Slovenija

Poslovil se je Zmago Modic

Ljubljana, 26. 08. 2019 19.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V 66. letu starosti se je poslovil ljubljanski umetnik Zmago Modic, sicer avtor domiselne praznične okrasitve Ljubljane. "Novo leto in poletni dež ne bosta več enaka," je zapisala direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek, ki je potrdila vest o njegovi smrti.

Zmago Modic se je rodil leta 1953 v Ljubljani, od leta 1978 pa je v prestolnici vodil slikarsko šolo. Slovenci si ga bomo zagotovo zapomnili po domiselni praznični okrasitvi prestolnice, ki jo je poimenoval Vesoljna Ljubljana. 

Vest o njegovi smrti je na družbenem omrežju Twitter potrdila direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek. Sedaj je med galaksijami in zvezdami, je zapisala. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po odmevni razstavi Podobe praspomina leta 1999 se je Zmago Modic odločil, da svojo umetniško vizijo o vesolju kot zibelki življenja prenese v obliko, ki bi bila tematiki ustrezno velikopotezna, ki bi delovala na ulici, med ljudmi, in bi bila tako na ogled vsakomur, so zapisali na spletni strani Turizma Ljubljana. 

Kot je sam povedal, je prve svetlobne objekte oblikoval po Nasinih posnetkih vesolja, nato pa jih je dokaj naravno umestil v koncept praznične osvetlitve mesta. 

Zmago Modic.
Zmago Modic. FOTO: Bobo

Vse od takrat so se svetlobni objekti vsako leto razvijali v nove smeri. Kot izhodišča zanje je Modic uporabljal podobe, ki segajo od posnetkov nepreglednih prostranstev vesolja z galaksijami, planeti, lunami in kometi do tistih iz prostemu očesu nevidnega mikrokozmosa z oblikami atomov, kromosomov, spiral DNK in spermijev.

Teme njegovih okrasitev doslej so bile: Vesoljna Ljubljana, Pot življenja, Rojstvo oblik, Kozmična smreka, Prinašalci luči, Praznik obstoja, Vesoljske igrače, Vmesni čas človeštva, preseki časa. Letošnjo temo, Zbliževanja, ki simbolizira večno željo po obstoju in zbliževanju, je navdihnil znameniti dotik iz Michelangelove freske Stvarjenje Adama, so še zapisali pri Turizmu Ljubljana. 

Zmago Modic se je podpisal pod praznično podobo Ljubljane.
Zmago Modic se je podpisal pod praznično podobo Ljubljane. FOTO: 24ur.com
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja