Slovenija

Posojilo kreditno nesposobnim?

Ljubljana, 17. 07. 2009 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predvidenih je skupno 350 milijonov evrov za jamstva za kredite brezposelnim in mladim družinam. Zavarovanje bo obljuba posojilojemalca, da se njegov dohodek, ko ga bo imel, zaseže za plačilo obrokov.

Država želi pomagati brezposelnim in mladim družinam. Bodo banke pripravljene tvegati?
Država želi pomagati brezposelnim in mladim družinam. Bodo banke pripravljene tvegati? FOTO: POP TV

Po sprejemu rebalansa proračuna, s katerim se proračunski primanjkljaj povečuje na 1,85 milijarde evrov, so poslanci s 75 glasovi za in enim proti sprejel zakon o jamstveni shemi za fizične osebe. Predvidenih je skupno 350 milijonov evrov za jamstva za kredite določenim skupinam prebivalstva.

Državni zbor je z 51 glasovi za in 28 proti sprejel spremembo Zakona o izvrševanju proračuna za leti 2008 in 2009. S spremembo se med drugim povečuje obseg zadolžitve države z 2,3 na 3,3 milijarde evrov.

Namen zakona, ki je časovno omejen do 31. decembra 2010, je spodbuditi prebivalce (rezidente in tiste z dovoljenjem za stalno prebivanje), upravičene do unovčevanja jamstev, k običajnemu obsegu potrošnje v luči negativnih učinkov finančne in gospodarske krize. V shemi bodo lahko sodelovali zaposleni za določen čas, katerih povprečna plača je v treh mesecih pred najemom kredita enaka ali nižja od 1,5-kratnika povprečne plače v Sloveniji za isto obdobje. Vključeni bodo tudi tisti, ki so izgubili zaposlitev, tisti, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje, in mlade družine.

Obseg jamstev znaša 350 milijonov evrov. Za kredite do 100.000 evrov, ki bodo pretežno namenjeni nakupu trajnih potrošnih dobrin oziroma stanovanjskemu varčevanju in imajo razmeroma dobro zavarovanje z nepremičnino, bo jamstvo države 50-odstotno. Za kredite do 10.000 evrov, ki naj bi jih bili deležni predvsem brezposelni, bo država jamčila 100-odstotno. Zavarovanje pri teh kreditih bo administrativna obljuba posojilojemalca, da se njegov dohodek, ko ga bo imel, zaseže za plačilo obrokov tega kredita.

Jamstveno shemo bo izvajala SID banka na podlagi avkcij, kjer bo glavno merilo za podelitev kvot bankam najnižja efektivna obrestna mera za posojilojemalce.

Kakšna je definicja mlade družine, kakšne so pasti jamstvene sheme in kaj o shemi menijo poznavalci nepremičninskega trga preberite v članku: "Končno lažje do stanovanja?" na cekin.si .

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pittbul1
08. 11. 2009 09.33
itak oni išcejo take ki ne morejo odplacevat kreditov ,da ti lahko pol poberejo vse in še več še gate ti z riti snamejo .....pufajte se narod to je REŠITEV .. pa ne odplacevat ...taksne rabijo .PAMET V GLAVO.....narod !
Katarina Vrhovsek 1
13. 08. 2009 01.10
Dragi brezposelni in mlade družine zapufajte se do obisti, da bodo nepremičninarji spet lepo in lagodno živeli. Seveda so zakon sprejeli pod nujno zaradi 'vaših koristi' (beri koristi nepremičninskega lobija). Nepremičninarji bodo morali do konca tega leta začeti odplačevati svoje kredite in spustiti v nebo navite cene nepremičnin... razumite jih da to raje ne bi storili...Resen nasvet - počakajte z nakupom in raje zbijte cene za 30%-50% ali še več, namesto tega da do konca svojega življenja plačujete bankam!!! Zato bojkotirajte nepremičninarje dokler lahko (in še 'prišparali' boste...). ZDA so zaradi takšnih posojil prišle na kant - ampak mi smo itak bolj pametni!
coyoteugly82@gmail.com
17. 07. 2009 17.37
@pajtlerblanka: Daj izklopi Caps Lock in se nehaj dret po netu, ker ti nihče nič noče ok... in se nauči internetnega bontona...
coyoteugly82@gmail.com
17. 07. 2009 17.36
Kako zanimivo, po tem kar se tukaj bere, v Sloveniji skoro nihče ne jemlje kreditov. Potem pa res ne vem, čemu je res ta jamstvena shema potrebna hahaha. Dajte nehajte nabijat no...
Buena Vita
17. 07. 2009 17.35
VSAKEMU POLOŽIM NA SRCE--HUDO JE BREZ KREDITA,,VENDAR SLADKO VSAK MESEC VEŠ S ČEM RAZPOLAGAŠ
Buena Vita
17. 07. 2009 17.34
ČE ŽE HOČE KDO VEDET NIKOLI NISEM VZELA KREDITA,ENKRAT SEM VZELA 120 JURJEV LIMITA ,IN ME JE GOŠIL LETO IN POL NE ,HVALA ZA PRIJAZNOST DRAGE BANKE---MENE SO NAUČILI STEGNIT SE PO ODEJI
Buena Vita
17. 07. 2009 17.32
ja,res res je da takih telebajskov ne premore nobena država SAMO SLOVENIJA
coyoteugly82@gmail.com
17. 07. 2009 17.30
@kristinahopsasa: Kaj ti hočeš povedat, da ti nikoli v življenju nisi vzela kredita ali vsaj limita na TRR-ju? Daj ne pametuj. Kaj pa lahko danes ena delavska družina naredi z dvema ali mogoče samo z eno plačo? Eni tako posplošujete stvari, da glava boli. Dajte malo poštudirat. Teh 350 milijonov gre iz žepa vseh davkoplačevalcev, tako tistih, ki kredite imajo, kot tistih, ki kredite nimajo. Pa nekateri od teh, ki kredite imajo lahko danes jutri, pa ne po svoji krivdi ostanejo brez službe in postanejo kreditno nesposobni. Ko pa bodo službo spet dobili, pa bodo lahko pričeli z vračanjem denarja državi. A je to tako prekleto zakomplicirano ali kaj? Eni tukaj mislite, da samo vam država pobira denar in nonstop nekaj negodujete okoli tega, kam ta denar gre. Ker vi ste kao pametni in bi ta denar zapravili drugje. Najlažje je biti pameten, ko nimaš nobene odgovornosti in tukaj vas je polno takih.
kristinahopsasa
17. 07. 2009 13.46
didlos....Js že vem kako naj bi blo, če nekdo ne poravna svojih obveznosti....vsaj kako bi moralo biti! Ampak ko berem tele "vroče ideje" od tele vladnih telebajskov, sm zelo skeptična... Sicer pa, če nekdo zdaj ni kreditno sposoben, a čez par let pa bo!? Oz. če nekdo zdej ne more plačat obroka, kako bo čez 5 let plačal za vse obroke nazaj....al se mu bo to vlekl kr do smrti!? Super...spodbujamo zadolženost ljudstva do svoje smrti in še naprej....bomo ratal k Američani! Sam, da tam dejansko ljudje res ostanejo brez, ko ne poravnajo svojega dolga... Js sicer sm kreditno sposobna, samo nism neumna, da se bom zadolžila za 30 let, plačala dejansko še enkrat toliko keša kolkr stane flet oz. kolkr mi ga bo banka posodila (sam men se zdi, da tega itak noben ne zračuna) in vsak mesec upala, da se mi bo izšlo do naslednje plače! Plus....še kam bi rada šla na počitnice kdaj....ker čez 30 let bom stara 60... in če pomislm, da bi šele pr 60 lahko mirno zadihala in šla kam!? Ampak to je moje mnenje....in moj lajf...sam na žalost bomo mi davkoplačevalci (in meni država ne pobere malo denarja!!!) plačval za tiste k so se (se bojo) zakalkuliral! Al s kerim denarjem bo država jamčila!? Js nimam nč prot temu, da ljudje kupijo svoj flet...ampak, banka zdaj ne da kredita, potem že ve zakaj!? A ne!?
Tonček Balonček
17. 07. 2009 13.44
A ta "ukrep" je prispevek k borbi proti finančni krizi? A bomo spet sanirali LB?
borg1
17. 07. 2009 12.35
to ni za navadne delavce to je zopet za tajkune sm pod pretvezo kao za tiste ki nimajo kaj jest
Ramzess
17. 07. 2009 12.32
Tonček Balonče="Pri teh pač ne bo problema, saj bo kredit zavarovan s hipoteko na stanovanje." Aja, to vendar ni nič novega, tako zavarovanje že poznamo, če ne poravnaš kredita, adijo stanovanje, ti pa na cesto in dlje. Potem takem nič novega, drugo pakiranje, ista vsebina ali po domače, druga krava, isti drek. To nikamor ne vodi, zanka očitno je.
Brabus
17. 07. 2009 12.31
Jst bom tud vzel 20000 € kredita , vi ga bote pa plačal , kr sm kreditno nesposobn.
Ramzess
17. 07. 2009 12.23
Prvo Borec="Kdaj smo sploh jemali kredite, če smo vedeli, da jih ne bomo morali odplačevati ???" NIkoli, če nisi zaposlen, pa ga itak ne dobiš, zato menim, da zna to biti jaka past za naivne, ne bi bilo prvič, banka je še vedno banka, vemo kako deluje sistem. Najprej želim videti jamstva in rezultate, črno, zaradi mene lahko tudi modro, na belem. Vedno se je dobro vprašati kje je zanka, v čem se to posojilo razlikuje od drugih, kaj lahko pričakujemo ob znani samovolji bank, ali bolje, tistih, ki jih imajo v lasti. Ni vse tako lepo, kot je videti, v tem sistemu pa sploh.
Tonček Balonček
17. 07. 2009 12.19
Pri teh pač ne bo problema, saj bo kredit zavarovan s hipoteko na stanovanje. Sploh ne razumem, kaj naj ima država pri teh garancijah, to ej pač stvar bank in zavarovalnic. Ne moremo pretakati iz votlega v prazno!
didlos
17. 07. 2009 11.52
kristinahopsasa-- a Misliš da to kar tako poteka, da bo kreditojemalec po neplačanem kreditu ostal s stanovanjem v roki, mi bomo pa plačali njegove dolgove ? lol---vzeli mu bojo stanovanje in ko bo našel zaposlitev bo poravnal račune ! Tako se to gre in do takrat ne bo mogel normalno živet, tako da ne ugibaj v oblake ! Kar se pa tiče tebe kot podnajemnika, sem pa jaz tudi podnajemnik in to ne želim ostati večno, ker v podnajemniškem stanovanju ne moreš prirejat vsega sebi po svojem okusu in tako nisi nikoli v svojem domu ! Če si se ti sprijaznil s tujo postavitvijo pohištva in če ti prenašaš tuj okus ploščic v kuhinji in kopalnici, je to tvoja stvar, jaz pa tega ne morem gledat In če nekaj plačujem, želim da je na koncu moje ! Najemnine so preveč požrešne postale in za 450€ na mesec dobim že kredit, le še 200€ dodam in sem na konju-potrebujem pa banko, ki mi bo to omogočila, pa ne RABIM TEBE, da boš kao ti kril za mano, ker je cilj kreditojemalca, da kupi stanovanje in je na koncu njegovo in ne od banke ! LP
Tonček Balonček
17. 07. 2009 11.39
To je pas res globokoumno vprašanje, plačevali ga bomo tisti, ki plačujemo davke in nimamo kreditov, za to pa res ni treba biti politolog ali celo obramboslovec!
kristinahopsasa
17. 07. 2009 11.32
Res pametna ideja......am, NE! Pa to je noro....pol bomo pa mi k nimamo kreditov, ker se pač nočmo zakalkulirat, plačval takim k so se in se bojo zakalkuliral! Vsak naj žvi po svojih zmožnostih! Pa ni treba, da ma vsak svoj flet pa tri avte! A je z najemom fleta kej narobe!? Ker js nimam svojga, pa mi je čist fajn...vsaj ponoč lahk v miru spim! Tink!? A lahk komu PRoOOOOSIM plačam kredit!? Ker tko kokr kaže, ga bom itak mogla!
coyoteugly82@gmail.com
17. 07. 2009 11.25
Kako ste eni pametni, da Bog pomagaj. Vprašajte koga, ki je zaposlen za določen čas, kako je, ko želi najeti kredit za kaj. Ali vprašajte koga, ki je kredit najel, ko je zaposlitev imel in jo je sedaj izgubil in kredita sam ne more odplačevati. Saj nikjer ne piše, da bo država kredit odplačala in gotovo ampak ga bo odplačala, oseba pa bo državi začela vračati, ko se spet zaposli. Dajte se malo bol pozanimat, preden začnete pisat bedarije okoli tega kaj počne Pahorjeva vlada. Ko boste dovolj stari, da boste začeli delati in ne boste več v osnovni ali srednji poli, vam bodo stvari bol jasne kot so vam sedaj.
Tonček Balonček
17. 07. 2009 10.45
Pol bo plačala država iz našega denarja, ampak drugo polovico bo pa itak palčali tudi mi, seveda perdo države v obliki sanacije bank! Čudno, da vseh Bavčarjevih kreditov, ki jih je najemal v obdobju prejšnje garniture, ne bodo vrnili. Prejšnja vlada več kot očitno sploh ni vedela, kaj s edogaja oziroma so si zatisnili oči in ušesa, se niso vmešavali v gospodarstvo.