Slovenija

Protest poštnih delavcev: Ne prenesemo več. Dovolj je bilo!

Ljubljana, 28. 11. 2023 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.L., STA, T.H.
Komentarji
99

Delavci Pošte Slovenije so popoldne na protestnem shodu opozorili na zmanjševanje števila zaposlenih, zapiranje poslovalnic oz. njihovo preusmerjanje v pogodbene pošte ter netransparentno komunikacijo vodstva. Poudarjajo tudi nujnost sofinanciranja univerzalnih poštnih storitev. V 14 dneh naj bi se srečali s pristojnim ministrom Matjažem Hanom, če premika ne bo, pa so napovedali zaostrovanje aktivnosti. Poslovodstvo Pošte Slovenije se je seznanilo z navedbami sindikatov in je hkrati presenečeno nad trditvami, so sporočili iz poslovodstva, kjer menijo, da povečane sindikalne aktivnosti potekajo zaradi prihajajočih decembrskih volitev v Svet delavcev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Protestni shod zaposlenih na pošti
    02:29
    Iz 24UR: Protestni shod zaposlenih na pošti
  • Iz SVETA: Protest zaposlenih na Pošti Slovenije
    02:50
    Iz SVETA: Protest zaposlenih na Pošti Slovenije

 

Shod zaposlenih na Pošti Slovenije in v Invalidskem podjetju Pošte Slovenije je potekal pred Poštnim logističnim centrom v Ljubljani od 14. do 15. ure.

Predsednica Konference Sindikata delavcev prometa in zvez (SDPZ) Pošte Slovenije Majda Stubelj je v nagovoru, ki so ga protestniki, sicer opremljeni s številnimi transparenti, spremljali z glasnimi vzkliki, piščalkami in ragljami, opozorila, da z današnjim shodom izražajo nasprotovanje odpuščanju in zmanjševanju števila zaposlenih, zapiranju poštnih poslovalnic, razprodaji premoženja. "Vrsto let ste varčevali na naših plečih, zato vam sporočamo, da našega premoženja ne damo," je sporočila poslovodstvu Pošte.

Zaposleni po njenih besedah zahtevajo zakonsko ureditev financiranja univerzalnih poštnih storitev, pošteno plačilo za opravljeno delo in dostojno življenje (tudi uskladitev plač do višine inflacije v letošnjem letu) ter enakopravno obravnavo vseh zaposlenih in vseh socialnih partnerjev.

Poslovodstvu in nadzornemu svetu je očitala ignoriranje socialnega dialoga. "Je za vas socialni dialog, da nam na poziv o izplačilu poslovne uspešnosti niti ne odgovorite? ... Je za vas socialni dialog to, da nam na naše predloge in opozorila o kršitvah le suhoparno, pavšalno, generično odgovorite? Sporočamo vam, da to ni socialni dialog," je bila ostra.

Član sveta delavcev Pošte Slovenije in izvršnega odbora SDPZ Božidar Pograjc je opozoril na nujne spremembe zakona o poštnih storitvah, ki bi zagotovile sistemsko financiranje bremena zagotavljanja univerzalne poštne storitve vsem državljanom na način, "da se nedelujoč kompenzacijski sklad za financiranje univerzalne storitve nadomesti z državno pomočjo iz javnih sredstev - proračuna, kar dopušča tudi EU poštna direktiva".

Z zakonom bi se moralo po njegovih besedah prilagoditi tudi kakovost univerzalne storitve na EU primerljivo raven, upoštevajoč zemljepisne okoliščine in gostoto poseljenosti, urediti status izvajalcev zamenljivih poštnih storitev ter spremeniti pravilnik o načinu izračunavanja in poravnave plačil za izvajanje poštnih storitev.

Pri pravilniku gre za pristojbine Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos). Zdaj 98 odstotkov teh sredstev vplača Pošta Slovenije, četudi je vseh izvajalcev poštnih storitev, ki so vpisani v register, več kot 30, je opozoril Pograjc.

Ostro nad prodajo njihove 'zlatnine', poslopja na Čopovi v Ljubljani

Član sveta delavcev Pošte Slovenije Josip Firm se je posebej obregnil ob zapiranje poštnih poslovalnic, saj da imajo vsi pravico do poštnih storitev, in prodajo premoženja družbe, denimo nepremičnin, ki jih potem najemajo. V tej luči je omenil prodajo poslopja na Čopovi ulici v Ljubljani, ki je veljalo za njihovo zlatnino. "Zanima me, koliko članov poslovodstva ali koliko članov Slovenskega državnega holdinga je prodalo svoje nepremičnine in jih je potem najelo, da v njih živijo," je dejal.

"Žalostno je, da moramo iz medijev izvedeti za načrt poslovodstva in nadzornega sveta, da imajo v planu naslednje leto odpustiti 250 ljudi v prometu, ko pa vsi dobro vemo, da vse leto krčimo in delamo nadure zaradi tega, da lahko sodelavci gredo na dopust. Upamo, da se zavedate, da so zaposleni edino bogastvo, največje bogastvo vsakega poštenega podjetja," je nadaljeval predsednik odbora za pošto pri SDPZ Peter Helbel.

"Sporočilo je bilo več kot jasno, mi vsi smo Pošta, včeraj, danes, jutri," pa je po še več drugih nagovorih na koncu podčrtala sekretarka pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Irena Jaklič Valent. Kot je pojasnila, so imeli danes srečanje z ekipo poslanske skupine SD, v 14 dneh pa pričakujejo sestanek z njihovim ministrom, pristojnim za gospodarstvo,  Matjažem Hanom. Od njega pričakujejo jasna stališča in premike v smeri zahtev sindikatov.

Stubljeva je pristavila, da v primeru, da sestanka s Hanom ne bo, sledijo nove aktivnosti. "Zavedajte se, da bo ta korak še bolj pogumen in še daljši," je navedla. Ločeno je novinarjem dejala, da je to zadnji poziv. Država mora začeti sofinancirati univerzalne poštne storitve, je sklenila.

Poziv vladi, naj končno zagotovi sofinanciranje univerzalne poštne storitve

Zaposlene so vznemirile nekatere medijske objave, da naj bi poslovno-finančni načrt za leto 2024 določal zmanjšanje števila zaposlenih, s čimer pa sami niso seznanjeni. "Gre za skrb zbujajoče informacije," so zapisali v Sindikatu delavcev prometa in zvez Slovenije ter Konferenci Sindikata delavcev prometa in zvez Pošte Slovenije. Od poslovodstva pričakujejo podrobna pojasnila in ostro nasprotujejo kakršnikoli razpravi o zmanjševanju števila zaposlenih.

Odhodi zaposlenih ne glede na področje dela povzročajo kvečjemu dodatne obremenitve za zaposlene, višje stroške dela ter slabo podobo delodajalca, so zapisali.

Delavci opozarjajo tudi na zapiranje poslovalnic.
Delavci opozarjajo tudi na zapiranje poslovalnic. FOTO: Shutterstock

Kot so dodali, si je Pošta Slovenije več let zapored aktivno prizadevala privabiti ustrezno število kandidatov za zaposlitev, ki bi razbremenili obstoječi kader ter prispevali k zmanjšanju bolniških odsotnosti, krčenja ter nadurnega dela. Zato se jim hkratne objave prostih delovnih mest in nižanje števila zaposlenih ne zdijo konsistentni. Omenili so tudi kršitve s področja zagotavljanja počitkov in odmorov, zdravniških pregledov ter postopkov sprejema aktov delodajalca, kot tudi zaviranje sindikalnega dela.

V sindikatu so prepričani, da je treba zagotoviti dolgoročno stabilnost Pošte Slovenije, brez zapiranja poslovalnic, z učinkovito organizacijo dela in poštenim plačilom. "Nič od tega ne bo mogoče, dokler se država izogiba svoji odgovornosti za financiranje javne službe," so zapisali. Vlado pozivajo, naj končno zagotovi sofinanciranje univerzalne poštne storitve. "To je zdaj dolžna izvajati Pošta Slovenije na račun svoje konkurenčnosti, ceno pa plačamo zaposleni, ko za nas vedno znova zmanjka denarja," so opozorili.

Poslovodstvo Pošte presenečeno nad trditvami 

Poslovodstvo Pošte Slovenije je v odzivu na protest zapisalo, da aktivno iščejo in zaposlujejo osebe v prometu oziroma dostavi. "Povišanje plač in njihovo usklajevanje z inflacijo je določeno v podjetniški kolektivni pogodbi, ki jo poslovodstvo v celoti spoštuje in je v veljavi do konca leta 2025. Uskladitev osnovnih plač za leto 2024 bo v skladu s Kolektivno pogodbo Pošte Slovenije v začetku prihodnjega leta, in sicer izplačilo v mesecu februarju pri plači za mesec januar 2024. Uskladitve osnovnih plač v povezavi z letno inflacijo se bodo izvajale prav tako po dogovorjenih določilih Kolektivne pogodbe Pošte Slovenije, in sicer v mesecu marcu 2024."

Kot so še zapisali, se poslovodstvo ni seznanilo s konkretnimi primeri kršitev na področju počitkov in odmorov, rednega opravljanja zdravniških pregledov in postopkov sprejema aktov delodajalca ter zaviranja sindikalnega dela. "Zato (poslovodstvo, op. a.) poziva predstavnike sindikata, da predstavijo konkretne primere morebitnih kršitev, saj jih je treba čim prej razrešiti."

"Poslovodstvo Pošte Slovenije vabi vse predstavnike sindikatov na nadaljevanje konstruktivnega socialnega dialoga."
"Poslovodstvo Pošte Slovenije vabi vse predstavnike sindikatov na nadaljevanje konstruktivnega socialnega dialoga." FOTO: Bobo

S poslovnimi partnerji pa da si prizadevajo za ohranjanje poštnih poslovalnic v lokalnem okolju in njihovega pomena pri zagotavljanju osnovnih storitev.

"Poslovodstvo Pošte Slovenije vabi vse predstavnike sindikatov na nadaljevanje konstruktivnega socialnega dialoga, ki vedno prinese ustrezne rešitve za vse zaposlene in je podlaga za dobro delovanje družbe," so še dodali.

Poštne delavce podpirajo tudi drugi sindikati

"Izražamo jim polno podporo in si želimo, da skozi socialni dialog najdejo pravo rešitev za zaposlene na pošti," je zapisala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič.

V Sindikatu kulture in narave Slovenije Glosa in Svobodnem sindikatu Slovenije pa so zapisali, da v delovnem okolju, kjer je delavcev premalo, a jih hkrati odganjajo, kjer delavce zaposlujejo, a jih sočasno odpuščajo, kjer delavce spoštujejo, a jim namenjajo plačni vbogajme in srednjeveško priganjanje, ne preostane drugega, kot da se delavcem Pošte Slovenije pridružijo na protestnem shodu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TrnV Peti
29. 11. 2023 11.07
+1
"Pošta presenečena nad izjavami in vedno aktivno iščejo in zaposlujejo nove osebe" Zakaj pa ni niti odgovora na mojo prijavo par let nazaj. Imam morda previsoko izobrazbo? sicer je bolje zame, da odgovora ni bilo, samo ni pa resnica da "aktivno iščete"
oježeš
28. 11. 2023 21.52
+2
Me samo zanima, ali v upravi pošte tudi tako vehementno odpuščajo zaposlene? Ko gledaš na cestah poštarje, ki trogajo na koles na kupe papirje v glavnem reklame, so na terenu ali je vroče, ali dežuje ali pada sneg, ali je zmrzal, bi normalen človek prej vsakemu poštarju dodal še enega, da ne bi samo eden trpel. Bi bilo pa lažje raznositi vse breme. Uprava samo nalaga in so pošte v notranjosti že take kot tržnice. Samo, da kasirajo. Za delavec pa zgleda da jim ni kaj dosti mar, namesto, da bi jih spodobno plačali ker zadovoljen poštar ne bo delal problemov in ne bo hodil na bolniško. Je pa razlika, ali v pisarni pospraviti papirje, ki ti ne pašejo brati v predal in pustiti za kak dan kasneje, ali pa poštarju z natovorjeno torbo da bi jo še konj težko nosil, mora torbo vsak dan sprazniti s tem, da obišče vse naslovnike in jim izroči, kar jim pripada.
Potouceni kramoh
28. 11. 2023 21.25
+2
Od slovenceljske pošte ni ostal niti P od pošte.To je inštitucija kjer managment na veliko izkorišča delavsko rajo.
tali?ni tom
28. 11. 2023 21.08
+4
s pošto je prvi problem ratal ko so ukinl nabiralnike,poštne izpostave,oklestil delavce in nabil cene! pa pošta,za prmej ni štacuna,ne prodajat čokolad,sveč,sendvičov,treba furatz pakete,pisma in podobno! ni džabe dhl,tnt in kup firm pršlo ko ni blo konkurence! direktorje pa,nagnat! pošta je državna firma,ne se zezat in vse pokrast! v srbiji uspešnost pošte in s tem živih krajev merijo v odpiranju novih enot,pri nas pa z zapiranjem! ne rabi direktor 10000 evrov plače,nikakor,delavec pa rabi vsaj spodobno plačo da prežibvi! v tej kapitalistični enoti sloveniji je vse narobe,resno!
Lion90
28. 11. 2023 20.51
+3
Raja uprite se! Taksne dobicke kot imajo podjetja zadnjih par let niso imeli v zgodovini! Denar je samo ne za place za rajo!
komarec
28. 11. 2023 20.20
+6
Ena stvar je zanimiva pri takih in podobnih situacijah, vodilni nikoli ne stavkajo, pa tudi plače imajo zavidanje vredne. Kako že gre tista, če firma laufa je dobre direktor, če firma ne laufa so pa slabi delavci. Nekako take so razlage vodilnih.
travc
28. 11. 2023 20.07
+5
Odfakajte re šefe pa naj sami delajo.
nevermore24ur
28. 11. 2023 19.39
+10
"Gozdar_slo" pridi delat na pošto, potem pa komentiraj in ne kvasi neumnosti.Te delavke delajo še zate in še nekatere "kavč strokovnjake."
slayer2
28. 11. 2023 19.56
+5
Pusti ga,pa saj vidiš da ni glih pri pametnih,samo poglej kakšne piše pod vojno v ukrajini!!!
mijavci
28. 11. 2023 19.32
GLS, DPD, GOLD itd..vis se grebejo za pošiljke, ampak za vse na žalost ni posla.
mijavci
28. 11. 2023 19.26
+8
To je tako ko se pa direktorju gre samo kakšen službeni avto si bo nabavil, velja za vsa podjetja v državni lasti. Poštar na bo poštar ne pa da tala letake, prodaja čokolade, pobira stave ,pa loto, samo še kruh pa mleko ni na stalaži.
Senzor
28. 11. 2023 18.44
+16
To kar dela vodstvo pošte z delavci na pošti, je vse vnaprej zrežirano.
biggbrader
28. 11. 2023 18.40
+4
Ni "sloboda" za vsakega.
El pi5tolero
28. 11. 2023 18.25
+6
“Dovolj JJ” a ja ne! Zdej so drugi! Lol
oježeš
28. 11. 2023 21.55
-1
Pa ne boš rekel, da se to dogaja od lanskega leta dalje? Malo razmisli kaj napišeš.
Gorenjski Toncek
28. 11. 2023 18.16
+11
Vcasuih so bile odprte poste, zdaj nic.... Kozina pon-petek.... Edin glavna v KP je odprta soboto....kasirajo pa ko da kuverto direkt peljejo.... Med KP in LJ ni odprto nic ob sobotah.....med tednom pa 9h-17h... Naj propade vse to....
wsharky
28. 11. 2023 18.16
-2
ko bodo na poštah prodajali tudi tobačne izdelke, kondome, alkohol, suhomesnate vakuumsko pakirane izdelke, mleko, kruh, jogurte in ostale potrošniške dobrine bodo zmagali in ne bodo rabili zapirat poslovalnic
SlobodaNE
28. 11. 2023 18.11
+12
Saj imamo Kitajce je rekel njihov direktor 🤣🤣
Janez Novak 13
28. 11. 2023 18.08
+21
Poleti sem bil v ZDA. Z največje spletne dražbene strani sem si poštno ležeče naročil kar nekaj pošiljk (na ta način sem privarčeval več sto EUR (zaradi DDV, stroškov carinskega postopka (ki ga Pošta Slovenije zaračuna ne glede na to, da so vse dajatve poravnane ob naročili in bi samo sprostili pošiljko v prost promet), poštnine itd.). Na carini ob prihodu v EU nobenih težav. In kaj ponujajo v njihovi poštni poslovalnici: prodajajo samo reči, ki se dejansko tičejo poštnih pošiljk (kuverte, selotejpi, škatle itd.). Pri nas pa samo še kruh in salamo čakamo. Seveda po 50% višji ceni kot v navadni štacuni. In še to: pol litra neke oh in sploh vode z nekimi vitamini in okusi na naši pošti 1,50 EUR! Pol litra vode! Kubik hladne vode je 1 EUR, mogoče 2 EUR. 1.000 litrov vode! Se pravi, da je pol litra vode pri ceni 2 EUR celih 0,002 EUR! 0,2 centa! Pohlep.
oježeš
28. 11. 2023 21.58
+1
Nekaj je tudi krivde v ljudeh. Zakaj pa kupujejo vso kramo na poštah. Saj imamo za večino izdelkov, ki jih prodajajo na pošti, urejene trgovine, pa še cene so nižje. Ampak čez kamot ga ni, pol se pa jamra.
DAEMONIUM
28. 11. 2023 18.02
+5
ZAKAJ ZA VRAGA ne toliko napisanega o stavki postarjev, ko pa se je v LJ zbralo 40.000 upokojencev, ali pa tudi 20.000 ka terim so ljubse manjse stevilke, PA TEGA PROTESTA NISTE NITI OMENILI??? No in prav iz tega razloga tega prispevka nisem niti prebral ker je jasno da je pristransko napisan saj je v 99% mainstreama novinar druzbeno politicni delavec, ki je zavestno podvrzen ideologiji leninizma in marksizma in v tem duhu ni bilo porocano o protestu upokojencev saj jih ni vodil nekdo, ki je podvrzen ideologiji marksizma in vprasanje je kaj je potem v resnici s to stavko o kateri pa se poroca, torej jo vodijo ljudje z marksisticnimi pogledi?
Con-vid 1984
28. 11. 2023 18.14
+2
A dej no, najboljša vlada do sedaj pa že ne more imeti protestnikov.
Sixten Malmerfelt
28. 11. 2023 17.57
+8
Če ne delajo večob sobotah na pošti, to pomeni višek delavcev za okenčkom!
BroNo1
28. 11. 2023 17.55
+17
Jaz npr. nikakor ne morem na pošto razen, če si zagotovim dovolilnico za izhod iz službe. Nismo vsi iz centra Ljubljane. Delovnik poslovalnic je bog pomagaj. Delovnik od 8h do 15h, ne veš a bi jokal al bi se smejal.
TEHNOVED
28. 11. 2023 19.56
+1