Slovenija

Poslanci zagotovili tudi 400 tisoč evrov za obnovo pogorelih domov na Korošici in Okrešlju

Ljubljana, 21. 11. 2019 21.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Državni zbor je v okviru sprejetih amandmajev k proračunu zagotovil tudi dodatnih 400.000 evrov za obnovo pogorelih planinskih domov na Korošici in Okrešlju. Prvega so ognjeni zublji uničili oktobra 2017, drugega pa pred komaj štirinajstimi dnevi.

Poslanci in poslanke so v okviru sprejetih dopolnil k proračunu izglasovali tudi dodatnih 400.000 evrov, ki jih bo prejelo gospodarsko ministrstvo za namen obnove pogorelih planinskih domov na Korošici in Okrešlju.

Dopolnilo so na pobudo Planinske zveze Slovenije vložili poslanci SDS, soglasno pa so ga podprli vsi navzoči na seji in si ob tem zaploskali.

Na Okrešlju so pogoreli vsi osrednji objekti koče in so brez ostrešja.
Na Okrešlju so pogoreli vsi osrednji objekti koče in so brez ostrešja. FOTO: Planinska zveza Slovenije, Rock Ošep

Spomnimo, dom na Okrešlju je pogorel na začetku meseca, policisti pa so ugotovili, da je bil razlog za nastanek požara napaka na električni napeljavi. "Z dvema besedama … katastrofalno in žalostno. Praktično ni ostalo nič drugega kot nekaj zidov, ki še stojijo pokonci. Vse je v celoti uničeno," je ob seznanitvi z žalostno novico povedal Brane Povše, predsednik Planinskega društva Celje Matica. Kot je še dodal, so v zadnjih treh letih v dom vložili 100.000 evrov finančnih sredstev. "Sedaj smo izgubili vse, od strehe navzdol, vse sobe in sanitarije. Uničena je tudi učna soba, ki bi morala služiti za predavanja."

Gre že za drugi požar planinskega doma v dobrih dveh letih, ki je pogorel na območju Kamniško-Savinjskih Alp. Kocbekov dom na Korošici, za čigar obnovo so poslanci prav tako zagotovili finančna sredstva, so ognjeni zublji uničili oktobra 2017.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NLKP
20. 11. 2021 19.00
Moramo davkoplačevalci plačevati planinske domove?? Sramota!!! Celje Matica je podjetje, samo za denar se jim gre, pohlepni so... zakaj ne pustijo teh playninskih kočdomačim krajem? Celje Matica ima planinsko kočo 50km stran od lokacije društva, pa veste zakaj, zato ker tam je denar... tam fajn služijo...
piamlakar
25. 11. 2019 11.36
-1
PA KAJ BOMO ZDAJ PLAČEVALI ZA VSAKEGA,KI MU POGORI HIŠA, KER NE ZNA ŠTROMA PRAV NAPELJAT?????? TO JE ŽE TOO MUCH. A BO MENI KDO POMAGAL KO BOM NA CESTI??? NE, KER ŽIVIM V MESTU, KER NIMAM OTROK.....IN TAKI LAHKO V TEJ SVOVENIJI POCRKAMO. ZAKAJ BI ŠE DELALA ZA 500 EUR.????
jodr
22. 11. 2019 12.16
+2
Vsaj nekaj pametnega so sprejeli.
janezpodre
22. 11. 2019 08.48
+2
Vsaka druga bajta, ki zagori, zagori zaradi "napake na električni napeljavi". Gospodje forenzični policijski preiskovalci - dajte enkrat bolj podrobno pojasnit, kako pride do takšne napake in kdo naredi"napako" itd,itd.Po mojih dolgoletnih izkušnjah je štrom čist prijazna energija in pri nikomer in nikjer pri vseh meni poznanih ljudjeh nikoli v zadnjih 60 letih ni prišlo do "napake".
Intimnanega3
22. 11. 2019 08.07
-1
torej gre to iz naših plač. plača nej tist ki je koči zakuril!