Slovenija

Pobuda za pomoč v epidemiji prizadetim kmetom: kupec prihrani, kmet pridobi

Ljubljana, 23. 01. 2021 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Radič, kis, jabolka, zelje, batata, ržena moka, sok aronije, celo pivo ... Shrambe slovenskih ekoloških kmetov so bogato založene, zaradi koronske krize pa so številni izgubili svoje prodajne kanale. Zaloge kakovostnih živil ostajajo in propadajo. Društvi Ekoci in Sorško polje za ohranitev malih kmetov zato opozarjata, da je čas, da v Sloveniji bolj zaživi lokalna samooskrba z modelom neposredne prodaje skupinsko naročenih kmetijskih pridelkov. Ravno ta trenutek je za to kot naročen: "Čas po koronski krizi je čas nove paradigme, obujanja zaupanja in sodelovanja, ki je pogoj, da se takšen model lahko prime in obdrži na daljši rok."

V teh prelomnih časih, ko korona prizadene skoraj vse in vsakogar, so med prizadetimi tudi ekološki kmetje. Tem je s svojo prizadevnostjo, da nam nudijo kakovostno hrano, najbolj kraten dostop do prodaje, opozarjajo v Eko civilni iniciativi. 

Bi raje posegali po domači, ekološki prehrani?
Bi raje posegali po domači, ekološki prehrani? FOTO: Thinkstock

"V teh čudnih časih so po zaprtju izobraževalnih in vzgojno-varstvenih ter drugih javnih ustanov večinoma izgubili možnost prodaje, tudi preostali prodajni kanali so zaradi situacije okrnjeni. Neprodane zaloge živil pa ostajajo in predstavljajo dodatne stroške shranila in odpadka zaradi propadanja," Marjan Kogelnik iz  Ekoci – eko civilna iniciativa oriše, kako je koronska kriza prizadela ponudnike lokalnih ekoloških proizvodov.  

Posvoji kmeta

Ekoci je v teh časih zato predstavil novo pobudo, projekt z naslovom 'Posvoji kmeta'.  Gre za optimizacijo skupinskega naročanja živil. S tem si  potrošniki zagotovijo dostop do kakovostnih lokalnih, večinoma ekoloških pridelkov in izdelkov po nižji ceni, neposreden stik s ponudnikom, možnost seznanitve z načinom pridelave/predelave neposredno pri ponudnikih. 

Je nadgradnja skupinskih naročanj hrane, ki so bila že dodobra utečena prejšnja leta na mnogih stacionarnih dostavnih mestih. Razlika je le, da naročena živila prek skupinske naročilnice kmetje zdaj dostavijo bližje potrošnikovemu domu ali pa celo kar na dom. Edini pogoj za realizacijo ideje je, da jim uspe skupaj zbrati zadostno količino naročil za vsakega kmeta, da se bo tudi njemu izšla računica. 

Kot pojasnjuje Kogelnik, vzajemna pobuda društev Ekoci in Sorško polje za ohranitev malih kmetov Posvoji kmeta v prvi vrsti temelji na dejavnostih za  samoorganiziranje potrošnikov, ki so s svojim nakupom pripravljeni podpreti kmeta: "Vendar pa želimo več,  poleg  rednih nakupov pri izbranih kmetih želimo vzpostaviti  trajno vez medsebojnega zaupanja in pripadnosti, da bi v naslednjih korakih lahko začeli planiranje pridelave (količinsko in kvalitativno)." 

Lokalna samooskrba z modelom neposredne prodaje skupinsko naročenih kmetijskih pridelkov v zadnjem obdobju namreč postaja ne zgolj zaželena, temveč tudi nujna oblika pridelava hrane. Kupec v njej prihrani, kmet pa pridobi. Le tako povezani pri pridelavi in načrtovanju pridelave in potrošnje si v zadovoljstvo vseh vpletenih zagotavljamo kakovostno  hrano po najugodnejših cenah. Na tak način smo edino lahko cenovno primerljivi s podcenjeno ponudbo iz supermarketov, razloži Kogelnik. 

Na tak način zagotovijo prehransko varnost, kar je cilj pobude, dodaja. Pot vzgoje zaupanja in kultiviranja odnosov bodo vmes zaokrožili s skupnimi aktivnostmi: izobraževanji na dnevih odprtih vrat pri kmetijah, skupnimi delovnimi akcijami, pomočjo na kmetiji ipd. Ideja pa je tudi z izkušnjami, znanjem ter lastnim zgledom spodbuditi k vzpostavitvi mreže takih avtonomnih skupin potrošnikov po Sloveniji.  

"Skupnostno podprto kmetijstvo, partnersko kmetijstvo oz. CSA Community-supported agricultur je odgovor na uničujoče globalistične trende, ko so korporacije živilsko-kmetijske in predelovalne industrije že skoraj  povsem likvidirale malega kmeta ter naravno hrano. Kmetije, nosilci naše skupne prehranske in zdravstvene varnosti,  dejansko povprečno propadejo po tri na en dan," opozarja Kogelnik.  

Malemu in srednjemu kmetu bodo v času krize prinašale največji zaslužek le organizirane lokalne kmečke tržnice na osnovi modela neposredne prodaje skupinsko naročenih kmetijskih pridelkov. "Lokalne tržnice so v klasični obliki še vsakič odigrale pomembno vlogo pri oskrbi prebivalstva v težjih časih. O prehranski in z njo povezani zdravstveni samooskrbi lahko razmišljamo le, če bomo znali in uspeli vzpostaviti trdno vez sodelovanja s  kmetom, ki mu mora biti najprej omogočen čim učinkovitejši način trženja njegovih pridelkov," so prepričani v Ekoci.  

Kaj nas je naučila koronska kriza? 

Nekateri pa so v teh časih že našli poslovno priložnost, nekatera podjetja, ki se denimo ukvarjajo z dostavo sadnih in zelenjavnih zabojčkov na dom, v katerih svoje mesto najdejo še številni drugi lokalni proizvodi, od moke, jajc, mlečnih izdelkov do mesa, zaznavajo strmo rast naročil, sploh med prvim valom. 

Slika je simbolična.
Slika je simbolična. FOTO: Thinkstock

Nas je koronska  kriza opomnila, da je bolje jesti domače in ekološko, tudi če zato odštejemo skoraj dvakrat toliko? Kogelnik na to pravi, da se ljudje ravnamo trendovsko, večinoma se odzovemo šele takrat, ko je res nuja. Do pred dvesto leti so naši predniki svojo hrano, žita in vso zelenjavo, pa tudi semena za ponovne posevke, pridelovali sami. Človek je bil neke vrste sodelavec narave, spomni.  

"Lokalna pridelava hrane, zgodbe o živilih, lokalnih in  tradicionalnih, so del naše identitete, del preživetvenih strategij. Lokalno gospodarstvo, tradicija, lokalni običaji, lokalna prepoznavnost in integriranost ljudi pa so tisto, kar nam omogoča obstanek in preživetje v odnosu do globalističnih trendov, ki nam vztrajno režejo korenine, stik s predniki, z izročilom – da bi iz nas končno naredili standardizirane potrošnike, uniformno enake eden drugemu," meni Kogelnik.  

Dodaja, da je suverenost do prehranske in zdravstvene varnosti  naša intimna stvar in samoodgovornost tako posameznika kot ljudstva v celoti, katero ponovno obujanje in ponovno vzpostavljanje potrebujemo, ne le zaradi golega preživetja in obrambe pred grozečo lakoto, pač pa predvsem zaradi življenja samega. Odgovornost, kakovost življenja moramo obdržati v lastni domeni, opozarja.  

'Kmetu bodo v času krize prinašale največji zaslužek le organizirane lokalne kmečke tržnice na osnovi modela neposredne prodaje skupinsko naročenih kmetijskih pridelkov.'
'Kmetu bodo v času krize prinašale največji zaslužek le organizirane lokalne kmečke tržnice na osnovi modela neposredne prodaje skupinsko naročenih kmetijskih pridelkov.' FOTO: Shutterstock

Koronska kriza v sebi prinaša priložnost, da prerastemo adrenalinske odzive strahu in ogroženosti, ko pride do resničnega premika v dojemanju in prevzemanju vrednot, ko te ponotranjimo in postanejo neodtujljiv del nas, našega načina življenja, so prepričani v Ekoci.   

Več o projektu Oskrbovalnica Posvoji kmeta in kako se lahko pridružite skupinskem naročanju lokalnih izdelkov preverite tukaj. 

Čas po koronski krizi je čas nove paradigme, obujanja zaupanja in sodelovanja, ki pa je pogoj, da se omenjeni model lahko prime in obdrži na daljši rok: "Današnja kriza, z vsemi izzivi, ki jih prinaša, od nas zahteva, da začnemo v miselni in čustveni razsežnosti ustvariti vizijo prihodnosti. Če ne bomo sami s svojo vizijo zapolnili našega miselnega in čustvenega prostora, nam ga bo zapolnila kolektivna zavest. Ta pa je v tem trenutku, milo rečeno, temačna, polna strahu in drugih negativnih misli in čustev.  Ustvarimo vizijo življenja v prihodnosti," poziva Kogelnik. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (210)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
24. 01. 2021 10.41
-1
...in a mogoče veste koliko škodljivih gliv - plesni v okolje spusti slovenski kmet? Gnojnica in gnojne jame če te sploh obstajajo...tesni ena ne v celi Sloveniji..,ko pa to razpelavajo, pa gre vsepovsod in na koncu če je drugam v hudournike...prima. Da ne govorim o amonjaku ki se poleg plesni razprši v ozračje ko to trosijo, teče dež po nepokritih gnojiščih, in pristane v podtalnici...imamo rezultate že kar jasne, a ukrepa nihče!
brusilec
24. 01. 2021 11.22
+2
še dobr da avstrijci, italjani, spanci delujejo vsi na eko bio .. samo zate .. pa vsi zaposljujejo domorodce z tvojo sliko nad posteljo .. ce mislis da je v slo slaba proizvodnja, malce poglej kaksen dokumentarec. to kar ti kupis iz tujine je katastrofa v primerjavi z domacim. kar pa ti vzgojis doma, na svojem vrtu pred bajto, je druga zgodba .. ampak vsi vemo da je tisto luskuz ki ga ima 25% slovenije, izkorisca ga pa samo 15%, zalogo si pa dela samo 10% .. samozadostnih je pa 2% ..
TistoPravo
24. 01. 2021 11.49
+1
Izgovori in posledično krivice so glavna značilnost prikritih...alkoholikov in lenuhov. Stalno argumentirat, zakaj nič ne spremenit...pit, in po eni strani se delovnega dleat zaradi svoje slabe vesti zarad zasvojenosti...in otrocim dovolit gojit lenobo,da jih ne razkrinkajo..,tako je po slovenskih kmetij, kot po bajtarjih in tistih po stanovanjih...prikrit alkolizem in zasvojenost z tobakom.,,um čist zamegljen non stop
TistoPravo
24. 01. 2021 10.36
-3
Dejstvo pa je še, da je najmaj tričetrt kmetov prikritih alkoholikov...je še mal cečji procent kot v splošni populaciji...temu primerna kvaliteta gospodarjenja in konec koncev pridelka...temu primerno življenje živali goveda v ujetništvu...veliko nasilja, in reakcij kot jih od alkoholika lahko pričakuješ. Nič dobrega
brusilec
24. 01. 2021 11.25
+0
preprostež
24. 01. 2021 16.06
KMET70
24. 01. 2021 10.36
+3
Živela samooskrba
blackwizard
24. 01. 2021 09.52
+6
eni pojma nimate kako kmetija deluje,vidite samo drage cene,stroškov pridelovanja pa ne vidite.kupite tisto poceni kitajsko robo in vodeni paradižnik brez okusa in ostale artikle. jem domače pridelano in vsaj vem kaj jem ne pa tisto,katero pluje po ladjah mesece
brusilec
24. 01. 2021 11.26
pradiznik je iz italije, spanije, ne kitajske ..
brusilec
24. 01. 2021 11.28
ladje plujejo dneve, tedne, ne pa mesece .. drgac pa luksuz vrta nima vsak.. ce nimas vrta, je pac najbolje da kupis od znanih, domacih, ali pa od kmeta.. ne pa iz tujine. roba iz tujine je pa drgac iz italije v slo v dnevu, dveh, je pa res da raste na vati, iz vode z vitamini .. ampak to že Lušt tudi
Dermeister
24. 01. 2021 11.34
-2
Hahahhahahah, dej ne pokaj, o kakšnem pridelovanju ti?? Dve kravici ena majhna njivca na kateri že 20 let plevel rase in subvencije 80-100k€ in ti boš meni o pridelovanju, sem povedal, ukinil bi vam use subvencije in podelil status s.p. KONEC
preprostež
24. 01. 2021 16.08
-1
Če bi za eno njivico s plevelom dobival 80-100k subvencije, bi se tudi jaz vrgel v to. Tako da... ne bluzi, Dermeister. Pojma nimaš.
Dermeister
24. 01. 2021 21.06
+1
No, pa dej poskusi kupit njivo, kaj čakaš, pametnjakovi, poznam zadeve 100 krat boljše kot ti, sicer pa mi argumentiraj, ale
Dermeister
24. 01. 2021 21.08
+1
Periot222
24. 01. 2021 09.25
+6
Ekolosko je samo na moji njivi in mojemu vrtu kjer nikoli ne uporabljamo skropiv temvec samo motiko!
lojze3
24. 01. 2021 10.19
+3
preprostež
24. 01. 2021 16.04
Upam, da ste uporabili semena, ker iz te motike ne bo pognalo kaj dosti!
ecnarf
24. 01. 2021 09.25
+2
Pridelkov mora primankovati takrat se noben ne pritožuje da ni dobro in da je drago ,ludje takrat vse pokupijo.
Periot222
24. 01. 2021 09.22
+2
Ekolosko prazno nakladanje! Fizol gojijo na zemlji kjer je bil 30 let hmelj!
ecnarf
24. 01. 2021 09.19
+0
bla bla......
TistoPravo
24. 01. 2021 09.12
-1
Jst ga še za soseda nočem, če je ta zadnji na tem svetu..,vi pa o posvojitvi. Ne se smešit novinarji no
Eastman
24. 01. 2021 10.00
+0
TistoPravo
24. 01. 2021 10.37
-2
Rajš najbolj industrijsko...kot od slovenskega kmeta...ki je najboljši v gojenju plesni...edina resnica žal
brusilec
24. 01. 2021 11.30
tisto pravo ... mislim da si ti dokaz za cistokrvno slovensko faušijo in neumnost
TistoPravo
24. 01. 2021 11.52
+1
In kakšen argument si napisal...gnojnica po hudournikih in razpadajoča folija od bal...a se ti zdi to normalno, a si tud ti prikriti al kaj?
preprostež
24. 01. 2021 16.10
Čudno pol da vrhunski kuharji kupujejo samo od lokalnih kmetov in ne od industrije... No, že vedo, kaj je kvalitetno, za razliko od vas.
ii
24. 01. 2021 09.02
+4
Sicer je pa jabolk letos v presežkih, cene pa v nebo. Dražje kot uvoženo sadje. Kje je tukaj računica.
brusilec
24. 01. 2021 11.44
v italiji, spaniji delajo imigranti za 10€ na dan .. lahko jih uvozis, naselis in zaposlis tudi ti .. pa se gres poceni proizvajalca
ii
24. 01. 2021 09.01
+3
Ko od naših kmetov kupiš brezhibno zelenjavo, ta že ni zrasla brez škropiv, verjemite.
brusilec
24. 01. 2021 09.42
+3
dej posadi kaj kdaj .. mi ostali imamo vrtove, sadje .. in zelo sumljivo lepe pridelke brez strupov ..
Eastman
24. 01. 2021 10.04
+3
Poznam kmeta ki prodaja zelenjavo trgovskim veriga. Korenje npr. Prebirajo da gre v trgovine samo tisto ki zgleda lepo. Enkrat npr. Sem jim pomagal brisati pol kombija jajčevcev. Žal je nekaj dni prej deževalo in smo morali vsaj jajčevec obrisati, da gor ni bilo kapljic... Ker potrošnik kupuje samo lepo. Korenje npr. Ki je nepravilnih oblik zavržejo ali pa je sa pujse.... In tko je z vso zelenjavo. Tebi se vidi, da v zemljo se prsta nisi zapičil.
Dermeister
24. 01. 2021 11.33
+1
Tako kot vas večina "kmetov" Eastman, ki niti njive ne preorjete več odkar so subvencije, kot sem povedal ukinil bi subvencije in vam lenuhom podelil status s.p. KONEC.
medo90
24. 01. 2021 08.36
+5
poznam kaj vse se dogaja v čebelarstvu,........ človek ostane brez besed. Tudi pri kmetih ni drugače. Med imam svoj ostalo kupujem v trgovinah od preverjenih slovenskih proizvajalcev.
Carpediem32
24. 01. 2021 08.43
+0
Se strinjam. Mučenje matic, umetno oplojevanje, beri posiljevanje..... Skratka vse tako, kot se to dela tudi pri govedu in drugih živalih. V Italiji recimo za parmezan dobesedno posiljujejo starejše krave, vse dokler od izčrpanosti ne obnemorejo.
TistoPravo
24. 01. 2021 09.14
+0
Točno tako, nasilje nad živalmi v tisti najbolj skrajni obliki...govedo pa je še privezano, da še uidet ne more
brusilec
24. 01. 2021 09.44
+1
ok, zdej pa še čebele posiljujejo .. o kam je prisel ta planet, noro .. sarkazem na 1000%
lojze3
24. 01. 2021 10.21
+2
TistoPravo
24. 01. 2021 10.43
-2
Samo prikriti ....komentatorji...kot kmetje. Verjamem da je zdrava pamet ušla nekam...stalno zalivanje privede do norosti
mario7
24. 01. 2021 08.33
+4
Koronska kriza je umetno narejena v bolnih glavah. Ko se bo nehalo o njej govorit, jo ne bo več.
rekapaka
24. 01. 2021 08.29
+5
Vsak se naj sam odloči. Jej "zdravo" hrano od kmeta po 2x ali 3x višji ceni ali pa "zdravo" hrano iz Lidla, ki je veliko cenejša. Res pa je tudi, da so nekateri kmetje res zaupanja vredni.
marja01
24. 01. 2021 08.40
-4
Pa dober tek ti želim ob zdravi španski plastiki iz Lidla.
rekapaka
24. 01. 2021 09.05
+4
marja Zakaj misliš, da je napis zdrava v narekovajih? Si bjondna?
BitterTruth
24. 01. 2021 08.07
-1
na poti nazaj k socializmu...?
medo357
24. 01. 2021 08.06
+7
Temu so včasih bile namenjene zadruge, sedaj pa je zmagala fovšija in posledično propad vseh. Rešitev je zelo enostavna, ustanovitev novih zadružnih trgovin in svoje trgovske mreže.
ivan z Doba
23. 01. 2021 21.59
+14
Ko bodo kmetje prodajali po isti ceni kot je v trgovini, bim kupoval pri njih. Zaenkrat so cene pri lokalnih kmetih dva in večkrat višje od cen v trgovinah. Tako to ne gre. Morda bi kmetje posvojili revne družine in ne bi metali presežkov, ki jih ne morejo prodati na kompost?! Revežev je v Sloveniji vedno več.
blackwizard
24. 01. 2021 09.54
-1
potem pa jej to umetno kitajsko hrano,pojma nimaš kaj je dobro
Dermeister
24. 01. 2021 11.30
+0
Tudi ti nimaš, sploh pa si naiven, če misliš, da kmet proda tebi isto kot ima on.
Dermeister
23. 01. 2021 21.56
+9
Te kmečke subvencije so ista anomalija kot je normirani s.p.
simeoni
23. 01. 2021 21.50
+11
Glede na to, da kmetje jamrajo zaradi krize pri prodaji zaradi covida, bi rekel pač to, da raje višek vržejo proč, kot da bi dali kak cent ceneje. Poznam take junake .Enako se je dogajalo pri vinogradniku, ki je imel kar dobro vpeljan vinograd in dober pridelek in tudi dobro vino, pa je vino ostajalo v kleti zaradi visoke cene,ki jo je imel.V jeseni, ko seje bližala trgatev, je iz cistern višek iztočil v kanalizacijo. Videl na lastne oči.
Erin Straus
23. 01. 2021 21.47
+5
za bio hoce meti kmet vec kot za zlato! zato pa so tu lidl,hofer,spar,...spanska zelenjava!