Slovenija

Posnetki spolnih zlorab otrok: žrtve vedno pogosteje mlajši otroci, večinoma deklice

Ljubljana, 27. 08. 2018 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Spletno oko, ki že enajst let deluje kot prijavna točka za prijavo posnetkov spolnih zlorab otrok in sovražnega govora na internetu, je v letu 2017 prejela 97 prijav spletnih strani, ki naj bi prikazovale posnetke spolnih zlorab otrok. Kot ugotavljajo, so žrtve večinoma deklice. Že nekaj let zaznavajo večji delež posnetkov, na katerih so žrtve mlajši otroci, stari od 0 do 10 let.

Po pregledu prijav so ocenili, da je bilo med temi 24 primerov ali 25 odstotkov dejansko nezakonitih. Večina preostalih primerov je prikazovala spolne aktivnosti odraslih oseb.

Sporne primere so, kot pojasnjujejo v sporočilu za javnost, posredovali v nadaljnji pregled in obravnavo Policiji in prijavnim točkam držav, kjer so se vsebine nahajale – najpogosteje so bile to ZDA. Dodajajo, da so bile na domnevno nezakonitih posnetkih žrtve v večini primerov deklice. Hkrati pa opozarjajo, da že nekaj let zaznavajo večji delež posnetkov, na katerih so žrtve mlajši otroci, stari od 0 do 10 let. Podobno opažajo tudi tuje prijavne točke.

Uporabniki spleta so lani prijavili 556 primerov domnevno nezakonitega sovražnega govora, približno polovico manj kot leto pred tem. Po drugi strani je bilo po njihovi oceni več primerov po potencialno kaznivih (25 v primerjavi s 23 leta 2016).
Uporabniki spleta so lani prijavili 556 primerov domnevno nezakonitega sovražnega govora, približno polovico manj kot leto pred tem. Po drugi strani je bilo po njihovi oceni več primerov po potencialno kaznivih (25 v primerjavi s 23 leta 2016). FOTO: Thinkstock

Sovražni govor: manj prejetih prijav, več skrajnih primerov

Uporabniki spleta so lani prijavili 556 primerov domnevno nezakonitega sovražnega govora, približno polovico manj kot leto pred tem. Po drugi strani je bilo po njihovi oceni več primerov po potencialno kaznivih (25 v primerjavi s 23 leta 2016). Na Policiji po pregledu prijav sicer niso podali kazenskih ovadb, kar potrjuje ostre pogoji za kazenski pregon sovražnega govora v Sloveniji.

Pri primerih, posredovanih Policiji, je šlo najpogosteje za sovražni govor, uperjen proti posameznikom zaradi njihovega političnega prepričanja, in sicer 28 odstotkov. Če kot skupno kategorijo razumemo sovražni govor proti prebežnikom (24 odstotkov) in proti pripadnikom islamske veroizpovedi (20 odstotkov), ki se po njihovih pojasnilih zelo prepletata, tovrsten govor še naprej predstavljata največji delež najbolj spornih obravnavanih primerov. Največ primerov se je nahajalo na družbenih omrežjih, precej manj pa na novičarskih portalih in forumih.

Postopek obravnave

Prijavna točka Spletno oko deluje v okviru Centra za varnejši internet in sprejema prijave posnetkov spolnih zlorab otrok in domnevno nezakonitega sovražnega govora od marca 2007. Glavna vloga prijavne točke je omogočanje anonimne prijave domnevno nezakonitih vsebin ter zmanjšanje obsega neprimernih vsebin na internetu. Pri tem aktivno sodeluje s slovensko Policijo, INHOPE mrežo prijavnih točk po vsem svetu in drugimi partnerji.

Pregledovalec prijavne točke Spletno oko vsako prijavo posnetkov s spolnimi zlorabami otrok pregleda in v primeru ocenjene nezakonitosti določi lokacijo strežnika s sporno vsebino. Domnevno nezakonito prijavo nato posreduje policiji, ki začne postopek preiskave.

Če je bila prijava locirana na slovenskem strežniku in je Policija potrdila znake kaznivega dejanja v prijavljeni vsebini, se začneta postopek preiskave in postopek odstranitve sporne vsebine iz strežnika. Zagotoviti skušajo čim hitrejšo odstranitev kaznive vsebine s spleta in onemogočiti ponavljajočo viktimizacijo žrtve.

Če se sporna vsebina nahaja na tujem strežniku, Policija prijavo posreduje Interpolu, Spletno oko pa prijavni točki – članici organizacije INHOPE v državi, kjer gostuje strežnik. Ta o vsebini obvesti lastne organe pregona in ponudnika gostovanja. Tako kot Spletno oko pri nas tudi prijavne točke v drugih državah zasledujejo cilj, da sporna vsebina v čim krajšem času ne bi bila več dostopna.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1940659
25. 09. 2020 15.53
Vsako nadlegovanje otroka, zlasti spolno, je zločin! In te kriminalce bi bilo potrebno strogo kaznovati, ne pa, da jo "odnesejo" z letom do dveh kazni ali celo s pogojno kaznijo!!! Uvesti bi morali tudi register spolnih prestopnikov, kot to imajo druge države!!! Pred leti sem delila peticijo za strožje kazni in uvedbo registra spolnih prestopnikov!!! Naše oblast(i) pa nič....... Žalostno!!!!!!!!!
Uporabnik1940659
25. 09. 2020 15.55
Še vprašanje - zakaj je komentiranje na članek o spletnem očesu zaklenjeno???
Dragonball
28. 08. 2018 10.09
+2
Kje je zdaj spletna policija, da bi to preganjala?
Boško1980
27. 08. 2018 16.22
+11
No če se prerok poroči in ja saj vemo kaj dela z 9 letnico in potem to častijo pol vemo koliko je ura !
ivan res grozni
27. 08. 2018 16.51
-5
Boško1980
27. 08. 2018 16.21
+13
Žigosanje ispirjenca pa spet ni vredu, ker mu kršimo pravice a ti otročki pa nimajo pravic!?