Slovenija

Vse več Slovencev potuje s turistično agencijo

Ljubljana, 22. 07. 2021 20.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mark Vidrih
Komentarji
5

Nič več tako imenovanih rezervacij first minute, pač pa so v igri predvsem zadnje minute. In nič več v eksotične čezmorske kraje, temveč vedno bližje, predvsem v mediteranske države v Evropski uniji. Takšne so potovalne navade Slovencev, ki jih v letošnji turistični sezoni zaznavajo v turističnih agencijah. Za potovanja se odločajo predvsem cepljeni, namesto cene letalskih kart pa potnike vse bolj zanima, kako je z varnostjo potovanja.

Hrvaška in Grčija, v septembru pa najverjetneje še Egipt in Turčija so najbolj iskane destinacije letošnjega poletja, opažajo v turistični agenciji Palma. "Predvsem smo opazili, da vse več potnikov, ki so prej potovali sami, zdaj potuje z agencijo, ker potrebujejo pomoč na destinaciji, da se lahko vrnejo, če gre kar koli narobe,"  opaža Sanja Podraščanin iz turistične agencije Palma. 

In to se pozna tudi pri najpogostejših vprašanjih, s katerimi se potniki pred rezervacijo obračajo na svetovalce. "Sprašujejo o paketih v Grčiji in Egiptu. Ampak največ vprašanj je vezanih na epidemiološko varnost in pogoje,"  opaža Nejc Škrlep iz agencije Po svetu.

Največ povpraševanja je za potovanja na Hrvaško, v Grčijo, Egipt in Turčijo.
Največ povpraševanja je za potovanja na Hrvaško, v Grčijo, Egipt in Turčijo. FOTO: Shutterstock

V primerjavi z lanskim poletjem se potniki letos v povprečju odločajo za dražje nastanitve, še opažajo v turističnih agencijah, spremenil se je tudi trend rezervacij. "Vse temelji na ponudbah last minute. Sicer lahko že zdaj poiščemo ponudbe letalskih kart, ampak vsem priporočamo, da merijo na zadnji rok," še dodaja Škrlep. 

Za oddaljene destinacije manj povpraševanja 

To pa vpliva tudi na počutje potnikov – v primerjavi z lanskim poletjem so letos ti precej bolj sproščeni, pravijo v Palmi. "Naši gostje so večinoma cepljeni, tako da s tem res nimamo težav. Gostje so tudi mirnejši glede vstopa v državo in vrnitve,"  meni Sanja Podraščanin iz Palme. 

Izjema so oddaljene destinacije, kot so Mavricij, Bali in Maldivi, za katere povpraševanja praktično ni, a tudi zunaj Evropske unije se ta trenutek da potovati, pravi turistični svetovalec Nejc Škrlep. "Trenutno se javljam iz Odese ob Črnem morju zasebno potovanje."

A pozor, tudi v tujini pazite na svoje zdravje. Če imate šoloobvezne otroke, se z dopusta vrnite najmanj deset dni pred začetkom šole, ob začetku četrtega vala vse dopustnike poziva stroka.  

Koronavirus pasica nova
Koronavirus pasica nova FOTO: 24ur.com


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emilzapata
23. 07. 2021 09.55
+1
veselim se časov, ko bo konec tega brezveznega frčanja iz kontinenta na kontinent, kajti večina se iz takšnega potepanja vrne še bolj prazen kot je šel, dobi samo spoznanje, da je trava povsod zelena, in da voda teče tudi tam samo navzdol.
putanesca
22. 07. 2021 21.59
-2
Kr letite po svet, čez mesec, bomo pa zarad vas vsi spet nasankal. Pfuj.
Yjsgramor Skyerim
23. 07. 2021 09.07
+2
A pr nas je pa varno? Tole je že prav cankarjanski strah pred tujci in tujino.... pol se grejo pa tenstat v piran, kjer ležijo en čez druzga.....
Potouceni kramoh
22. 07. 2021 21.58
+0
Zakaj poljski lot kje je nasa mala slovenska jedrilica?
za bojši jutri
22. 07. 2021 21.22
+0
Prevoznik pa tak, da dol padeš.