Slovenija

'V zadnjem desetletju se v gozdu dogajajo hitre spremembe'

Ljubljana, 15. 03. 2023 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
6

V zadnjih mesecih spremljamo burne odzive javnosti na ukrepe v mestnih gozdovih Ljubljane. Za meščane imajo namreč zelene površine velik pomen. Zato so na posvetu, na katerega so bili povabljeni predstavniki stroke, lastnikov in zainteresirane javnosti, razpravljali o izzivih na področju upravljanja z mestnimi gozdovi. Pravočasno ukrepanje je način, da gozdni prostor dobi nova in zdrava drevesa, so poudarili na Zavodu za gozdove.

Cerkev na vrhu Rožnika
Cerkev na vrhu Rožnika FOTO: Shutterstock

Ko se je na območju ljubljanskega Rožnika januarja začela obsežna sečnja, je to razburilo številne redne obiskovalce te zelene oaze sredi prestolnice. Predstavniki civilne družbe so organizirali proteste, zahtevali takojšnjo ustavitev sečnje in pozvali k temeljiti razpravi o upravljanju mestnih gozdov. Sečnjo so nato zaradi slabih vremenskih razmer prekinili, a se je v začetku marca nadaljevala. 

Ker je posekavanje slabih, bolnih in ostarelih dreves naletelo na takšen upor lokalnih prebivalcev, je v torek potekal tudi posvet o upravljanju mestnih gozdov. Posvet je organiziral Zavod za gozdove Slovenije v sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije, Biotehniško fakulteto, Mestno občino Ljubljana ter Krajinskim parkom Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. 

Na posvetu so tako na podlagi pobud in vprašanj, ki so jih meščani in civilne iniciative izpostavili ob zimski sečnji na Rožniku, predstavili znanstvene in strokovne temelje za upravljanje mestnih gozdov. V prvem delu posveta so potekala štiri kratka predavanja, po vsakem pa so udeleženci imeli možnost za vprašanja, mnenja in pobude. Ob koncu posveta so na okrogli mizi predstavili konkretne primere, s katerimi se različni deležniki soočajo pri upravljanju mestnih gozdov s poudarkom na območju Rožnika. 

Bistvo je včasih očem skrito

Gozdovi se v zadnjem desetletju borijo s številnimi škodljivimi organizmi in dejavniki, med katerimi so še posebej velike posledice pustile vremenske ujme. Pravočasno ukrepanje je način, da gozdni prostor dobi nova in zdrava drevesa, so na posvetu poudarili v Zavodu za gozdove Slovenije (ZGS), ki tudi izdaja odločbe o nujnih posekih. 

Na posvetu so izpostavili tudi problematiko razdrobljenega lastništva mestnih gozdov, ki otežuje upravljanje z njimi. Pa tudi kdo in kako se odloča o tem, katera in koliko dreves je treba posekati. Več o tem pa v članku, ki ga bomo objavili v naslednjih dneh, kjer bomo predstavili tudi pogled enega od lastnikov dela gozda na Rožniku. 

"V zadnjem desetletju ugotavljamo, da se v gozdu, ki sicer velja za prostor, ki se zelo počasi spreminja, dogajajo hitre spremembe – tako naravne kot družbene. Kot krovna organizacija za sektor gozdarstva imamo vedno odprta vrata za konstruktivno razpravo in izboljšave, ki temeljijo na znanstvenih in strokovnih podatkih," je uvodoma dejal Gregor Danev, direktor Zavoda za gozdove Slovenije. Dodal je, da ima zavod vzpostavljene različne možnosti sodelovanja vseh zainteresiranih v procesu priprave gozdno-gospodarskih načrtov in pri izvajanju gozdarskih del.

Kot so izpostavili pri ZGS, so v gozdovih Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib zabeležili več kot 15 različnih skupin škodljivih organizmov. Med njimi so najbolj pogosti podlubniki, kostanjev rak, mraznice, kostanjeva šiškarica in fitoftore.

Čeprav se morda laiku zdi drevo močno in zdravo, pa ni nujno tako. "Visoka in na videz močna bukev, ki je okužena z glivo fitoftoro, ima oslabljene korenine in je večja verjetnost, da lahko pade. Če tako težko drevo pade na mladje, povzroči nepopravljivo škodo na mladem drevju," so opozorili pri ZGS.

Posveta se je udeležilo več kot 40 ljudi, čeprav so glede na veliko zanimanje javnosti na ZGS pričakovali večjo udeležbo, predvsem iz vrst pobudnikov diskusij o upravljanju mestnih gozdov. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anion6anion
15. 03. 2023 16.16
+2
Proti poseku so tisti, ki se imajo za zelene, hkrati se pa do zelenih površin pripeljejo z dizel terenci.
nogutsnoglorry
15. 03. 2023 15.30
+7
tudi na vasi se v naravo utikajo wannabe naravovarstveniki, temu kar danes rečemo lepi travniki so naredili kmetje, posegli so v pragozd in korenito posegli v naravo, tako da imamo danes lepe travnike, današnji naravovarstveniki pa mislijo, da vse lepe površine ustvari narava, narava je lepa vendar človek že zdavnaj ne živi več v jamah in pragozdovih večina stvari, ki jih vidimo v naravi je bila nekoč oblikovana od človeka, da lahko sobiva z naravo, čene ga ogrožajo poplave, živali, škodljivci, požari, plazovi... pač tako je in naravovarstveniki naj malo bolj berejo strokovne knjige ne pa bajke in povesti kako je človek živel pred 10000 leti.
devote
15. 03. 2023 15.13
-3
vi novodobni kvazi strokovnjaki ste sramota nekdanji Mlinskovi gozdarski stroki. na vsak nacin bi radi opravicili Jankovicevo divjanje po mestnih gozdovih Ljubljane. kaj vam je?? ste hipnotizirani od tega kanalizacijskega serifa?! sploh ne znate dojeti bistva, ki ga ima mestni gozd kjer ima rekreacijska vloga prednost pred vsemi ostalimi funkcijami gozda. gozd obstaja tisocletja in se bo ze sam uravnovesil, brez vasih t.i. strokovnih mnenj. ko se nekdo sam razglasi za strokovnjaka takoj ves da laze, ker je placan za to. med korono zdravniki, sedaj gozdarji. ne verjeti nobenemu vec!!
2fast4
15. 03. 2023 14.19
+8
Najbolj so pametni tisti, kateri nimajo en kvadrat lastnega gozda..
WD40
15. 03. 2023 14.18
-1
Posveti in analize,to je to