Slovenija

Potres prestrašil poslance, popokane stene v DZ, poškodovani dimniki ...

Ljubljana, 29. 12. 2020 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
661

Po doslej zbranih podatkih so potres čutili prebivalci celotne države, najbolj pa v regijah na meji s Hrvaško. Ocenjujejo, da intenziteta potresa v naši državi ni presegla pete stopnje. Iz ministrstva za infrastrukturo so sporočili, da kritične infrastrukture potres ni poškodoval. Uprava za zaščito in reševanje poroča o poškodovanih dimnikih, strehah in zvonikih. Popokale so tudi stene v stavbi državnega zbora, kjer so poslanci prekinili sejo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kako bi potres prestala Ljubljana?
    02:44
    Iz 24UR: Kako bi potres prestala Ljubljana?
  • Iz 24UR: Potres vznemiril tudi Štajerce
    02:19
    Iz 24UR: Potres vznemiril tudi Štajerce
  • Iz 24UR: Izklop Krške nuklearke
    02:16
    Iz 24UR: Izklop Krške nuklearke
  • Iz SVETA: Kakšne so posledice potresa v Sloveniji?
    03:43
    Iz SVETA: Kakšne so posledice potresa v Sloveniji?
  • Iz SVETA: Potres smo čutili tudi v Sloveniji
    02:40
    Iz SVETA: Potres smo čutili tudi v Sloveniji
  • Sejo v DZ prekine potres
    00:53
    Sejo v DZ prekine potres
  • Potres v Sloveniji
    01:23
    Potres v Sloveniji
  • Potres se je čutil v Ljubljani
    00:03
    Potres se je čutil v Ljubljani

Potres, ki je stresel Hrvaško, smo močno čutili tudi v Sloveniji. Za zdaj ni podatkov o kakšnih večjih poškodbah.

Kritična infrastruktura brez posledic potresa

Na Ministrstvu za infrastrukturo skrbno spremljajo stanje kritične infrastrukture v Sloveniji po današnjem potresu z epicentrom na Hrvaškem, so sporočili. Nuklearna elektrarna Krško je bila zaradi potresa varno ustavljena. Do zaustavitve je prišlo zaradi avtomatskega delovanja zaščite turbine. Po prvem pregledu NEK ni utrpel posledic in varnost ni bila ogrožena. Po dokončni seznanitvi s stanjem ter preventivnim pregledom sistemov in opreme, bo NEK predvidoma v 24 urah ponovno začel obratovati, dodajajo.   

Po do sedaj zbranih podatkih tudi ostala kritična infrastruktura v Sloveniji ni utrpela posledic: elektroenergetski sistem deluje nemoteno, brez posledic potresa je tudi infrastruktura na področju železniškega, cestnega, zračnega in pomorskega prometa. Na Ministrstvu za infrastrukturo so v stiku z vsemi deležniki in upravitelji s ciljem zagotovitve varnega in zanesljivega delovanja infrastrukture, še poudarjajo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Uprava za zaščito in reševanje: poškodovane strehe, fasade, dimniki ... 
Uprava za zaščito in reševanje o večji škodi po današnjem močnem potresu z epicentrom na Hrvaškem ne poroča. Med potresom je bilo po do sedaj zbranih podatkih uprave za zaščito in repevanje na območju občin Brežic, Kostanjevice na Krki, Krškega, Celja, Dobja, Slovenskih Konjic, Šentjurja, Šmarij pri Jelšah, Ljubljane, Maribora, Oplotnice, Selnice ob Dravi, Radencev, Črnomlja, Šentjerneja, Ormoža, Ptuja in Zagorja ob Savi poškodovanih več gospodarskih, stanovanjskih in večstanovanjskih objektivov, cerkev ter muzej. Na objektih so bili predvsem poškodovani dimniki in strehe. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tako so Regijski centri za obveščanje po državi zabeležili 36 dogodkov. Na intervencijah je sodelovalo 25 prostovoljnih gasilskih društev in pet poklicnih enot, ki so odstranjevali nevarnosti, zavarovali kraje dogodkov in preventivno pregledovali objekte. Poškodovanih oseb ni bilo zabeleženih. Aktivirana sta bila tudi pripadnika CZ Enote za hitre intervencije, ki bosta za pomoč Hrvaški prepeljala štiri bivalne kontejnerje. 

Regijske izpostave še zbirajo podatke, prejeli so precej klicev občanov. Največ manjše škode je bilo po doslej zbranih informacijah na območju Posavja.

Po doslej zbranih podatkih so potres čutili prebivalci celotne države, najbolj pa v regijah na meji s Hrvaško. Ob tem ocenjujejo, da intenziteta potresa v naši državi ni presegla pete stopnje po evropski potresni lestvici.

Kot je povedala vodja brežiške izpostave Zdenka Močnik, je bil potres na njihovem območju razmeroma močan, zato so že stopili v stik s predstavniki občinskih civilnih zaščit. Za zdaj večje škode niso zabeležili, a je bilo rahlo poškodovanih kar nekaj dimnikov, streh in zidov na posameznih objektih.

Kar nekaj klicev so prejeli iz Kostanjevice, kjer gre za starejše mestno jedro, zagotovo pa bodo ljudje čez dan še zaznali kakšno manjšo škodo. Gasilci društev iz Kostanjevce, Prekope in Senovega ter poklicna gasilska enota v Krškem so sicer na terenu, o manjši škodi javljajo tudi z Bizeljskega.

"Klici se vrstijo, zdaj ko so ljudje malo pogledali okoli svojih nepremičnin, vendar nikjer ni tako hudo, da bi morali koga izseliti. Je pa bilo kar nekaj strahu, saj nas je pošteno streslo," je še dodala Močnikova.

O kakšni večji škodi za zdaj nimajo podatkov v drugih obmejnih regijah, niti na mariborski, celjski in ptujski izpostavi uprave za zaščite in reševanje. Povsod so občinske civilne zaščite pozvali, da jim poročajo o razmerah, na njihove informacije pa še čakajo. Kot kaže pa hujših posledic potresa le ni bilo.

Po do sedaj zbranih podatkih večje škode ni bilo niti na Celjskem, so pa zaznali poškodbe posameznih cerkvenih objektov, dimnikov, streh, pročelja fasad in starejših objektov, kjer je prišlo do posameznih razpok in odpada ometa. V Slovenskih Konjicah je prišlo do poškodbe dimnika v podjetju Konus, v Radečah se je sprožil manjši zemeljski plaz, ki pa ne ogroža objektov ali ljudi. V Braslovčah in Taboru je za kratek čas izpadla mobilna telefonija. Tudi iz Dobja poročajo o nekaj porušenih dimnikih in poškodbah na strehah, gasilske enote so trenutno aktivirane v občinah Dobje, Slovenske Konjice, Celje, Šentjur in Šmarje pri Jelšah.

Na mariborskem območju je ponekod zaradi potresa prišlo do izpada elektrike in telekomunikacijskih povezav. V Slovenski Bistrici je dogodek povzročil poškodbe na nekaterih starejših objektih, v Šentilju pa so popokale stene gasilskega doma ter na nekaterih drugih stavbah. Tudi v Rušah je odpadlo nekaj strešnikov in ometa.

Kot so sporočili iz Elektra Maribor, je potres povzročil nekaj prekinitev oskrbe z električno energijo. Zaradi delovanja občutljive transformatorske zaščite je prišlo do samodejnega izklopa desetih transformatorskih postaj s skupaj 1914 uporabniki, večinoma na območju Melja. Njihovi delavci so poskrbeli za to, da je bila oskrba z električno energijo ponovno vzpostavljena v najkrajšem možnem času.

Župan občine Sveta Trojica je na Facebooku sporočil, da je škodo utrpela tudi tamkajšnja cerkev, zato pričakuje, da odgovorni prepoznajo pomembnost kulturnih spomenikov in jim pomagajo sanirati nastalo škodo. Cerkev je bila sicer poškodovana že spomladi, ko je potres prizadel Zagreb.

Bralka iz Šentjerneja nam je poslala fotografije iz trgovine, kjer so izdelki padali s polic, spet druga nam je iz centra Ljubljane poročala o popokanem stropu. Z vseh koncev države poročajo tudi o tem, da je tresenje ljudi pognalo na ulice. V višjih nadstropjih stolpnic v prestolnici so se premikali in tresli predmeti, odpirali predali ...  

Tako pa so potres med prenosom svete maše iz Murske Sobote zabeležile kamere verske televizije Exodus TV:

V UKC Ljubljana že pregledali objekte

Gasilska enota Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je prav tako že opravila pregled objektov in za zdaj ni zaznala posledic potresa v osrednji bolnišnici. Po navedbah UKC na Twitterju kaže, da je tresenje dobro prestal tudi del infekcijske klinike, ki je bil zgrajen med leti 1899 in 1901.

V mariborskem UKC so po potresu po neuradnih informacijah govorili, da bi umaknili bolnike iz 15. nadstropja stolpnice, a se selitve nato niso lotili.

Slovenski poslanci v DZ pa so zaradi potresa v naglici prekinili sejo

Močan potres, ki je danes okoli 12.20 stresel širše območje Zagreba in smo ga čutili tudi v Sloveniji, je zamajal tudi stavbo slovenskega parlamenta. Predsednik DZ Igor Zorčič je za več kot pol ure prekinil izredno zasedanje DZ. Nekateri, med njimi v skladu z varnostnim protokolom tudi Zorčič, so stavbo po potresnem sunku začasno zapustili. Poročajo tudi o popokanih stenah. 

Pristojni v DZ pregledujejo morebitno nastalo škodo v stavbi, so pojasnili v službi za odnose z javnostmi.

Kot je v izjavi novinarjem v DZ dogajanje pojasnil predsednik DZ, je občutil potres, čeprav "je treba priznati, da se nam v politiki vedno tresejo tla pod nogami". "A v enem trenutku sem se odločil, da je to že preveč. Nenazadnje so me tudi opozorili, da se je stena za mano začela nekoliko majati, in sem rekel, da gremo vsi ven," je pojasnil. Varnostniki so ga v skladu z varnostnim protokolom pospremili iz stavbe.

V primeru morebitnih hujših posledic ob naravni nesreči pa je Zorčič spomnil na nove določbe poslovnika DZ, ki omogočajo zasedanje parlamenta na daljavo. Po njegovem mnenju ni več ovir, da DZ kot ena najpomembnejših institucij v državi deluje v kakršnih koli razmerah.

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je bil med potresnim sunkom v parlamentarni dvorani, tik pred predsednikom DZ. V izjavi novinarjem je priznal, da je bil ob potresnem sunku v šoku in je bila prva misel, kako čim prej zapustiti veliko dvorano. Kot je opisal dogajanje, ki je razvidno tudi iz posnetkov seje DZ, se je obrnil k predsedniku in rekel: "Igor, potres." Zorčičevo odločitev za prekinitev seje je označil za pravilno.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je v izjavi novinarjem izrazil podporo Hrvatom, ki so za božično-novoletne praznike dobili takšno tragedijo. "Če jim lahko kar koli pomagamo, jim moramo biti Slovenci na voljo," je dodal. V Sloveniji smo jo, kot pravi, danes dobro odnesli, ob čemer je tudi zadovoljen, da so Nuklearno elektrarno Krško po potresu preventivno ustavili. "Zdaj vidimo, da se včasih kregamo zaradi nepomembnih stvari," je ugotavljal Han.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekaj 'prask' pa je utrpela tudi predsedniška palača. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prekinjeno delovanje upravnih enot Ptuj in Maribor 

Zaradi posledic današnjega potresa z magnitudo 6,3, ki je prizadel hrvaški kraj Petrinja, je trenutno prekinjeno delovanje upravnih enot Ptuj in Maribor, so sporočili z MJU. 

Na stavbi ptujske upravne enote – gre za starejšo stavbo – je potres povzročil pokanje sten in odpadanje ometa. Javne uslužbence so takoj po potresu napotili domov, poškodovan ni nihče. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je takoj po dogodku po telefonu govoril z načelnikom upravne enote, mag. Metodom Grahom, ki ga je informiral o stanju stavbe, minister pa se mu je zahvalil za hitro ukrepanje in napovedal pomoč direktorata za stvarno premoženje. 

Stavbo bodo pregledali predstavniki gradbene stroke, trenutno pa upravna enota ne posluje. Stavba Upravne enote Maribor je ostala brez elektrike, uslužbenci so bili evakuirani, poškodovanih ni. Odpovedali so vsi informacijski sistemi, stanje pa že pregledujejo informatiki mestne občine Maribor, na razpolago so tudi informatiki ministrstva za javno upravo. Poslovanje upravne enote je trenutno zaustavljeno, sporočajo. 

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik ob hudem potresu izraža solidarnost s prijateljsko sosednjo Hrvaško in pozorno spremlja razvoj dogodkov. 

Slovenija na pomoč Hrvaški

Predsednik vlade Janez Janša je v luči dogodka napovedal, da bo v letu 2021 izvedena nacionalna vaja za varno ravnanje ob potresu. Janez Janša in predsednik republike Borut Pahor sta  sporočila, da sta danes govorila s hrvaškima kolegoma in jima zagotovila pomoč Slovenije.  Obrambni minister Matej Tonin je na  sporočil, da bo Slovenija Hrvaški pomagala z modularnimi bivalnimi enotami, šotori, posteljami, grelci in agregati. Prvi tovornjaki uprave za zaščito in reševanje z modularnimi bivalnimi enotami bodo krenili proti Hrvaški že danes, preostanek pa bodo s pomočjo Slovenske vojske dostavili v sredo. Janša je sporočil, da je pomoč že na poti. 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (661)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ost1234
30. 12. 2020 20.14
+1
A šprinterja ste moral pa umaknit?
heizenberg
30. 12. 2020 15.34
+2
Največja sreča v nesreči bi bila, če bi se sedel parlament, skupaj z vsebino. Bi po tridesetih letih končno lahko zastavili na novo, s preteklimi izkušnjami in morda celo na zdravih temeljih. Ali neće grom u kóprivu ... Srbi že vejo ...
ArkaMast
30. 12. 2020 14.43
+1
Horvat se boji kolesarjev.
Jožek Brozek
30. 12. 2020 12.00
+1
Ne norčuje se iz tega, da se Joužek "strela" Horvat, v desetdnevni vojni boril 17 dni. Kaplar Ivan je v osamosvojitveni vojni že več kot 10.000 dni.
joahan
30. 12. 2020 11.44
+1
Pahor se je pa v izračunih zakalkuliral...122 let, l.1985...
joahan
30. 12. 2020 11.45
+1
Iztok Draksler
30. 12. 2020 11.14
-1
že nekaj casa ugotavljam..da smo slovenci res..skodozeln....res s vemo pregovori..naj sosedu krava crkne..se kako drzi...norrro...delamo se norce k letijo iz parlamenta...k je potres...jst sm zmrznu...se nisem premaknu.....priznam...nisem mel energije za zbezat...
Iztok Draksler
30. 12. 2020 11.12
-1
slovenci smo res skodozelni...sram naj vas bo...smejite se ker je letel ven...se hotel skriti....kaka žlehnoba slovencev..neverjetno....
Iztok Draksler
30. 12. 2020 11.10
-3
berem komentarje..smejite se ljudem ki so bezali.....smejite....bi niste normalni..niste..prou privoscite ljudem da jih dubi..a...no je pa han tudi sel ven..ce gledas cel posnetek..je bil blizje vrat...
KVAJSTABO
30. 12. 2020 10.51
+1
Prekinili sejo...zbali so se za svoje r i t i .
serumresnice
30. 12. 2020 10.44
+5
Tako so Horvatovi vzorniki bežali po koncu vojne v Argentino in drugam!
komarec
30. 12. 2020 10.32
+4
Jouža kam se ti je tako mudilo?
Amasakul
30. 12. 2020 10.15
+4
Še zdaj ne morem verjet, kako je Horvat 0-100 m preletel v 6 sekundah.
VP87
30. 12. 2020 10.07
+4
Ma me hudo boli ,da je vrhovni poveljnik SLO vojske tiho. Mu pač paše ,da je tudi v Zimbabve prdsednik .
big_foot
30. 12. 2020 10.07
+8
Horvat... brez panike. Samo potres je bil ne pa partizani :-)
NA LEVO ni OK
30. 12. 2020 10.02
-2
Vsi spodnji komentarji pričajo o visoko šolanih iz Kumrovca. Izrazoslovje , kvaliteta neverjetna.
komel123
30. 12. 2020 10.27
-3
mlutherking
30. 12. 2020 10.02
+1
To je Ivan zrihtal preko Vatikana, da jih bog kaznuje za ukradeno mejo. Kmalu bo film Super Ivan.
MariaAna
30. 12. 2020 09.57
+5
Upam, da vam je malo pretreslo možgane.....🤣🤣...poslančki.
Wolfman
30. 12. 2020 09.53
+1
Malo vas je, malo vas je ičkice.
BETONSKI
30. 12. 2020 09.32
+2
KO SMO DELALI IZKOP ZA OBJEKT JE SOSED OBVESTIL INŠPEKCIJO,DA SO NA NJEGOVI HIŠI NASTALE RAZPOKE,ZAHTEVAL JE ODŠKODNINO,KO JE PA PRIŠLA INŠPEKCIJA IN ME POVABILA NA RAZGOVOR,SEM POKAZAL NAMIŠLJENE RAZPOKE ,KI NAJ BI NASTALE PRED 3 DNEVI ZARADI IZKOPA,POLNE SO BILE PAJKOV IN PAJČOLANA. TOREJ RES SO NASTALE PRED TREMI DNEVI,KAJNE.
Bananistanec
30. 12. 2020 09.29
+7
posnetek je čista zmaga, nekaj pa le moti, kje pa so vsi
hotchilipoper
30. 12. 2020 09.46
+2