Slovenija

Posvet o konkurenčnosti na telekomunikacijskem trgu

Ljubljana, 27. 10. 1999 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na sejmu Infos so včeraj podrobneje spregovorili o združevanju telefonije in računalništva, dotaknili pa so se tudi konkurenčnosti na telekomunikacijskem trgu. V pogovoru so sodelovali predstavniki šestih slovenskih računalniških podjetij.

Izpostavili so številne novosti, ki v telekomunikacijskih omrežjih omogočajo prenos zvoka preko podatkovnih omrežij, obenem pa so predstavili že izdelane splošne tehnološke rešitve, tudi glede tistega občutljivega področja, ki se nanaša na pogoste zakasnitve pri prenosu zvoka v omrežju. Opozorili so na dejstvo, da obstaja še nekaj tehnoloških nedorečenosti, ki se nanašajo na zahtevano propustnost zvoka in zahtevane zakasnitve prenosa.

Zbrani so poudarili, da še vedno ni pojasnjen status Telekoma in drugih ponudnikov tovrstnih storitev. Zakonske regulative glede tega, kdo bo v državi lahko zagotavljal telefonijo znotraj računalniškega omrežja, namreč še ni dorečena. Po mnenju moderatorja posveta mag. Marjana Bradeška, bo konkurenca na telekomunikacijskem trgu sčasoma prinesla združitve. To pomeni, da bodo klasični telekomi prisiljeni kot storitev nuditi tudi računalniška omrežja in obratno.