Slovenija

Poslanec Juri proti Natovim letalonosilkam

Ljubljana, 30. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanec ZLSD Aurelio Juri je v odprtem pismu obrambnemu ministru Antonu Grizoldu zapisal, da ni navdušen nad vse pogostejšimi in številnejšimi obiski ladjevja zveze Nato v Kopru. Pismo si lahko preberete v članku Odprto pismo Aurelija Jurija.

Jurij ni navdušen nad Natovimi ladjami v Kopru
Jurij ni navdušen nad Natovimi ladjami v Kopru FOTO:

Pri tokratnem obisku ameriške letalonosilke George Washington se Juriju zdi najbolj sporno, da je bilo vplutje v naše vode spet dovoljeno plovilu na jedrski pogon. Poslanec združene liste še meni, da je obseg najnovejših obiskov prevelik in obžaluje, da se o tem predstavniki ministrstva za obrambo ne posvetujejo z občinsko oblastjo.

Juri je v pismu še zapisal, da lani noveliran pomorski zakonik res dopušča vplutje plovil na jedrski pogon v slovenske vode, a je opozoril, da sta obrambno in zunanje ministrstvo večkrat zagotovila, da sprememba 8. člena omenjenega zakonika ne bo pomenila, da bodo tovrstni prihodi dovoljeni kar tako. "Menil sem, da boste glede na razpoloženje domače javnosti do vojaške jedrske doktrine, in sicer do vojaške jedrske prisotnosti na našem ozemlju, pri najavah tovrstnih obiskov ravnali nekoliko bolj previdno in zadržano," je zapisal Juri.

Poslanec ZLSD še navaja, da so se v času, ko je bil župan v Kopru, s predstavniki obrambnega ministrstva in policije pogosto sestajali, govorili pa so tudi o številčnosti posadk ter pogostosti obiskov. "Soglašali smo, da naj bi pri tem ravnali zmerno in tankočutno, da ne bi prihajalo do nevšečnosti in odklonilnega odnosa domače javnosti. S poveljnikom 6. flote, ki je leta 1994 obiskal Koper, sva ocenila, da bi mesto brez posebnih pretresov lahko za nekaj dni gostilo do 500 vojakov," navaja Juri. Na krovu letalonosilke, ki je zasidrana v Koprskem zalivu, pa je vojakov več kot 5000.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3