Slovenija

Potrdili mandate evropskih poslancev, zavrnili predlog za spremembo imenovanja komisarja

Ljubljana, 18. 06. 2019 20.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanci Državnega zbora so imenovali Mojco Prelesnik za informacijsko pooblaščenko, nov mandat bo nastopila 17. julija. Poleg tega so potrdili mandate evropskih poslancev iz Slovenije, zavrnili pa predlog NSi za spremembo postopka imenovanja kandidata za evropskega komisarja.

Državni zbor je s 45 glasovi za in šestimi proti Mojco Prelesnik znova imenoval za informacijsko pooblaščenko. Petletni mandat ji bo začel teči 17. julija. Nataša Kovač iz urada predsednika republike, ki je Prelesnikovo predlagal v ponovno imenovanje, je pred glasovanjem o kandidatki v DZ dejala, da ima Prelesnikova po oceni predsednika republike Boruta Pahorja vsa potrebna znanja in je visoko strokovno usposobljena za opravljanje te funkcije.

Spomnila je, da jo je javnost že doslej lahko dobro spoznala kot informacijsko pooblaščenko in dodala, da javnost v Informacijskem pooblaščencu vidi visoko strokoven, učinkovit, odziven in proaktiven državni organ.

Nov mandat bo nastopila 17. julija.
Nov mandat bo nastopila 17. julija. FOTO: Kanal A

Potrdili mandate poslancev iz Slovenije v Evropski parlament

DZ je potrdil mandate evropskih poslancev iz Slovenije. V Evropskem parlamentu bodo slovenske interese v prihodnjih petih letih zastopali Franc Bogovič (lista SDS in SLS), Milan Brglez (SD), Tanja Fajon (SD), Klemen Grošelj (LMŠ), Irena Joveva (LMŠ), Ljudmila Novak (NSi), Romana Tomc (lista SDS in SLS) ter Milan Zver (lista SDS in SLS).

Ker funkcija poslanca v DZ ni združljiva s funkcijo poslanca v Evropskem parlamentu, je Novakovi in Brglezu s potrditvijo mandata evropskega poslanca danes tudi prenehal mandat poslanca v DZ. Namesto Novakove v poslanske klopi prihaja Tadeja Šuštar, namesto Brgleza pa se v DZ predvidoma vrača Dušan Verbič iz SMC. Brglez je bil namreč v DZ izvoljen na listi SMC, šele pozneje pa je prestopil v SD, zato mesto pripada njegovi zdaj že bivši stranki.

Izvoljeni evropski poslanci.
Izvoljeni evropski poslanci. FOTO: Damjan Žibert

Zavrnili predlog NSi za spremembo postopka imenovanja kandidata za komisarja

 Poslanci danes z 52 glasovi proti in 33 za v prvi obravnavi niso podprli predloga NSi za noveliranje zakona o sodelovanju med DZ in vlado v zadevah EU. Postopek sprejemanja zakona, po katerem bi vlada kandidatko oziroma kandidata za novega komisarja predlagala v soglasju z večino evropskih poslancev iz Slovenije, je tako končan.

Predlog so poleg NSi v razpravi podprli le v poslanski skupini SDS. Nasprotovali pa so mu v LMŠ, SMC, SD, SAB, DeSUS, Levici in SNS.

NSi je predlagala, da bi vlada, preden bi poslala predlog kandidata oziroma kandidatke za komisarja v Bruselj, morala dobiti soglasje najmanj petih od osmih evropskih poslancev iz Slovenije. Po njihovem prepričanju bi s tem izbira kandidata za komisarja v večji meri odražala voljo volivcev.

DZ sprejel novelo energetskega zakona

Državni zbor je sprejel tudi novelo energetskega zakona, ki prinaša številne spremembe in novosti. Med drugim v slovenski pravni red prenaša določila evropskih direktiv o energetski učinkovitosti in o energetski učinkovitosti stavb, zaradi katerih je Slovenija že dobila opomin Evropske komisije.

Slovenija doslej namreč ni namreč v celoti izpolnila obveznosti, da morajo biti energetske izkaznice za stavbe, v katerih se na skupni uporabni tlorisni površini nad 250 kvadratnih metrov pogosto zadržuje javnost, prikazane na vidnem mestu in jasno opazne javnosti.

Novela bo poleg tega skladno z odločbo ustavnega sodišča na novo uredila postopek plačila denarne odškodnine zaradi gradnje energetske infrastrukture.

Spremembe bodo Agenciji za energijo olajšale primerjavo cenikov ponudnikov, preprečile naj bi nepoštene načine prodaje elektrike in zemeljskega plina prek akviziterjev ter uredile obdelavo osebnih podatkov v sistemu naprednega merjenja in tako omogočile izkoriščanje prednosti, ki jih omogočajo pametni števci.

Novela bolj jasno opredeljuje skupnostno samooskrbo z električno energijo - povezavo npr. stanovalcev večstanovanjskih stavb ali odjemalcem, ki so med seboj v bližini (so vezani na isto transformatorsko postajo) in se povežejo v skupnosti na področju energije iz obnovljivih virov.

Po novem bodo lahko manjša gasilska, reševalna, policijska in intervencijska vozila civilne zaščite, vozili vozniki z vozniškim dovoljenjem kategorije B.
Po novem bodo lahko manjša gasilska, reševalna, policijska in intervencijska vozila civilne zaščite, vozili vozniki z vozniškim dovoljenjem kategorije B. FOTO: 24ur.com

DZ z novelo omilil pogoje za vožnjo intervencijskih vozil

DZ je z 81 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o voznikih, ki bo interventnim službam omogočila lažje zagotavljanje operativne pripravljenosti vse dni v letu, saj je omilila pogoje za vožnjo manjših intervencijskih vozil. Novelo je v DZ vložilo 75 poslancev s prvopodpisanima Borisom Doblekarjem (SDS) in Janjo Sluga (SMC).

Po trenutni zakonodaji je namreč za vožnjo specialnih vozil, ki jih uporabljajo interventne službe, potrebno vozniško dovoljenje kategorije B oziroma kategorije C1. Novela pa zdaj določa izjeme, po katerih bodo lahko manjša gasilska, reševalna, policijska in intervencijska vozila civilne zaščite, vozili vozniki z vozniškim dovoljenjem kategorije B, ki bodo pred tem opravili dodatno usposabljanje na Upravi RS za zaščito in reševanje.

S spremembami bodo tem službam olajšali zagotavljanje 24-urne pripravljenosti. Večina gasilcev in pripadnikov drugih omenjenih služb namreč nima izpita kategorije C1, pri prostovoljnih gasilcih ga imajo običajno tisti, ki ga sicer potrebujejo pri svojem poklicu. "S tem bomo naredili dobro delo, veliko delo za ljudi, ki nas dnevno rešujejo in skrbijo za našo varnost," je ob predstavitvi zakona v DZ dejal Doblekar.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
19. 06. 2019 14.43
+1
Dol mi visijo. Poglejte Zvera, kakšen vamp je dobil.
maršal Broz
19. 06. 2019 11.30
+0
Spet pušiona NSI in SDS. Pravilno !
Hasan
19. 06. 2019 09.41
+0
Ja,škoda ker ima Slovenija samo ŠEST poslancev v EU parlamentu.Sicer sta tam še še DVA,ki pa sta sta v službi Orbanovega Fidesa.
hotchilipoper
19. 06. 2019 07.33
+4
Osem ljudi je zadelo na lotu
Karantanija
19. 06. 2019 11.09
+1