Veriga dobrih ljudi

'Posledice pretirane uporabe zaslonov opažamo že pri dojenčkih in malčkih'

Ljubljana, 11. 05. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
87

Na Zdravniški zbornici so predstavili smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih. Digitalne naprave so koristen pripomoček, vendar so z njimi povezane določene pasti in nevarnosti, zato morajo starši razmisliti, kdaj otroka spoznati s tem svetom, se strinjajo strokovnjaki. Podatki so zaskrbljujoči: pediatri že pri dve- in triletnikih opažajo znake pretirane uporabe zaslonov, znaki zasvojenosti z videoigrami so prisotni pri 10,2 odstotka, znaki problematične uporabe družbenih omrežij pa pri 8,3 odstotka slovenskih mladostnikov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Otroci in zasloni
    01:58
    Iz 24UR: Otroci in zasloni
  • Iz SVETA: Anja Radšel o otrocih in tehnologiji
    05:07
    Iz SVETA: Anja Radšel o otrocih in tehnologiji
  • Iz SVETA: Prekomerna uporaba tehnologije med otroki
    03:23
    Iz SVETA: Prekomerna uporaba tehnologije med otroki
"Pri malčkih, ki preveč časa preživijo pred zasloni, opažamo, da so zelo nemirni, imajo zelo kratkotrajno pozornost, begajo, redkeje vzpostavljajo očesni stik in imajo primanjkljaj na področju komunikacije in socializacije," opozarja pediater Denis Baš.
"Pri malčkih, ki preveč časa preživijo pred zasloni, opažamo, da so zelo nemirni, imajo zelo kratkotrajno pozornost, begajo, redkeje vzpostavljajo očesni stik in imajo primanjkljaj na področju komunikacije in socializacije," opozarja pediater Denis Baš. FOTO: Dreamstime

"Bojim se, da bomo tako, kot smo na boleč način ter prepozno izvedeli, da je kajenje zdravju izjemno škodljivo, spoznali, da so pametni telefoni, čeprav so koristni in človeku v pomoč, lahko vzrok za zdravju škodljivo zasvojenost in da je nujno, da jih uporabljamo po pameti." Tako so v sklepu Smernic za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih povzeli izjavo pediatra in infektologa Marka Pokorna. Gre za prvi takšen projekt na državni ravni, ki je dobil široko podporo različnih strokovnih organizacij, je na ponedeljkovi novinarski konferenci izpostavila vodja delovne skupine, pediatrinja Mateja Vintar Spreitzer

"Dosežen je bil zares širok dogovor med pediatri, šolskimi zdravniki, otroškimi psihiatri, psihologi, delovnimi terapevti, logopedi, medicinskimi sestrami, specialnimi pedagogi in drugimi. Z izjavo podpore je smernice prejšnji teden podprla tudi šolska ministrica Simona Kustec. Prav tako je podporo smernicam napovedal minister za zdravje Janez Poklukar," je povedala Vintar Spreitzerjeva.

Da so Smernice v prvi vrsti namenjene strokovnjakom, ki se pri svojem delu srečujejo z otroki in mladostniki, je uvodoma pojasnil Denis Baš, predsednik Sekcije za primarno pediatrijo Združenja za pediatrijo. "Želimo si, da bi vsi strokovnjaki delovali usklajeno in enotno ter da bi dvignili raven ozaveščenosti o pomenu časovnih omejitev, ustreznega načina uporabe in kakovosti izbranih vsebin, ki jih otroci in mladostniki spremljajo preko zaslonov," je poudaril.

Kot je še dejal, v praksi opažajo zaskrbljujoč trend, da v njihove ambulante prihaja vse več predšolskih otrok, tudi že dve- in triletniki, pri katerih so vidna pomembna odstopanja v razvoju. "Pri teh otrocih se opazi, da so zelo nemirni, imajo zelo kratkotrajno pozornost, begajo, redkeje vzpostavljajo očesni stik in imajo primanjkljaj na področju komunikacije in socializacije. Večkrat nato ugotovimo, da je bil tak otrok že zelo zgodaj prekomerno izpostavljen zaslonom," je pojasnil Denis Baš.

"Manj je bolje"

Vintar Spreitzerjeva je ob izidu smernic, katerih načelo bi lahko strnili v geslo "Manj je bolje", opozorila, da stroka v zgodnjem obdobju, to je do drugega leta starosti, uporabo zaslonov odsvetuje. Od drugega do petega leta starosti priporoča, da zaslone otrok gleda v navzočnosti staršev. "Izbirajmo kakovostne vsebine in preverimo njihovo primernost za starost na zaupanja vrednem mestu. Veliko vsebin na spletu ni primernih za otroke, večkrat vsebujejo tudi prikrito oglaševanje," je poudarila Vintar Spreitzerjeva.

Smernice

Kakšni pa so nasveti za starše? "Branje, prosta igra in raziskovanje okolja so ključni za zdrav razvoj. Otrok preko zaslona pridobiva bistveno manj veščin kot pri igri in v živi interakciji z drugimi. To še posebej velja za dojenčke in malčke. Pozornost, ki jo namenimo telefonu namesto otroku, je izgubljena priložnost za stik z otrokom," je izpostavila sogovornica. Dodala je, da večopravilnost škoduje, saj preusmerja našo pozornost proč od otroka.

"Kot predšolsko pediatrinjo me najbolj žalosti, ko vidim, kako močno so zasloni vpeti v vsakdan že najmlajših otrok in dojenčkov," pa je na novinarski konferenci izpostavila pediatrinja Anja Radšel. Po njenih besedah se otroški možgani v zgodnjem obdobju zelo intenzivno razvijajo, postavljajo se temelji njihovega delovanja na intelektualnem, pa tudi na psihosocialnem področju. "Zgled staršev je izjemno pomemben. Ker so zasloni del našega vsakdana, je že pri majhnih otrocih treba pričeti vzgajati zdrav odnos do njihove uporabe," je dejala Radšleva. Starši naj pazijo na lastno uporabo zaslonov, predvsem ko so ob otrocih in še posebej, ko gre za dojenčke in malčke, pa tudi kasneje. "Izogibajo naj se uporabi pametnih naprav med dojenjem, stalnemu preverjanju obvestil, brskanju po družbenih omrežjih in javljanju na nenujne telefonske klice v prisotnosti otrok," je navedla.

Družinski načrt rabe zaslonov

 

Sestavite družinski načrt uporabe zaslonov, ki velja za vse družinske člane.

1. Čas obrokov je čas brez zaslonov.

2. Določite uro v dnevu, ko vsi družinski člani zaslone ugasnete. Dve uri pred spanjem ne uporabljajte zaslonov.

3. Televizija naj ne bo vklopljena za ozadje, tudi računalnike po uporabi ugasnite.

4. Otroci naj zaslone za prostočasne dejavnosti uporabljajo v skupnem prostoru.

5. Noč je namenjena spanju. Pred spanjem in ponoči naj otrok ali mladostnik nima zaslonov v svoji sobi. Določite mesto, kjer vsi družinski zasloni ostanejo čez noč.

6. Večkrat si privoščite dan brez zaslonov.

Poudarila je, da za zdrav celostni razvoj otroci v odnosu z odraslimi potrebujejo njihovo polno prisotnost, uporaba zaslonov v družbi otrok pa pozornost staršev razprši in poslabša kakovost odnosa med staršem in otrokom. "Naprave z zasloni nikakor niso primerne za tolaženje in preusmerjanje pozornosti otroka v stiski, za preganjanje dolgčasa, za animacijo pri hranjenju ali za nagrajevanje oziroma kaznovanje. Največ, kar kot odrasli lahko naredimo, je, da smo najboljši možni zgled, odložimo zaslone in se skupaj z otroki podamo v njihov resnični svet," je izpostavila.

V vrtcih naj zaslonov ne uporabljajo, v šolah pa le ob prisotnosti učitelja

Specialistka klinične psihologije Mateja Hudoklin je na novinarski konferenci predstavila smernice za uporabo zaslonov v vrtcih in šolah, ki so jih avtorji uskladili s strokovnjaki Zavoda za šolstvo republike Slovenije. "Uporaba zaslonov v vrtcih in skupinskih varstvenih ustanovah ni priporočljiva. Odsvetujemo uporabo zaslonov za didaktične namene v vrtcih, saj otroci preko zaslona ne pridobivajo izkušenj tako dobro kot pri raziskovanju in ustvarjanju v okolju," je dejala.

V šolah pa odsvetujejo uporabo zaslonov med odmori in ob drugih dejavnostih v okviru šole, ki potekajo brez vodstva učitelja. "Odsvetujemo tudi uporabo zaslonov v času podaljšanega bivanja. Uporaba zaslonov pri pouku mora biti osmišljena. Pomembno je, da se v šolah izvaja digitalno in medijsko opismenjevanje, učenje spletne etike in izobraževanje o vrstah spletnih zlorab in načinih pomoči," je še poudarila Hudoklinova.

Kakšne izzive je prinesla epidemija covida-19?

S poukom na daljavo so se pojavili novi izzivi, so nadalje izpostavili govorniki na današnji novinarski konferenci. Hudokolinova tako svetuje, da otroci v teh specifičnih časih ohranijo šolsko in dnevno rutino, ki vključuje pouk, prosto igro, redno telesno aktivnost na prostem, dovolj spanja in zdravo prehrano. Delo pred zasloni, ki se pričakuje od učencev v času pouka na daljavo, naj bo časovno omejeno, v prostem času pa naj bodo otroci in mladostniki čim manj pred zasloni.

Vodja službe za otroško psihiatrijo na Pediatrični kliniki v Ljubljani Marija Anderluh pa je izpostavila, da se je čas, ki ga otroci in mladostniki preživljajo pred zasloni, za večino otrok in mladih izjemno podaljšal. "Med šolanjem na daljavo so z uporabo spleta in družbenih omrežij lahko ohranjali vrstniške stike in občutek povezanosti, je pa čas pred zasloni pri mnogih v veliki meri nadomestil čas za telesno aktivnost in druge sproščujoče prostočasne dejavnosti." Po njenih besedah bi za razumevanje dolgoročnega vpliva zaslonov na počutje in celostno zdravje otrok in mladih potrebovali več raziskav. Navedla je, da imajo "predšolski otroci, ki so bili pred zasloni več kot dve uri dnevno, 7,7-krat večjo verjetnost, da kasneje dosežejo kriterije za motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo".  

Številne raziskave so poročale o povezanosti med uporabo zaslonov in krajšim trajanjem oziroma slabšo kakovostjo spanja, manjšo telesno aktivnostjo ter debelostjo. Med mladoletnimi uporabniki zaslonov jih je imelo 74 odstotkov motnje spanja. Kar 18 odstotkov od teh je uporabljalo uspavala. Znani so vplivi tudi na pojav kratkovidnosti in sindroma utrujenih oči, je še povedala Anderluhova.

Znaki prekomerne uporabe zaslonov, ki zahtevajo strokovno pomoč:

  • – sprememba spalnih navad (ne zaspi brez zaslona, pogosto se zbuja, zbuja se zgodaj zjutraj itd.),
  • – sprememba prehranjevalnih navad (prehranjevanje ob zaslonu, nezdravo prehranjevanje itd.),
  • – sprememba higienskih navad in slabša skrb zase,
  • – čustvena nihanja,
  • – čustvena reakcija (tudi agresivna) ob onemogočanju aktivnosti za zaslonom,
  • – izguba občutka za čas,
  • – laganje o času, preživetem za zasloni, uporaba na skrivaj, iskanje različnih možnosti, kako priti do zaslona,
  • – stalno razmišljanje o aktivnostih na internetu, tudi ko počne kaj drugega,
  • – izguba zanimanja za druge aktivnosti, ki niso povezane z uporabo zaslona, npr. zmanjšanje zanimanja za druženje in druge aktivnosti, ki so otroka prej veselile,
  • – upad pričakovanih dejavnosti (izostajanje od pouka, slabši šolski uspeh, manj pomoči doma itd.),
  • – zapiranje vase, vse manj očesnega stika, razdražljivost,
  • – težave v medosebnih odnosih,
  • – razpršena pozornost ter zmanjšana koncentracija in zmožnost ohranjanja zbranosti in poglobljenega razmišljanja,
  • – če umaknemo en zaslon, otrok začne uporabljati drugega.

Kot je opozorila Marija Anderluh, je več tvegane rabe spleta in tveganj za razvoj odvisnosti med otroki z razvojno-nevrološkimi motnjami, kot so otroci z motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo in avtizmom. Posebej ranljivi za tvegano uporabo zaslonov so tudi mladostniki z depresivnim razpoloženjem in šibko samopodobo ter tisti, ki so umaknjeni vase, slabše vrstniško vključeni in manj zadovoljni s sabo. Po njenih besedah način, kako mladi uporabljajo splet, veča razlike med njimi. "Nekateri z uporabo spleta pridobivajo nova znanja, širijo svoja obzorja in socialno vpetost, za druge pa raziskave potrjujejo, da zaradi časa, ki ga dnevno preživijo na spletu, kažejo več čustvenih težav zaradi negativnega samovrednotenja, primerjanja z drugimi in izpostavljenosti nerealnim telesnim podobam," je opisala posledice.

Pojasnila je še, da strokovnjaki v smernicah "opozarjamo tudi na nevarnost izpostavljenosti otrok neprimernim vsebinam, med katerimi so nasilje, pornografija, številne oblike spletnega nasilja in pojav digitalnega trženja".  

Opozorila je tudi na znake zasvojenosti, pri katerih je treba poiskati strokovno pomoč. "Glavni znaki pri otrocih in mladostnikih so čustvena reakcija, tudi agresivna, ob onemogočanju aktivnosti za zaslonom, izguba zanimanja za druženje, slabši šolski uspeh, sprememba spalnih navad in izguba zanimanja za aktivnosti, ki so ga prej veselile."

Predstojnik Kliničnega oddelka za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo v Ljubljani Damjan Osredkar je dodal, da je uporaba naprav z zasloni v današnjih časih neizbežna, a je hkrati opozoril na škodljivost uporabe zaslonov pred spanjem, saj ta dokazano slabša kakovost spanja in neugodno vpliva na cirkadiane ritme.

"Na spletu je zelo veliko polresnic, neresnic in popolnih laži"

Maja Vreča, sodelavka projekta Safe.si, pa je poudarila, da so otroci na internetu pogosto izpostavljeni nadlegovanju in nasilju ter zlorabam zasebnosti. "Na internetu lahko objavlja kdor koli in objavi kar koli. Zaradi tega je na spletu zelo veliko polresnic, neresnic in popolnih laži. Ni tehnologije, ki bi lahko otroke obvarovala pred vsem tem." In poudarila: "Ne puščajmo torej majhnih otrok samih pred zasloni, s starejšimi pa se pogovarjajmo o objavah in o spletnih vsebinah. Skupaj se moramo naučiti ločevanja zrnja od plev in otrokom vedno stati ob strani, če naletijo na spletno nasilje."

Znaki zasvojenosti z videoigrami so prisotni pri 10,2 odstotka, znaki problematične uporabe družbenih omrežij pa pri 8,3 odstotka slovenskih mladostnikov.

Vpliv, ki ga ima uporaba zaslonov na razvoj in zdravje otrok ter mladostnikov, ni odvisen le od časa, ki ga preživijo pred zasloni, ampak v veliki meri tudi od vsebine, namena in načina uporabe naprav, pa meni Špela Selak z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). "Porastu problematične uporabe zaslonov smo priča po vsem svetu, tudi v Sloveniji. Po podatkih raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (2018) so znaki zasvojenosti z videoigrami prisotni pri 10,2 odstotka, znaki problematične uporabe družbenih omrežij pa pri 8,3 odstotka slovenskih mladostnikov, starih 11, 13, 15 in 17 let," je izpostavila.

Psihologinja in svetovalka na Logoutu Špela Reš pa je problematiko zaokrožila s še nekaterimi skrb vzbujajočimi podatki: "Mladostniki, vključeni v naše programe, so v zadnjih 12 mesecih pred zasloni telefona in računalnika v povprečju preživeli med pet in šest ur dnevno izključno za zabavne vsebine. Če temu prištejemo še okoli štiri ure dnevno za šolanje na daljavo, pridemo do devet ali deset ur dnevnega zaslonskega časa. Ob tem sem kot strokovnjakinja za spletno vedenje zaskrbljena. Čas je za smernice, ki bodo v pomoč pri uravnoteženju zaslonskega časa in pri izbiri ustreznih zaslonskih vsebin."

Veriga dobrih ljudi
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
12. 05. 2021 08.48
+0
OTROK SI NE MORE SAM V TRGOVINI KUPITI ,KER OBIČAJNO NIMA DENARJA:PAMETNEGA MOBITELA,TABLICE ALI RAČUNALNIKA TUDI NAMIZNEGA NE.IN GLEJ TI TO:SEDAJ V ČASU,KO NISO SMELI K POUKU NIHČE NI PISKAL,DA JIM BULJENJE V EKRAN ŠKODUJE.DELNO ŽE OBISKUJEJO POUK,TER JE TAKOJ CIRKUS TU!DUŠEBRIŽNIKI,KI BI MORALI DELATI NEKAJ PRODUKTIVNEGA SE VTIKAJO V VZGOJO OTROK STARŠEM,TER DELIJO NASVETE,KI JIH ITAK VSAK NORMALEN ČLOVEK VE!OTROK POTREBUJE DRUŽBO,IGRO,ŠPORT,NE PA KINA,KER IMA FILMOV NA TV KOLIKO HOČE!KJE STE TORAJ BILI TI,KI VAS SKRBIJO OČKE IN MOŽGANČKI MALIH LJUDI,KO SO MORALI REŠEVATI NALOGE PRED MONITORJEM?
karamba34
12. 05. 2021 08.37
-2
Tehnologija je zakon, zdrava in zdravilna za otrokov razvoj. Največ za pripomniti čez tehnologijo imamo mi desničarji, ki smo miselno še vedno v srednjem veku in verjamemo v dobre vile, angele, demončke.
Shisui
12. 05. 2021 08.06
+1
Za eno leto nas zaprejo v bajte... Kaj hudiča ste mislili da bodo otroci počeli celo leto? Pletli štumfe?
bigboye
11. 05. 2021 21.20
+1
19-letnik tukaj, strinjam se s tem vidikom in se sam zavedam slabih navad in posledic, katere mi je pustila ta tazvajenost z tehnologijo. Vem pa, da se jih da mitigirati, če se hoče. Ko vam nekdo iz omenjene starostne skupine pove, da je to res, se je čas za zamislit, starši.
Letmethink
11. 05. 2021 20.23
+6
Glede te teme sem "doktoriral" že pred leti, iz zanimanja in ko še nisem imel otroka. Sem generacija, ki je zrasla med Pc-ji, playstationi in malo sicer manj-resolucijskimi ekrani... in sem imel to zadevo s strani staršev precej regulirano. Dolgo nisem tega razumel, sploh kasneje v puberteti, ko so bili že LCDji, ki so jih deklarirali kot manj nevarni za oči. Starši so imeli prav. Ne gre samo za oči, gre za psihološki vidik razvoja ali posledično zaostajanja. Sedaj, ko imam svojo hčerkico in vse razpoložljive informacije (sedaj podprte s statistiko-žal velikokrat črno) glede varne in pravilne uporabe teh "zaslonov", lahko na podlagi pravilnega spodbujanja njenega razvoja samo rečem hvala vsem tem izkušnjam in nasvetom. Točno vidim razlike pri vrstnikih, ki imajo manj vzpodbudno okolje. Govorim za del starševstva na katerega imamo vpliv, ne na podedovano in prirojeno inteligenco oz. pač ne. Malček npr. do določene starosti ni sposoben moralno povezati nek kratek vmesni dogodek, ki npr. vključuje neko nasilje (lahko je to herojsko obnašanje superjunakov nad zlikovci) in med končnim razpletom zgodbe, ko dobro zmaga nad zlim. To mu lahko povzroči nepredstavljiv stres ali pa pač spremeni koncept dojemanja teh "nasilnih" dogodkov, ki jih potem uspešno zrcali skozi svoje obnašanje. Realno, t.i. nasilje je del večine risank ali iger, sploh tistih, ki imajo neko zanimivo ali celo napeto zgodbo z razpletom in te kot igralca/gledalca vleče vase. No, med tem "stresom" se njemu v možganih dejansko delajo fizične spremembe. Tanjša se mu zunanja možganska skorja - korteks, kar je znanstveno dokazano, kajti od prvih raziskav na otrocih, v "našem času mladosti" je minilo že toliko časa, da so sedaj ti rezultati tu in v obliki odraslih možganov. Ta skorja opravlja funkcijo sprejemanja in obdelave prejetih informacij iz zunanjega okolja. Posledice se povezuje z izrazito slabšimi kognitivnimi sposobnostmi, neobvadovanju stresa v kasnejšem razvoju in v letih, ko sprejema svoje odločitve-negotovost, anksioznost,.. Grozljivo je videti in hudo obsojam starše, ki na račun tega, da imajo čas zase, otroka zaposlijo z igranjem igric na telefonu ali pa še slabše, da uporablja pametno napravo popolnoma brez nadzora. Menim, da tega sistem ne bo rešil. Problem je v njih-starših. Epidemija in vse povezano z njo je zadeva, ki mi jo je škoda komentirati. Ministrica, ki je zdaj podpisala ta dogovor, ne verjamem, da je vsebino prebrala. To obdobje je povzročilo veliko škode otrokom, pa ne samo z izostanki in tranzicijo pouka za ekran! Če pa samo za trenutek pozabim vso moralo in odgovornost starša nad otrokom, ki je v takšnih primerih tako ali tako ni, bi jim najraje v obraz rekel: "ti misliš, da si se sedaj rešil ukvarjanja z otrokom za par ur, v resnici pa možno, da si si ga s tem pripel za vse življenje, ko bo na nek način zaostal in ostal doma." Kruto, kot tudi je.
Cuti 89
11. 05. 2021 21.12
-1
jafalical
12. 05. 2021 09.40
+4
Zelo dobro razlozeno in v pomoc tistim, ki se lahko reagirajo in s tem pomagajo sebi, kot otroku.Za otroka se gre, rezultati se bodo sele kasneje videli in se ne zgovarjat, da so drugi krivi pa ne glede na podedovano oz.prirojeno intligenco.
VAREN
11. 05. 2021 20.08
+5
Problem imajo otroci, ki so v napoto svojim lenim staršem.
tutp
11. 05. 2021 18.42
+5
Kaj zdaj je problem? Zaprli ste jih kot pse v blok naše drage otroke. ZDAJ PA IMATE. Konec debate. Mateja teži v sosednjem članku da bo podaljšala epidemijo.
Paco Rabanne
11. 05. 2021 17.36
+4
Solit se pejte
cetkoo
11. 05. 2021 17.25
-1
Kaj pri dojenčkih, že JJ ima težave :.-)
akmt
11. 05. 2021 16.41
+0
Manj so starsi inteligentni in manj so izobrazeni, bolj otrok visi na telefonu in racunalniku in mlajsi je. Ne se sekirat, NIC NE MORETE, ce je v glavah prepih. Tako kot starsi kadilci, ki kadijo vprico otrok in se jim ne da nic dopovedati. Naravni izbor, pac
hirajem
11. 05. 2021 21.02
+1
jafalical
11. 05. 2021 11.31
+5
res absurdno, kako nekateri starsi pustijo otroku viseti na igricah, zjajo v te ekrane na telefonu, tablici, racunalniku po ure in ure.Se ne zavedajo, nocejo se zavedat v kaj to pelje in bo kriv nekdo tretji, ko bo uslo nadzoru v puberteti, ko otroku ne bo nic vec jasno.Ze tako, je puberteta prelomnica za vsakega, kaj sele tam kjer ni reda, temeljev.Edino stars je vzgled svojemu otroku.Ne, samo da imajo mir pred otrokom, pa zjajo v igrice ali pa jim kupijo zival, katero meckajo samo takrat, ko se jim zazdi, kaj pa ostala skrb, odgovornoast do hisnega ljubljencka, cas zanj, odnos, se zase nimajo casa. Se ozres na dvoriscu,tile nekateri 6,7 let, 8let, zjajo v igrice po cele dneve, tudi ko jih stari starsi pazijo. Ti nekateri nimajo nobene osnove za naprej.Nekateri otroci, ki imajo starsi nad njimi nadzor, se kvalitetno ukvarjajo,so tako samostojni, spostljivi, imajo vidne vrline, se znajo igrat, znajo izrazat, obnasat, sportajo.Nekateri so tako v mladosti zavozeni, da je zaskrbljujoce, kaj sele bo iz njih, kjer jim itak ni nic jasno, saj tud starsi nimajo cas za njih.Babice , dedki pa naj kaj, delajo cuda, ko jim ga tako "neubogljive" pripeljejo v varstvo in babica seveda tudi pusti zjat v igrice, samo da ima mir, ker ona res ne zmore ter dan tako mine hitreje.
Googlebot
11. 05. 2021 11.24
+1
Prvo forsirajo šolo na daljavo in prepovejo da se otroki veni igrajo. Potem pa pametujejo kako so otroki debeli in zasvojeni z zasloni. Sami sebi oporekajo.
plotter123
11. 05. 2021 11.05
-1
...in Janez Janša bi dal VSAKEMU otroku že v vrtcu svojo tablico ...tak je bil NJEGOV predlog pred leti
mak0521
11. 05. 2021 10.51
+3
Katastrofa od staršev. Dojenčki in malčki nimajo kaj početi pred ekrani!
Apostol1
11. 05. 2021 10.06
+5
Preveč gledanja v zaslon lahko resno deformira možgane , vem za nekoga , ki ni sicer več otrok in non stop gleda NORA TV in ima že tako deformirane možgane , da redno voli za sekto in za Janšo, Drugače rečeno , ne da se mu več pomagati.
Moncsa
11. 05. 2021 10.03
+9
Kustečeva in kompanija, vtaknite svoje smernice nekam. Kje ste bili CELO ZIMO, medtem ko je stroka konstantno opozarjala na hude posledice zaprtja šol in vrtcev, šolanja na daljavo??? Sedaj ste pametni, ko je škoda že narejena!! Kdo bo odgovoren za uničevanje otrok?
mak0521
11. 05. 2021 10.53
+1
Eno je uporaba ta izobraževanje druo pa igranje igric po več ur na dan. Dojenčki in mački pa tudi za izobraževanje ne potrebujejo zaslonov, ampak starše!
Težeklojz
11. 05. 2021 15.57
-1
marakeech
11. 05. 2021 09.52
+5
Starsem se to, da dojencek gleda v telefon zdi fino in fajn in lustkano. Za bruhat.
aligator14
11. 05. 2021 09.48
-3
Novinar, ki je napisal ta clanek, bi se moral malo vprasat po zdravju. Dojencek se glavice ne more dvignit, pa bo ze zasvojen z ekrani????
mak0521
11. 05. 2021 10.54
+1
Ja, ker mu jih tako pripravijo, da gleda v slike in da mir!
hotchilipoper
11. 05. 2021 09.21
+8
Pri tej tehniki se pokaže inteligenca vsakega posameznika
Težeklojz
11. 05. 2021 16.01
+2
hotchili....Hvala. Odgovoril si tisočerim. Ni težko razumet, pa vendar te določeni ne bodo hoteli.
akmt
11. 05. 2021 09.18
+1
Glede na to, da bo v prihodnosti vsako leto kaksno solanje na daljavo, lahko dojenckom in starsi prizanesete s telefonom v zibki. Prav tako velja enako za predsolske.