Slovenija

Posledice poplav 'občutilo' tudi Jadransko morje

Ljubljana, 05. 11. 2018 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Počasi se kažejo številne razsežnosti posledic neurji, ki so zajela Evropo. Veliki dotoki rek iz Italije ob zadnjih poplavah so povečali kalnost in znižali temperaturo morja v Tržaškem zalivu. Ob obilnih padavinah sta se ojezerili Cerkniško jezero in del Planinskega polja.

Neurja po Evropi so povzročila ogromno materialne škode, v Italiji pa so zahtevala najmanj 30 življenj.  

Hude vremenske ujme so, kot so izpostavili na Agenciji republike Slovenije za okolje (Arso) vplivale tudi na Jadransko morje. Veliki dotoki rek iz Italije ob zadnjih poplavah so povečali kalnost in znižali temperaturo morja v Tržaškem zalivu.

'Packe na gladini'

Nasin posnetek kaže 'spektakularen pogled na izlivanje rek v severni Jadran, potem ko je na številnih mestih v Alpah severovzhodne Italije  v 72 urah padlo kar 500-800 mm padavin'. Reke so namreč v morje naplavile ogromno količino naplavin, mulja in tako povečale kalnost Jadranskega morja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prav tako se je občutno znižala temperatura morja. Trenutna temperatura morja na boji sredi Zarja Tržaškega zaliva je 13,5 stopinje Celzija in se je z dotokom sladkih voda iz Italije znižala za 4,5 stopinje, medtem ko ima morje ob slovenski obali še vedno 18 stopinj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Obali je plimovanje morja zjutraj doseglo opozorilno višino 300 centimetrov na mareografski postaji v Kopru. Danes in v torek bo pihal južni veter, ki bi lahko malo dodatno zvišal gladino morja. 

Prognoza plimovanja morja napoveduje višino morske gladine, ki jo določata privlačni sili Lune in Sonca, zato na agenciji v naslednjih dneh ob polni Luni pričakujejo, da se bo gladina malo povišala, ki pa ne ogrozila obale, je še dodal Strojan.

Cerkniško jezero spet polno

Ob obilnih padavinah sta se ojezerili Cerkniško jezero in del Planinskega polja, kar se bo v naslednjih dneh ohranjalo, je za STA povedal Igor Strojan z Agencije za okolje. V prihodnjih dneh ni pričakovati nekih posebnosti. 

Zaradi zadnje vremenske ujme je Cerkniško jezero še v nedeljo postopoma naraščalo, danes pa se je to naraščanje ustalilo, prav tako pretoki rek počasi upadajo na Planinskem polju, je dejal. Na Arso v naslednjih dneh po njegovih navedbah ne pričakujejo novih nevšečnosti s poplavljanjem.

"V sredo bo nekaj več padavin, tako da bi se v zahodnem delu Slovenije lahko pretoki rek malo povečali, a zaenkrat spet ne toliko, da bi se začele reke razlivati," je povedal dežurni hidrolog Strojan.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
05. 11. 2018 15.48
+6
. mulj, drevje ipd ni nič hudega. zaradi tega tudi morje Živi. mi je pa hudo, ko gledam reko, in v njej vidim odplavljati Plastične reči ipd ; ki v morje ne spadajo .
Zmaga Ukrajini ..
05. 11. 2018 18.31
+4
Mene plastika moti tudi v rekah. Sever Italije, oz. Padska nižina je (tako kot drugje po svetu - bogat sever, revni jug) močna industrijska regija in temu primerno velik onesnaževalec. Tudi mene ne skrbi mulj, drevje, in ostali organski nanosi, ampak kemija, ki jo spuščajo premnoge tovarne v reko Pad in njene pritoke. Zaradi enormnega deževja in posledično visokem vodostaju ter gigantskem pretoku, je zdaj ves ta s.hi.t v "sekundi" pristal v Jadranu.
Uporabnik1211614
05. 11. 2018 12.45
-13
Lahko bi omenili še to, da je spiranje materiala preko rek v morje tudi posledica dvigovanja morske gladine in ne samo taljenje ledenikov zaradi segrevanja ozračja ipd..
kaktusar1
05. 11. 2018 16.09
+4
Zmaga Ukrajini ..
05. 11. 2018 12.24
+14
Uf, kaj vse se je splaknilo s Padske nižine :/