Slovenija

'Postavite tablo, da je voda rakotvorna in da je vstop v bazen na lastno odgovornost'

Ljubljana, 26. 11. 2018 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
204

Že vsak peti delavec v EU je izpostavljen rakotvornim snovem na delovnem mestu, za poklicnim rakom v enem letu umre 446 Slovencev. Strokovnjaki izpostavljajo, da je največja težava zakonodaja – ta snovi, ki so dokazano rakotvorne, sploh ne opredeljuje kot zdravju škodljive. Zaskrbljujoča zgodba iz slovenskega zdravilišča: voda v bazenu za 1000-krat presegla dovoljeno vrednost benzena, ki povzroča levkemijo.

Človek, ki je zbolel za pljučnim rakom, ali par, ki se že leta neuspešno bori z neplodnostjo, se v svoji agoniji bržkone vpraša – zakaj? A vzrok za nekatere bolezni, sploh pri raku, je velikokrat nemogoče odkriti. Ali bolje rečeno, dokazati. Kot so izpostavili strokovnjaki na 7. srečanju o kemijski varnosti, je izpust številnih rakotvornih snovi ali kako drugače nevarnih kemikalij v Sloveniji namreč – povsem legalen.

Izpust številnih rakotvornih snovi ali kako drugače nevarnih kemikalij je v Sloveniji žal povsem legalen.
Izpust številnih rakotvornih snovi ali kako drugače nevarnih kemikalij je v Sloveniji žal povsem legalen. FOTO: Thinkstock

Poklicni rak v enem letu pokoplje 446 Slovencev

Poklicni rak v Evropski uniji letno ubije 102.500 ljudi. Je najpogostejša oblika smrti, povezane  z delom, od 8 do 16 odstotkov vsega raka v Evropi je posledica izpostavljenosti rakotvornim snovem na delovnem mestu. Raziskave so pokazale tudi, da je že vsaki peti delavec redno izpostavljen rakotvornim snovem. Industrije, kjer so delavci najbolj izpostavljeni, so kmetijstvo, rudarstvo, proizvodnja, električna industrija in gradbeništvo, pa tudi transport in trgovina.

Kot je poudarila dr. Metoda Dodič Fikfak s Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa na UKC Ljubljana, je zdajšnja industrijska onesnaženost bistveno bolj prikrita, kot je bila včasih. Težavo vidi v tem, da je neka tovarna sama zadolžena za nadzor nad svojimi izpusti. Po njeni oceni zato ne poznamo prave razsežnosti onesnaževanja slovenskega okolja z novodobnimi rakotvornimi snovmi. "Le glede na vsebino proizvodnje lahko sklepamo, kaj se dejansko spušča v okolje oziroma čemu so izpostavljeni delavci," je dejala Fikfakova.

V zrak izpuščajo rakotvoren plin, pa imajo kljub temu izdana vsa okoljevarstvena dovoljenja

Kot je opozorila dr. Metoda Dodič Fikfak, je zdajšnja industrijska onesnaženost bistveno bolj prikrita, kot je bila včasih.
Kot je opozorila dr. Metoda Dodič Fikfak, je zdajšnja industrijska onesnaženost bistveno bolj prikrita, kot je bila včasih. FOTO: 24ur.com

Ob tem je izpostavila zgodbo gorenjskega podjetja: "V nekem članku sem zasledila izjavo, da v vasi pri Škofji Loki ni hiše, kjer ne bi bilo raka. Izkazalo se je, da na tem območju neka tovarna spušča v zrak formaldehid, ki je po njihovih meritvah v dovoljenih mejah in v skladu z izdanim okoljevarstvenim dovoljenjem." Da je to izjemno zaskrbljujoče, je dodala Fikfakova, saj je formaldehid – ki je vmesni produkt pri zgorevanju metana in drugih ogljikovih spojin, najdemo ga na primer v gozdnih požarih, izpušnih plinih avtomobilskih motorjev in tobačnem dimu – izjemno nevarna snov.

"Po IARC-klasifikaciji rakotvornih snovi, ki se je zdravniki v največji meri poslužujemo, je formaldehid v prvi skupini, zato zanj seveda ni varne meje. A v naši okoljski zakonodaji sploh ni opredeljen kot rakotvorna snov, kot tudi ne kremenčev pesek ali leseni prah," je poudarila Fikfakova in ob tem navedla skrb vzbujajoče dejstvo, da je bilo v Sloveniji leta 2017 v zrak izpuščenih skoraj štiri tone emisij tega nevarnega plina.

Novo in staro pomembno izpostavljenost predstavlja tudi kremenčev pesek, ki smo ga pri nas dolgo zanemarjali in je še vedno eden od pomembnejših rakotvornih snovi v industriji, predvsem gradbeni. Zato gradbeništvo ostaja sektor z najvišjim bremenom pljučnega raka. Za Veliko Britanijo so na primer izračunali, da lahko več kot 40 odstotkov pljučnega raka pripišemo izpostavljenosti azbestu in kremenčevemu pesku.

Zgodba iz slovenskega zdravilišča: voda za 1000-krat presegla dovoljeno vrednost benzena, ki povzroča levkemijo

Vendar ne le v industriji, ljudje smo rakotvornim snovem po besedah Fikfakove izpostavljeni tako rekoč na vsakem koraku. Povedala je zgodbo iz slovenskega zdravilišča, kamor je bila povabljena, da v vodi preveri meritve snovi, ki so lahko zdravju škodljive. Pri tem je ugotovila, da benzen – ki, kot je poudarila, dokazano povzroča levkemijo – kar za 1000-krat presega dovoljeno vrednost v vzorcu vode, ki jo je vzela iz bazena.

"Upravljavcu zdravilišča sem predlagala zelo preprosto rešitev: naj ob bazen postavi tablo z napisom, da je voda rakotvorna in da je vstop v bazen na lastno odgovornost. Seveda v to ni privolil, je pa na vnovično merjenje poklical drugega strokovnjaka, ki je mirne duše podpisal dokument, da je v tistem zdravilišču vse v mejah normale," je bila tudi do kolegov iz svoje stroke ostra Fikfakova.

Nevarne kemikalije vplivajo tudi na (ne)plodnost

dr. Tanja Burnik Papler
dr. Tanja Burnik Papler FOTO: 24ur.com

Kot je povedala dr. Tanja Burnik Papler s Kliničnega oddelka za reprodukcijo na ljubljanski Ginekološki kliniki, pri približno 10 odstotkih parov, ki se borijo z neplodnostjo, ne morejo natančno opredeliti vzroka zanjo. In pri teh raziskujejo tudi v smeri izpostavljenosti škodljivim snovem.

Uporaba pesticidov se je v zadnjih 40 letih povečala vsaj za trikrat, ljudje pa smo jim izpostavljeni neposredno (pri proizvodnji, uporabi v kmetijstvu in v gospodinjstvih) ter neposredno (s hrano). "Pri moških, ki so bili pri delu izpostavljeni pesticidom, so ugotovili zmanjšano število spermijev, slabšo gibljivost in morfologijo spermijev. Pri ženskah pa lahko pesticidi povzročijo hormonsko neravnovesje, neposredno okvaro jajčnih celic, lahko motijo oploditev in vgnezditev zarodka," je povedala Burnik Paplerjeva.

Sklenila je, da je v zadnjih desetletjih opaziti upad plodnosti, za katerega so številni strokovnjaki mnenja, da ga ni mogoče pripisati le genetskim spremembam, temveč tudi izpostavljenosti različnim kemikalijam oziroma škodljivim snovem iz okolja. Kljub različnim raziskavam še vedno ni popolnoma jasno, kakšen je vpliv kemikalij na človekovo plodnost, saj je večina raziskav narejena na živalskih modelih. Izsledki raziskav na človeku pa so si nasprotujoči. Mogoče je, da te razlike nakazujejo, da so neplodni pari bolj občutljivi na kemikalije iz okolja, kot to velja za normalno plodne pare: "Zato je pomembno, da jasno opredelimo, ali, kako in katere kemikalije na delovnem mestu in v okolju res zmanjšujejo plodnost posameznika, zato da se lahko začnejo izvajati ustrezni preventivni ukrepi, če bi bili potrebni," je še poudarila Burnik Paplerjeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (204)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RiskAnalysis
27. 11. 2018 12.53
+26
Novinar naj zahteva podatke, javna ustanova mora razkriti vse podatke na osnovi dostopa do informacij javnega značaja.
fairplayy
27. 11. 2018 11.48
+20
Smešno kako vsi želite ime zdravilišča, ker če veš, da so jo povabili tja je stanje sigurno boljše kot v ostalih zdraviliščih, če že bi jaz ravno v to zdravilišče šel. Pa kaj vi pričakuje folk se kopa z vsemi možnimi kožnimi boleznimi, glivicami, bakterijami izločki v topli vodi, ki je idealna za razvoj še več patogenih organizmov, normalno da noter vsipajo vse možne kemikalije drugače bi vsi zboleli pač zbolite kasneje zaradi raka al ste pa neplodni pa ne veste zakaj kjer ni tožnika...Me ne vidijo tja
13klu?
27. 11. 2018 10.32
-1
one v burkah so par desetletij pred nami,saj so vedele da je voda onesnažena in rakotvorna in so se kopale raje oblečene
murinar
27. 11. 2018 09.21
+3
Če je kdo kdaj povohal formaldehid ( je tudi anestetik --se ne sme uporabljati ) lahko ve ,da ni v bazenih ! Klor pa je in ima svoj vojn -se ga takoj prepozna a je ravno tako strupen -zaro se uporablja v manjših količinah ! Voda v vodovodu je ponekod še klorirana a novelši zpiralniki imajo pa že UV -ultraviolično razkuževanje !
fairplayy
27. 11. 2018 11.45
+3
murinar
27. 11. 2018 09.15
+5
Mislim ,da se uporanlja klor ne pa formaldehid ! Tu nekaj ne štima ! Kdor količ kaj pozna kemijo se bo s tem strinjal !
Kollerik
27. 11. 2018 12.38
+0
Formaldehid je močno rakotvorna, strupena snov, ki so ga (ne vem pa če ga še) uporabljali v strojarski industriji.
slabogledam
26. 11. 2018 21.57
+14
Pri nas je tako vse en kup dreka,pa je še v vodo prišel.
Suineg12
26. 11. 2018 21.40
+8
Hmmm. Ko se formaldehid spusca v zrak je rakotvoren, ko pa ga dajemo otrokom skozi obvezna cepljenja pa blagodejen.
JApajaDAja
26. 11. 2018 20.19
+51
kaj provocirate,,,dajte ime term...vseh!
optimistikus
26. 11. 2018 19.40
+75
Tukaj si jaz zastavljam en kup vprašanj, novinar ki je to zapisal je od nekje dobil podatek kaj se je dogajalo ali pa se še vedno dogaja, zakaj ni šem po poti do konca, kdo je jemal vzorce, na katerem kopališču, kdo je za to odgovarjal oziroma zakaj ni, tisti ki je to ugotovil, zakaj ni zaprl kopališča vsaj dokler se stvari ne uredijo ampak je lepo pustil vse skupaj da se ljudje zastrupljajo naprej. To je svinjarija vseh svinjarij kaj se dogaja, nihče pa ne odgovarja in nikomur se niti las ne izkrivi. Očitno je tudi pri nas najbolj pomemben zaslužek ne pa zdravje ljudi.
JApajaDAja
26. 11. 2018 20.21
+21
in to , pod zastorom molka, počne inštitucija, v državni lasti, ki baje, skrbi za zdravje slo naroda!? fuj vas bodi-ste le sami sebi namen na naš račun!
gasper111
26. 11. 2018 19.17
+82
In zakaj nam to govorite, če ne poveste imen. Kljub prebranemu še vedno ne vem za katero kopališče (morda jih je celo več) gre.
mackintosh
26. 11. 2018 19.06
+44
lastna hvala fak fikove. če bi bilo to res bi morala takoj obvestiti uradne organe da zaprejo zdravilišče.
mackintosh
26. 11. 2018 19.09
+3
je pa verjetno res da verjetno vse le ni tako dokazano rakotvorno kot ona trdi. če se prav spomnim so pred leti trdili da je tudi paradiznik rakotvoren. glede na zrak ki ga dihamo tako rekoč po vsem svetu in splošnem povečevanju starosti prebivalstva pa ni čudno da je rak v porastu.
spaiderman
26. 11. 2018 19.01
+67
Smo redne stranke Toplic zato na dan z Imenom Toplic.
spaiderman
26. 11. 2018 18.59
+67
Ime TopIic prosim, ker če ne poveste ste v kaznivem prekršku in to se smatra, da ste sostorilec, kaznivega dejanja.
flatearth
26. 11. 2018 18.37
+20
Zdravilišča bodo tožila POP tv za takšno "reklamo",
jaka
26. 11. 2018 18.26
+16
Urin je pri zdravih ljudeh sterilen. Pivo, ki ga spiješ ob bazenu pa tudi.
Pal?ek Smuk
26. 11. 2018 18.24
+47
saj ste novinarji isti zakaj ne napisete katero zdravilisce je to!!!
slabogledam
26. 11. 2018 18.15
+74
Spoštovana g.Fikfak,in vi zdravnica ste dopustili,da je bazen še naprej odprt za kopalce in da deluje nemoteno naprej,da ljudje še plačujejo zato da zbolevajo. Vi ste isti,če ne še slabši kot lastnik kopališča in nadzorni,ki je podpisal. SRAM VAS BODI. FIK-FAK
detect
26. 11. 2018 17.16
+27
ne hodim v zdravilišča ,ker preveč lulajo v njih.že to je dovolj,da ne grem.
METKA102
26. 11. 2018 18.01
+17
Tudi drugi bazeni niso nič boljši. V enem boljših bazenov v Lj., ki res ni poceni: Prihajajo kopalci, ki se niti pod slučajno ne oprhajo. Teh je večina. Morda celo lulajo v bazen, da o drugih "čistilnih posegih" ne govorim. Tam je prisoten reševalec. Ne vem, ali ima on pooblastilo, da opozarja ljudi, naj se vendarle oprhajo ali ne. Če ga nima, potem naj dobijo drugega, ki bo to počel. Prav zato ne maram v bazen, čeprav zdravniki priporočajo plavanje.
kopalisce
26. 11. 2018 17.00
+67
Katero zdravilisce? Kaj govori ce noce povedati!
dacer
26. 11. 2018 16.56
+85
Fikfakova; javni poziv k objavi zdravilišča in firme, ki je ponaredila rezultate meritev!
Natalija Bajt
26. 11. 2018 19.01
+21
Kako lahko kar tako govori o tem primeru ne da bi kar koli storila, da bi preprečila uporabo tega bazena. Takoj bi morala urgerati in preprečiti delovanje tega bazena, vidim pa da rada samo govori in nič naredi, jaz bi tudi njo kaznovala, bom malo zleht, porinila bi jo v bazen, pa naj plava, ce se ji zdi da ni vredno pod nujno zapreti bazen!?!!?!!!