Slovenija

Posli partneric z občino, kdo je neodvisni kandidat in kdo ima mladostno energijo?

Celje, 01. 12. 2022 06.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
91

Na lokalnih volitvah nas v nedeljo čaka še en obračun, ki ga vsaj z enim očesom spremlja vsa Slovenija. V prvem krogu namreč ni uspelo zmagati Bojanu Šrotu, ki je na čelu Celja že 24 let in je eden tako imenovanih večnih slovenskih županov. V drugem krogu ga za položaj župana mesta celjskih grofov izziva mestni svetnik in arhitekt Matija Kovač. Se bo v Celju zgodil prelom ali bo Bojan Šrot ponovno izvoljen, kar bi pomenilo, da bo na čelu celjske občine 28 let?

V času županovanja Bojana Šrota, kot kažejo podatki, cveti posel njegove življenjske sopotnice Katarine Karlovšek. RTA agencija, ki je v njeni lasti, služi tudi na račun javnih zavodov in družb, ki jih je ustanovila Mestna občina Celje. Občina je denimo med ustanovitelji Zdravstvenega doma Celje, družbe za ravnanje z odpadki SIMBIO in Celjskih lekarn. Na račun agencije RTA, ki prireja dogodke, se je samo iz teh naslovov steklo slabih 53.000 evrov. Ali se Šrotu ne zdi, da gre pri tem sodelovanju njegove partnerke z občinskimi podjetji za konflikt interesov? 

On je namreč župan, njegova partnerica pa služi z občinskimi podjetji. Kot odgovarja Šrot, "je njegova soproga zelo poslovna in dela veliko stvari". Na voditeljevo vztrajanje glede odgovora o sodelovanju županove partnerice s podjetji, ki so v lasti občine, je Šrot dejal, da je to dovoljeno. Ko mu je voditelj Slak povedal, da zakon to prepoveduje, da to ni dovoljeno, je Šrot presenečeno izjavil: "Ne?" Na nadaljnja pojasnila voditelja, da je zakon o integriteti in preprečevanju korupcije jasen in ožjim družinskim članom funkcionarja, v tem primeru župana, prepoveduje poslovanje s subjekti, ki so v lasti občine, Šrotova partnerka pa z njimi poslovno sodeluje, Šrot odgovarja: "Meni so rekli, da ne. Mi imamo seznam podjetij, s kom ne smemo sodelovati, in z njimi ne sodelujemo."

Matija Kovač glede tega pravi, da v tej vlogi ne želi komentirati integritete drugih. Sam pa da pozna ta zakon in je bil doslej previden, da se kot svetnik ni prijavljal na razpise ali sodeloval z Mestno občino Celje: "Mislim pa, da moramo biti po 24 letih njegovega vodenja pozorni na vse takšne povezave, ki se zgradijo, tudi zato je dolgotrajno vodenje ene osebe lahko problematično in v prihodnosti moramo imeti ničelno toleranco do takšnih dogodkov."

A Kovač vendarle sodeluje s celjskim Muzejem novejše zgodovine pri prenovi Fotohiše Pelikan in spremembi namembnosti v muzej fotografije, ustanovitelj muzeja pa je občina. Tudi on je mestni svetnik, funkcionar. Je kot arhitekt sodelovali pri obnovi Pelikanove hiše, ker je bil mestni svetnik ali zaradi svojih kompetenc? "Mestnim svetnikom ni dovoljeno takšno poslovanje, z Muzejem novejše zgodovine sem sodeloval pri številnih projektih, že preden sem postal mestni svetnik. Projekt prenove je bil pridobljen na javnem naročilu, podjetje, ki ga vodi moja partnerka, takšno poslovanje je dovoljeno."  Šrot je na tem mestu dejal, da ne razume, zakaj bi bilo to za nekatere dovoljeno, za druge pa ne. 

Ali je Kovač res neodvisen kandidat? 

Kot zagotavlja, je neodvisen kandidat, saj da je za vložitev kandidature zbral podpise volivcev. Kot je še pojasnil, je bil dva mandata mestni svetnik stranke Levica. V Celju ga najbolj poznajo kot arhitekta, kot pravi, pa se je v volilno tekmo podal z ekipo, v kateri so ljudje različnih nazorov. Za neodvisno kandidaturo so se odločili, da bi ljudem dali signal pokončne drže in povezovalnosti, je povedal. Kot pravi, je prepričan, da s časom strankarska pripadnost ne bo več igrala velike vloge.  

Voditelj ga je vprašal tudi, kako je lahko neodvisen kandidat, če je bil član Levice v mestnem svetu in podpiral kandidata Levice za predsednika Miho Kordiša. Kot pojasnjuje Kovač, ni nikoli rekel, da je nestrankarski kandidat in da ne mara političnega prestopanja, a da je kandidiral kot neodvisen kandidat in da to drži: "Moj način delovanja je široko vključujoč." Pri tem je poudaril, da  državne in lokalne politike ne moremo primerjati, saj da gre za povsem drugačen način vodenja. 

Šrot pravi, da je Kovač definitivno kandidat Levice. Kot meni Šrot, tudi če je Kovač vložil kandidaturo s podpisi volivcev, to ne pomeni, da je nestrankarski ali neodvisen. Kovač na to znova odgovarja, da je neodvisen kandidat in da so predlagatelji kandidature Gregor Deleja in 400 volivcev. Kot poudarja, so kampanjo v celoti speljali na lastnih plečih in s pomočjo občanov: "Lahko rečem, da je to projekt Celjanov, ki si želimo sprememb, nove mladostne energije in drugačnega vodenja mesta.

Kako Šrot vidi Kovačevo kandidaturo in to, da bo po dvajsetih letih moral v drugi krog? "Gre za zavajanje volivcev," pravi. Kot trdi, številni občani niso vedeli, da je Kovač član Levice, in dodaja, da je to slaba popotnica za začetek mandata. Kovač na to odgovarja, da obžaluje, da se Šrot vedno napadalno odzove in da ga želi zgolj diskreditirati: "Vedno sem komuniciral iskreno, Celjani vedo, kdo sem, dvakrat so me izvolili kot mestnega svetnika te stranke, poznajo moje delo. Ti očitki se mi zdaj zdijo kot obupen poskus diskreditacije dva dni pred volitvami." Pri tem je spomnil, da je bil do Šrota vedno spoštljiv. 

Kovač pravi, da bi bil boljši župan od Šrota zato, ker je njegov način delovanja odprt in vključujoč, spremenil bi način komunikacije: "Fleksibilnost in odnos občine do ljudi se mora izboljšati," je prepričan. Pohvali se še s svojo 'mladostno energijo' in strokovnim pristopom ter zagretostjo za nove projekte: "Če bomo to energijo, ki jo imamo zdaj, znali prenesti v naslednje obdobje delovanja občine, bomo veliko naredili." Šrot očitke, da ni povezovalen, zanika, in ponazori, da se na ulici tudi pogosto ustavi in se zaplete v 'kakšen pogovor'. Kaj sta še povedala, poglejte v zgornjem posnetku.

Odziv na soočenje kandidatov za župana Celja

 

Oglasila se je žena celjskega župana Bojana Šrota Katarina Karlovšek, ki je zapisala, da smo zmotno trdili, da njeno podjetje RTA d.o.o. po zakonu ne sme poslovati z javnimi zavodi. Ter da omejitev poslovanja podjetja RTA d.o.o velja le za Mestno občino Celje, s katero pa podjetje nikoli ni poslovalo. 53 tisoč evrov, kolikor je zaslužila s sodelovanjem z javnimi zavodi, pa da je bil ustvarjeno v časovnem obdobju od leta 2014 do 2021.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

4556
01. 12. 2022 18.48
+2
Šrota pošiljate v penzijo ,kaj pa Jankoviča ????
4556
01. 12. 2022 18.46
+2
Če se pajdaši s Kordišem potem je pa res odličen
periot22
01. 12. 2022 15.06
+3
Pravilno je da stari župani dajo možnost mlajšim!
Pobrskaj po svoji pameti
01. 12. 2022 12.34
+6
In potem je na dlani razlog zakaj g Šrot županuje neprofesionalno. Veliko beč denarja iztrži še s pravnimi uslugami Celjskih gospodarstvenikov in ostalimi posli z občino, kot pa da bi prejemal samo župansko plačo...
VirusX
01. 12. 2022 12.08
+2
brezvode
01. 12. 2022 11.31
+10
g Šrot kot dolgoletni župan in odvetnik bi te stvari imeti bolj razčiščene al si je diplomo kupil, ali je pa že vse pozabil ali pa ne posliša svojih strokovnih sodelavcev, mora prit na vrh nova mlada generacija da požene druga kolesja in prav je tako g Šrot pa v penzijo
Pobrskaj po svoji pameti
01. 12. 2022 11.31
+10
Vsi Celjani, ki bodo gladovali za dobro Celja bodo obkrožili novo svežo opcijo. Toliko lovk kot jih je Šrot napletel v svoji eri županovanja... Skratka služenje za svoje potrebe na račun občine.
pojtrarara
01. 12. 2022 12.11
+7
tudi jaz sem slišala govorice v tej smeri... očitno s kakšnimi sredstvi in na kakšen način se trudi očrnit protikandidata, da mu je očitno to glavna taktika zdaj, potem očitno res mora imeti neke take hude cilje zakaj... ni ok to... kot pravijo res 2 mandata vsakega župana bi moralo biti dovolj
olafur
01. 12. 2022 10.57
-5
A za Logarja pa je bilo dovoljeno, da se je razglašal za nestrankarskega kandidata, kovač se ne sme, čeprav je kandidaturo vložil na popolnoma enak način kot recimo Logar ali Šiško iz Zmagotove SNS.
pojtrarara
01. 12. 2022 12.12
+4
na lokalni ravni nikoli nisem gledala toliko na stranke, bolj na cloveka kakšne sposobnosti ima, kako se obnaša in povezuje z lokalnim narodom
Stoenka
01. 12. 2022 10.39
-3
Za nas,ki smo navijači Bandelija pravimo samo pošteno .
-5
jaz kot arhitekt vidim ..... to velikokrat poudari. Mi kot gledalci pa smo videli da bi Kovač KOT ARHITEKT rad kradel malo večje vsote kot jih sedaj preko muzeja, tako kot to dela dosedanji župan. Skratka mali lopovček bi rad postal veliki, kot je to dosedanji.
celjan2
01. 12. 2022 13.02
+0
SLO KRITIK
01. 12. 2022 09.50
+13
Največja sramota je to da vsi kateri delajo na občini in okoliških smetarskih firmah bodo glasovali za Šrota da nebi zgubil lenuhovskih služb.
ACTUAL
01. 12. 2022 09.55
+9
komplet politika pri nas je vezana na take stvari...
Rodion Raskolnikov
01. 12. 2022 09.50
+1
Sem mislil, da je Kovač neka smiselna alternativa, zdaj vidim da je samo baby Šrot.
justed
01. 12. 2022 09.28
+15
Sramota, da mesto kot je Celje še danes nima OPN dokumenta. Šrot se ga otepa, ker potem ne bi mogel parcel ponujati po svojih kriterijih in zneskih. Fakture za to pa prihajajo iz njegove odvetniške pisarne pod pretvezo "pravniškega svetovanja". Jih dobivajo in plačujejo vsi večji gradbeniki v Celju in okolici. Za pristop k projektom in vize delavcev tretjih držav.
Pobrskaj po svoji pameti
01. 12. 2022 11.50
+5
In potem je na dlani razlog zakaj g Šrot županuje neprofesionalno. Veliko beč denarja iztrži še s pravnimi uslugami Celjskih gospodarstvenikov in ostalimi posli z občino, kot pa da bi prejemal samo župansko plačo...
za resnico
01. 12. 2022 09.24
+10
zupani so povsod lokalni serifi ,ki sluzijo od provizij odajanja storitev svojim izbrancem pa naj bo to zena otroci in prijatelji ,ki pol veselo sluzijo na racun obcanov zato pa tak zagrizen boj zupanov pol pa jokcajo kako so slabo placani
reaf
01. 12. 2022 09.24
+9
Če Šrotu uspe v nedeljo zvabiti na volišča vse prijavljene in živeče Albance v Celju, potem je zmaga zagotovo njegova!
Rodion Raskolnikov
01. 12. 2022 09.50
+0
Če nimaš državljanstva ne moreš volit…
ACTUAL
01. 12. 2022 10.01
+5
večina jih že ima državljanstvo pa so enaki kot da so včeraj prišli prvič v slo....
SLO KRITIK
01. 12. 2022 09.23
+12
Kot Celjan vam lahko povem dovolj je Prestola Šrot korenine segajo tako daleč in to vse v njegovo dobro.... Me je zmotila izjava Šrota da je bil v vseh krajevnih skupnosti in poslušal problematiko celja... Ne ni res on pozna samo v svojo prid problematiko. Men ni Kovač kanidat kr neki ga pa bom volil ker nekdo kateri 24 let župan ima dovolj in nima več viziji.
oježeš
01. 12. 2022 10.24
+6
Sem prepričan, da bodo nekateri večni, kandidirali za župana, še po svojem pogrebu.
mat8
01. 12. 2022 09.17
+11
Celje je slepo črevo neambicioznosti in samovšečnosti.
SLO KRITIK
01. 12. 2022 09.25
+8
Bravo odlično napisano točno tako od Hajdike do Šrota 👍
reaf
01. 12. 2022 09.30
+9
Sam res, a Hajdi pa ni kandidirala??? 😋 Točn tak podn bi si Celje izvolil, če bi bila ta možnost!
+8
V Celju je neznosno, vedno smrdi iz cinkarne, po kebabu in iz restavracije stari pisker. Sam smrad, bejžte narod božji od tam ven. Ni čudno da sta ga Kranj in Koper prehitela.
Daisy78
01. 12. 2022 09.16
+18
Najbolj žalostno pa je, da kebab okrepčevalnica prekriva tablo oz. mesto, kjer je stala rojstna hiša Alme Karlin, ene najpomembnejših Celjank. In to že skoraj vsa leta Šrotovega županovanja. Sramota!
reaf
01. 12. 2022 09.19
+9
Kranj in Koper beležita nadpovprečno priseljevanje, predvsem z Balkana... tu Celje malenkost zaostaja! Hvala bogu, bolje 6 občina po velikosti kot balkanski talilni lonec! Sicer se Bojan Šrot neizmerno trudi, baje obvlada celo nekaj pogovornih fraz v albanščini ... 🤣
Daisy78
01. 12. 2022 10.00
+7
Brez skrbi, kmalu bo Celje vodilno s priseljenci. Nič nimam proti njim, samo slovensko naj govorijo.
pojtrarara
01. 12. 2022 12.18
+2
daisy pa obnašajo se naj kulturno in spoštljivo.
justed
01. 12. 2022 09.12
+11
Tri dejstva zakaj NE glasovati za Šrota - najbolj zapufana občina, najbolj onesnažena občina, družinski posli s podjetji kateri so v lastništvu občine. Zato gre glas Kovaču.
migi
01. 12. 2022 09.29
+9
In najbolj skorumpirana občinska uprava....
migi
01. 12. 2022 11.47
+4
Tisti most si naj nekan zatakne ..spomenike imamo kje drugje . .
WD40
01. 12. 2022 09.12
+0
danes pa šok - sneg je , portal pa v ................. šoku !!!!