Slovenija

Poslovanje UKC Ljubljana bo najverjetneje na lanskoletni ravni

Ljubljana, 06. 12. 2023 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Poslanci DZ so na skupni seji komisije za nadzor javnih financ in odbora DZ za zdravstvo razpravljali o primanjkljaju UKC Ljubljana. Sprejeli so nekatere sklepe, ki sta jih ločeno predlagala NSi in koalicija. Med drugim so svet UKC pozvali, naj na podlagi revizije poslovanja pripravi sanacijski program ukrepov na prihodkovni in odhodkovni strani. Letošnji končni rezultat poslovanja UKC Ljubljana bo najverjetneje na lanskoletni ravni, je povedal generalni direktor UKC Marko Jug. Ob tem je poudaril, da je zaradi prenove trenutno zaprta osmina bolnišnice.

Trenutni podatki z zadnjim poračunom Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) po besedah Juga kažejo, da je UKC Ljubljana v prvih devetih mesecih leta imel 19 milijonov evrov primanjkljaja, in ne sprva napovedanih 29. V prvih šestih mesecih pa so po trenutnih podatkih imeli 350.000 evrov presežka. Za obdobje od julija do oktobra nekatere poračune še pričakujejo.

"S tem ne želim povedati, da bo ob koncu leta poslovanje izkazovalo presežek prihodkov, mislim, da ne, ampak mislim, da bomo uspeli obdržati rezultat vsaj na takšni ravni, kot je bil lani, kljub temu da imamo letos zaprto eno osmino bolnišnice," je poudaril. Po njegovih besedah zaprtje osmine bolnišnice zaradi prenove glavne stavbe pomeni 120 postelj manj, kar samo na kirurškem oddelku prinaša trimilijonsko izgubo.

Marko Jug
Marko Jug FOTO: Bobo

Ljubljanski klinični center je po besedah generalnega direktorja edina zdravstvena ustanova, ki v vsakem delu dneva in vse dni v letu zagotavlja vse storitve, ki rešujejo življenja. A za zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva niso posebej plačani, pač pa to dejavnost financirajo iz sredstev, ki jih prejmejo za druge opravljene storitve, medtem ko denimo koncesionarji prejetih sredstev ne porabljajo za urgentno dejavnost, je opozoril.

Glede primerjav z UKC Maribor, ki je v prvih devetih mesecih imel 3,3 milijona evrov presežka, pa je dejal, da je mariborski klinični center drugačen po strukturi. Vključuje tudi zavod za transfuzijsko dejavnost, za katero UKC Ljubljana plačuje 16 milijonov evrov na leto, pa tudi oddelka za psihiatrijo in onkologijo, ki poslujeta pozitivno, je pojasnil. Ob tem je zagotovil, da je UKC Ljubljana primerljiv z drugimi univerzitetnimi bolnišnicami v Evropi, od številnih ima celo bistveno večjo izkoriščenost posteljnih kapacitet.

UKC Ljubljana
UKC Ljubljana FOTO: Shutterstock

Poudaril je, da v slovenskih bolnišnicah tako kot v tujini zdravstvene storitve obračunavajo po sistemu primerljivih primerov. Zdravstvene storitve, potrebe pri obravnavi neke diagnoze, stanejo različno od primera do primera, bolnišnica pa dobi plačano povprečje po Gaussovi krivulji. UKC ob tem dobi še dodatek za terciarno dejavnost.

Ob tem pa v Gaussovo krivuljo nista vključena dva odstotka bolnikov z najtežjimi stanji, katerih zdravljenje je najdražje, saj bi sicer prišlo do "popolne anomalije". Ker največ bolnikov s težkimi zdravstvenimi stanji zdravijo prav v UKC Ljubljana, vsega primanjkljaja z dodatkom za terciarno dejavnost ne uspejo pokriti. Zato je prepričan, da bi bilo opravljene zdravstvene storitve pri najtežjih bolnikih treba plačevati po stroškovni analizi in ne pavšalno.

Generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar je poudarila, da je UKC Ljubljana kot terciarna ustanova bolje finančno vrednoten – bistveno bolje kot splošne bolnišnice in nekoliko bolje kot UKC Maribor. Ali so nekatere storitve, programi ali dejavnosti podvrednoteni, pa lahko s konkretnim izvajalcem preučijo na osnovi stroškovnih analiz, je pojasnila. "Na tem področju menim, da lahko naredimo napredek," je dejala.

"Zdi se mi nekoliko nesprejemljivo, da kot gradivo za razpravo v državnem zboru dobimo izsledke časopisnih člankov," je povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar. Pri obravnavi poslovanja zdravstvenega zavoda ali druge organizacije bi bilo po njegovem prepričanju treba izhajati iz revidiranih in verodostojnih dokumentov.

Po njegovih besedah sicer slabše kot UKC Ljubljana poslujejo Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj, Splošna bolnišnica (SB) Trbovlje, Bolnišnica Topolšica in SB Slovenj Gradec.

"Kakšen bo poslovni rezultat ob zaključku poslovnega leta, bomo videli ob zaključnem računu, in takrat bomo lahko tudi sodili, ali dosegamo zastavljene cilje," je poudaril in dodal, da je v zadnjih letih UKC Ljubljana pod različnimi vodstvi dosegal negativen poslovni izid.

Vrhovna državna revizorka z računskega sodišča Nataša Musar Mišeljić je pojasnila, da se računsko sodišče veliko ukvarja s področjem zdravstva. "Absolutno bomo opravili svojo vlogo in nalogo, ampak to ne bo dovolj," je opozorila. Če ugotovitve nadzorov računskega sodišča nimajo epiloga, za kar so potrebni tudi drugi organi, je ves trud revizij zaman, je poudarila.

Predsednica sveta UKC Ljubljana Irma Gubanec je pojasnila, da se je svet ob lanskem nastopu mandata spoprijel z izrazito nejasnimi okoliščinami poslovanja. Zato je zahteval izvedbo posebne zunanje revizije glede poslov z dobavitelji. Poročilo je bilo končano v začetku leta, nato pa pripravljen akcijski načrt.

Predstavnik zaposlenih v svetu UKC Ljubljana Matjaž Turel pa je posebej omenil strokovnost in predanost zaposlenih v kliničnem centru. Za stanje v zdravstvu in tudi v UKC Ljubljana po njegovem prepričanju velik del odgovornosti nosi politika, je dejal. Veliko stvari bi bilo po njegovem mnenju mogoče tudi izboljšati – včasih opravijo preveč preiskav, saj se bojijo, da bi naredili napako, o kateri bi mediji takoj poročali.

Komisija in odbor DZ pozvala svet UKC Ljubljana, naj pripravi sanacijski program ukrepov poslovanja

NSi je predlagala sprejetje štirih sklepov. Komisija je sprejela vse štiri, enega tudi s podporo koalicije, odbor pa je sprejel le enega od predlaganih sklepov. Tako je komisija za nadzor javnih financ pozvala ministrstvo za zdravje, naj jo seznani z analizo vzrokov za nastalo izgubo v UKC Ljubljana. Hkrati je pozvala ministrstvo za zdravje, naj naroči celovito neodvisno revizijo poslovanja UKC Ljubljana, ki naj pregleda tudi odhodkovno stran. Prav tako je komisija pozvala računsko sodišče, naj do vzpostavitve pozitivnega poslovanja izvaja letni nadzor nad poslovanjem UKC Ljubljana. Teh sklepov odbor za zdravstvo ni sprejel.

Sta pa komisija za nadzor javnih financ in odbor za zdravstvo skupaj sprejela sklep, s katerim sta pozvala svet UKC Ljubljana, da na podlagi revizije poslovanja pripravi sanacijski program ukrepov na prihodkovni in odhodkovni strani.

Dva predloga sklepov so pripravili tudi v koaliciji, oba sta sprejela tako odbor kot komisija. Tako so sprejeli sklep, da so se seznanili z analizo vzrokov za nastalo izgubo UKC Ljubljana v obdobju prvih osmih mesecev letošnjega leta. Hkrati sta komisija in odbor predlagala UKC Ljubljana, da do vzpostavitve pozitivnega poslovanja letno poroča komisiji in odboru o izsledkih obveznih revizij njihovega poslovanja.

Sklic skupne nujne seje so zaradi novic o skoraj 30-milijonski finančni izgubi UKC Ljubljana v prvih osmih mesecih letošnjega leta zahtevali v NSi. "Želja vseh nas seveda je, da bi UKC Ljubljana posloval pozitivno, da bi oskrbel vse bolnike, ki potrebujejo zdravljenje in seveda, če bi vse to bilo zagotovljeno, verjamem, da se tudi politika ne bi mešala. Ampak dokler pa plačujejo ljudje vse to tudi iz lastnih žepov (...) to ne gre mimo politike," je povedala poslanka NSi Iva Dimic.

Trenutni podatki z zadnjim poračunom Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije po besedah generalnega direktorja UKC Ljubljana Marka Juga sicer kažejo, da je UKC Ljubljana v prvih devetih mesecih leta beležil 19 milijonov evrov primanjkljaja, in ne sprva napovedanih 29.

Dimic je poudarila, da se v času, ko je NSi vložila zahtevo za sklic nujne seje, nihče ni zanikal navedenega podatka o izgubi. Jug je nato pojasnil, da gre pri rezultatih poslovanja za napovedi, šele končni letni obračun pa bo zagotovil zanesljive podatke.

Monika Pekošak (Svoboda) je izpostavila, da so izgube UKC Ljubljana večletna težava. Drugače je bilo edino leta 2020, ker je UKC prejel veliko sredstev zaradi epidemije covida-19. Zdi pa se ji nepojmljivo, da je bila v času generalnega direktorja Janeza Poklukarja ukinjena služba za revizijo.

Poslanec NSi Jožef Horvat je poudaril, da namen seje ni, da "bi nekoga pribijali na križ", pač pa želijo pomagati. Izpostavil je nekatere informacije, da "naj bi imelo v UKC vsako nadstropje svoj informacijski sistem". Jug je odgovoril, da UKC Ljubljana uporablja tri informacijske sisteme, ki jih nameravajo v roku enega leta povezali prek enotnega strežnika.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
07. 12. 2023 15.33
+1
Preklicali vse pogodbe o delu pri konkurenci? Niso? Lepo, naj takoj uredijo to zadevica, saj so nekateri izgubili orientacijo in ne vedo več, kje so stalno zaposleni. To bedo urediti. Ima direktor tudi "popoldansko obrt"? Za direktorje zavodov ekonomiste, dohtarji imajo stanovsko toleranco 100% in več.
Rado Jarni
07. 12. 2023 10.51
+1
Ni upa zmage. Je pa direktor odpustil 3 vodilne iz tehnike, koliko jih je odpustil iz komerciale - nabave, pravne službe, da ne rečem zdraviškega kadra. Tukaj je zlo direktor Jug.
blazter
06. 12. 2023 21.11
+1
To je državna bolnica? Zakaj potem ogromno zaposlenih prejema plače na ravni zasebnega sektorja v tujini? Za neuspešnost, nesposobnost? In seveda delo za zunanje izvajalce v prostorih, ki jih financiramo državljani RS Slovenije. Zaposleni!
Prototip
06. 12. 2023 20.53
+3
A je ta že zbral barvo za svoj avto,k ga bomo kupili mi?
Kstane
06. 12. 2023 20.01
+2
Kaj pa dolgove bodo vračali? Ali je to tudi nemoralno...
Rdečimesečnik
06. 12. 2023 19.39
+6
Svoboda vse gre v maloro plešite
Infiltrator
06. 12. 2023 19.33
+5
Tam se je kradlo in se nadaljuje
medekmali medekmali
06. 12. 2023 19.28
+4
UPRAVA NAJ ODSTOPI.
Jožajoža
06. 12. 2023 18.08
-8
Počasi a sigurno saniramo,kar so janšisti v 2. Letih uničili in pokradli.golob,slovenci ti bomo vedno bolj hvaležni
Groucho Marx
06. 12. 2023 20.51
+1
ReAnDa
06. 12. 2023 18.03
+6
Član kluba "muti voda".
Sixten Malmerfelt
06. 12. 2023 18.02
+6
kako je pa UKC Maribor v plusu?
matko74
06. 12. 2023 17.51
+7
Samo enega dobrega komercialista rabijo, neodvisnega seveda, bo red v pol leta, kupiš po deset prodaš po 15, ne pa, da kupiš po deset, prodaš pa po 150
Qwerty
06. 12. 2023 17.46
+6
Ce bodo mogli fakulteti placat 45 miljonov jih ne bo niti 19 niti 29mio v minusi ampak bodo pa 60mio v minusi
ap100
06. 12. 2023 17.40
+10
glede na to da je osmina UKC zaprta bi morali biti razultati boljši po principu več delaš večja je izguba
trdaglava
06. 12. 2023 17.40
+9
Povedal je da nič ne ve in samo predvideva ker ne zna zrevidirat porabe. Pa kje te nesposobneze najdejo?
zmerni pesimist
06. 12. 2023 17.27
+10
Pa ukc pa rtv bi samo molzli spufano državo in zakaj rabimo na rtv 2000 zaposlenih v dobi računalnikov
kiropraktik
06. 12. 2023 17.40
+3
bojer
06. 12. 2023 17.42
+6
...in zakaj v celotni JU praktično "200 taužnt"....