Slovenija

Švarc Pipanova: Komur je mar do resnice, je jasno, zakaj sem vztrajala

Ljubljana, 16. 02. 2024 06.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, U.Z., M.S.
Komentarji
278

DZ se je seznanil z odstopom ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, ki ji je s tem prenehala ministrska funkcija. V naslednjih 10 dneh mora premier Robert Golob predlagati novega ministrskega kandidata ali sporočiti, kdo bo začasno prevzel vodenje pravosodnega resorja. Švarc Pipanova je ocenila, da je vsakomur, ki mu je mar do resnice, v zadnjih tednih postalo jasno, zakaj je vztrajala. Premierju je predala tudi končno poročilo, ki po njenih besedah kaže na "skrbno načrtovano delovanje peščice uradnikov v ozadju nakupa prostorov na Litijski".

Več videovsebin
 • Iz 24UR ZVEČER: Švarc Pipanova se je poslovila s funkcije
  02:55
  Iz 24UR ZVEČER: Švarc Pipanova se je poslovila s funkcije
 • Iz 24UR: Opozicija: Sage še ni konec
  02:59
  Iz 24UR: Opozicija: Sage še ni konec
 • Iz 24UR: Švarc Pipanova ni več ministrica
  02:18
  Iz 24UR: Švarc Pipanova ni več ministrica

Dominika Švarc Pipan ministrsko funkcijo zapušča po tistem, ko je kot predstojnica ministrstva za pravosodje podpisala pogodbo o nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vredno 7,7 milijona evrov. Na ministrico so se zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu.

Kot je dejala na današnji izredni seji DZ, na kateri so se poslanci seznanili z njenim odstopom, se ji je v zadnjih tednih očitalo, da se otepa objektivne odgovornosti, oklepa funkcije in odreka poslušnost tistim, ki so jo 'nastavili'.

A je, kot je znova poudarila, ob izbruhu afere sodna stavba morala vztrajati na ministrski funkciji zato, da je po svojih najboljših močeh in v okviru svojih pristojnosti pomagala "odkriti in razkriti obrise netransparentne pajčevine spornih političnih, poslovnih in kadrovskih praks, ki omogočajo vdore parcialnih interesov in sistemske korupcije v državni aparat".

Zatrdila je, da je bil njen namen preprečiti zakrivanje sledi in presekati udobje tistih, ki računajo na to, da ljudje hitro pozabljajo ter da se da ozadja afer prikriti s tihimi odhodi ministrov, podobne prakse pa se nemoteno nadaljujejo.

"Zato danes, raje nekaj tednov kasneje, kot en sam dan prezgodaj, stojim pred vami z dvignjeno glavo in mirne vesti," je poudarila. V minulih tednih se je namreč ministrica tudi sama lotila razčiščevanja okoliščin omenjenega nakupa in premierju Robertu Golobu v teh dneh predala poročilo o svojih ugotovitvah. Po njenih besedah gre za izčrpno poročilo, ki "nedvoumno kaže, da je v ozadju tega posla skrbno načrtovano delovanje dobro organizirane peščice državnih uradnikov: zavestno zavajanje, prirejanje postopkov, dokumentacije in kadrovskih struktur odgovornih služb sekretariata ministrstva za pravosodje".

Dominika Švarc Pipan
Dominika Švarc Pipan FOTO: Bobo

Prav tako je jasno, da je prihajalo v postopku tudi do nepooblaščenih zunanjih vplivov in prevar, je navedla dosedanja pravosodna ministrica. Ob tem je sporočila, da so več kot tisoč strani dokumentacije tudi že predali Nacionalnemu preiskovalnemu uradu, nekaj "potencialnega dokaznega materiala jih čaka na Župančičevi", torej na sedežu ministrstva. Švarc Pipanova verjame in pričakuje, da bodo organi pregona uspešno preiskali tudi sume kaznivih dejanj.

Ne zanika objektivne politične odgovornosti, a je hkrati prepričana, da zgolj njen odhod s čela ministrstva ne bo rešil bistva zgodbe. "Zato si tudi sama želim, tako kot javnost, da se razjasnijo vse podrobnosti in vloge vseh akterjev, da zadeva dobi pravičen in zakonit epilog. Le tako bo služila ne le kot svarilo za naprej, pač pa tudi kot temelj sistemskih sprememb in dodatnih varovalk za preprečevanje korupcije in varovanje javnega interesa," je prepričana.

Sistemska korupcija namreč po njenem mnenju ni nekaj, kar se zgodi slučajno, ampak se kot "rakavo tkivo" razrašča v vse pore družbe in države. "Seveda iskreno obžalujem, da sem sama zaradi prevelike zaupljivosti te laži in prevare spregledala - državljankam in državljanom se za to veliko napako osebno opravičujem. A še mnogo bolj bi obžalovala, če bi odšla, preden bi jih uspela čimbolj odkriti in razkriti," je še dejala.

Ob tem se je premierju Robertu Golobu, sodelavcem na ministrstvu in državljanom zahvalila za izraženo zaupanje in podporo. "Vse to me navdaja z upanjem in vero, da bomo skupaj zmogli končno presekati s spornimi političnimi praksami in korupcijo," je sklenila.

Premier mora zdaj skladno s poslovnikom DZ v desetih dneh predlagati novega ministra ali DZ obvestiti, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. S koalicijsko SD so se sicer dogovorili, da bo vodenje pravosodnega resorja začasno prevzel premier Golob sam, a obvestila o tem v DZ še ni poslal. Kot kaže, bo torej v omenjenem roku poskušal najti novega kandidata oz. kandidatko, tekoče posle na ministrstvu pa bo še nekaj dni opravljala dosedanja ministrica Švarc Pipanova.

Novega kandidata naj bi glede na dogovor sicer iskali skupaj s SD, pravosodni resor namreč sodi v njihovo kvoto. Poiskali naj bi "čim boljšega strokovnjaka", šele nato pa bodo razmišljali o "koalicijski matematiki", je pred dnevi dejal podpredsednik vlade iz vrst Gibanja Svoboda Klemen Boštjančič.

To je sicer že peti odstop v Golobovi vladni ekipi. Z ministrske funkcije so doslej odstopili tudi notranja ministrica Tatjana Bobnar, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. DZ pa je na predlog Goloba razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko.

 • krovni2
 • PRALNI STROJ
 • SESALNIK
 • ČISTILEC
 • klima
 • tv
 • ura
 • skiro
 • kosilnica
 • krovni

KOMENTARJI (278)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

27061959
26. 02. 2024 14.04
+1
Iz katerih razlogov navaja poštenjake. Do odkritja njenih nezakonitih izvršenih deanj ni kazala interesa za poštenje, za prijavo nepoštenjakov. Ko so jo dobili celo v "marneladi, pa je skesanka postala poštenjak. Bomo videli koliko bo obsojenih in koliko pokradenega bo vrnjeno.
Ki zombi
17. 02. 2024 19.55
+2
Že v redu, a če si podpisnik in odgovoren za projekt, tako pač ne ravnaš. Brez da bi kaj preveril, brez da bi šel pogledat zgradbo, brez odgovornosti do državnega denarja. Za svoje stanovanje najbrž ne bi tako ravnala.
pekoči paradižnik
17. 02. 2024 15.02
-2
Na janševce se pa kar malo pozablja,... so pa imeli glavno vlogo pri tem poslu,.... simon starček sds sekta,... Gojkovič sicer SD je doktoriral na janšistični kalilnici desnih kadrov FUDŠ,... janja garvas članica janševega kabineta, vodja finančne službe na ministrstvu za pravosodje,… so pripravili dokumentacijo za nakup stavbe, sestavili pogodbo, zavajali vlado in izsiljevali ministrico.... smrt janšizmu, svoboda narodu.
Začni Živeti
17. 02. 2024 13.18
+2
Pomojem mnenju je bila edina še sposobna hudiču stopit na rep! žal je verjetno prejela preveč grozilnih sms-ou in torej njen odstop popolnoma pričakovan... škoda, res je bila blizu DNA slovenskih skorumpiranih dejanj.... Levi ali desni... vseeno
gasper111
17. 02. 2024 09.18
+0
Vemo zakaj si vztrajala, vendar to nimam nobene veze z resnico, ampak je ravno obratno. Namen vztrajanja je namreč bil, da resnica ne bi nikoli prišla na dan.
pekoči paradižnik
17. 02. 2024 14.56
-3
.... resnica o janševcih mora priti na da in Dominika je za to ustvarila pogoje, da se to zlo , ki državo uničuje že trideset let, kolikor se pacient svaljka po politiki, vsaj omeji,.... odpraviti ga bo težko in bo trajalo.
cool1
17. 02. 2024 08.32
+5
Ne razumem, zakaj ni odstopila tudi Fajonova, ta afera se je zgodila pod njenim vodstvom stranke, in tudi podpora je padla SD pod njenim vodstvom, to je čisti odstop , vendar dobro, na desni sploh ne vedo , kaj to pomeni odstop, nikoli ne bodo vedeli ....
razumi če lahko
17. 02. 2024 08.21
+6
Posel je na koncu odobrila vlada tako , da je odgovornost na vseh tudi na tistem , ki prebira to poročilo , ki ga je Šverc napisala !
pekoči paradižnik
17. 02. 2024 14.57
-1
simon starček sds sekta,... Gojkovič sicer SD je doktoriral na janšistični kalilnici desnih kadrov FUDŠ,... janja garvas članica janševega kabineta, vodja finančne službe na ministrstvu za pravosodje,… so pripravili dokumentacijo za nakup stavbe, sestavili pogodbo, zavajali vlado in izsiljevali ministrico.
Majzelj
17. 02. 2024 08.18
+6
Pravosodje se pri nas vedno bolj enači s kršenjem zakonov in pravil. Zato nismo krivi državljani, temveč zaposleni v pravosodju, ministrstvu in vladi. Ti se pa sprašujejo kdo je odgovoren... Vi objektivno in subjektivno.
Infiltrator
17. 02. 2024 08.13
+7
Vsi se samo sprenevedajo a vsa sekta SD pokvarjena do konca noben posten
Pimplc
17. 02. 2024 08.11
+4
gnilo je med kadri. kakorkoli se ministri menjavajo. gniloba ostaja. je kot plesen ki bi jo minister moral ocistit.
neplesalec
17. 02. 2024 08.07
-1
minkica91
16. 02. 2024 21.56
+5
me zanima, kdo lahko še posluša in gleda te osebe iz SD, skupaj s Švarc Pipan, sami pokv., da jih ni sram, da se še kar kažejo. Kdo lahko njim kaj verjame, jaz jih že ves čas ne morem poslušat niti gledat.
Ljudje in zemlja
16. 02. 2024 21.37
+3
Vse je jasno.
zajebant1
16. 02. 2024 21.34
+5
Tako je skurupiran sd
Volja
16. 02. 2024 21.32
+0
Cenim prispevek DŠP, s katerim je nedvomno levji delež prispevala k razjasnitvi zadeve in obenem ustvarila možnost, da NPU čim hitreje se ugotovi stvarnost okoli zgradbe na Litijski.
Volja
16. 02. 2024 21.33
-2
Grma53
17. 02. 2024 11.30
+5
MPU pa čaka in čaka, da bo videla v katero smer in koga sme preiskovati
zajebant1
16. 02. 2024 21.30
+6
To končno je nekdo razkrinkal kako pokvarjena je sđ stranka
pekoči paradižnik
17. 02. 2024 14.58
-2
njena enojajčna dvojčica sdss sekta je gonilo korupcije v državi,.... gospodarske in politične.
Groucho Marx
16. 02. 2024 20.58
+7
Zdaj pa ne bo več vzvišeno razlagala, kako da bo še veliko objemov s šerifom.
Kometikjami
16. 02. 2024 20.56
+12
Izredno nesposobna ministrica, ki ne ve, kaj se v njeni bajti dogaja in ki ni za nič kriva, drugi pa za vse. OK so drugi delali narobe. Kako je možno da ni vedela? Sama je postavila glavnega sekretarja ki je sprejemal kadrovske odločitve. Zakaj ga ni zamenjala, če je vedela, da so kadri slabi? Ministrica DŠP je delala v institucijah EU kot pravnica, sama v sovji pisarni. Biti dober pravnik pa še ne pomeni biti dober vodja. Evidentno!
Ljudje in zemlja
16. 02. 2024 20.52
+6
Bomo že kako.
blackwizard
16. 02. 2024 20.51
+10
levičarska kriminalna lopovska saga se nadaljuje
Brakedirt
16. 02. 2024 21.34
-3
a ti res mislis da ce bos veliko pljuval po levakih da boste prej prisli na oblast? nic se niste naucili v 30 letih. se naprej pljuvate.