Slovenija

Poslovanje študentskih organizacij bo nadzorovalo računsko sodišče

Ljubljana, 10. 07. 2019 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / M.S.
Komentarji
7

DZ je soglasno sprejel novelo zakona o skupnosti študentov, ki določa, da so študentske organizacije pravne osebe javnega prava, kar omogoča nadzor računskega sodišča nad njihovim poslovanjem. Novela omejuje tudi plače v študentskih organizacijah, in sicer te ne bodo smele presegati dvakratnika povprečne bruto plače v Sloveniji.

Novelo zakona o skupnosti študentov, ki določa, da so študentske organizacije pravne osebe javnega prava, je v obravnavo vložila skupina poslancev SDS, ki so se ji v DZ pridružile tudi poslanske skupine vladne koalicije. Skupaj so nato oblikovali dopolnila in določili končno podobo zakona, za kar se je Žan Mahnič (SDS) koalicijskim poslancem danes zahvalil.

Novela omejuje tudi plače v študentskih organizacijah. Te ne bodo smele presegati dvakratnika povprečne bruto plače v Sloveniji. 

Po mnenju SDS bodo z novelo zajezili nepregledno porabo denarja Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) ter njenih funkcionarjev in zaposlenih.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Jernej Štromajer je spomnil, da je bil zakon o skupnosti študentov, ki ureja delovanje in dejavnosti ŠOS, sprejet leta 1994 in do zdaj še ni bil noveliran. Zato vlada po njegovih besedah pozdravlja ustrezno zakonsko ureditev ŠOS in vzpostavitev nadzora računskega sodišča nad njenim poslovanjem.

Med poslanci danes o noveli ni bilo razprave, so pa novelo pozdravili že v splošni razpravi. Jerca Korče (LMŠ) je med drugim dejala, da so sicer daleč od tega, da bi uredili to področje na optimalen način, a je storjen prvi korak k povečanju "nadzora nad delovanjem študentskih organizacij".

Jurij Lep (DeSUS) je opozoril na slabo podobo ŠOS in zakon, ki že 25 let ni posodobljen. "Sedaj imamo priložnost, da končno to zgodbo zaključimo," je dejal. Tudi Jožef Horvat (NSi) je opozoril, da delovanje ŠOS v zadnjih 25 letih nikakor ne more biti v ponos in da so v stranki naklonjeni vsem predlogom in rešitvam, ki gredo v smeri večje preglednosti poslovanja in nadzora nad porabljenimi sredstvi.

Na podlagi novele zakona o skupnosti študentov, bo poslovanje študentskih organizacij nadziralo računsko sodišče.
Na podlagi novele zakona o skupnosti študentov, bo poslovanje študentskih organizacij nadziralo računsko sodišče. FOTO: Blaž Garbajs

Zakaj se področje študentskih organizacij, ki ga že leta in leta zaznamujejo afere, anomalije, netransparentna poraba, razkritja različnih poslov, ki ne kažejo na skrbno porabo in delo v korist študentov, ni posodobilo že 25 let, so pred časom preverjali novinarji oddaje 24UR Inšpektor. 

Kot je novinarki takrat povedal Tomaž Vesel, predsednik računskega sodišča, vodenje študentske politike ne bi smelo biti neke vrste inkubator za izvajanje gospodarskih dejavnosti, ampak bi moralo utrjevati položaj študentske generacije. 

Kot je ugotavljala novinarka Tina Kristan, so si študentsko organiziranje prisvojili nekateri posamezniki, katerih interes ni dobrobit študentov, ampak zaslužek. Celoten prispevek si lahko ogledate na Voyo

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
10. 07. 2019 20.35
+1
Končno bodo tem lopovom stopili na prste.Tistih dobrih 70 k. pa se ne bo nikoli več vrnilo nazaj.So poniknili v malho.
RamzesII
10. 07. 2019 18.04
+3
Me zanima koliko se jih bo kmalu zaprlo, ker ne bodo prenesle stalnega nadzora računskega sodišča. Težko je delati pod takim pritiskom.
RamzesII
11. 07. 2019 09.47
ivan.z Doba
10. 07. 2019 17.13
+6
Študentske organizacije služijo zgolj in samo posameznikom, ki bogatijo brez dela.
RedCell
10. 07. 2019 17.02
+4
Skrajni cas...salonski levicarji, bivsi mladinci proti petdesetim, s smesnimi majicami Che Guevare bodo morda prvic v zivljenju iskali sluzbe, ki niso prisesane na drzavne jasli...
ivan.z Doba
10. 07. 2019 17.12
Teli modeli pojma nimajo kaj je levica. Tako kot ti!
BETONSKI
10. 07. 2019 16.41
+15
Tu se vzgajajo novi politiki,na sistemu leva ruka desni žep. Mladino treba naučiti zgodaj ,kako bo delala naslednja leta. Če Slovenija ne bo znala to strogo kaznovat ,se nam pišejo slabi časi.