Slovenija

Posvetovalni referendumi z evropskimi volitvami? Svoboda za, SD proti

Ljubljana, 18. 04. 2024 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V petek bodo matični odbori DZ pripravili odloke o razpisu treh posvetovalnih referendumov, čeprav datum njihove izvedbe v koaliciji še ni usklajen. V Svobodi si želijo, da se referendumi izvedejo na dan evropskih volitev, za Levico to ni nujno, v SD in opoziciji pa temu nasprotujejo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Trije posvetovalni referendumi
    03:11
    Iz 24UR: Trije posvetovalni referendumi
  • Iz SVETA: Spor o datumu referendumov
    03:37
    Iz SVETA: Spor o datumu referendumov

Po proceduralnih zapletih na izredni seji DZ v sredo so poslanci vendarle sprejeli predloge za razpis treh posvetovalnih referendumov. Volivci se bodo tako na referendumih izrekali o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu na volitvah v DZ ter o pridelavi, predelavi in uporabi konoplje.

V zraku pa ostaja še datum njihove izvedbe. Ta se sprejme skupaj z odlokom o razpisu referendumov. Kljub temu, da datum še ni usklajen niti znotraj koalicije, bodo poslanci odloke za razpis vseh treh referendumov na matičnih delovnih telesih začeli pripravljati že v petek.

Kajenje marihuane
Kajenje marihuane FOTO: Shutterstock

Sajovic: Logika sočasnosti z evropskimi volitvami je odprta, možna in realna

Predvsem v Svobodi naj bi si želeli izvedbe referendumov hkrati z evropskimi volitvami 9. junija. Ni pomembno, kdaj si izvedbo referendumov želi Svoboda, je pa "logika sočasnosti z evropskimi volitvami odprta, možna in realna," je dejal vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic.

"Gre za finančne prihranke pri stroških referenduma kot tudi to, da volivcev prevečkrat ne pošiljamo od doma na referendume," je pojasnil. Idejo referendumskega dneva v Svobodi podpirajo, "ampak to je zgodba za naprej", je dodal. O datumu izvedbe posvetovalnih referendumov se bodo odločili v prihodnjem tednu, pravi.

V Levici vsebinsko podpirajo vse tri referendume, datum pa je še stvar razprave. "Ni nujno, da mora to biti 9. junija," je dejal vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec. Treba je presoditi, ali je to nekaj, kar lahko izpeljejo v dobrih dveh mesecih, "ali pa damo tudi tem temam več časa, da se jih ustrezno v neki javni razpravi mogoče še dodatno podkrepi", meni.

'S tem izničimo pomen evropskih volitev'

V SD pa zagovarjajo stališče, da ti referendumi "absolutno ne morejo potekati v času evropskih volitev", je dejala poslanka Bojana Muršič. To se jim namreč zdi neprimerno, "kajti s tem izničimo pomen evropskih volitev". "Pričakujemo, da bomo tudi slišani," je poudarila. Zaradi ekonomičnosti postopka pa sicer podpirajo idejo o referendumskem dnevu.

Prav tako v SD opozarjajo, da bi morala biti referendumska vprašanja jasna, da volivci in volivke vedo, o čem se bodo odločali na samem referendumu. Ob tem navajajo predvsem posvetovalni referendum o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v DZ, "kajti vprašanje je zelo na splošno napisano". "Se bojim, da ti referendumi, ki so posvetovalni, ne bodo uspeli doseči tistega, kar si vsi skupaj želimo, da bi pripravili zakonodajo, ki bo potem tudi sprejeta v DZ," je poudarila Muršičeva in ob tem spomnila na posvetovalni referendum o zaprtju trgovin, odločitev katerega je bila uzakonjena po več kot desetletju.

Proti tudi opozicija

Sočasni izvedbi referendumov in evropskih volitev nasprotujejo tudi v opoziciji. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec meni, da koalicija "posiljuje proceduro DZ", da sprejme vse tri odloke in razpiše referendume na dan evropskih volitev. V tem primeru morajo biti namreč referendumi razpisani do 8. maja. "Seveda lahko vprašamo ljudi, nobenega problema, so pomembne teme za našo državo, vendar ne spadajo v ta evropski okvir," je dejala. Ob tem je spomnila, da so v SDS vladi predlagali referendumski dan, vlada pa je v mnenju zapisala, da tega ne podpira, saj se ob več referendumih na isti dan izgubi fokus.

Volilna skrinjica
Volilna skrinjica FOTO: AP

Tudi za NSi je izvedba referendumov na dan evropskih volitev nesprejemljiva, saj pri referendumih ne gre za evropske teme. "V kolikor bodo ti referendumi vsiljeni na dan evropskih volitev, potem je jasno, da vladni koaliciji ni mar za samo vsebino, ampak da bo prav to vsebino zlorabila za potrebe mobilizacije za evropske volitve," je dejal predsednik NSi Matej Tonin. V NSi napovedujejo, da bodo uporabili vsa parlamentarna sredstva, da to preprečijo. Tudi krščanski demokrati se zavzemajo za en referendumski dan, v drugi polovici leta.

Zavzemajo se tudi za to, da se v poslovniku jasneje določi, v kateri fazi postopka je mogoče predlog za razpis referenduma dopolnjevati. "Ker standard, ki je bil včeraj vzpostavljen, pomeni, da mi lahko pripeljemo zakon o zaščiti živali, na koncu pa z dopolnili urejamo registracijo avtomobilov," je bil slikovit Tonin o dogajanju na sredini izredni seji DZ. V SDS in NSi so namreč nasprotovali razlikam v postopku obravnave predlogov o referendumih, saj je bil en predlog na odboru z dopolnili predrugačen, v primeru drugega pa predsedujoči odboru dopolnil ni dopustil.

Klakočar Zupančičeva se ne misli izrekati glede referendumov

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič pa se o datumu referendumov "ne misli izrekati", odločitev prepušča poslankam in poslancem DZ. "Sem predsednica DZ, moja naloga je, da se na plenarni seji sprejmejo ustrezni sklepi in potem seveda, da se izglasuje tudi, na kateri dan bodo referendumi izvedeni," je dejala.

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
19. 04. 2024 10.07
+5
SD ju odvzeti kakšnega poslanca in jih vreči iz koalicije
zmerni pesimist
19. 04. 2024 09.17
+2
A niso tam izvoljeni in plačani da odločajo če pa ne naj grejo ceste pometat
Protikomunist
18. 04. 2024 20.34
+5
Od kar se spomnim, in nisem več mladenič, so komunisti drugim vsiljevali svoje ideje in od drugih zahtevali, kako morajo živeti. Iluzorno je pričakovati, da bodo s spremembo barve zamenjali tudi ideje.
Castrum
19. 04. 2024 10.17
+5
Ampak, a niso SD ponosni nasledniki komunistčne partije? Vsaj tako se sami sebe opredeljujejo, mar ne?
tirolec
18. 04. 2024 20.10
+8
Zgled po Nemški zakonodaji o konoplji in pika. Tudi država s tem pridobiva...v državni proračun.
PoldeVeliki
18. 04. 2024 19.56
+0
Svoboda rada špara edino, ko gre zai leglanem igracije jim ni problem stran vršt več 10 milionov eur. Samo letos bodo za uboge migrante nabavili 50 000 športnih copat.
Koronavirusovec
18. 04. 2024 19.52
patogen
18. 04. 2024 19.50
-7
Levičar bo iz prometa vrgel ven cigarete, uvedel pa travco namesto njih. Stare sanje Hipijev nekoč, le da ZDA niso bile dovolj razumevajoče. Slovenski levičar, s svojo vladno nadgradnjo, bo pa te sanje uresničil...
devlon
18. 04. 2024 19.44
+3
Glavno da bo nekaj za kadit, če že čikov ne bo
mr.poper
18. 04. 2024 19.34
+3
SD je proti če se to spelje z EU volitvami Da je to ceneje to SD ne briga se že trži BOMO PA ZA če nam vrnete uslugo V opoziciji pa je itak Janez šef še NSi -ju Tonči itak nima z čim razmišljat !
MajaZzz
18. 04. 2024 19.33
+5
Vseeno morjo to potem v vladi potrdit tudi ce bo 100% za legalizacijo? Kolikor razumem je to posvetovalni referendum ki ne pomeni nic???
Razumnež
18. 04. 2024 19.25
+2
Posvetovalni ??? Oprostite, ampak na nobeno posvetovalno foro se ne grem. Da ne bo potem kdo rekel, "Ljudje so ZA/PROTI" ali "Ljudje so glasovali ZA/PROTI" ..... Osebno ne bom prevzel nobene posvetovalne glasovnice !!!
Razumnež
18. 04. 2024 19.27
+3
.... Naj bo zakonodajni referendum , če se ne najde v parlamentu 46 enakomislečih. Ne pa takole še bolj drek mešat.
aijtfia
18. 04. 2024 19.03
+5
Še ti referendumi in bomo DRUGA Švica takoj postali!
IvanJaJo
18. 04. 2024 18.55
+0
Levica: 💪🔖 vi sam piiiipaaajt, pohajte, đojntirajte... in bodite kot Kordiž🤤💆‍♂️💆‍♀️🤣
Boogieweeed
18. 04. 2024 19.09
+6
Desnica : lepo k maši v Nedeljo, pred tem pa na turnejo do sosedov. Malo rujnega ne škodi, za bacile pobit. Potem še mašno vino pri kosilu en liter malo kisline da. Maščobo razje. Pa hitro kakega migranta najt in pretrest sej nima kaj tu iskat. Pje madona.
BWC Buyer
18. 04. 2024 18.48
+20
Kdor ne podpre gojenja marihuane za lastne potrebe, podpira crni trg. Zelo preprosto. Pa ne kadim, nimam pa tudi nic proti. Naj raje beuca iz parlamenta vn spraujo!
tirolec
18. 04. 2024 20.05
+3
Protikomunist
18. 04. 2024 18.46
+2
Ne bi me presenetilo, da v kleti spet črtice delajo. Toliko neumnosti. napisati, pa biti samo na pingu, ni lahko.
frenk707
18. 04. 2024 18.37
+9
Janševci spet drugim očitate, kar ste počeli sami,.... podmladek sdss sekte, pa pijani breznik, ki nabira donacije v čebuli,... pa banane v prahu,.... da ne naštevam naprej.
frenk707
18. 04. 2024 18.35
+8
Edini, ki smo jih do sedaj videli z belim noski je bil podmladek sdss sekte že pred leti,.... sedaj imajo verjetno že krvave oči......
Xxdproxx
18. 04. 2024 18.30
+19
dejstvo je, da kdor travo kadi sedaj, jo bo tudi potem. Kaj dosti vec kadilcev trave po legalizaciji ne bo. Tukaj je problem, da te zakon obravnava kot kriminalca, ce imas doma 2 roži, iz katerih bos naredil kremo ali smolo za svojo uporabo. Je pa to zelo zdravilna rastlina, ogromno bolezenskih stanj reši… naj dovoljijo konopljo in prepovejo alkohol.
BWC Buyer
18. 04. 2024 18.45
+10
Protikomunist
18. 04. 2024 18.58
+7
Alkohol je povsod na razpolago, pa ne hodimo vsi pijani okoli. Ampak težko je to razložiti nekomu, ki ne vidi dlje od nosa in misli, da je desničar, ko podpira dokazano prebarvane komuniste.
Protikomunist
18. 04. 2024 18.07
+8
Prebarvanci se bojijo, da bo preveč ljudi prišlo na volitve, in ne samo tisti, direktno od maše. Zakaj neki bi se bali volje ljudstva, ko pa tako vneto trdijo, da jih isto podpira. Spet bi radi, da bi bila sektaška manjšina najglasnejša.
PoldeVeliki
18. 04. 2024 18.04
+4
Svobodi se gre za prihranke ... za ileglane migrante bodo letos zmetali 60 000 000 eur.