Slovenija

Fides: Zdrav razum je prevladal na obeh straneh

Ljubljana, 12. 01. 2023 12.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po seji je vlada sporočila, da se je seznanila s sporazumom o razrešitvi stavkovnih zahtev Fidesa. Ta med drugim predvideva razreševanje nekaterih stavkovnih zahtev Fidesa v predvidenem ločenem plačnem stebru za zdravstvo. Če do 1. januarja 2024 ne bo stopil v veljavo, bo vlada plačna nesorazmerja zdravnikov in zobozdravnikov odpravila v ločenih pogajanjih. "Zdrav razum je prevladal na obeh straneh," je pojasnil podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič in podrobneje pojasnil vsebino sporazuma.

Vlada se je na seji seznanila s sporazumom o rešitvi stavkovnih zahtev Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides in za podpis pooblastila ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana

Več podrobnosti o stavkovnem sporazumu je na tiskovni konferenci razkril podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič, ki je pohvalil predsednika Slovenskega zdravniškega društva Radka Komadino. "Komadina je izvrstno opravil svoje delo in uspel bistveno približati naša stališča," je dejal Zemljič. 

Pojasnil je, da je bilo sicer največ težav pri drugi stavkovni zahtevi. Spomnimo, da je druga zahteva takojšnja naslovitev plačnih nesorazmerij znotraj zdravstvenih timov brez novega ustvarjanja novih nesorazmerij z enakim dvigom plač najkasneje do 1. aprila 2023. "Tu smo morali tudi mi narediti korak nazaj," je dejal Zemljič. Pojasnil je, da so pričakovanja in v neki meri obljuba ministra, da se bodo plače, nesorazmerja in naslovitev najbolj izkušenih zdravnic in zdravnikov ustrezno uredile v plačnem stebru, pretehtali nad dvigom plačnih razredov. "Ta motiv presega teh nekaj plačnih razredov in morebitno tveganje za stavko, da bi vse, kar smo se uspeli na mediaciji v torek dogovoriti, izgubili," je dejal. Je pa Zemljič opozoril, da so dodali varovalko.

Cilj je torej, da vlada do 1. aprila oblikuje ločen plačni zdravstveni steber v okviru plačnega sistema javnega sektorja. "Če se vsebina dogovorjenega ločenega plačnega zdravstvenega sistema ne implementira do 1. januarja 2024, se vlada zavezuje, da se v ločenih pogajanjih s Fidesom odpravijo plačna nesorazmerja v plačni podskupini E1, torej v plačni skupini zdravnikov in zobozdravnikov," je varovalko pojasnila v. d. direktorice vladnega urada za komuniciranje Petra Bezjak Cirman.

Dodala je, da bo prvo srečanje pogajalskih skupin 25. januarja, zakonski predlog naj bi nato vlada v zakonodajni postopek vložila do 30. junija letos. 

'Vlada v polni meri izpolnjuje našo prvo stavkovno zahtevo'

Je pa Zemljič pojasnil še, da je vlada v polni meri izpolnila njihovo prvo stavkovno zahtevo. "In sicer da smo enakopravni partner pri gradnji zdravstvenega stebra in reformi celotnega zdravstvenega sistema," je pojasnil. 

Vlada je tako v sporazumu izjavila, da za nevzdržne razmere v zdravstvenem sistemu niso odgovorni zdravniki in da obsoja kakršno koli obliko nasilja nad zdravniki in drugimi zdravstvenimi delavci. Poleg tega se je zavezala, da bo priznala ter vključila zdravnike in zobozdravnike, nosilce zdravstvene dejavnosti prek predstavnikov zdravniških organizacij, vključno s Fidesom, kot enakopravne partnerje pri reformi in oblikovanju dostopnega in kakovostnega javnega zdravstvenega sistema. 

Zemljič je dodal, da so preostale tri stavkovne zahteve (tretja, četrta in peta) prenesli v plačni steber v zdravstvu in mu tako tudi prvi dali vsebino, ne samo imena. "Postali smo enakovredni tvorec tega stebra," je ponosno naznanil. 

Tretja stavkovna zahteva je zaključek karierne poti zdravnika z uvedbo delovnega mesta starejšega specialista, ki ga doslej niso uspeli nasloviti. Četrta zahteva je bila prenos specializantskih napredovanj v specialistična. Peta pa je zaveza vlade, da bo striktno upoštevala normative in predpise, zapisane v modri knjigi. "V kolikor je zdravnik pripravljen delati preko normativov, je treba najti ustrezne pravne in finančne podlage za zagotavljanje sredstev za delo prek normativov," je pojasnil Zemljič.  

Nove uvrstitve v plačne razrede tako začnejo veljati s 1. januarjem 2024, vse ostale zahteve pa bodo naslovili v ločenem zdravstvenem plačnem stebru, so sporočili tudi z vlade.

Zdravstveni delavci
Zdravstveni delavci FOTO: Shutterstock

Stavkovni sporazum s Fidesom je ministrstvo za zdravje parafiralo v torek popoldne po zaključeni mediaciji med sindikatom in ministrstvom, ki ga je vodilo Slovensko zdravniško društvo. 

Sindikat FIDES je dne 20. decembra 2022 sprejel sklep o začetku splošne stavke zdravnikov z naslednjimi stavkovnimi zahtevami: 

1. javno opredelitev, da za nevzdržne razmere v javnem zdravstvenem sistemu niso odgovorni zdravniki, obsodbo kakršnih koli oblik nasilja nad zdravniki in drugimi zdravstvenimi delavci ter priznanje in vključitev zdravnikov in zobozdravnikov, nosilcev zdravstvene dejavnosti, prek predstavnikov zdravniških organizacij, vključno FIDES-a, kot enakopravnih partnerjev pri reformi in oblikovanju dostopnega in kakovostnega javnega zdravstvenega sistema,

2. takojšnjo naslovitev več kot leto dni trajajočih plačnih nesorazmerij znotraj zdravstvenih timov, brez ustvarjanja novih nesorazmerij znotraj zdravniškega poklica, z enakim dvigom za vsa zdravniška in zobozdravniška delovna mesta za pet plačilnih razredov (PR) z realizacijo najkasneje 1. aprila 2023,

3. zapis začrtane karierne poti zdravnika in zobozdravnika z novimi delovnimi mesti: starejši specialist in starejši zdravnik/zobozdravnik brez specializacije z licenco s pripadajočimi posebnimi pogoji dela (PPD), 18 let po strokovnem izpitu, uvrščenih sedem PR višje od višjih specialistov in višjih zdravnikov/zobozdravnikov brez specializacije z licenco, v Posebni tarifni del Kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike v Republiki Sloveniji (KPZZ),

4. takojšnjo uresničitev zaveze o izpolnitvi sporazuma med Vlado in FIDES iz leta 2016/2017 glede prenosa napredovanj, doseženih v času specializacije,

5. dosledno upoštevanje standardov in normativov za delo zdravnikov in zobozdravnikov, zapisanih v Modri knjigi, in črtanje vloge Zdravstvenega sveta v postopku sprejemanja zdravniških in zobozdravniških standardov in normativov ter vzpostavitev pravnih podlag in virov financiranja za fleksibilno nagrajevanje zdravnikov in zobozdravnikov za preseganje standardov in normativov iz Modre knjige.

Fides je enodnevno opozorilno stavko zdravnikov in zobozdravnikov napovedal decembra, med drugim zaradi nezadovoljstva z napovedanim dvigom zdravniških plač – ta naj bi plačna nesorazmerja še poglabljal – pa tudi zaradi odnosa zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana do zdravnikov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
15. 01. 2023 14.32
Mogoče pa bi bil potreben referendum. Ali želimo javno ali privatno zdravstvo.
jozefStefan
13. 01. 2023 09.46
+2
Tam kjer naj bi pokali od zdravja je najmanj zdravega razuma! Tako, ko bom potreboval zrak, da bom lahko dihal na potaplajoči ladji bom stopil na FIDEZ podpornika.
periot22
13. 01. 2023 09.44
+3
Zdaj pa naredite še trgovine za njih ker imajo astronomske plače se kupujejo naj dražje!
vel.klovn
12. 01. 2023 20.43
+5
Čestitam fides, vse se je podražilo tudi koka, zdaj jo bodo dr. lažje kupovali
Jožajoža
12. 01. 2023 20.22
+3
Janši spet ni uspelo
Darko32
13. 01. 2023 09.12
+6
Očitno ti nimaš stika z ralnostjo. Uspela je velika prevara okrog ambulant, kjer bodo isti zdravniki dobivali za eno uro 80€ plačila. Prej pa bi lahko delali v ambulanti za opredeljene paciente. To samo kaže pokvarejnost zdravnikov, katerim ni v interesu, da ozdravijo neko osebo ampak kako čim dalj jo zdravijo.
komarec
12. 01. 2023 20.21
+5
Bojim se da se bo počasi začelo dogajati obratno in bodo začeli pacienti zdraviti zdravnike.
komarec
12. 01. 2023 20.22
+4
kr--en
12. 01. 2023 20.12
-1
Tale forum je kot debate za šankom tja proti jutru.
komarec
12. 01. 2023 20.20
+2
V vinu je resnica, pravi pregovor in, če ti primerjaš tale forum z debatami za šankom tam proti jutru, kjer teče vino v potokih je v teh debatah veliko resnice.
kuncci1
12. 01. 2023 20.10
+3
NUJNO PREPOVEDATI DVOŽIVKE, IZPLAČEVANJE NAŠEGA IN DRŽAVNEGA DENARJA RAZNIM PRIVATNIM KLINIKAM IN UKINITEV KONCESIONARJEV. Vse kar je privatno, naj se plačuje zgolj iz denarnic, zdravniki, ki zapustijo javno zdravstvo pred 15 leti dela, pa izstaviti račun za celoten študij in specializacijo…. pa da vidimo vse privatnike v zdravstvu!!!
pojtrarara
12. 01. 2023 20.05
+1
dosledno upoštevanje normativov - mislim dosledno upoštevanje vsega naj bi veljalo v obe smeri - boste vi dosledno upoštevali pravice pacientov vse... ko boste to potem pa zahtevajte takšne zahteve...
kuncci1
12. 01. 2023 20.03
+4
Kuštrin v brlogu šteje denar, zlate palice in bere biblijo! Pogrom Slovenije zaradi belih bogovov-ZDRAVNIKOV!!!
March
12. 01. 2023 19.53
+3
Sem govoril z brezdomcem(zgolj slučaj), ki je tudi zelo veliko govoril o zdravem razumu...ni bil trezen.
AlexReal
12. 01. 2023 19.51
+2
Rečem lahko samo to: pijavke !
User300173
12. 01. 2023 19.38
+4
Bolnišnice in ostale zdravstvene ustanove so postale trdnjave zdravniškega ceha. Raje izberejo za direktorja zdravnika iz svojih vrst in iste ustanove. Pri tem se pojavlja prikriti nepotizem in nadaljevanje prejšnjega načina. Bolnišnice so finančni subjekti in kot taki morajo poslovati po ekonomskih zakonitostih. Zdravnik ve dobro kaj je pri bolniku slabega, ve to tudi za ustanovo katero vodi?
User300173
12. 01. 2023 19.34
+1
Za zdravstvenega ministra in direktorje bolnišnic in zdravstvenih domov ne več zdravnikov, oni niso usposobljeni za vodenja organizacije. Na ta delovna mesta ekonomiste in temu podobne poklice. Zdravstvena ustanova deluje izključno na finančni osnovi, kakor vsako podjetje in ostali subjekti udeleženi v finančnih tokovih. Za potrebe strokovnosti so tehnični direktorji. V tem primeru bi oba dosegla neko ravnovesju. Prvi pazi na finance, drugi tehnično plat. Sedaj so finance prepuščene tretjim osebam nižjega ranga odločanja. Bo potrebno to spremeniti.
Eastman
12. 01. 2023 19.28
+7
sodniki in tozilci dobili 600€ vec, danes se je za vec denarja izpogajal sviz in tudi fides, jutri vojaki, postarji....mi v privat sektorju lahko na kaksna visanja zdaj pozabimo....pa fides je tako razlagal, da se jim ne gre samo za denar.
Potouceni kramoh
12. 01. 2023 19.25
+2
Razsuli ste cel placni sistem in porušili vsa razmerja v JU.Zdej je na vrsti projekt bankrot Slovenije in predtem se val stecajev gospodarskih firm.
User300173
12. 01. 2023 19.24
+2
Kaj v kasto zdravnikov ne sodijo tudi veterinarji? Oni tudi zdravijo, torej so zdravniki. No, njihovi pacienti ne plačujejo in niti se ne bunijo. Mislim, da bi morali ti dohtarji za ljudi iti malko v tiste hleve med krave in bike. Za razliko od bikov po pisarnah, se tisti v hlevih dostojno vedejo, svojemu stanu primerno.
vvvilice
12. 01. 2023 19.01
+2
Vsaj nekaj zdravega v tej bolani deželi. Pa, itak ne bo za dolgo. Ne verjamem v pravljico o sreči.
Tomvojo
12. 01. 2023 18.51
+4
Prej bolan razum.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
12. 01. 2023 18.10
+4
Če bi samo ena oseba, ki bi umrla" nenadno" bila NE-cepljena, bi korporativni mediji absolutno vodili cele naslove s tem, strateško polagali to v vsak članek in bi takoj govorili da, če si necepljen boš umrl "nenadno". Zato ker so propaganda, ne pa novice.