Slovenija

Potniški promet po prenovljeni kočevski železnici še ne bo stekel

Ljubljana, 18. 09. 2020 17.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
2

Potniški promet po prenovljeni kočevski železnici 1. oktobra še ne bo stekel. Družba SŽ-infrastruktura namreč glede na trenutno stanje izvedenih del ocenjuje, da do tedaj še ne bodo izpolnjeni pogoji za izdajo dovoljenja za vgradnjo naprav in posledično vzpostavitev potniškega prometa, so pojasnili na Slovenskih železnicah.

V sklopu tretje faze modernizacije železniške proge Grosuplje–Kočevje na projektu vgrajujejo varnostne in telekomunikacijske naprave, ki so, kot so izpostavili na SŽ, predpogoj za uspešno in varno uvedbo potniškega prometa.

Potniški vlak ICS
Potniški vlak ICS FOTO: Slovenske železnice

Kot so pojasnili na železnicah, je sicer skladno s pogodbo med ministrstvom za infrastrukturo in konzorcijem podjetij Siemens Mobility in Ostria pogodbeni rok za dokončanje projekta in zagotovitev vseh zakonsko predpisanih pogojev za delovanje naprav in njihovo uporabo v železniškem prometu, vključno s pridobitvijo obratovalnega dovoljenja za vgradnjo elementov in naprav v javno železniško infrastrukturo, 24. september.

'V postopkih, ki vplivajo na varnost v prometu in zdravje ljudi, se ne sme niti minimalno odmikati od zakonskih podlag'

A, kot so izpostavili, SŽ-infrastruktura kot upravljavec javne železniške infrastrukture, glede na trenutno stanje izvedenih del na projektu ocenjuje, da do 1. oktobra ne bodo izpolnjeni pogoji za izdajo dovoljenja in posledično vzpostavitev javnega potniškega prometa.

Kot so še izpostavili v SŽ, se v postopkih, ki vplivajo na varnost v prometu oz. varnost in zdravje ljudi, ne sme niti minimalno odmikati od zakonskih podlag in standardov, ki so bili skozi leta razviti z namenom varovanja udeležencev v prometu.

Nov rok začetka obratovanja potniškega prometa na relaciji Kočevje–Grosuplje bodo določili takoj, ko bodo za to vzpostavljeni vsi potrebni pogoji, so še zapisali. O tem bodo železnice obvestile tudi pristojnega ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medo90
19. 09. 2020 08.53
+3
Sramota, ni besed kako se meče denar stran ali se tako krade. Ko pa bo vozil bo itak prazen.Takšne potovalne hitrosti tudi za časa Franca Jožefa niso bile standardne. Romaneli bodo pa tudi pokazali, kaj si mislijo o vlaku. Če ga bodo med vožnjo zažgali nebo nič čudnega. Samu upam, da bo takrat župan kočevja bil gor.
felix59 drugič
18. 09. 2020 19.18
+0
Seveda promet še ne more steči , saj je na progi , predvsem okoli Kočevja še vse preveč medvedov.