Slovenija

Pestra razprava o rebalansu, ki prinaša primanjkljaj v višini 4,2 milijarde evrov

Ljubljana, 22. 09. 2020 06.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan, Neža Pušnik, STA
Komentarji
1122

Predlog rebalansa, ki ga ima na dnevnem redu DZ, po besedah predsednika vlade Janeza Janše res prinaša visok primanjkljaj, a gre za posledico nepričakovanih izdatkov za blaženje posledic epidemije covida-19. "Vlada lahko natančno do vsakega evra pojasni, za kaj bodo porabljena ta sredstva," je dejal. V koaliciji pritrjujejo pojasnilom vlade, da je povečana poraba posledica ukrepov za blažitev posledic epidemije covida-19, v opoziciji pa opozarjajo na netransparentnost.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Rebalans po ministrstvih
    01:22
    Iz 24UR: Rebalans po ministrstvih
  • Iz 24UR: Visok proračunski primankljaj
    03:07
    Iz 24UR: Visok proračunski primankljaj

DZ je po celodnevni razpravi končal obravnavo predloga rebalansa državnega proračuna, s katerim se odhodki zvišujejo nad 13 milijard evrov in ustvarja rekorden primanjkljaj, ki pa je po pojasnilih vlade neizbežen. Glasovanje bo v sredo.

Medtem ko veljavni proračun za leto 2020, ki ga je DZ sprejel novembra lani, predvideva presežek, pa bo v skladu z rebalansom državna blagajna zdaj leto končala s primanjkljajem v višini 4,2 milijarde evrov. "Primanjkljaj je nastal zato, ker so se zaradi epidemije bistveno zmanjšali prihodki, hkrati pa povečali odhodki," je dejal premier Janez Janša. Do začetka septembra je bilo neposrednim uporabnikom proračuna za blaženje posledice epidemije že izplačanih skoraj 1,6 milijarde evrov, je povedal. 

Spomnil je na ukrepe vlade: delavci so iz ukrepa subvencioniranja čakanja na delo ter dodatka zaradi prekomerne obremenitve za obvladovanje epidemije prejeli skoraj 500 milijonov evrov, zaposlenim v gospodarstvu je bilo oproščeno tudi za okoli 560 milijonov evrov prispevkov. Samozaposleni in kmetje so dobili okoli 150 milijonov evrov v obliki mesečnega temeljnega dohodka ter oprostitev prispevkov, denar so iz proračuna izplačali tudi upokojencem in drugim ranljivim skupinam. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spomnil je tudi na dodatna sredstva za socialne transferje in za zdravstvo ter prav tako na turistične bone, ki so jih prejeli vsi prebivalci Slovenije in s katerimi smo po njegovih besedah rešili turistično sezono in ohranili turistično gospodarstvo v razmeroma dobri kondiciji. "Zagotovili smo tudi dvig povprečnine občinam," je dodal. V obliki turističnega bona je bilo državljanom do začetka tega meseca izplačanih okoli 60 milijonov evrov, do danes skoraj še enkrat toliko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po drugi strani so se prilivi v proračun zmanjšali. Od državljanov se bo letos v proračun nateklo za 230 milijonov evrov manj dohodnine, manj bo pobranega davka na dodano vrednost in trošarin, podjetja bodo plačala manj davka od dohodkov pravnih oseb. "Ta denar je ostal pri državljanih, gospodarstvu, zato so vsi ti subjekti bistveno manj občutili posledice epidemije," je dejal. 

Nekateri ukrepi iz dosedanjih štirih protikoronskih paketov ukrepov še veljajo, v pripravi je prav zdaj še peti paket. Zato je predvidena tudi splošna proračunska rezervacija v višini dobre milijarde evrov, je še povedal Janša.

Vsi do zdaj sprejeti ukrepi vlade so po njegovih besedah bistveno olajšali položaj in splošno socialno in gospodarsko sliko v državi. "Sredstva so bila porabljena gospodarno," je zatrdil Janša in opomnil, da bi brez teh ukrepov slovensko gospodarstvo trajno ali začasno izgubilo okoli 150.000 delovnih mest.

Za blažitev posledic epidemije je predvidenih skupaj 3,1 milijarde evrov.
Za blažitev posledic epidemije je predvidenih skupaj 3,1 milijarde evrov. FOTO: Vlada RS

Po besedah finančnega ministra Andreja Širclja je rebalans pripravljen na realnih osnovah glede na razmere, v katerih živimo. Za blažitev posledic epidemije je predvidenih skupaj 3,1 milijarde evrov, je povedal na sobotni seji odbora za finance.

Ker so razmere še vedno nepredvidljive in ostajajo tveganja zaradi epidemije do razvoja zdravila ali cepiva visoka, je z rebalansom predvidena tudi večja proračunska rezerva. S tem bo po ministrovih besedah mogoče zagotoviti delovanje gospodarstva in vseh vitalnih služb za primer, da se bo virus širil še naprej in se bo okužilo še več ljudi.

Primanjkljaj je res velik, vendar Šircelj pričakuje, da se bo v naslednjem obdobju zmanjševal in da bomo na koncu lahko govorili o presežku. "To je tudi naša naloga v skladu z zakonom o fiskalnem pravilu in vlada bo to nalogo izpolnila," je zagotovil.

Spomnil je na številne ukrepe, ki jih je vlada marca takoj po nastopu mandata sprejela za blažitev posledic epidemije. Takoj na prvi seji je denimo zagotovila sredstva za nakup nujne medicinske opreme in za izvajanje nujnih medicinskih storitev.

Bistvo vseh do zdaj sprejetih ukrepov pa je zagotavljanje delovnih mest in preprečevanje, da bi podjetja ugašala. S tem, ko je vlada zadržala podjetja na trgu, je tudi tujina odgovorila pozitivno. To kažejo ocene bonitetnih agencij in tudi obrestne mere, po katerih se država zadolžuje, je navedel finančni minister.

Slovenija se je morala za financiranje ukrepov za blažitev posledic epidemije tudi zadolžiti, in sicer na 82,4 odstotka bruto domačega proizvoda. A to nas po Šircljevih besedah še vedno uvršča v zgornji del lestvice med evropskimi državami po najmanjšem zadolževanju. Ob tem je zagotovil, da je finančni sistem stabilen. Tudi likvidnost je visoka, zato v naslednjih letih pričakuje ugodne trende in tudi boljše rezultate kot v letu 2020.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V opoziciji medtem vladi očitajo, da je v popravke proračuna skrila rast porabe na postavkah, ki niso povezane z blaženjem posledic epidemije. Iz dokumentov težko razberemo, koliko in kaj so covid izdatki, je dejala Andreja Zabret (LMŠ). "O milijonih in milijardah govorimo tako, kot da rastejo na drevesu," je bila kritična.

Še bolj oster je bil Robert Pavšič (LMŠ). Tej vladi je v samo nekaj mesecih uspelo uničiti javne finance, je dejal in dodal: "In virus je bil na žalost samo izgovor." Zavrnil je tudi trditve, da so vladni ukrepi pripomogli k ohranitvi delovnih mest. "Samo zamrznili ste jih, a s tem države niste rešili pred odpuščanji," je opozoril. Ko se bodo ukrepi iztekli, pa bo v Sloveniji zelo na hitro nastala velika zaposlitvena kriza, je napovedal.

Tudi Matjaž Han (SD) je podvomil v učinkovitost vladnih ukrepov. Medtem ko gospodarska ekipa pripravlja ukrepe za zagon potrošnje, pa ukrepi zdravstvene ekipe pri potrošnji ne bodo koristili. "Po eni strani bi radi reševali turizem, gostinstvo, po drugi strani ga ob pol enajstih zapiramo," je dal za primer. S turističnimi boni smo vsi spoznali lepe kotičke v Sloveniji, toda turizem so tudi avtobusni prevozniki, ki vozijo turiste, je dodal.

Glasovanje o rebalansu bo v sredo.
Glasovanje o rebalansu bo v sredo. FOTO: POP TV

Visok proračunski primanjkljaj se Predragu Bakoviću (SD) v trenutnih razmerah ne bi zdel problematičen, če ne bi nakazoval, "kako disciplinirati tiste, ki vladi na nek način grenijo življenje". Sredstva se namreč zmanjšujejo mnogim nevladnim proračunskim uporabnikom, tudi tistim, ki bdijo nad porabo javnega denarja ali se borijo proti korupciji. "To se mi zdi nedopustno in nevarno," je dejal.

V SD in drugih opozicijskih strankah opozarjajo na nedopustno zmanjšanje sredstev za področja, kot so kultura, znanstveno raziskovanje, zaposlovanje, stanovanjska gradnja ter investicije v železniško infrastrukturo ali domove za ostarele.

Šircelj je zatrdil, da nevladne organizacije dobivajo z rebalansom toliko, kot so zahtevale. Zavrnil je tudi očitke o krčenju sredstev za kulturo, šolstvo, znanost. "Nekaterih izdatkov ni, ker jih ne more biti," je pojasnil in kot primer navedel krčenje sredstev na področju kulture, do katerega je prišlo zaradi odpovedi knjižnega sejma v Frankfurtu, ali pa krčenje sredstev za subvencioniranje šolske prehrane, ker so bile šole v času epidemije zaprte.

Elena Zavadlav Ušaj (SDS) je dodatno pojasnila zmanjšanje sredstev za investicije. Razpisi so se namreč zaradi negotovosti ustavili, je povedala. To pa ne pomeni, da investicije ne bodo izvedene, pač pa bodo proračunska sredstva racionalnejše porabljena v kombinaciji s kohezijskimi sredstvi, ki jih bo naša država prejela iz prihodnjega večletnega finančnega okvira, je prepričana.

Predlog rebalansa ob obravnavi v DZ spremljata še predloga novele zakona o izvrševanju proračuna ter sprememb odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država do leta 2022. Glasovanje bo v sredo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

provni
22. 09. 2020 21.18
+10
Med drugim si je celotna njegova ekipa dvignila tudi svoje plačne razrede oz. plače. Sicer pa kadar pride čudno na oblast, se vedno pokažejo visoki primanjkljaj, kot npr. med leti 2004 in 2008.
DESNA smer
22. 09. 2020 20.54
-6
To Janez, ... pa kaj levaki vedo o gospodarstvu, bančništvu, proračunu, ...., ste to pokazali v poznih 80ih letih pri miljonski inflaciji, ... kako je Topčider štancal bankovce - vsak dan ena nula več na bankovcu, .... hahahahahahahahahaha .... tapravi se oglašajo ja, .....
bojer
22. 09. 2020 20.34
+10
Ves ta denar bo treba vrniti, ne oziraje se katera vlada bo na oblasti. Nikoli v času te vlade ni bilo povsem jasno, zakaj je v prvih ukrepih "talala" denar kot, da ga imamo na pretek in, da bo kar pritekal.
Millady
22. 09. 2020 20.05
+13
JJ je dejal, da so se prilivi v proračun zmanjšali, ker bo manj dohodnine od občanov, manj DDV in trošarin in davka od pravnih oseb. Do tukaj vse drži, zaradi krize so plače manjše, delali smo na domu, pa čakanja itd., vse, kar gre zraven. In po tem izjavi, da JE TA DENAR (kateri denar, če ga ni?) OSTAL pri državljanih in gospodarstvu in smo zato manj občutili posledice epidemije!! Kako se dela norca iz nas, kakšen demagog, neverjetno!
Brakedirt
22. 09. 2020 20.13
-3
komunajzli so ploskali ko je znizal trosarine, sedaj pa stoka da ni....
Sputnik8
22. 09. 2020 19.55
-10
Andreja Zabret (LMŠ). "O milijonih in milijardah govorimo tako, kot da rastejo na drevesu," je bila kritična. o ne..tako govorijo predstavniki Levice-
zibertmi
22. 09. 2020 19.40
+7
človek res ne ve kaj jokate in se zgovarjate na ukrepe in da ste pomagali gospodarstvu ,da ne bo odpuščanj,.a se sploh slišite.tudi na spletu je možno prebrat kdo vse je odpuščal kljub temu ,da je dobil pomoč,koliko je pa podjetij ,za katere javnost ne ve ampak samo občani nekega mesta ali regije.da o podjetjih ,ki so po pomoči zaradi čakanja zaprla svoja vrata,delavce pustila že pred tem brez plač in s pomočjo države in finančni inekciji odprla nova vrata ne govorim.in kdo z lahkoto naredi tako potezo,ja podjetnik ,ki je blizu vladajoči stranki. v glavnem mlatite prazno slamo sebi v prid, kot vedno
zibertmi
22. 09. 2020 19.41
+5
pa hrovatu dajte robec ,da si bo solze obrisal ,ko vas tako vneto zagovarja,že pred polnočnico lani vas je
Brakedirt
22. 09. 2020 19.37
+11
komunajzl gre spet po poti bankrota. kje se pa komunisticni stazist spozna v ekonomijo...
DESNA smer
22. 09. 2020 19.25
-8
Jojjoj ... kakšne se je spet znebil klovn Šarec, ... pravi - čas bi že bil (po dobrih 5 mesecih), da se vlada Janeza Janše poslovi - ......... hahahahahahahahahaha, .... jojjoj ... tudi pomislit ne smem na 75 letno vladavino komunjarov, ... le kaj bi na to porekel klovn Šarec, ... verjetno bi se tolkel po glavi, ....
jured100
22. 09. 2020 19.33
+2
Un je bil predolg na oblasti, pa je blo sam... 2 leti? 3? Kaj pa vem, žalostno, da je bil kadarkoli.
Brakedirt
22. 09. 2020 19.40
-3
75 letno vladavino komunjarov hahahahahahaha, za nagrado ga pa se naprej podpira.
simeoni
22. 09. 2020 20.42
-1
Berenika
22. 09. 2020 19.17
+10
Kuverto z rebalansom proračuna bo Janša odprl še preden se bo zaprla.
nostalgik
22. 09. 2020 19.05
+21
JANŠEV ZAČETEK STARE PRAKSE ZADOLŽITI DRŽAVO IN JO UNIČITI. KDO BO TO PREPREČIL?
Sputnik8
22. 09. 2020 19.56
-10
simeoni
22. 09. 2020 20.45
+8
Janša mi je namignil,to še vzamemo pa gremo.
puspan
22. 09. 2020 19.00
-11
Kaj se čudite levi paraziti, saj ste prav vi tisti, ki najbolj jokate po denarju. Če ne bi bilo vas, bi bil strošek več, kot pol manjši.
Berenika
22. 09. 2020 19.14
+9
Pušpanske parazite je od nekdaj zalival tuj denar, če ne, bi ostal navadna plev.
simeoni
22. 09. 2020 20.47
+1
Ravno obratno,vi ste največji strošek države. Kradi in pošteno živi je vaš moto.
bossanoga
22. 09. 2020 18.49
+16
Jajčeglavec in njegova svojat so Slovenijo oropali za polovico letnega državnega proračuna, to bomo Slovenci (tudi tiste sds-ovce) plačevali naslednjih 15 let.
Sputnik8
22. 09. 2020 19.57
-1
Plačuje lahko samo tisti, ki dela. Levi paraziti v JU ne boste plačali nič ker ne delate.
simeoni
22. 09. 2020 20.51
+3
Sputnik8 ; supertisti ki nas je in bo zapufal naj s svojimi ovcami odplača dolgove. Zelo dobra poteza,levi paraziti bomo samo uživali.
ROMELS
22. 09. 2020 17.39
-18
Levaki bi samo sebe nagrajevali, ljudstvo pa naj izgublja delo in strada, proračun bi potem pa bil mogoče pozitiven. Janez je "dal" vsem, tudi tistim, ki si tega niso zaslužili. To je pa narobe.
poneumljanje
22. 09. 2020 17.43
+23
Sam sebi in svojim je dal, meni ni dal nič in kljub temu, da poznam veliko ljudi nobeden ni dobil nič !
revirji
22. 09. 2020 18.01
+20
Millady
22. 09. 2020 18.44
+13
štrekeljc
22. 09. 2020 19.24
+10
Romar, kaj je dal Janez meni? Le dolgove, ki jih bodo odplačevali še moji vnuki.
simeoni
22. 09. 2020 20.53
+1
A veš, da ste že smešni.Ponavljate se, plonkceglce malo zamenjajte.
simeoni
22. 09. 2020 20.54
+0
simeoni
22. 09. 2020 20.58
+2
Tudi meni ni dal nič,a njegove pufe bova morala plačat in še Sputnikov in ROMARJEV delež. Dobila sta, pa tega nista zaslužila.
Common_sense
22. 09. 2020 17.21
-21
Nekateri veleumi leve sekte tu gor še kar nabijajo. P-a-t-e-t-i-č-n-o. In povsem neučinkovito ter neproduktivno. Kot tudi sicer življenje povprečnega pripadnika leve sekte:)
poneumljanje
22. 09. 2020 17.29
+19
Ubožček, kje o tem kaj piše ? Pišeš samo, da nekaj bluziš !
mr.poper
22. 09. 2020 17.12
+24
Vlada lahko do vsakega evra pojasni zakaj bodo porabljena---za nazaj ni znal pojasnit kaj bo blebetal za naprej, ne vem kako lahko poslanci gledajo to zgubo v parlamentu,ko jim to razlaga
revirji
22. 09. 2020 17.01
+2
monika gregorčič ti si zašla na stranpot v mesecu marcu 2020.
Common_sense
22. 09. 2020 17.15
-11
Kjer hodijo vse ovce, ni zanimivo. Pogosto stran poti pripeljejo do čudovitih stvari.
poneumljanje
22. 09. 2020 17.30
+25
revirji
22. 09. 2020 18.02
+19
nostalgik
22. 09. 2020 19.08
+3
buda78
22. 09. 2020 17.01
+15
Orozje je glavno vogno SDS
Kekec 007
22. 09. 2020 16.59
+19
Seveda transparentno si delijo špeh, nam pa puhe pustijo. Mesija glavnino, posvečeni hlapci pa odrezke.
Uporabnik1940659
22. 09. 2020 16.43
+29
Dobro sem pogledala na koledar, če ni slučajno prvi april........😏😏😏
yanay
22. 09. 2020 16.41
+34
Bo treba del sredstev, ki so planirana za ministrstvo za obrambo, preusmeriti v ministrstvo za zdravje. S tanki, oklepniki in topovi, se ne moremo upirati korona virusu.
puspan
22. 09. 2020 16.47
-15
Nič ne bo saj pravite, da je virus izmišljen.
štrekeljc
22. 09. 2020 19.25
+5
SE pa s tanki, oklepniki in topovi lahko trenutna Ablast obdrži na površju.
simeoni
22. 09. 2020 21.05
Po logiki SDS in NSi je nakup orožja še kako potreben, da se zatre virus.Tonin in Joži že vesta.