Slovenija

Poslanka Meira Hot z novo pobudo bije boj za zaščito živali

Ljubljana, 04. 12. 2022 14.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
84

Poslanka SD Meira Hot je na ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vložila novo pobudo v povezavi z zaščito živali. V njej med drugim opozarja, da se za zaščito in dobrobit živali še zdaleč ni naredilo dovolj. Opozarja, da so nujne sistemske spremembe, tako Zakona o zaščiti živali kot tudi kazenske, prekrškovne zakonodaje in Zakona o inšpekciji. Namreč, vse prepogosto se dogaja, da od zaznanih kršitev do odvzema živali kršitelju mine preveč časa, kazni pa so premile in nimajo naloge odvračanja.

Če ne bomo sposobni zaščititi živali, ne bomo sposobni zaščititi niti ljudi. Poslanka SD, Meira Hot

Kot je v pobudi zapisala poslanka, je ne glede na vse dosedanje ukrepanje na tem področju in kljub spremembi Stvarnopravnega zakonika marca leta 2020, po katerem so na novo živali opredelili kot čuteča živa bitja, na področju zaščite in dobrobiti živali narejenega premalo. "Dejstvo je, da če kot država ne bomo sposobni zaščititi živali, ne bomo sposobni zaščititi niti ljudi. Potrebno se je zavedati, da ima skrb za dobrobit živali svojo podlago tudi v Ustavi Republike Slovenije. Varstvo živali je torej ustavnopravno varovana kategorija, saj ima svoj temelj v določbi 72. člena Ustave Republike Slovenije, ki se nanaša na zdravo življenjsko okolje. Četrti odstavek te določbe namreč določa, da varstvo pred mučenjem živali ureja zakon," navaja poslanka in dodaja, da je že ustavodajalec prepoznal dobrobit živali kot tako pomembno materijo, saj jo je zapisal tudi v Ustavo. 

Hotova opozarja, da bi sankcije morale imeti odvračalno naravo, saj bi se storilec s kaznijo namreč moral zavedati, da je bilo njegovo dejanje nedopustno. "Menimo, da se z nizkimi kaznimi tega pač ne da doseči. Skrajni čas bi bil, da v Sloveniji oblikujemo take zakonske določbe, v skladu s katerimi bo ustrezno sankcionirano vsakršno zavržno dejanje mučenja in pa tudi zanemarjanja živali, vse z namenom, da se posameznike odvrne od takih dejanj," navaja v pobudi.

Marca 2020 je državni zbor potrdil dopolnjeni predlog novele Stvarnopravnega zakonika, ki med drugim prinaša tudi novost, po kateri so živali opredeljene kot čuteča živa bitja in ne več kot stvari. 

Zato predlaga nujne sistemske spremembe, tako Zakona o zaščiti živali kot tudi kazenske, prekrškovne zakonodaje in Zakona o inšpekciji. "Na terenu imamo več društev za zaščito živali, ki delajo dobro, vendar žal nimajo vzvodov za ukrepanje. Njihove roke so zvezane, nimajo pristojnosti za ukrepanje, ne morejo recimo odvzeti živali ali opraviti nadzora. Žal pa tudi stanje zanemarjenih in zapuščenih živali na terenu kaže, da zadeve ne delujejo, kot je treba. Znani so primeri zanemarjenih krav, ki so bile tako shirane, da so jedle celo plastiko. Od prvega klica krajanov do ukrepanja inšpekcije, konkretno do odvzema zanemarjenih živali, je minilo celo več let. Poginula krava je v hlevu ležala tri tedne, preden so jo pristojne službe odpeljale. Zato žal ne sprejemam argumentov pristojnih  inšpekcij, da zadeve delujejo in postopki tečejo, kot je treba."

Pobuda poslanke: Ministrstvo naj preuči možnosti spremembe zakonodaje, ki bi društvom, ki skrbijo za zaščito živali, podelila ustrezna pooblastila za ukrepanje v primeru zanemarjanja in mučenja živali.

Primeri zanemarjanja živali niso redki, po mnenju poslanke Hotove je zato nujno, da se naredi več za zaščito živali in da se ustrezno kaznuje kršitelje ter skrbi za ustrezen inšpekcijski nadzor.
Primeri zanemarjanja živali niso redki, po mnenju poslanke Hotove je zato nujno, da se naredi več za zaščito živali in da se ustrezno kaznuje kršitelje ter skrbi za ustrezen inšpekcijski nadzor. FOTO: Društvo za zaščito konj

Poslanka opozarja na nedopustno dogajanje, ko inšpekcije ugotovijo nepravilnosti in kršiteljem naložijo popravljalne ukrepe, ti ukrepe enkrat upoštevajo, potem pa naprej nadaljujejo s kršitvami, inšpekcije pa pri njih spet po več let ne opravijo nobenega nadzora. Takšnih primerov je po besedah društev za zaščito živali veliko. "Prepričana sem, da bi inšpekcije morale redno spremljati kršitelje, večkrat pri njih opraviti nenapovedane nadzore in ob ponovnih kršitvah nemudoma ukrepati in odvzeti živali. Tako pa celotne vasi več let vedo, kdo so kršitelji, vedo, da za živali ni poskrbljeno, a živali še kar ostajajo v njihovi lasti in posesti," opozarja poslanka. 

Poslanka ministrstvu: Nemudoma naj se okrepi inšpekcijske nadzore s strani pristojne Inšpekcije Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (Inšpekcija) na terenu.

Ena od možnosti uvedba 'živalske policije'

Hotova po vzoru nekaterih drugih držav, recimo Severne Amerike, ministrstvu predlaga, da bi lahko razmislili tudi o uvedbi posebnega organa, t. i. živalske policije, ki bi se lahko organizirala v okviru društev s strokovno usposobljenimi ljudmi, ki bi v okviru javnih pooblastil in javnega financiranja lahko izvajala naloge živalske policije.

Kam z odvzetimi rejnimi živalmi?

Hotova med drugim opozarja še, da Slovenija nujno potrebuje zavetišče za večje, rejne živali, na kar nenehno opozarjajo tudi društva za zaščito živali. V teh zavetiščih bi inšpektorji imeli možnosti namestiti odvzete rejne živali. Kot opozarja, ima društvo za zaščito konj samo dva centra, enega v Orovi vasi in enega v Cerkljah na Gorenjskem, oba centra se financirata sama, brez pomoči lokalne skupnosti in države. 

Poslanka ministrstvu: Nemudoma naj se zagotovi prostor za namestitev odvzetih rejnih živali in pripravi predlog Zakona o zavetišču za rejne živali.

Del finančnih bremen za zaščito živali naj nujno prevzame država

Poslanka se v pobudi ministrstvu dotika tudi financiranja društev. Kot opozarja, se društva velikokrat financirajo zgolj iz prostovoljnih prispevkov dobrih ljudi, donacij in članarin, kar pa seveda ne zadostuje za potrebe vseh nameščenih živali. Naloge, ki jih opravljajo zavetišča, torej namestitev in oskrba zapuščenih živali, pa so v skladu z zakonodajo naloge izvirne pristojnosti občin, torej se financirajo iz občinskih proračunov. "V predlogu Zakona o zaščiti živali, ki sem ga pripravila v prejšnjem mandatu, sem zato predlagala, da se financiranje razširi tudi na državo. Za stabilno financiranje t. i. hleva za odvzete rejne živali in zaradi prepovedi evtanazije zdravih živali v zavetiščih je nujno in prav, da svoj del financiranja zanemarjenih živali prispeva tudi država," še opozarja poslanka.

Pobuda k spremembi zakonodaje: Ministrstvo naj skupaj z ostalimi pristojnimi ministrstvi začne s pripravo sprememb zakonodaje, ki bodo ustrezno sankcionirala ravnanja z živalmi, ki pomenijo mučenje živali, storjeno iz malomarnosti; ustrezno povišala kazni za kazniva dejanja mučenja živali; ustrezno razširila financiranje zavetišč in društev za zaščito živali, da bi se ta financirala tudi s strani države.

Glasujte za najboljši portal v regiji
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pepikrlinca
05. 12. 2022 08.39
-4
Lepo od poslanke, vendar kje je pa zaščita za ljudi? Revščina, brezsramno izkoriščanje delavcev, pomanjkanje zdravstvene oskrbe, neskončne čakalne dobe.....Kje in kdaj se bo poslanka zavzela za to?
Apostol1
04. 12. 2022 18.07
+8
Tisti , ki ima rad živali bo pomagal tudi ljudem , žal je pa obratne situacije veliko več.
wsharky
04. 12. 2022 17.58
+3
ga. Hot, bi lahko v Kopru našla primeren prostor, vsaj 10 ha. zemlišča. ga. Hot, bi lahko vsaj 1/2 plače namenila za oskrbo teh živali, ki bi našle topel dom na tem prostoru.
Darko32
05. 12. 2022 08.00
+0
Pozabi na to. Ti samo na račun živali hočejo služiti in vleči plače ter subvencije.
Kager888
04. 12. 2022 17.54
-1
Danes se zavzema za živali, jutri se bo za muslimane(kar je tudi sama), kdaj bodo prišli na vrsto slovenski ljudje, ki bijejo eksistenčno preživetje?
Grmicek
04. 12. 2022 18.07
-1
A so tabletke popustile?? Drugega si ne morem predstavljati, glede na tvoj komentar.
MladInPerspektiven
05. 12. 2022 14.23
+7
Srbom nikoli ne popustijo njihove nacionalistične tabletke...
MladInPerspektiven
05. 12. 2022 14.24
+6
darinka darinka
04. 12. 2022 17.41
+8
Končno nekdo, ki se zavzema za ta uboga bitja.
Perivnik
04. 12. 2022 17.58
-2
Za "uboga bitja" (živali) se lastniki in lovci zavzemajo že stoletja. Ne rabimo nekih novodobnih samo promotorjev za to.
JohannDoe
04. 12. 2022 17.28
+1
@123 "A bi se lahko nekdo zavzel za večjo nataliteto v Sloveniji. Teh pravic za živali in za lenuhe je res že preveč." -------- Ni nobene povezave med višjo nataliteto in mučenjem živali. Z mučenjem živali slovenska nataliteta ne pridobi ničesar. Pridobimo pa mi povampirjeno družbo brez etike in vrednot ter posameznike, s katerimi ne bi istega zraka dihal v prostoru, kaj šele da bi jih moral imet za sosede ali z njimi kakorkoli opravka.
BakaŽvaka
04. 12. 2022 17.19
+6
Se strinjam, da se zakonodaja okrog zanemarjenih živali uredi, ampak koliko ljudi pa v Slo živi pod pragom revščine, pa se kvazi politikom hebe za njih. Žalostno. Plus tega pa, da je lahko vsak v parlamentu je pa res žalostno. Pri poslancih bi moral biti pogoj za vtop v parlament, test na droge, nakaznovanosti poslanca in njegovih ožjih družinskih članov. Razočaranje.
darinka darinka
04. 12. 2022 17.44
+3
Najbolj pod pragom revščine so priseljenci, eden dela, pet jih pa doma leži, pa priviligiranci etnične skupine, potem so pa ubogi upokojenci, ki imajo nizke penzije in Slovenci na minimalcu.
Perivnik
04. 12. 2022 17.59
+3
Precej priseljencev poznam. Eden dela, ima sicer uradno minimalca, 9 jih živi na slovenske socialne transfere. Pa ne nizke. Najvišje možne.
123soba
04. 12. 2022 17.18
-5
A bi se lahko nekdo zavzel za večjo nataliteto v Sloveniji. Teh pravic za živali in za lenuhe je res že preveč.
optimist11
04. 12. 2022 17.21
+11
saj se razmnožujejo. Samo vprašanje je kateri? Drugače pa podpiram pobudo. Za grdo in nepravilno ravnanje z živalmi je predvsem potrebno povečati kazni, potem pa vse ostalo.
Perivnik
04. 12. 2022 18.01
-4
Še prej je pa treba lastnikom domačih živali omogočiti normalno delo in življenje. Če človek, ki redi živali, ne more preživeti človeka vredno življenje, potem žal "protestira" lahko tudi na tak način. Ne vsi. Nekateri pa žal. In razumeti jih moramo. Pomagati jim moramo. Ne sankcionirati.
Delavec_Slo
04. 12. 2022 17.08
+14
Super pa skoraj vsi blokovci imajo pse, pa še na socialni so, živimo jih pa davkoplačevalci malo v razmislek o mučenju živali ko pa morajo na potrebo pa za prvi vogal od bloka pa takoj not!
Bibosan
04. 12. 2022 17.07
+1
wsharky
04. 12. 2022 17.59
+1
konan65
04. 12. 2022 16.58
+16
inšpektorje zamenjati,oz, naj kazensko odgovarjajo zaradi lenobe!!!!!!!!!!!!!!
AZ64
04. 12. 2022 16.56
+10
Umetniško ime Meira Hot? Iz filmov za starejše?
Brakedirt
04. 12. 2022 16.57
-6
AZ64
04. 12. 2022 16.59
+6
Brakedirt
04. 12. 2022 17.01
-1
Brakedirt
04. 12. 2022 17.02
+0
WedontneedmoneyWeneedTIME
04. 12. 2022 16.52
+8
Lepa "slovenka" s kebabom v ..... ni kj ;)
franci1972slo
04. 12. 2022 16.52
+9
Vejsil Hot in Marko Hot. Pogooglajte in se potem vprašajte kako je lahko kdorkoli iz takšne družine v parlamentu.
nebulae ngc6720
04. 12. 2022 17.05
-3
tok kot Jan$ha, Grims, al paMahnić,isti šmorn!
Perivnik
04. 12. 2022 18.03
-2
SDS_je_poden
04. 12. 2022 16.51
+6
Podpiram. Kazni morajo biti visoke.
Perivnik
04. 12. 2022 18.04
+0
Podpiraš? Nekdo iz "kavča" podpira. Pojdi na teren, pomagaj lastnikom, rejcem. Potem boš komentiral neumnosti.
Janko Ig
04. 12. 2022 16.41
+7
Ko bi se tako goreče zavzemali za ljudi,ki jim je ob delu po 40 letih skoraj tako hudo kot tem živalim. To samo kaže kakšno miselnost imajo tile svobodnjaki...dokler je samo en Slovenec lačen ne bi smeli obravnavati nič o prišlekih ,živalih ipd. Najprej avtohtono ljudstvo potem pa čas in denar za ostale....
biggie33
04. 12. 2022 16.32
+20
Hahaha, pravice za živali, stric pa največji mafijozo na obali..
Darko32
05. 12. 2022 08.03
+1
Saj takšni so najhujši mutibariči. Živali izkoriščlajo za druge namene. Pa ta misli, da bo poslanski mandat izkoristila za živali in drugega ne zna delati, kot meglo mešati.
bojer
04. 12. 2022 16.31
+4
Ja, izraz "sistemsko sli sistemske rešitve" bo treba začeti pisati z veliko začetnico.....
Mamuth
04. 12. 2022 16.24
+15
Ti Hoti so pa res neki človekoljub ja.... Mafija albanska
anamarija
04. 12. 2022 16.21
+11
Bravo, konćno nekaj pametnega