Slovenija

Poslanec Levice Boscarolu in Akrapoviču 'grozi' z nacionalizacijo

Ljubljana, 31. 08. 2018 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Koalicijska pogodba peterice strank pod vodstvom Marjana Šarca je najprej razburila gospodarstvenike. Znani podjetnik Igor Akrapovič je na to dejal, da se je njegova družba odločila bilančni dobiček preusmeriti v "bolj predvidljivo okolje". Kar je naletelo na porogljiv odziv poslanca Levice Mihe Kordiša.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pravi obraz Levice
    03:27
    Iz 24UR: Pravi obraz Levice
  • Iz 24UR: Kaj pravita Akrapovič in Boscarol?
    02:21
    Iz 24UR: Kaj pravita Akrapovič in Boscarol?
  • Iz SVETA: Sonja Šmuc o odzivu Levice na Akrapoviča
    04:26
    Iz SVETA: Sonja Šmuc o odzivu Levice na Akrapoviča
PREBERITE: Kaj na izjave Kordiša pravijo v koaliciji?
Ta je izjavam Akrapoviča in Iva Boscarola namenil zapis na Facebooku: "O glej, Boscarol in Akrapovič širita neresnice o naših zahtevah po obdavčitvi dobička in - pomembneje - grozita s stavko kapitala. Ne, ker za pravičnejši prispevek h zdravju, izobrazbi, mobilnosti, varnosti in nasploh blaginji za slehernika ne bi imela. Ampak ker bogastva, ki si ga prisvajata iz delavskih rok in mozga, nočeta usmeriti drugam kot v lasten žep. Kapitalistično izsiljevanje nacionalnih držav je šolski prikaz omejitev reformističnih politik, kot smo si jih uspeli izboriti v koalicijski pogodbi. Rešitev? #Nationalize!"

Kordiš, ki je pred časom javnost razburjal, ko se je v parlamentu prikazal v Titovi majici, torej rešitev vidi(?) v nacionalizaciji. Mini škandalu z majico so se v Levici izognili z obrazložitvijo, da "je bila izbira naključna". Je bila "naključna" tudi izbira ključnika #Nationalize ob zapisu?

Kordiš je sicer še prepričan, da sta "zaradi davčnih odpustkov bogatim sta zaščita in reševanje finančno podhranjena"

Kar je ponazoril z zgodbo o tem, kaj se zgodi, ko Akrapoviču zagori hiša, gasilcev pa od nikoder:

- "Družbeno zasluženi vodni curek smo plasirali drugam."
- "Razlagali smo, opozarjali, dajali nasvete, a je situacija eskalirala v negativno smer."
- "Manj smo govorili in raje ukrepali v smeri zaščite naše skupnosti."
- "Ščitimo nekaj, kar je bolj predvidljivo; težko je gasiti hišo, ki lahko v enem letu pogori za 100 odstotkov."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kordiš se je na še več odzivov iz gospodarstva, med drugim Marka Lukića iz Lumarja, ki se je odzval za Večer. Najprej je zapisal:"Napoveš omejevanje finančnega toka v davčne oaze in nekaj davčne progresije, pa izbruhne cel pekel kapitalistične histerije. Oink, oink." Nato pa vse skupaj pospremil še s komentarjem:"Denar za investicije...v Panamo? Oink, oink goes the capitalist pig." (op. "kapitalistični prašič")

Je mislil resno?

Kordiš je za našo medijsko hišo dopoldne pojasnil, kaj konkretno je imel v mislih, ko je pisal zapis: "Nekateri kapitalisti želijo s svojimi intervencijami, ki jih spremljamo v zadnjem času, diskusijo o razvojnih smereh gospodarstva potiskati na desno, da se zmanjšujejo davki, da se prispevki v družbeno blaginjo ne povečajo in tako naprej. Ampak te intervencije hkrati odpirajo možnost za levo alternativo. Za razmislek o tem, kako lahko postavimo na noge gospodarstvo, ki bo proizvajalo ne za profit, ampak za potrebe ljudi, za gospodarstvo, ki ga usmerjajo in upravljajo tisti, ki vse ustvarjajo, torej delavke in delavci, in to je neka točka, na katero sem meril."

Na vprašanje, ali se mu zdi, da je primerno, da zapis opremi s fotografijo nekdanjega venezuelskega voditelja Huga Chaveza in značko o nacionalizaciji, pa je dejal: "Memi so v zadnjih letih sila popularna spletna kultura in tudi sam, ki pripadam milenijski generaciji, se jih poslužujem."

Je torej zapis treba jemati resno ali je (slaba) šala: "V Levici vztrajamo, da morajo biti strateška podjetja in strateške proizvodne verige prav tako kot strateška državna infrastruktura v javni lasti in če le gre podrejena delavskemu upravljanju oziroma so-upravljanju. To je nek horizont demokratičnega socializma, ki ga v Levici zagovarjamo. Zakaj bi se vedno pogovarjali o tem, kako kapitalu podeljevati nove in nove pravice, namesto da bi ga poklicali na odgovornost. Kapital ima tudi dolžnosti do skupnosti, ki mu omogoča, da se plemeniti."

GZS nad Mesca: Absurdna izjava razkriva nepoznavanje temeljne zakonodaje ter zakonitosti delovanja gospodarskega in družbenega sistema

Kordiš pa ni edini član Levice, ki te dni razburja s svojimi izjavami. Generalna direktorica GZS Sonja Šmuc je spisala protestno pismo zaradi izjav Luke Mesca, je z izjavo, da napovedana poteza Akrapoviča ni nič drugega kot 'davčna utaja', poskrbel za kar nekaj razburjenja. 

Kot je poudarila Šmuceva, se "v Sloveniji pojavlja neracionalna ideja, da je delitev dobička med lastnike nezakonito in kriminalno dejanje. Vrh takega razmišljanja predstavlja včerajšnja izjava Luke Meseca na Tarči na TV Sloveniji, ki je na vprašanje, kako komentira izjavo družbe Akrapovič, da bodo zaradi davkov, kot so zapisani v koalicijski pogodbi, čisti bilančni dobiček selili v bolj predvidljivo poslovno okolje, odgovoril: "… to je bolj izsiljevanje in izgovor. To ni nič drugega kot davčna utaja. Bolj kot njegovo obnašanje, ki je obsojanja vredno – človek je vzel koalicijsko pogodbo in rekel, "evo, sedaj jaz selim bilančni dobiček", ki je bil subvencioniran s strani države. To ni nič drugega kot davčna utaja. In bolj kot to me skrbi odziv dela javnosti, ki to celo vzpodbuja in podpira. … pred dobrim desetletjem so nekateri na podoben način ploskali menedžerjem, ki so prevzemali državna podjetja, pa brez garancij, in ti ljudje so postali tajkuni …"

Sonja Šmuc meni, da "ta absurdna izjava razkriva nepoznavanje temeljne zakonodaje s področja gospodarstva, kakor tudi nepoznavanje in nerazumevanje zakonitosti delovanja gospodarskega in družbenega sistema, kar je zlasti za poslanca nedopustno. Luka Mesec ni napadel samo Igorja Akrapoviča, temveč najuspešnejše slovenske gospodarstvenike, ki so ustvarili na tisoče delovnih mest in s svojim delom prispevali stotine milijonov v slovenski proračun in državni blagajni. Z retoriko, ki podjetnike postavlja v kontekst tajkunov, ustvarja nastrojeno, sovražno ozračje proti gospodarstvu."

Še bolj pa jo je razočaralo, kot navaja, dejstvo, da "se nihče od prisotnih koalicijskih partnerjev na to nedopustno izjavo, ki zanika zakonitost slovenske zakonodaje in mednarodno prakso korporativnega upravljanja, ni odzval, kot bi se moral."

Vojmir Urlep iz LMŠ pa dodaja, da "ima vsak pravico do svojega mnenja, ampak nerodno je, če je to mnenje zasnovano na nepoznavanju zakonodaje. Še bolj nerodno je, če to nakazuje, da je tisti segment slovenske družbe, podjetniki, ki ustvarjajo delovna mesta in polnijo proračun, s strani katerekoli od političnih strank, viden kot neke vrste sovražnik države." A pri tem dolgoletni gospodarstvenik, ki bo v novi vladi služil kot nekakšna desna roka predsednika vlade dodaja, da so "morda nekatere reakcije nekoliko preuranjene". 

Na GZS se medtem sprašujejo, ali to pomeni, da se je nova koalicija odločila z visokimi davki in dodatnimi obremenitvami izgnati slovenska podjetja in kriminalizirati njihove poslovne odločitve in ali je to znak, da jih prihodnost slovenskega gospodarstva ne zanima.

Kot so še zapisali v pismu, GZS zato v imenu gospodarstva zahteva:

-       da se državni zbor opredeli do izjave Luke Mesca tako v svoji pristojnosti zakonodajne veje oblasti kot skozi prizmo kršenja etičnih načel;

-       da se koalicija od gospodarstvu sovražne ideje, ki jo predstavlja Luka Mesec, distancira in da s svojimi dejanji potrdi, da podpira hitrejši gospodarski razvoj v Sloveniji v dobro vseh državljank in državljanov.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1415)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ke neki Bla
03. 09. 2018 12.04
+3
TOVARIŠ KORDIŠ, tale roba je pa očitno res huda... Za domovino!
LXG
01. 09. 2018 08.57
+34
Miha in Luka bi morala najprej z delom zaslužit denar in po ten "kreirat" ekonomsko politiko države . Venezuela kjer so bili na obisku jim sigurno ni dala iskušenj in znanja za sprejenanje odločitev in zakonov .
LXG
01. 09. 2018 08.51
+30
A ni to sovražni govor?
antirepresija
10. 09. 2018 20.44
+14
Je... ,ampak za levuharje je sovrazni govor samo takrat, ko ima nekdo drugacno mnenje kot oni. Ko pa oni grozijo ostalim, pa je to samo "mnenje".
BUONcaffee
01. 09. 2018 08.27
+30
Nestrpne izjave skrajne levice bi morali kazensko preganjat.
b75
01. 09. 2018 08.15
+27
Jaz v tej nesmiselni izjavi poleg groznje, da je g.Akrapovicu treba nacionalizirat podjetje, ki ga je ustvaril z lastno idejo in z ekipo ljudi,ki jih vodi, slisim tudi groznjo s pozarom. Cloveka, ki nekaj takega izjavi, bi se moralo resno vprasati ali ve, kje "dela" oz.kaj govori/pise/tvita, in kasen vzor predstavlja ljudem, ki so ga izbrali, da jih bo vodil. Ker dela v politiki!!! Moral bi delati za dobro ljudstva, saj je bil od njega izbran. A taki ne rabijo odgovarjat za svoje besede? Za razliko od Akrapovicevih fantov, ljudstvo ne more spokat in si poiskat svoj prostor pod soncem drugje, ce mu kaj ne pase glede vlade. UPAM, DA BO VLADA NAREDILA VSE IN SE VEC, DA SPREMENI SLOVENIJO V "BOLJSI SVET" ZA NASE ZANAMCE, NE PA V SUZNJELASTNISKO LEGLO PRIVILEGIRANCEV.
Krpan Martin
01. 09. 2018 08.00
+9
cuz, cuz ,cuz,cuz,cuz,cuz,cuz... levi so na kant spravl navadne ljudi(od politike,imajo glavne sindikalce levičarje,policija,sodstvo,mediji),sedaj so na vrsti kapitalci!!
alien8potnik
01. 09. 2018 07.48
+1
odpoklicat bi bilo treba ene pol poslancev. skoraj vse sds, jelinčičeve in kordiša. nujno.
MucaNeGrize
31. 08. 2018 22.35
+17
Uglavnem . Trava osvobaja . Kordiš naredi še dva dima , da novo izjavo , in je brez šihta. Enako je pravprav pri kapitalistu ala busco , igor in ostalih . Brez trave garač reče šefu kapitalistu, da ima premajhno plačo in vojla , takoj osvobojen, prost , svoboden brez šihta . Razlika je v tem , da se tudi zakajen garač tega ne upa rečt . Ziher je ziher , dokler bo bo . Lažna varnost in lažni standard . Že jutri lahko pade sneg .
robespierre16
31. 08. 2018 22.14
+9
kolk dni do padca telih kekcev....?....dam jim 65 dni....
toukr
31. 08. 2018 22.07
+10
Smrkolin, dve leti je preživel v Sfrj. Tam so sploh radi pošiljali filozofe v vojsko. To bi mu privoščil enega kaplarja da ga malo poduči o pravilih sveta.
Smešno
31. 08. 2018 22.00
+13
.. kot kaže, smo na poti v Super Butale. Osti-jarej!
misterbin
31. 08. 2018 21.40
+48
Ta Kordiš še ni dobil po gobcu upam,da bo v kratkem
komarec
31. 08. 2018 21.57
+1
MucaNeGrize
31. 08. 2018 22.38
+6
pipa. Tega misterbina3 žena garba čez žnable takoj ko zucne pa revež misli , da je to ustaljena praksa povsod .
kr en 1
31. 08. 2018 21.36
+37
Levičarji naj se preselijo v en del Slovenije, desničarji pa v drugega. Naredimo zid in gledamo kako uspevajo levi.
BUONcaffee
31. 08. 2018 21.14
+14
Kaj si misli svet sedaj ko vidi kam smo padli???
MucaNeGrize
31. 08. 2018 21.16
-13
Nič. V tujini zaenkrat vse pozitivno o nas .
komarec
31. 08. 2018 21.59
-4
www.jaz
31. 08. 2018 22.17
+2
Schnitzel
31. 08. 2018 21.01
+58
Potrebujemo sistem, ki bi omogočal odpoklic poslanca.
www.jaz
31. 08. 2018 20.58
+48
Kordiš naj nemudoma odstopi !!
komarec
31. 08. 2018 22.00
+3
www.jaz
31. 08. 2018 22.17
+7
kr en 1
31. 08. 2018 20.54
+37
Mi vsi smo Akrapovič!
MucaNeGrize
31. 08. 2018 21.16
+2
alien8potnik
31. 08. 2018 20.39
-9
sem volilec levice. ta kordiš pa je ... onkraj. nima veze s stališči te stranke. njegov osebni populizem, ki je v škodo res v redu stranki. katastrofa.
MucaNeGrize
31. 08. 2018 20.43
-2
JanezAn
31. 08. 2018 21.10
+47
Je pa ja res vredu stranka, saj je tudi Lukec pokazal kakšen kljukec je z izjavo, da je odločitev Akrapoviča davčna utaja. Največja davčna utaja je, da tile tovariši prejemajo okrog 4.000 € davkoplačevalskega denarja vsak mesec, za neizmerljivo škodo, ki jo delajo in jo bodo naredili z nestabilnostjo in nepredvidljivostjo okolja za gospodarstvenike. Če jim je za blaginjo in enakost vseh, naj raje polovico svoje nezaslužene plače poslanske plače donirajo v dobrodelne namene in ne kvasijo več takih neumnosti in rušijo še tisto malo, kar je v naši državi dobrega in je bilo z prigaranega z veliko truda. Minili so časi titove diktature, ko je oblast neposlušne gospodarstvenike, ki jih ni uspela nacionalizirati po njihovih merilih, pošiljala na Goli otok in prisilila k poslušnosti.
MucaNeGrize
31. 08. 2018 21.18
+0
E moj janez. Od kdaj je plača davčna utaja . Dej spi en špricer.
FlatyEric
31. 08. 2018 22.08
+17
Oprosti, ker ti to rečem, ampak pretirano brihten pa ne moreš biti, da tale skropucala voliš.
Wookie55
31. 08. 2018 20.37
+17
Zgleda se bo treba čimprej preselit v tujino.
MucaNeGrize
31. 08. 2018 20.38
-6
Zgleda ? Igor je bil tam s firmo pa je nazaj prelezu iz trsta. A kej veš zakaj ?
KungFuPanda
31. 08. 2018 20.39
+2
Izvoli. Tam boš vedno gastarbajter. Vsak znanec, ki je odšel to prizna.
MucaNeGrize
31. 08. 2018 20.44
-3
Lev07
31. 08. 2018 20.35
+15
MucaNeGrize
31. 08. 2018 20.37
-4