Slovenija

Sindikati zadovoljni, trgovinska zbornica pa napoveduje odpuščanja

Ljubljana, 30. 09. 2020 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Anja Kralj
Komentarji
523

Pri odločanju o noveli zakona o trgovini, po kateri bodo trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte, je prevladal razum, ocenjuje generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič. Upa, da novela ne bo šla v ustavno presojo. Posledice novele zakona o trgovini bodo tako za gospodarstvo kot zaposlene hude, pa opozarja predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah, ki napoveduje odpuščanja.

"Pri poslancih je prevladal razum; ne gre za politično, ampak povsem interesno zadevo,"  je danes dejal Ladi Rožič, potem ko je DZ v torek sprejel novelo, ki jo je Levica vložila na pobudo sindikata. 

Posledice novele zakona v trgovini, po kateri bodo trgovine ob nedeljah zaprte, bodo tako za gospodarstvo kot zaposlene hude, pa je opozorila predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah. Med drugim bo promet manjši in posledično bi se lahko zgodila odpuščanja. Ali in kako bodo v zbornici ukrepali, se bodo odločili po analizi novele, je povedala.

"Gre za zakon, ki je usmerjen v odpuščanje," je ocenila Lahova. Težko razume, da je bila novela sprejeta v zdajšnjih razmerah, ko bi bi bilo treba vse sile usmeriti v oživljanje gospodarstva, ne pa da se slabšajo razmere v tako pomembni panogi, kot je trgovina, ki po njenih besedah ustvari 34 odstotkov vseh prihodkov gospodarstva.

DZ je v torek sprejel novelo zakona o trgovini, po kateri trgovci ob nedeljah in z zakonom določenih prostih dneh ne bodo več smeli določiti obratovalnega časa prodajaln.
DZ je v torek sprejel novelo zakona o trgovini, po kateri trgovci ob nedeljah in z zakonom določenih prostih dneh ne bodo več smeli določiti obratovalnega časa prodajaln. FOTO: Dreamstime

Manj obratovalnega časa, manjši prihodki za vsaj deset odstotkov

Obratovalnega časa bo manj za 16 odstotkov, posledično se bodo prihodki – ob predpostavki, da se bo del nakupov prenesel v druge dni v tednu – zmanjšali za vsaj deset odstotkov, je ocenila Lahova. Ker bo manj obratovalnega časa, bo potrebnih manj zaposlenih, ki bodo imeli tudi nižje plače, saj ne bodo prejeli dodatka za delo ob nedeljah.

Generalnega sekretarja sindikata Rožiča pa ne skrbijo morebitna odpuščanja.  Kot je dejal, je že zdaj v panogi premalo zaposlenih. S spremembami se bo lažje organiziralo delovnik, tudi presežnih ur bo manj, je ocenil."Upam, da zakon ne bo šel na ustavno sodišče," je dodal.

Ali bodo trgovci predlagali ustavno presojo novele, predsednica zbornice ni želela ugibati. "Najprej bomo temeljito analizirali vsebino in se potem skupaj s člani odločili, kaj je smiselno storiti,"  je povedala.

Trgovci: Zakon bomo upoštevali, za oceno posledic je še prezgodaj

V družbi Spar Slovenija bodo zakon dosledno upoštevali in se prilagodili danim razmeram, so povedali. "Kakršne koli napovedi razporeditve obiska na preostale dni v tednu so na tej točki prerane, zato v danem trenutku težko ocenjujemo, kako bo nedeljsko zaprtje trgovin vplivalo na naše poslovanje," so dejali.

V Lidlu pravijo, da takšni spremembi zakona, kljub temu da so njihovi zaposleni delali največ pet dni v tednu (nedelja ni dodaten dan) in največ dve nedelji na mesec, tudi zaradi prevladujočega mnenja sodelavk in sodelavcev nikoli niso nasprotovali. So pa pristojne odločevalce z vidika ohranitve konkurenčnosti trga večkrat pozvali, da pri določitvi izjem upoštevajo dolgoročne učinke takšne odločitve, dodajajo. "V Lidlu Slovenija si bomo, ne glede na morebitne posledice nedeljskega zaprtja za trgovino in tudi dobavitelje, prizadevali za ohranitev delovnih mest ter ob tem ohranjali zavezo podjetja, ki je usmerjena v trajno zagotavljanje stabilnega, varnega in spodbudnega delovnega okolja za vse Lidlovke in Lidlovce," so v odzivu še navedli v trgovcu.

Tudi v Hoferju pravijo, da je za oceno posledic zaprtja trgovin ob nedeljah še prezgodaj. "Zaprtje trgovin ob nedeljah bo vsekakor vplivalo na poslovanje in od nas zahtevalo organizacijske prilagoditve - v kakšni obliki in meri pa je trenutno še prezgodaj govoriti," so povedali v družbi. Ob tem so poudarili, da so bili v Sloveniji zadnji večji trgovec, ki je sledil trendu odprtja trgovin ob nedeljah in so tako šele leta 2015 vse svoje trgovine odprli tudi v nedeljo. "Sicer pa se pri odpiralnih časih odzivamo razmeram na trgu in hkrati prilagajamo našim kupcem," so dodali.

V Tušu so v odzivu navedli le, da spoštujejo veljavno zakonodajo in da jo bodo tudi v tem primeru.

Trgovine odslej zaprte ob nedeljah in dela prostih dneh

DZ je v torek sprejel novelo zakona o trgovini, po kateri trgovci ob nedeljah in z zakonom določenih prostih dneh ne bodo več smeli določiti obratovalnega časa prodajaln. Izjeme so prodajalne s prodajno površino do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah.

Prav tako bodo lahko ob nedeljah in dela prostih dneh odprte preostale manjše prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov, če bodo delo v njih opravljali nosilci trgovinske dejavnosti oz. njihovi zastopniki, lahko pa tudi dijaki, študenti in upokojenci.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (523)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ecnarf
01. 10. 2020 11.56
-2
Tisti poslanci ki ste glasovali da so trgovine zaprte ob nedeljah nikar ne hodite na črpalko ali na urgenco ker za vas tam zaposleni ne delajo.Namesto da bi podaljšali delovni čas trgovin zaradi cov19 jih zapirate ob nedeljah ,sedaj bo predvsem ob sobotah gužva in to zaradi vaših kapric ,lahko bi bili veseli da vam priteka davek tudi na nedeljo in praznike ja vi imate itak vsega preveč.............................
upornik1
02. 10. 2020 20.51
-1
tebi bi bilo treba podaljšati delovni čas, pa kjerkoli že delaš, če sploh kaj delaš.
medeeaa
01. 10. 2020 09.37
+2
Odpiralni čas ljudem omogoča, da si med tednom nakupijo, kar potrebujejo . Zaposleni v trgovinah smo že tako zelo obremenjeni zaradi pomanjkanja kadra , če bi morali delati še ob nedeljah, bi bili samo še na slabšem , saj vsako človeško telo enkrat pregori - posledično še več bolniške odsotnosti ...
slabogledam
01. 10. 2020 08.28
+2
Potem bo manj dela tudi po pisarnah veletrgovcev,torej bodo tudi tam odpuščanja,ali pač?
angst
30. 09. 2020 21.40
+3
Nedeljsko delo naj bi izboljšalo plačo zaposlenih v trgovini,bla bla.Naša mama je rajši frej ,kot da 10 ur garba v nedeljo pri najboljšem sosedu za bruto60.50,kar je NETO 42.12EUR. Sramotno da za 1uro v nedeljo dobiš 4.21eur
Periot222
30. 09. 2020 21.15
+4
MARICA LAH SE PAC OB NEDELJAH NE BOS VLACILA PO TRGOVINAH!
nikhrast
30. 09. 2020 20.41
-1
Mentaliteta in ambicija je vse druga v Sloveniji, pa tudi v Evropi. Zapiranje ob nedeljah, pa zapiranje za par tednov zaradi počitnic, neverjetno, saj te bo konkurenca pojedla. Polnoč v baru zvečer, živ-žav, folk govori, gleda sport na TV ekranih, natakarica pa hodi mimo, dviguje kozarce in krugle, pa sprašuje če prinese še enega. Folk, tako gre biznis. V nedeljo ali praznike pa zdaj v manjše trgovine in bencinske čepalke po kakšne nujne stvari, seveda je pa tam vse dražje.
Uporabnik1832913
30. 09. 2020 20.15
+0
Okej, vidim da je večina ljudi za zaprtje trgovin ob nedeljah. Tudi jaz se med njimi, ampak zakaj so tukaj samo trgovke tako izpostavljene, primer: torej zdaj bo ta ista trgovka v nedeljo lahko z družino preživljala čas. Torej ta ista trgovka, ki drugače dela ob nedeljah bo z družino šla na izlet. 1. Na glavni železniški postaji bo kupila karto za ..., ki ji jo bo prodala prodajalka KI DELA V NEDELJO. 2. Šla bo na izlet v Škocjanske jame, kjer jih bo po jami vodil vodič, KI DELA V NEDELJO. 3. Nato bojo šli na kosilo v gostilno, kjer ji bo postregla natakarica, KI DELA V NEDELJO (še še kuhar, pa vodja strežbe...) 4. Proti večeru pa se bodo na poti v center ustavili na benciski črpalki, kjer jim bo na blagajni poračunala prodajalka, KI DELA V NEDELJO. 5. Zvečer pa še na pijačo v center, malo na sprehod, malo okrog pogledat. To pijačo jim bo prodala natakarica, KI DELA V NEDELJO. Zakaj so tukaj pomembne samo delavke v prodajalnah živilskih trgovin. Mi lahko nekdo pojasni, kaj od tega je nujno da je v nedeljo odprto, je kaj od tega nujno potrebno za preživetje. Zakaj vsi zgoraj našteti ljudje niso pomembni, oni nimajo družin?
le?o
30. 09. 2020 20.46
+4
Dvomim, da bo kakšna trgovka pomislila na takšen izlet kot si ga opisal..tko na cca. bi to koštalo 100€ na 4 člansko družino, pa brez pijače zvečer.
Uporabnik1832913
30. 09. 2020 20.53
+0
Torej nisi našel/šla kakršnegakoli razloga da bi ti delavci delali ob nedeljah, pa je odgovor da si trgovka tega ne more privoščiti. Okej, odstraniva stroške, celoten dan jim krije stric, ki ima rojstni dan, pa se je odločil da jim počasti izlet... kaj pa zdaj. Je prav da ob nedeljah dela natakarica, prodajalka kart... si oni ne zaslužijo prostega dneva z družino?
le?o
30. 09. 2020 21.05
+2
Spodaj preberi sem napisal zakaj nebi primerjali gostincev in trgovcev. Pa zato ker na štacjon prideš in kupiš karto, na bencinski se ustaviš in natankaš. Vsi, ki si jih naštel imajo 99% izkoristek strank. Torej vsak, ki pride bo nekaj zapravil. Trgovke pa niso samo trgovke v živilskih trgovinah, ampak tudi z oblačili, tehniko, čevlji, športno opremo, kjer se pa ob nedeljah večina strank samo pase.
Periot222
30. 09. 2020 21.17
+6
ALO HLADILNIKE IMAMO DOMA VSI ALI NE UPORABNIK?
Periot222
30. 09. 2020 21.18
+4
UPORABNIK KAJ MESAS POKLICE KI NISO ENAKI IN DELO KI NI ENAKO.
Uporabnik1832913
30. 09. 2020 21.28
-3
Izkoristek strank imajo podjetja, ki so ob nedeljah odprta, ne pa prodajalka k jo po domače povedano boli k... a stranka izdelek kupi ali pa ne. Torej če delavka 99 % strankam ki v nedeljo pridejo proda izdelek, je prav da dela v nedeljo in nima prostega dneva. Delavka v prodajalni oblek, ki ima 3 račune na dan pa naj bo doma, si zaluži?!!
Uporabnik1832913
30. 09. 2020 21.33
-1
Kaj pa recimo Telekom, državno podjetje, ki je večinoma v lasti države (62.54 %)? Telekom ima 24 urni servis, kamor lahko pokličeš in ti nudijo pomoč, noč in dan, vsak dan. Zakaj morajo oni delati ob treh ponoči v nedeljo, če pa niti ne prodajajo izdelkov, nihče ne bo zalužil s tem, samo pomagajo če je kakšna napaka. Zato ker telekomu ustreza, da imajo 24 urni servis. Ne razumem države, imajo v lasti firmo kjer delajo delavci vsak dan, 24 ur na dan, oni pa prepovejo delo privatnim firmam ob nedeljah, "ker jim je mara za delavce", kaj pa vsi drugi?
rile15
30. 09. 2020 21.44
-1
Dj kr neki,pjt delat pa da te vidim,tukaj se gre da se lastniki bogatijo in nic nebi dali delavcu,izkoriscajo slovenski narod,kdo so lastniki Lidla,Hofra,mercatorja,evrospina kdo,a so slivenci... V svoji drzavi nimsjo ob nedeljah odprto.. ne kvacki neumnosti..
le?o
30. 09. 2020 21.53
+0
No pa še povej koliko jih ima otroke in družine pri telekomu, ti ki delajo nočne? Al je to samo študenterija za 4,65€/h neto? Podporo imajo pa 24/7 najbrž zaradi konkurence, verjetno nevem, nimam potrebe za tem da bi klicu telekom ob 3h zjutri, tako kot ne da hodim v trgovine ob nedeljah. Skratka vse si povedu s prvim stavkom in to je bistvo tega kreganja za nedelje ali ne. Izkoristek imajo podjetja, ki so pa v tuji lasti..zdaj ga bodo imele več domače lokalne male trgovine.
IS58
30. 09. 2020 18.23
+9
Mariča Lah v penziji, honorarno pri zbornici, pa grozi z odpuščanjem trgovcev. Pa kam sko prišli. Veliko dobih mladih talentov pa išče službe neuspešno.
le?o
30. 09. 2020 15.49
+16
Zdravniki, medicinke, gasilci, policaji so nujni življenski poklici, pa tudi ne vem kater zdravstveni dom dela ob nedeljah, tako da ne primerjajte jih s trgovino. Gostinci imajo v nedeljo odprto je res, a v gostilno in restavracijo ne greš malo pošnofat ampak se usedeš in naročiš, tako da tudi njih ne primerjajte s trgovino. Pa tudi vsak boljši gostinec ima en dan v tednu zaprto. Večina obiskovalcev trgovin ob nedeljah pa se nima kam dati, pa pač gredo en gir po trgovinah, češ mogoče mi pa kaj v oči pade. Trgovine zaprte ob nedeljah pravilno.
nikhrast
30. 09. 2020 16.17
-6
Gostinec zapre kakšen dan v tednu, to je mogoče samo v Evropi. Pa da greš v shopping center da bo kaj kupil, od kje pa ta ideja, to je zdaj smatra kot rekreacijski in zabavni center. No, supermarketi bodo pa lahko delali online, dostava in take-out bo pa laufalo normalno.
Savincan
30. 09. 2020 17.30
+10
ta Lahova naj gre delat v trgovino pol pa da vidim kakšne bodo njene izjave za minimalca jeben non stop
le?o
30. 09. 2020 18.00
+7
Nkhrast...v lj poznam kar nekaj gostiln, ki ne delajo en dan v tednu. Ena picerija ob ljubljanici celo v nedeljo zaprta...imenuje se trta. Za šoping centre si pa sam potrdil moje mnenje, pa še lepo si se izrazil...rekreacijski centri.
Bukovlist
30. 09. 2020 19.04
+6
Lahova Marička bi lahko delala na Petrolu ob nedeljah in g.Vizjak tudi ker je solastnik.
obutimacek
30. 09. 2020 15.43
+11
Sem za zaprtje trgovin v nedeljo. Bi pa odprl v soboto občine, centre za socialno delo, zavod za zaposlovanje. Čez teden delam, ko rabim nov osebni dokument, občina dela popoldne samo v sredo. Ampak, gospoda bodo zaprti, še čez teden za dva dni, kaj šele čez vikend.
ILikeIke
30. 09. 2020 17.24
+8
Točno tako! Če določena "gospoda" nimajo čez teden časa iti v trgovino (veliko trgovin je odprtih do 21 ali celo 22 ure!!!) tudi jaz (delam namreč v trgovini) nimam časa urejati uradnih zadev med tednom. Vljudno prosim, da občinske urade odprete tudi ob sobotah, nedeljeh in praznikih!!!! Pa ne mi jamrat da imajo zaposlene na šalterjih otroke (to je bil namreč eden izmed izgovorov ob poizkusnem odprtju občinskih uradov ob sobotah). Tudi mi v trgovini jih imamo - za dosti manjšo plačo, veliko več dela, veliko večjo odgovornost in nenazadnje za veliko manj pavz ua kavo ali (bog ne daj malico). Toliko v razmislek!!
Bukovlist
30. 09. 2020 19.05
+3
Sploh sedaj ko sprejemajo stranke na recept na uradih.Naj kar delajo v sobotah!
mitjaa17
30. 09. 2020 21.03
V Avstriji dela upravna enota vse dni v tednu...poglejte samo Celovec...pa nobene gužve
drahnreb
30. 09. 2020 15.38
+12
Trgovinsko zbornico ukinit,tak jih je večina za penzijo,pa ne bo odpuščanj,ali pa bi Lahova in isto misleči prevzeli strežbo ob nedeljah.
Savincan
30. 09. 2020 17.22
+6
ta Lahova nima pojma naj pride delat v trgovino pa bo vidla ka je to jeba
IS58
30. 09. 2020 17.58
+7
Lahova je že v penziji, dela honorarno na zbornici in grozi trgovcem.
Lumpe?ka
30. 09. 2020 19.31
+1
A tako je to.... O ti ženščina požrešna... Ja za njo morajo bit štarcune odprte ob nedeljah da ma kje dnar zapravit...
krokodil555
30. 09. 2020 15.36
-3
1. Odpuščanja bodo.. 10-15% delovnega časa bo manj - kako mislite, da ne bo odpuščanja? Trgovci niso vezani na promet ampak na št.delovnih ur. 2. Če so trgovine zaprt, ker imajo delavci družine potem moramo zapreti tudi restavracije, gostilne, živalske vrtove, zabaviščne parke, muzeje, .... tudi tam so zaposleni ljudje z družinami. Pa preden me požrete - nisem za odprte trgovine v nedeljo; ampak realni pa moramo biti
Bukovlist
30. 09. 2020 19.08
-2
Nimaš realne slike kaj se dogaja v trgovinah. Ni druge.
kiva123
30. 09. 2020 15.23
+7
Pa se kak bojo odpuscali...Delala sem nekaj casa v trgovini..na izmeno 3-4 osebe, da si se ubil na koncu, ampak ne zato ker ni bilo dovolj ljudi zaposlenih, ampak ker jih ni smelo vec delat. Vsi smo bili globoko v minusu z urami...
Slovenski fant
30. 09. 2020 15.16
+8
17 let prepozno,če hočemo biti DEMOKRATIČNA država. Volja ljudstva je sveta. Lep primer imate v UK
Leandro
30. 09. 2020 15.08
+9
Ojoj, sedaj bodo nekateri starsi morali otroke peljati na igrisce, ker bo trgovski center zaprt...
PartyTime
30. 09. 2020 15.15
+5
heartbreaker
30. 09. 2020 15.31
+4
Bukovlist
30. 09. 2020 19.11
Morda bodo začeli starši vzgajati ozoke ob Nedeljah. Morda bodo šli v gozd nabirat sadeže. Morda na trgatev. Mogoče celo v kak muzej,gledališče...Morda bodo obiskali osamljeno sosedo.
provni
30. 09. 2020 15.07
-9
Rezultat zaprtja trgovin v nedeljah bo kmalu viden. Bojim se, da bodo delavci na cesti.
c00kies
30. 09. 2020 15.09
+2
Eh, ne pretiravaj. Še jih bodo iskali, sploh sedaj ko so na poti ta veliki prazniki.
provni
30. 09. 2020 15.10
-4
Prodajalci ne bodo imeli več nedeljskih ur, ki so jim pomagale pri zvišanju plače in to ni dobro.
PartyTime
30. 09. 2020 15.16
+7
To je zalostno, da moras v nedeljo delat za boljso placo!!! Placa bi morala biti postena za prezivetje, nedeljske ure pa jagoda na smetani!
c00kies
30. 09. 2020 17.00
+4
@PartyTime točno to! Da te delodajalec ne more pošteno plačati zaradi zaprtih nedelj, to tudi jaz težko verjamem. 7 dni v tednu garaš pa da nimašp dneva počitka, to je suženjstvo. Če te zaradi nedelovnih nedelj delodajalec ne more pošteno plačati, potem to ni omembe vreden delodajalec. Jaz delam na srednje veliki firmi pa imam cel vikend prost, pa me moj delodajalec dostojno plača in mimogrede nisem na državni firmi, davke pa tako kot vsi normalni redno plačujem. Vikendi so pa smetana na torti tako kot rečeno. Sedaj se bo pač promet prerazporedil in povečal med tednom kar je po mojem skromnem mnenju tudi bolje saj je veliko trgovin med tednom praznih in takrat se po mojih domnevah beležijo največje izgube, če že. Lahko bi rekel enako tudi za gostilne, restavracije ipd.
Bukovlist
30. 09. 2020 20.29
+0
Večina trgovcev v maloprodaji ne dobi niti minimalnen plače tako da kaj veliko nimajo od nedeljskega dela. Drugače pa obstaja kar nekaj trgovin ,ki so v nedeljah zaprte in po desetletju in več še vedno delujejo.
intel1
30. 09. 2020 15.07
+6
a bo zbornica odpuscala
c00kies
30. 09. 2020 15.05
+8
Odpuščali bi a kaj ko nimajo koga odpustiti. Koga bodo te brcnili na cesto, dijake, študente, zaposlene za določen čas? Pa lepo vas prosim zresnite se. Svojih redno zaposlenih ljudi nimajo niti za polovico potreb. Pa še sedaj, ko se bliža obdobje praznikov bodo to počeli? Šala desteltja. Nič ne bodo odpuščali, še naprej jih bodo mrzlično iskali in še naprej jih bodo imeli na zajli za životarjenje s tisto miloščino, ki ji pravijo plača. Lepo naj bodo ljudje v nedeljo doma z družinami, jaz bom pa šel po nakupih v petek in soboto če bo sila, v nedeljo pa me ne rabijo gledati v trgovini, ker tudi jaz rabim počitek. Že sedaj sem bil izjemno redko ob nedeljah v trgovini (je moralo biti res nekaj hudo narobe pri hiši, da sem sploh šel).
kiva123
30. 09. 2020 15.18
-3
Vedno se da se vec iz cloveka stisnit, tako da bojo odpuscali zal
clio15
30. 09. 2020 15.04
+2
Evo Sedaj pa pridejo reklame za Lidl ,Hofer ,Mercator , Tuš ....... prvo naj tu šparajo , ker res mi ni več za to sranje gledat.
solo55
30. 09. 2020 15.03
+6
Trgovinska zbornica nima kaj govoriti o odpuščanju, ker oni so soma pisarna, ki na veliko kasirajo na račun trgovcev, ki delajo vsaki dan in če bodo kdo odpuščali so to lastniki trgovin katerim pa že tako primankuje delavcev-trgovcev.