Slovenija

Kako poteka forenzična analiza avdio posnetkov?

Ljubljana, 05. 11. 2021 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
113

Posnetek Vizjakovega pogovora s Petanom so analizirali forenzični strokovnjaki. Ti so po neodvisni preiskavi, ki je trajala več kot 14 dni, v poročilu, dolgem kar 58 strani, zapisali, da so prepričani, da nobena od obravnavanih zvočnih datotek ni bila vsebinsko spremenjena. Pri tem so uporabili profesionalno forenzično orodje za analizo govornih signalov, ki ga uporabljajo v 350 forenzičnih laboratorijih po svetu. A kako sploh poteka zajemanje avdio zapisa? Kako je forenzično možno analizirati avdio posnetke? In kdaj imajo avdio posnetki lahko dokazno vrednost?

Šestminutni posnetek pogovora med ministrom Andrejem Vizjakom in tajkunom Bojanom Petanom so obdelali največji forenzični strokovnjaki v državi in ocenili, da obstaja zelo velika verjetnost, da nobena od obravnavanih zvočnih datotek ni bila vsebinsko spremenjena. Za to so potrebovali več kot 14 dni, poročilo pa so spisali na kar 58 straneh. 

Vizjak, ki je ob naši prvi objavi posnetkov trdil, da gre za zlepljenko, je nato včeraj priznal, da je daljši posnetek pogovora avtentičen. Si je pa v svojih izjavah v tem vmesnem času večkrat nasprotoval.

IKAR Lab 3 – forenzično orodje, ki ga uporabljajo v več kot 40 državah 

In kaj vse je bilo treba, da smo to dokazali? Na Inštitutu za forenziko in informacijske tehnologije so na naročilo naše medijske hiše opravili forenzično zavarovanje 13 datotek tipa MP3, treh datotek tipa MP4 in ene datoteke tipa WAV. 

Kot so pojasnili, so datoteke pogovora preiskali z aplikacijo IKAR Lab 3 – gre za profesionalno forenzično orodje za analizo govornih signalov, ki ga uporabljajo v 350 forenzičnih laboratorijih po svetu, v več kot 40 državah in so namenjene preverjanju pristnosti avdio posnetkov. 

V okviru tega orodja deluje tudi orodje EdiTracker, STC, s katerim so za vsako od avdio datotek pridobili osnovne podatke o datotekah in končno oceno o originalnosti zvočnih posnetkov v preiskovanih datotekah. Opravili so naslednje analize: 

- iskanje indikatorjev digitalne predelave in obdelave vsebine (aplikacija išče sledove digitalnega spreminjanja avdio signala),

- pregled spektra signalov okoli omrežne frekvence 50 Hz (skoraj v vsakem okolju je vedno zaznati zvočne signale, ki sledijo frekvenci električnega omrežja 50 Hz – hladilniki, luči, grelci. T. i. tehnična frekvenca je eden glavnih pokazateljev, ali je bil zvočni signal spreminjan ali ne),

- izvedba pregleda faze omrežne frekvence 50 Hz (spremembe v zaznani omrežni frekvenci so dober pokazatelj spremenjenosti zvočnega zapisa),

- izvedbo pregleda zvokov iz ozadja (analiza zveznosti zvokov iz ozadja v zvočnem zapisu je ravno tako pokazatelj, ali je zvočni zapis nespremenjen),

Po neodvisni preiskavi so v poročilu zapisali, da so prepričani, da nobena od obravnavanih zvočnih datotek ni bila vsebinsko spremenjena.

Spekter signalov okoli omrežne frekvence 50 Hz.
Spekter signalov okoli omrežne frekvence 50 Hz. FOTO:

Kako poteka forenzična analiza avdio posnetkov?

Kako poteka zajemanje avdio zapisa? Kako je sploh forenzično možno analizirati avdio posnetke? Kdaj imajo avdio posnetki lahko dokazno vrednost in kaj je pomembno pri metodologiji? Na ta vprašanja nam je odgovoril Marko Drobnjak, raziskovalec percepcije govora v pravnih postopkih in govornih tehnologij s poudarkom na zasebnosti avdio posnetkov. 

Kot je pojasnil, je avdio zapis rezultat procesa zajemanja zvokov v prostoru oz. okolici, pri čemer je treba uporabiti namensko opremo, kot je npr. mikrofon, snemalna naprava z namensko programsko opremo in medij, na katerega se v obliki digitaliziranega zapisa shrani avdio datoteka. Avdio datoteka pa je pravzaprav nosilec zapisa zvokov in obenem tudi nosilec številnih informacij, ki jih zgolj na podlagi slušnega vtisa ne moremo nujno zaznati. Na podlagi informacij iz avdio datoteke je možno sklepati o številnih okoliščinah, med drugim o viru in tipu vira zajemanja zvoka, avtorju zapisa in ostalih značilnostih tovrstnega nosilca, kar so neke vrste splošne informacije. "Vsak avdio zapis si lahko predstavljamo kot graf, kjer imamo na horizontalni x osi frekvenco oz. stopnjo vzorčenja v Hz in na vertikalni y osi ločljivost vzorčenja v bitih. Gre torej za osi, iz katerih lahko razberemo, koliko vzorcev na sekundo s številom točk vsebuje ena sekunda avdio posnetka, s katerimi je zajet analogni signal med pretvorbo v digitalnega. Na podlagi tega lahko sklepamo o kvaliteti avdio zapisa, s katerim se vsakodnevno srečujemo pri poskušanju glasbe prek storitev, kot je npr. Apple Music, kjer je kakovost avdio posnetkov 192 kHz/24 bit v primerjavi s kakovostjo posnetkov CD-zgoščenk 44,1 kHz/16 bit."

Frekvenčni spekter in bitna kakovost pa sta po njegovih besedah ključna tudi za forenzične analize avdio posnetkov, saj ravno na podlagi analize določenih frekvenčnih razponov oz. vrednosti lahko sklepamo o prisotnosti določenih šumov oz. frekvenčnih spektrov, med katere lahko uvrstimo spekter frekvence električnega omrežja, ki je ravno tako zajet v avdio zapis in je eden izmed podatkov, o katerem na podlagi slušne percepcije ne moremo sklepati, saj je zato potrebna namenska programska oprema. "Konstantna prisotnost frekvence električnega omrežja je lahko izhodišče za sklepanje o tem, ali je bil določen avdio signal modificiran, iz česar lahko potencialno interpretiramo avtentičnosti posnetka. Iz frekvenčnega spektra je možno sklepati tudi o ostalih spremembah avdio signala, kot so npr. motnje oz. šumi iz okolice, ki so zajeti pri digitalizaciji govora." Ravno tako je frekvenčni spekter izhodišče za raziskave s področja jezikovne forenzike, predvsem forenzične fonetike prek meritev vrednosti formantov, saj z razmeroma visoko stopnjo zanesljivosti omogoča identifikacijo govorca, določanje spola govorca, starost govorca in številne druge značilnosti, kot so npr. geografsko ozadje. Ravno zato je tukaj več kot pomembno govoriti o zasebnosti podatkov v avdiu zapisu, kar je mnogokrat spregledano, poudarja Drobnjak.

Skener ozadja.
Skener ozadja. FOTO: Inštitut za forenziko in informacijske tehnologije

Človeški glas je biometrični podatek

Avdio zapis govora tako ni le nosilec pomenske vsebine oz. sporočila, ki si ga lahko lažje predstavljamo v obliki transkripta, in še za slednjega velja, da različne značilnosti govorcev vplivajo na jasnost izrečenega in zato tudi na transkript in tako na objektiven prikaz vsebine. Ravno zato se čedalje bolj uporablja avtorizacija transkriptov prek analize avdio zapisov, nadaljuje Drobnjak. "Človeški glas pa je tudi biometrični podatek in kot tak omogoča identifikacijo posameznikov, odkrivanje biomarkerjev in poznejše zaznavanje slednjih pa lahko pripore k odkrivanju bolezenskih kot tudi nekaterih ostalih stanj. Govor tvorimo s pomočjo govoril oz. govornih organov, kjer skorajda celotna zgornja polovica človeškega telesa vpliva na izgovorjavo, s tem pa se v avdio zapis prezrcalijo lastnosti govorca. Opisane značilnosti pomembno prispevajo tudi na percepcijo posameznika na podlagi njegovega govora."

Dokazna vrednost posnetkov na sodišču

Zajemanje oz. snemanje zvoka oz. govora z namenom dokazovanja kaznivih dejanj na sodišču je možno le na podlagi zakonite podlage ali pa soglasja vseh udeleženih v pogovoru, še opominja naš sogovornik. Tajno snemanje pogovorov pod strogo določenimi pogoji sicer dovoljuje Zakon o kazenskem postopku, kar poznamo kot prikrite preiskovalne ukrepe (npr. ukrep nadzora elektronskih komunikacij s prisluškovanjem in snemanjem). Vendar mora takšno zajemanje oz. snemanje zvoka ali govora odrediti preiskovalni sodnik na pisni predlog državnega tožilca. 

"Ostali načini zajemanja oz. snemanja zvoka oz. govora predstavljajo nezakonit poseg v komunikacijsko zasebnost, kar praviloma vodi v ničnost dokazne vrednosti avdio zapisov, četudi za slednje strokovnjaki ugotovijo, da gre za avtentične avdio zapise. Takšni dokazi se v kazenskem postopku izločijo iz dokaznega gradiva in se nanje sodba ne sme opirati." 

Strokovnjaki nikoli ne odločajo o krivdi oz. nedolžnosti 

Pri tem pa je po besedah Drobnjaka pomembno še eno dejstvo, ki se navezuje na tovrstne strokovnjake oz. sodne izvedence. Seznam sodnih izvedencev je indeks strokovnjakov, ki so v ta naziv imenovani na podlagi zakona in pravilnika o sodnih izvedencih. Izvedenec v posameznem sodnem primeru pa je lahko le oseba, ki na zahtevo in po odredbi sodišča izdela izvedensko mnenje za konkretni postopek. Pri tem sodišče izvedenca praviloma postavi izmed strokovnjakov, ki imajo status sodnega izvedenca.

"Pri forenzičnih analizah je vsekakor nadvse pomembna stopnja zanesljivosti določene analize oz. rezultata slednje ter pozneje interpretabilna vrednost teh podatkov. Razlika med raziskovalnim sterilnim studijskim okoljem z idealnimi avdio posnetki govora in resničnim vsakodnevnim življenjem, kjer so prisotni številni šumi in motnje iz okolice med pogovorom, ki so zajeti pri digitalizaciji v obliki avdio zapisa, je več kot očitna. Pri tem pa je treba biti pazljiv, da nestabilnost znanstvenih analiz izven laboratorijskih pogojev v praksi ne vodi v strokovne zmote in posledično kršenje človekovih pravic." 

Zato je ključno, še dodaja, da se za izvedenske analize uporablja uveljavljeno in validirano metodologijo ter opremo, obenem pa je pri vpeljavi novih pristopov treba biti toliko bolj previden, da resnično zadostijo vsem pričakovanim zahtevam in dejansko rezultirajo kot dodana vrednost. "Tukaj je potrebno še dodatno opozorilo, da znanstveniki, strokovnjaki iz prakse oz. sodni izvedenci prek izvedenskih mnenja nikoli ne odločajo o krivdi oz. nedolžnosti, saj je to domena sodišča, ki krivdo ugotavlja v sodnem postopku," zaključi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kristofus@email.si
06. 11. 2021 09.45
+0
Nehajte nabijat v prazno. Ujeti ste bili pri manipulaciji s posnetki, na novo vam nihče ne bo verjel. Se le smešite
Teoretik zarot
06. 11. 2021 08.23
+2
Samo preusmerjanje pozornosti od resnih težav. Npr. to, da nam hočejo dokončno vzeti svobodo...
IS58
06. 11. 2021 08.12
+3
Amaterji sedaj razpravljajo o teh posnetkih. Stroka ,ki edina ima ustrezna audi orodja nič ne pomeni, celo nekatrei mislijo ,da lažejo. Tako je vse v naši državi. Zato pa lepo počasi tonemo. Čaka nas Cuba. Če ima kdo denar , naj gre in si jo pogleda. Ko se vrne, ne bo mogel verjeti kje živimo. Toda stanje se vsaki dan slabša. Očitno v Sloveniji ne rabimo strokovnjakov na nobenem področju. Vse obvladajo amaterji. Zaradi takšnega mišljenja nas čaka velika kriza. Streznili se bomo takrat, ko bom na nivoju Cube.
Hulk Zalepi
05. 11. 2021 21.50
+1
tako kot zapove vrhovni volodja jj
Spužva
05. 11. 2021 21.25
+0
Ta zgodba ni čista, zato jo ta portal tako polira. Če je res Cirman serviral posnetek, pa je itak vse jasno!!! Vse, da se očrni to vlado! In ja, treba ja polirat!!!
zdrava.pamet
05. 11. 2021 21.16
+1
Jasno je samo eno...iz 8-13 datotek so sestavili en video. Na tak način lahko naredijo kakršno koli zgodbo.
slim386
06. 11. 2021 09.04
+1
Antoniozmaj
05. 11. 2021 20.58
+0
janšisti še vedno pravijo, da ne glede na vse preizkave foremzikov, ne glede na vse..............člani sekte niso krivi, nagajojo jim razni Šarci, Fajonke, Mesci, Kučani... Smrt janšizmu!!!
Denzel_
06. 11. 2021 08.11
+3
Gledam tvoje pretekle komentarje Jagoda1 in vidim, da zelo rad daješ ljudem negativne predznake: si bolan, si klovn, si lenuh, si hlod, si lopov. Kdo je tebe spustil za tipkovnico, mi ni jasno.
St. Gallen
05. 11. 2021 20.48
+0
Je bil pa na 🎯 pomenljiv molk Šarca in Bratuškove, ko jima je @PocivalsekZ serviral, da sta bila sovražnika znotraj prejšnje vlade, ki sta prispevala k njenemu razpadu
Bratomil
05. 11. 2021 20.46
+5
Kje je smetarska mafija, ko jo potrebuješ, da odvržejo to blato na vladi v hosto? 🤣
Too7
05. 11. 2021 20.30
+4
Vizjak kaj porečeš na to???
Too7
05. 11. 2021 20.30
+4
Lahko se izgovarjaš kolikor hočeš, mi vemo da si lažnivec!!!
dron
05. 11. 2021 20.33
+3
Too7, vinjaka vprašaj zjutraj do desete ure.
Sopab
05. 11. 2021 20.25
+3
Ne desnakarjem o compih in signalih, oni so se v srednjem veku
Kekec 007
05. 11. 2021 20.20
+5
Kletni analritniki iz Trsenjakove so videt nekoliko apatični. Sam Vinjak jih je postavil na laž, ko je po dnevih njihovega nabijanja o konstruktu priznal pristnost posnetkov. Bo treba malo več Poli in Pingota za uboge kletne pare. Če pa uletijo podmladek Beli smrčki pa bo beli prašek se bo morala dvignila na zavidljivo raven.
Rudolf Maister
05. 11. 2021 20.01
-3
Datoteke MP4 je mišljeno in pa datoteke WAV?
Rudolf Maister
05. 11. 2021 20.00
-4
Kje so pa MP$ datoteke?A forenziki so pregledali tudi te? Samo vprašam
Brakedirt
05. 11. 2021 20.34
+6
nobeden ne rabi nic pregledovati, ker je vizjak sam priznal da je vse original. lahko zakljucite z iskanjem izgovorov.
mungus
05. 11. 2021 19.57
+2
a to pomeni da je brez selotejpa?...hahaha...sam uprašam.
minkica91
05. 11. 2021 19.51
-3
kaj mislite s temi aferami, da smo vsi mal čez les. Prvič me zanima, kdo je te posnetke skup spravil in zakaj jih ni dal na svetlo takoj, ko jih je dobil. Po 16 letih pa ja vsak otrok ve, da je vsako tako dejanje če je že kd, zdavnaj zastaralo. Naj odgovarja tist, ki je te posnetke imel oz.jih je hranil samo zaradi politične ambicije, sebi v prid. pa ne me, kdo bo verjel takim, ki vedno druge izdajajo za svoje politične podvige. to so po mojem zmožni sam levi.
Kekec 007
05. 11. 2021 20.21
+2
Bravo minkica, samo komunajzli dresirani v KPJ iz Trstenjakove.
Jaka Jack
05. 11. 2021 19.49
-1
To je bilo že zdavnaj videno v drugih medijih😂😂😂 vlečete zgodbo in ste že čas predvidljivi...😂😉
otki2012
05. 11. 2021 19.42
-5
Mene samo zanima kdo je ta posnetek naredu in ce so bili vsi v posnetku prisotni seznanjeni da so snemani. Samo to me zanima.
Brakedirt
05. 11. 2021 19.43
+6
RedCell
05. 11. 2021 19.51
+6
snemal je Kučan, skrit v vazo za rože. Naročila vse sta pa Soros in Generalštab JNA ob asistenci levakov v evropskem parlamentu. Vse pa samo zato, da bi okrnila lik in delo maršala Psihota.
bema1201
05. 11. 2021 19.53
-1
UDBA kdo pa, Milan je še zelo aktiven in vsi ga popolnoma ubogajo,
bema1201
05. 11. 2021 19.39
-2
Do volitev bo sigurno še kak posnetek, ker to izgleda vžge. Lahko najamejo Šarca in Avdića , ki bosta oponašala recimo Janšo in še nekoga pa še kompromitiran tekst pa bo nova afera tu samo še strokovnjake še najdejo da to potrdijo, da so posnetki pristni in ne zaigrani , ker nekateri ljudje so sposobni tudi tega, upam da jim nisem dal idejo, sicer pa so sigurno bivši udbovci o tem že razmišljali.
Brakedirt
05. 11. 2021 19.41
+4
kaj je svecko, priznanje vizjaka ti ne gre v tisto rdeco tintaro?
RedCell
05. 11. 2021 19.45
+3
v priznanje ga je prisilila smetarska mafija.
RedCell
05. 11. 2021 19.46
+4
največja kompromitacija za Janšo je on ... sam sebi.
otki2012
05. 11. 2021 19.46
+1
Al pa zoki pa jj, to lahko vse avdic nardi za mal gnarja.
Skinwalker
05. 11. 2021 19.37
+2
Ne zanima me. Povejte kako bo pravosodje reslo te bandite v vladi???
otki2012
05. 11. 2021 19.47
+1