasnila

 

"Račun smo popravili izrecno na zahtevo občine," je za Televizijo Slovenija razkril Branko Seljak, direktor izolskega hotela Marina, kjer so junijski konec tedna preživeli kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in še dve osebi. Račun za hotelsko sobo je poravnala občina, a ji očitno ni bilo všeč, da sta na njem tudi imeni njenih sinov. Zato so jih morali z računa odstraniti.  

Zahteva je v hotel prišla s klicem vodje občinske službe za nabavo in javna naročila, ki ga je na občino pripeljal župan Danilo Markočič. "Račun ni bil v skladu z naročilnico. Na naročilnici ni bilo imen, torej smo to popravili, znesek pa je ostal isti," pojasnjuje Seljak in prizna, da nad tem dejanjem ni bil pretirano navdušen. 

Pa so tovrstni popravki računov običajni? Takšni primeri so morda trije ali štirje na leto, še pove. 

Na občini o tem molčijo, v hotelu pa bodo morali popravke pojasnjevati tudi protikorupcijski komisiji.

Izvršni odbor Desusa

Spomnimo. Televizija Slovenija je že v četrtek poročala, da je Občina Izola ministrici ob junijskem službenem obisku, ki naj bi se raztegnil še v zasebnega, kar je razvidno tudi iz ministričinih objav na Instagramu, plačala več nočitev v tamkajšnjem hotelu. Ob tem je s prvotno izdanega hotelskega računa izhajalo, da sta tam bivala tudi njena sinova, a ministrica to zanika. Pojasnila je, da je bilo sprva res mišljeno, da bi prenočila v hotelu tudi sinova, na koncu pa da sta spala pri prijateljih. V sobo, prvotno namenjeno sinovoma, naj bi se nastanila varnostnika.

Policija tega, kje sta spala varnostnika, ne razkriva. Kot so spomnili na Generalni policijski upravi, je Pivčeva kot podpredsednica vlade varovana po III. stopnji uredbe o varovanju, kar pomeni, da jo na vseh službenih poteh, razen v kolikor bi se temu sama izrecno odrekla, spremljajo tudi varnostniki. "Vse varovane osebe, tako tudi podpredsednica, so varovane s taktiko in metodiko varovanja skladno z ukrepi načrta varovanja varovane osebe, ki pa je označen s stopnjo zaupnosti," so navedli. So pa dodali, da stroški varnostnikov bremenijo proračun policije.

Iz končnega računa, ki ga je hotel občini izdal po popravkih šele 29. julija, je sicer razvidno, da je občina plačala dve nočitvi z zajtrkom, dve turistični taksi in eno prijavnino. Imena gostov niso razvidna, prav tako ne število oseb, oziroma gre sklepati, da gre za eno sobo za dve noči od 12. do 14. junija. A vrednost računa je 454,80 evra, kar je natanko toliko, kot je znašal predračun, datiran na 5. junij, ki je bil izdan za dve nočitvi z zajtrkom v dveh sobah s pogledom na morje z vključeno turistično takso in prijavnino.

Televizija Slovenija je nato razkrila še en račun, ki ga je hotelu Marina prav tako plačala občina. V petek, 31. maja lani, so v Izoli slavili vino, oljke in ribe, podeljevali so nagrade, izbranci pa so večerjali tudi z županom. Pivčeva, njena sinova in sinova prijateljica so tisto noč prespali v hotelu Marina. 

Vzporednice, ki bi jih težko imeli za naključja, pa so: prav za to noč je občina hotelu plačala račun za štiri osebe v znesku 270 evrov. Na njem sicer ni imen, je pa račun knjižen pod geslom: "delegacija na prazniku vina, oljk in rib"

Si je torej ministrica že lani privoščila, da njej in družini podaljšan konec tedna na obali plača strankarski kolega?

Poslanci DeSUS zahtevajo pojasnila o njenih obiskih in vso dokumentacijo

Poslanci DeSUS Franc Jurša, Ivan Hršak, Jurij Lep, Robert Polnar in Branko Simonovič so danes za zaprtimi vrati razpravljali o nadaljnjih korakih glede domnevno spornih ravnanj predsednice stranke in kmetijske ministrice. Kot je znano, nanjo poleg nočitve v Izoli letijo tudi očitki glede gostovanja v podjetju Vinakras. 

Enotno so sklenili, da jim bo morala ministrica svoje službeno-zasebne poti pojasniti in zanje tudi predložiti dokaze. Sporočili so, da pojasnila pričakujejo na petkovem sestanku v prostorih DZ.

Pivčeva, ki je trenutno na dopustu, se je odzvala na Twitterju in zapisala, da se bo s poslanci sestala takoj, ko se vrne v Ljubljano, predvidoma naslednji ponedeljek. Tedaj jim bo pojasnila vse, je obljubila. Pozneje pa se je odzvala z daljšim zapisom na Facebooku.

Od predsednika sveta stranke Tomaža Gantarja pa poslanci stranke DeSUS zahtevajo, da najpozneje do 25. avgusta skliče sejo sveta stranke. Gantar s tem nima težav. "Čas je, da to naredimo in vidimo, kako naprej kot stranka DeSUS."  

Na dnevnem redu bo zagotovo tudi glasovanje o zaupnici predsednici, kar zahteva več lokalnih odborov stranke. "Mislim, da to naši člani pričakujejo in je pošteno. Moramo se zavedati, s kakšnim bremenom bo šla naprej, v kolikor bo nadaljevala z vodenjem, oz. kaj pomeni za stranko, če ne pride do spremembe."

Gantar je danes povedal tudi, da s Pivčevo o tej temi sicer še nista govorila. "Je pa dejstvo, da v kolikor vse, kar je bilo povedano in prikazano, drži, je to po mojem mnenju nedopustno ravnanje in za predsednico kar veliko breme, če še želi voditi stranko." Priznal je, da v stranki že nekaj časa vlada določeno nezadovoljstvo, to pa je zdaj "še dodatna kaplja čez rob".  

Kot je Gantar povedal v oddaji 24UR ZVEČER, da razprave v javnosti trajajo predolgo in škodijo ugledu stranke. Škoda se mu zdi, da ministrica raje komunicira preko Twitterju, saj imajo vsi telefone in bi jih lahko poklicala, še posebej vodjo poslanske skupine Juršo. Na mizi bo sicer predlog o glasovanju o zaupnici predsednici, a to mora biti skupna odločitev članov. 

Ob tem pa Gantar meni, da delo predsednice DeSUS ni direktno povezano z delom stranke znotraj koalicije. 

Anže Logar s pomenljivo fotografijo: 'Dva pivca'

In medtem ko tako člani stranke kot širša javnost čakajo na pojasnila ministrice, pa je zunanji minister Anže Logar včeraj na svojem Instagramovem profilu objavil zgodbo in fotografije, na katerih s Pivčevo nazdravljata med vinogradi v Ormožu. Na eni od fotografij, ki jih je podpisal z "Dva pivca", je tudi račun za dva kozarca vina, ki sta si ju privoščila. Zneski na računu so zakriti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pivčeva je Logarjevo zgodbo delila tudi na svojih profilih. 

Hrbet ji obračajo tudi kmetje 

Ministrici so začeli hrbet obračati tudi tisti, ki naj bi jih zastopala in med katerimi je še nedavnega uživala precej naklonjenosti. "Meni se to zdi nedostojno in nedoraslo funkciji ministra, ki jo ta oseba opravlja. Če bi imela malo več zdravorazumske razgledanosti, bi vedela, da si tega ne sme privoščiti," je za oddajo 24UR povedal Roman Žveglič, predsednik Sindikata kmetov Slovenije. 

To je čista samopromocija, od katere povprečen kmet nima popolnoma nič, so ogorčeni nekateri na podeželju. "Ministrica Aleksandra Pivec že pri aferi SRIPT ne bi smela več biti ministrica," še pravi Žveglič. 

V koalicijskih vrstah so z ocenami njenih ravnanj za zdaj previdni, ostrejši pa so v opoziciji, po mnenju LMŠ in Levice bi ministrica morala odstopiti. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2451)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FoXnCa
09. 08. 2020 11.56
-1
Hrbet ji obračajo tudi kmetje
minnaema@yahoo.com
06. 08. 2020 14.23
-2
Dr.Pivčeva in njen račun v Izoli......za petsto eurov, ki se ponazarja TEROR ali naklepi proti njej od nekaterih, ki bi želeli stopiti na mesto Pivčeve in Co., Kakšna je to naša država, da ostajajo tudi podli človečki in znajo graditi konstrukte.....žalostno je vse to zares žalostno !
Tone 12345
05. 08. 2020 19.54
-1
Jane je trden na položaju
abc?defghijklmnoprsštuvzž
05. 08. 2020 12.02
-2
Ga v Veliki Sloveniji ni, ki bi prav in pošteno vladal. 😡😬😱
FoXnCa
09. 08. 2020 12.00
Abecedar, so že začeli tiskati papirnate slovenske cente za tatove, nekaj ton jih pride v banko Jutri.,...
Common_sense
04. 08. 2020 20.39
-4
Pa tega ne mores verjet. Slovenceljski pravicniki se KAR nabijajo:))) Dobro vas sraufajo mediji. Sale vam delajo, da se kar kadi.
Malinha
04. 08. 2020 21.10
+2
Dragi Montići. Tako smo te pogrešali. Daj, prosim, skrbi za svoje zdravje, saj s svojim zdravjem skrbiš za naše. S čim? S smehom.
jur?ek007
05. 08. 2020 11.32
+0
ZIPPO
04. 08. 2020 20.20
+5
Vsi lažejo in zdej prirejajo dejstva, najbolj patetično pri vsem tem pa je to, da morata varnostnika sama kriti stroške bivanja v hotelu, šele kasneje pa se jim stroški vrnejo 😂
Sputnik8
04. 08. 2020 20.20
+0
Katastrofa...ne da se spati.
jackgaton
04. 08. 2020 20.17
-5
ji bo JJ navil ušesa in jo obrusil po svoji podobi.......... očitno ji ni jasno, da je povsem drugo biti v desni vladi .........takrat so mediji pozorni na vsak cent, pod Šarcom je bilo lahko tlačit v žepe
Kstane
04. 08. 2020 20.17
-3
Gospa Pivec, za razliko od mnogih slovencev,vam želim vse dobro in da ostanete šefica DESUSA.Medijem pa želim to kar oni želijo vam.
jackgaton
04. 08. 2020 20.14
+1
nič ne bo z razpadom vlade ......bo treba sproducirat novo afero
Common_sense
04. 08. 2020 20.24
-1
ho?emVšolo
04. 08. 2020 20.12
+9
poznana bo kot lažnjiva ministrica zastonjkarica
drago štubljar
04. 08. 2020 19.59
+12
fujjj lopina a ze sinove uci krast kot jj hiihihhi
boslo
04. 08. 2020 20.14
-3
Po tolikih letih v Sloveniji še ne znaš jezika? Domoljub pa tak...
Common_sense
04. 08. 2020 19.55
-8
Punca vas je poslala v tri lepe marjetice in je na dopustu. Pravilno. Naslednji teden prejme stranka in sef pooblastila. Nato javnost. V tem vrstnem redu. Kaj tu ni jasno?
Brakedirt
04. 08. 2020 19.59
-4
ni jasno zakaj podpirate nesposobne levake?
Brakedirt
04. 08. 2020 19.59
+1
piu
04. 08. 2020 20.12
+0
nikoli nismo podpirali nesposobnih lewakov, saj nismo nori....
Brakedirt
04. 08. 2020 20.16
+1
pravisprehajalec 20.01.2020, 14:48:33 Ma pomp že en teden, kot v časih največjih partijskih kongresov. Slovenski mediji so kot džanki. Stavijo in favorizirajo nekoga, češ, ta bo pa taprav. Ta bo pa popucal. Nič ne boste dobili, stranka ne bo prestopila praga parlamenta na naslednjih predčasnih volitvah, Pivčeva bo pa pravočasno zajahala kakšnega drugega konja, za katerega se ji bo zdelo, da ji bo podaljšal parlamentarno življenje. Nič niste dobili.
Brakedirt
04. 08. 2020 20.16
+4
Bolfenk2 20.01.2020, 17:08:40 Tale Pivčeva bi morala biti v zaporu ne pa v vladi. Ali pa vsaj vrniti denar.
Brakedirt
04. 08. 2020 20.17
+6
ayrtonsenna 19.01.2020, 10:08:13 Pri vsej tej evforiji okoli Pivčeve ne smemo pozabiti da jo že na začetku politične poti bremenijo poročilo protikorupcijske komisije in projekt SRIP kjer je Pivčeva dokazano zaračunavala za delo ki ga ni opravila za davkoplačevalski denar.In to kar 200 evrov na uro.Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je na svojih straneh objavilo uradno poročilo o raziskavi sumljivega projekta SRIP-faza 2. V preteklosti so se pojavili sumi, zaradi katerih je upravni odbor TGZS-ja razrešil direktorico Turistične gospodarske zbornice Slovenije Klavdijo Perger. S prsti v marmeladi pa je bila ujeta tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. V obsežnem poročilu jo bremeni ugotovitev pod številko osem. Med drugim ji je v poročilu dokazano plagiatorstvo njenega dela. V njej je izrecno zapisano: “Iz poročil o izvedenih delih po avtorskih pogodbah ni razvidna količina opravljenega dela, obračunana skladno s cenikom. Ugotavljamo, da iz korenspondence e-pošte izhaja, da je večino te aktivnosti izvedla druga oseba (Ljubica Kneževič Cvelbar), po avtorski pogodbi.”
Common_sense
04. 08. 2020 20.25
-3
Brake, manj koke. Manj koke- to je recept zate.
Brakedirt
04. 08. 2020 21.19
+1
a to je spet ena tvoja nezakonita resnica?
Kaoswakii
04. 08. 2020 19.50
+8
A so ga popravili na gor al na dol ;)
sinhron
04. 08. 2020 19.48
+26
Pivčeva pravi in uči svoja sinova " Izkoristim vsako priložnost, da ," - goljufam , ker mi nič ne morejo . Stranka me bo rehabilitirala , predsednik vlade me bo podprl , sicer vlada razpade , sicer pa delam tako , kot vodilna stranka v vladi zna najbolje in se dobro in hitro učim . Zakaj jaz ne bi smela , če pa Počivalšek lahko , saj smo v isti vladi !
Ici
04. 08. 2020 19.57
-10
Ko berem tvoj komentar, se glede na globokoumnost tvojih misli sprašujem, kje si zaposlen? Na Jožef Štefanu ali pri NASA.
poper00
04. 08. 2020 20.08
+6
Ici jas se isto sprašujem za tebe,čeprav mislim da nisi glih astronaut.
Jožajoža
04. 08. 2020 19.41
+19
To desno koalicijo držijo skupaj mafijski posli,katere prikrivajo na račun korone.pivčeva in predvsem ostali iz sds delujejo na meji zakonov in z nastopi ponižujejo državljane,slovence.
Common_sense
04. 08. 2020 20.13
-4
bepe17
04. 08. 2020 19.29
+30
Šarec je naredil veliko napako, ko je ni po ugotovitvah KPK o njenih kršitvah pri projektuSRIPT razrešil kot ministrico in vložil kazensko ovadbo zaradi goljufije.
sektor1
04. 08. 2020 19.24
+19
Eeeee ministrica, takoj zamenjaj tistega ki ti tako slabo svetuje kaj napisati, kako odreagirati in kaj reči javnosti.
Jožajoža
04. 08. 2020 19.46
+19
Odgovor so ji pisali v kleti na trstenjakovi,kakor jim tam pisejo tudi vse govore.
Jožajoža
04. 08. 2020 19.47
+18
Janša se dela malo norca iz svojih #podpornikov?
Krepki 2
04. 08. 2020 19.19
-27
A nimate kaj bolj pametnega za počet,kot po domače povedano drek mešat,pojdite raje malo na sprehod in se nadihajte svežega zraka,bo veliko bolje pa tudi razmišljali ne boste,kdo je kje kaj spil ali pojedel in za čigav denar,če bi prvo pometli pred svojim pragom bi bil svet veliko lepši,tako pa cele dneve čepite za računalniki in nabijaate tja v tri krasne.
miselna policija
04. 08. 2020 19.35
+18
zakaj se pa ti ne sprehajaš in se raje ukvarjaš s to neomembnostjo??
Lucky
04. 08. 2020 19.55
+5
langaš 1
04. 08. 2020 19.11
-25
Ta je lepa ženska, Fajonka pa izgleda kot leviZombi
ElectroVoice
04. 08. 2020 19.32
-14
Lahko potrdim, da je lepa, ker jo v živo pogosto vidim, ko sprehaja psa. Vselej prijazno pozdravi in se nasmehne. Če pa te iz dneva v dan jebedo novinarji kot podrepne muhe, pa jih seveda imaš hitro zadosti.
miselna policija
04. 08. 2020 19.39
+20
a psa tud s seboj jemlje ??pol morajo tisti ki jo povabijo še pasjo hrano zrihtat??