Slovenija

Posledice udarcev po zadnji plati

Ljubljana, 03. 03. 2008 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriška raziskava je pokazala, da udarci po otrokovi zadnji plati vplivajo na njegovo kasnejše spolno življenje.

Profesor Murray Straus z univerze v New Hampshireu meni, da ljudje, ki so bili kot otroci kaznovani z udarci po zadnji plati, pogosteje silijo partnerje k spolnim odnosom, imajo mazohistična nagnjenja in se vedejo neodgovorno, ko pride do vprašanja zaščite, nezaželene nosečnosti in spolnih bolezni.

Udarci po zadnji plati otroku puščajo posledice, ki na dan privrejo v kasnejšem obdobju, ko začne spolno občevati.
Udarci po zadnji plati otroku puščajo posledice, ki na dan privrejo v kasnejšem obdobju, ko začne spolno občevati. FOTO: POP TV

Straus je poudaril, da je njegova raziskava prva, ki je pokazala dejansko povezavo med fizičnim nasiljem in kasnejšim spolnim vedenjem. "Moj osnovni motiv pri opravljanju raziskave je bil pritegniti pozornost ljudi, še posebej staršev. Upam, da bo študija pomagala k zmanjšanju uporabe fizičnega obračunavanja staršev z otroki,“ je pojasni.

Sredi devetdesetih let je Straus opravil študijo na vzorcu 207 študentov, ki so jim postavili vprašanje, ali jih je kdaj vzburjal mazohistični seks in ali so bili kdaj kaznovani z udarci po zadnji plati. Odkril je, da so študenti, ki so jih starši tepli, dvakrat bolj zainteresirani za mazohistični seks.

Za to študijo je izvedel še tri, vse so potrdile enako. Vprašal je 14.000 študentov iz 32 različnih držav, ali so bili kot otroci tepeni. Nato jih je vprašal, ali so kdaj verbalno ali fizično silili koga v spolni odnos. Pokazala se je razlika med tistimi, ki so jih starši tepli, in tistimi, ki jih niso.

Študije o družinskem nasilju so pokazale, da kar 90 odstotkov staršev svoje otroke kaznuje z udarci. "Največja skrivnost otroške psihologije je, da so otroci, ki nikoli niso bili tepeni, med tistimi, ki se vedejo najbolj vzorno,“ je zaključil Straus.

Sprejeli Zakon o preprečevanju nasilja v družini


Zakon o preprečevanju nasilja v družini je prvi zakon v slovenskem prostoru, ki jasno opredeljuje različne vrste nasilja v družini. Določa vlogo, naloge, mrežo in sodelovanje različnih državnih organov in nevladnih organizacij pri obravnavanju nasilja v družini ter nenazadnje opredeljuje ukrepe za varstvo žrtve nasilja v družini. Vsaka žrtev bo imela poslej pravico do spremljevalca, ki ji bo nudil duševno oporo, in pravico do brezplačne pravne pomoči.

Študija Sveta Evrope ocenjuje, da je četrtina ali petina vseh žensk v zrelem obdobju vsaj enkrat izkusila fizično nasilje, več kot desetina pa tudi spolno. Ženske so pogosteje kot moški žrtve telesnega nasilja ali umora s strani osebe, ki jo poznajo, družinskega člana ali partnerja. Nasilje v sklopu zakona zajema fizično, spolno, psihično, ekonomsko in zanemarjanje.

Otroci bodo poleg invalidov, starejših in oseb s posebnimi potrebami, najbolj zavarovani. Zakon namreč določa, da je otrok žrtev tudi, če je le navzoč pri izvajanju nasilja nad drugimi družinskimi člani. Poleg tega bo moral vsakdo, ki sumi, da je otrok žrtev nasilja, to prijaviti centru za socialno delo, policiji ali državnemu tožilstvu, četudi ga zavezuje poklicna molčečnost.

Zakon pa se ne posveča zgolj žrtvi, temveč tudi povzročitelju nasilja, ki prav tako kot žrtev potrebuje strokovno pomoč, da spremeni vedenjske vzorce. Nasilnežu bo sodišče na predlog žrtve lahko prepovedalo vstop v skupno stanovanje in ga bo po potrebi prepustilo v izključno uporabo žrtvi. Ta poudarek je pomembna novost s ključnim sporočilom, da ni več žrtev tista, ki se mora umakniti iz stanovanja in oditi v varno hišo ali materinski dom, temveč se bo poslej moral umakniti povzročitelj nasilja.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve opozarjajo, da je Zakon o preprečevanju nasilja v družini prvi zakon v Sloveniji, ki opredeljuje nasilje v družini, a hkrati opozarjajo, da je njegov uspeh odvisen od tega, kako se bo implemetiral. Zakon postavlja varnost žrtve pred lastništvo bivališča, saj lahko za povzročitelja nasilja odredi izselitev.

Centrom za socialno delo zakonom nalaga, da bodo morali začeti voditi lastno evidenco o nasilju v družini, saj bodo le tako lahko pravočasno ukrepali in zaščitili vse, ki so tega potrebni. Doslej je tovrstno evidenco vodila le policija. Zakon hkrati predvideva tudi redno strokovno izobraževanje vseh, ki se ukvarjajo s problematiko nasilja, in predpisuje multidisciplinarni pristop pri obravnavi žrtve, kar se je v evropskem prostoru izkazalo zelo ustrezno in učinkovito.

Zakon ne uvaja kazni, kar je njegova prednost. Z njim se Slovenija približuje modernim demokratičnim državam, ki pripisujejo velik pomen temeljnim človekovim pravicam. Kazni ostajajo določene v Kazenskem zakoniku. Podobni zakoni v državah EU določajo tudi sankcije, v Sloveniji pa so kazenska vprašanja urejena znotraj zakona o kazenskem postopku in kazenskemu zakoniku.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

megla007
06. 03. 2008 01.40
Zanimivo. Tudi jaz sem dobil kdaj pa kdaj po rit, pa nobenega ne silim v grob sex. Kot je dodoman20 napisal. Golota oz. dejstvo o spolnosti je nekaj BLJAK, NAGRAVŽN,... v glavnem nekaj, o čemer se ne govori, če je pa po TV nasilje, je pa vse v redu. Ko se koljejo po risankah, pa glave sekajo,... je resnično SUPER. Saj ni treba, da so sado-mazohistični porniči po TV, madona. Če otroku nekaj lepo dopoveš, zakaj je bil kaznovan, ali pa dejstva o spolnosti, pa da če partner reče NE, to tudi dejansko pomeni NE, potem naj bi jih otrok upošteval. :S Kar se pa družinskega nasilja tiče in novega zakona, da daje prednost pred lastništvom stanovanja,... bo pa prihajal do zlorab. Sicer pa, če gre nasilnež (lastnik stanovanja) po odredbi policije ven iz stanovanja, ter se mu odredi prepoved prebliževanja stanovanju,... Jaz bi v takem primeru lastno stanovanje prodal, pa če zarad mene zabrišem celo svojo familijo ven... Če sem lastnik jaz, sem lastnik JAZ ! To bo še velik klošarjev ratal. Na koncu koncev bom rabil denar za hotel al pa najemnino, kajne?
Buena Vita
03. 03. 2008 22.16
hiihiiiiiiihihihihihihihihihihihiiiiihii,koliko krat sem jih fasala po riti ,pa nisem zato ni težje ali lažje rodila??? bog česa se človek ne spomne
mmaca
03. 03. 2008 15.42
Na kaj pa potem vpliva maltretiranje, od vstopa v šolo do konca življenja? Na travme v grobu vrjetno!
dodoman.20@gmail.com
03. 03. 2008 15.34
na spolni lajf vpliva predvsem ta kurčeva kontroverznost ljudi... Če ti govoriš in dopoveduješ otroku da je golota neki zlega itd. bo drugače sprejemal goloto, kot če so vsi okoli njega goli. To je pa tudi glavni razlog, da toliko ljudi komplicira z goloto...ker jo kažemo kot nekaj tako hudo posebnega, kar ni za javnost...čeprav u resnici golota nebi bila nič bolj interesting kot prehranjevanje z sendviči... isto seveda velja za sex in še velikoooo ostalih stvari...
budda
03. 03. 2008 15.26
jakap2002 to so fajn teli ameriški znanstveniki primer: enkrat pravijo, da je marihuana kul, drugič ne...make up your mind
HandOfSteel
03. 03. 2008 14.44
Men res ni jasn kako vsi te samooklicani "znanstveniki" dokazejo korelacijo med kloftanjem po riti v mladosti in mazohisticnim nagnjenjem kasneje v zivljenju ... sj ne mors vrjet !