Slovenija

50-letnik že drugič v nekaj letih doživel udar strele, zdaj ostal brez doma

Ljubljana, 17. 06. 2022 06.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič, Tina Švajger, D.L.
Komentarji
13

Zaliti objekti, več sto podrtih dreves, ki so se zrušila tudi na avtomobile, pa odkrite strehe. Ulice, ki so se spremenile v struge hudournikov, in še udari strel na Koroškem, v delih Štajerske in na Dolenjskem. "Prišlo je tako nenadno in silovito, da je bilo v 20 minutah popolnoma vse pod vodo," pripovedujejo na Prevaljah – občini, kjer je besnelo morda celo najhuje. Intervencijske službe so skupno zabeležile več kot 120 dogodkov v kar 30 občinah. Hiša v Spodnji Polskavi, kamor je udarila strela, ni več primerna za bivanje, njen stanovalec pa je udar strele doživel že drugič v nekaj letih, pravijo gasilci.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Posledice četrtkovega neurja
    02:43
    Iz 24UR: Posledice četrtkovega neurja
  • Iz SVETA: Odstranjevanje posledic neurja
    02:39
    Iz SVETA: Odstranjevanje posledic neurja

V četrtek popoldne je območje občin Braslovče, Domžale, Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče, Hoče-Slivnica, Lovrenc na Pohorju, Maribor, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Starše, Novo mesto, Črnomlje, Metlika, Mirna peč, Šentjernej, Šentrupert, Trebnje, Žužemberk, Črne na Koroškem, Dravograd, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem in Slovenj Gradec zajelo močno neurje, poroča Uprava za zaščito in reševanje. 

V povezavi s tem je bilo zabeleženih 124 dogodkov. Meteorna voda je zalila kletne prostore stanovanjskih objektov, več dvorišč, prostore trgovskega podjetja, tiskarne in frizerskega salona. Veter je podrl več 100 dreves, odkril nekaj streh stanovanjskih, gospodarskih objektov in streho podjetja, poškodoval pokrov dimnika in drogove elektrodistribucije.

Začelo se je okoli 15. ure na Koroškem. Kot bi se utrgal oblak, dan po vremenski ujmi opisujejo na Prevaljah. "Kar naenkrat, kot da bi iz škafa zlil," je župan Prevalj Matija Tašič opisoval enormne količine vode, ki so se zlile nad njegov kraj. Ceste je zasipalo blato in zalivalo je kleti. Na cesti je bilo toliko vode, da je za par centimetrov celo dvignilo asfalt. 

O 22 intervencijah  poročajo iz sosednjih Raven na Koroškem, ki so se prav tako znašle pod vodo. "Šlo je predvsem za zalite kleti eno- in večstanovanjskih objektov in poslovnih prostorov, močan veter je pa seveda tudi podiral drevesa in odkrival strehe," je povedal vodja operativne enote Koroškega gasilskega zavoda David Vaukman. Odneslo je tudi okoli 200 kvadratnih metrov pločevinaste strehe upravne zgradbe SIJ Metal, ki so jo tako za silo že prekrili.  

Na Štajerskem se je medtem sprožilo več zemeljskih plazov. Na Fali je na cesto zgrmelo 72 kubičnih metrov zemljine in za nekaj časa ohromila promet. 

Iz Spodnje Polskave poročajo o dveh udarih strel v stanovanjski hiši. V enem primeru je uničilo električno napeljavo, v drugem je poškodovan 50-letni moški. Strela je vanj udarila že drugič, je povedal Robert Kampl, pomočnik vodje intervencije PGD Spodnja Polskava. "Gospod že ima drugič to nesrečo, prva je bila, mislim da, tri ali štiri leta nazaj, sedaj pa ga je doletelo to že drugič. In kot vidite sami, je hiša popolnoma uničena in ni več primerna za bivanje," je povedal. 

Nevihtna gmota je nato zajela še Dolenjsko. Meteorna voda je med drugim zalila tudi zaklonišče, podrto drevo pa je poškodovalo osebni avtomobil. 

Strela je udarila v hišo.
Strela je udarila v hišo. FOTO: 24ur.com

Pregled ostalega dogajanja

Na območju občine Trebnje so gasilci sanirali več poškodovanih streh in odstranili poškodovano drevo, ki je ogrožalo stanovanjsko hišo. Prav tako so odstranjevali podrta drevesa, ki so ovirala promet. Podrta drevesa so morali odstranjevati tudi na območju občine Šentrupert, Straža, Starše, v Mirni Peči, Metliki, Lovrencu na Pohorju in številnih drugih.

Na Marnem v občini Hrastnik se je več dreves podrlo na daljnovod in lokalno cesto.  

Na območju Gornjega Gradu je drevo padlo na osebno vozilo. Voznik na srečo v dogodku ni bil poškodovan, so sporočili s PU Celje. Na območju Radelj ob Dravi je promet oviral del strehe, ki jo je veter odnesel na vozišče, na mnogih cestah je bil promet oviran zaradi zemlje in peska, ki ga je močan dež prinesel na vozišča, v Suhadolu pa sta promet ovirali drevesi, ki sta padli na vozišče.

Gasilci so na terenu odpravljali posledice neurja.
Gasilci so na terenu odpravljali posledice neurja. FOTO: PGD Spodnja Polskava

Gasilci so reševali tudi zalite objekte. Na območju občine Šentjernej so meteorno vodo prečrpali iz dveh stanovanjskih objektov, kjer je voda zalila kletne prostore. Poleg podrtih dreves so morali meteorno vodo črpati tudi na območju Selnice ob Dravi. 

V času neurja na območju občine Novo mesto so gasilci in delavci cestnega podjetja odstranjevali podrto drevje in blato na cestah. Iz proizvodnega objekta, zaklonišča, trgovine in več stanovanjskih objektov so črpali meteorno vodo. V ulici Šmihel v Novem mestu je drevo padlo na železniško progo, na Šegovi ulici pa je podrto drevo poškodovalo osebno vozilo.

Sprožil se je tudi plaz, in sicer v naselju Javorje v občini Črna na Koroškem. Za sanacijo posledic neurja je bilo aktiviranih 59 gasilskih enot, prav tako so bile na terenu tudi druge službe.

Napoved za prihodnje dni

Temperature bodo že v soboto v večjem delu Slovenije dosegle, v nedeljo pa tudi presegle 30 stopinj, v najtoplejših krajih na Goriškem in v Vipavski dolini pa se bodo lahko približale tudi 35 stopinjam Celzija, napoveduje Rok Nosan. V prvi polovici prihodnjega tedna, ko se bo k nam najverjetneje razširil še bolj vroč zrak, lahko podobno visoke temperature pričakujemo tudi v preostalem delu države.

Ker se bodo poleg nižin močno ogrele tudi višine, bodo nevihte ob koncu tedna tudi nad hribi malo verjetne. Možnost zanje se bo spet nekoliko povečala v ponedeljek popoldne.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alex33
17. 06. 2022 21.24
+5
Samo lahko rečem, zelo velik poklon našim gasilcem👍👍🥰🥰
Sushilover
17. 06. 2022 20.54
-4
Hiša, ki ima ustrezen strelovod, ne doživi takega razdejanja zaradi udara strele.
vrzwta1
17. 06. 2022 21.23
+6
slovenka62
17. 06. 2022 20.36
+1
Tale hiša če je prava je boga že brez strele.
vrzwta1
17. 06. 2022 21.25
+3
kala 09
17. 06. 2022 10.38
+15
Kaj bi brez naših zlatih gasilcev
PomisliNaSonce
17. 06. 2022 09.28
+4
Zalilo pa je..ne povsod še tko kot treba, ampak slika ni slaba glede na čas
cirenij
17. 06. 2022 08.41
-7
Same naravne katastrofe. In še problem z energenti, kovinami, pšenico............Kam nas vodi ta EU birokracija s sankcijami? Sramota!
zdravapamet1
17. 06. 2022 08.55
-6
grozjak
17. 06. 2022 09.18
-1
EU pa res ni kriva za vreme. Tudi vojskuje se ne nikjer.....
Dusan Bucer
17. 06. 2022 09.51
-1
Rusi so na splošno podn z izjemo veliko dobrih in razgledanih ljudi. Njihova nova pravična ureditev sveta izhaja iz temeljev ureditve pred 30 in več leti. ČSSR, Poljska, DDR,...... To je pravica po ruski.
Dr.Rugelj
17. 06. 2022 20.38
+4
...pojdi v Portorož gledat uboge ukrajince z avti nad 80.000 eur , kako napol nagi posedajo po plaži in žalostno ližejo sladoled, ...itd.