Slovenija

'Treba bo drug drugega preganjati'

Ljubljana, 19. 05. 2009 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija se po uveljavljanju bolniških dopustov uvršča v sam vrh Evropske unije. Višina bolniških nadomestil je prav tako med najvišjimi v Evropi. Zaradi tega letno nastane od 750 do 800 milijonov evrov stroškov.

Delodajalci in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) imajo zaradi zdravstvenega absentizma letno od 750 do 800 milijonov evrov stroškov, so danes na problemski konferenci o zdravstvenem absentizmu v Ljubljani ugotavljali udeleženci. Slovenija sicer sodi v skupino držav, ki je za zavarovance v bolniškem staležu ugodna. Višina nadomestil je med najvišjimi v Evropi, čakalnih dni, kot jih pozna večina držav v EU, doslej ni.

Zdravstveni terminal
Zdravstveni terminal FOTO: POP TV

Slovenija je poleg Bolgarije edina država EU, kjer ni zakonske omejitve trajanja bolniškega staleža. Če upoštevamo vse elemente normativne ureditve, bi našo državo po nerestriktivnosti lahko uvrstili v sam vrh evropskih držav.
Kljub temu da se je število izgubljenih delovnih dni zaradi bolniškega staleža v zadnjem času znižalo, pa so se izplačana nadomestila zvišala, je poudarila Kristina Barič iz Združenja delodajalcev Slovenije.

Visoki stroški za zdravstveno blagajno


Medtem ko so skupni letni stroški zaradi zdravstvenega absentizma ocenjeni do 800 milijonov evrov, znašajo nadomestila plač v breme delodajalcev od 235 do 250 milijonov evrov, nadomestila plač v breme ZZZS od 185 do 200 milijonov evrov, izplačila delodajalcev za plače nadomestnim delavcem za čas odsotnosti delavcev z dela zaradi bolniškega staleža od 210 do 220 milijonov evrov, drugi posredni stroški, kamor sodijo tudi stroški zdravstvenih storitev in administrativno strokovnih nalog ZZZS, pa od 120 do 130 milijonov evrov.

Zavod za zdravstveno<br>zavarovanje Slovenije
Zavod za zdravstveno<br>zavarovanje Slovenije FOTO: POP TV
Strošek denarnega nadomestila za en dan se je po njenih besedah namreč z 38 evrov v letu 2007 lani povečal na 45 evrov, kar pomeni 18-odstotno rast. Iz tega je razvidno, da se med prejemniki denarnega nadomestila za bolniški stalež povečuje število zaposlenih z višjo plačo, menijo v Združenju delodajalcev.

Število izgubljenih delovnih dni se je v preteklih letih zmanjševalo, lani je zdravstveni absentizem prvič padel pod štiri odstotke, in sicer je znašal 3,7 odstotka, podatki za prvo letošnje četrtletje pa kažejo na vnovično poslabšanje razmer. Zdravstveni absentizem je v obdobju od januarja do marca znašal 4,42 odstotka, je pojasnil Radomir Vučković iz ZZZS. Po besedah generalnega direktorja direktorata za zdravstvo na ministrstvu za zdravje Janeza Remškarja je treba v rešitev problematike zdravstvenega absentizma vključiti vse tri partnerje v tej zadevi, torej delavce, delodajalce in zdravnike, v reševanje problematike pa je treba vključiti tudi Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Nadomestila ne spodbujajo k delu

"Treba bo drug drugega preganjati, da bomo storili korak naprej. Zdaj namreč stopicamo na mestu," je poudaril Remškar. Ministrstvo za zdravje je tako že pripravilo osnutek zakona o zdravstveni dejavnosti, treba pa je vzpostaviti tudi bolj učinkovit nadzor nad ambulantami medicine dela in športa ter izboljšati nadzor nad ustanovami, ki so pristojne za varovanje delavcev. Delodajalske organizacije so na osnovi predstavitev na današnji konferenci pripravile nabor predlogov, s katerimi bi lahko vplivali na zmanjševanje zdravstvenega absentizma v Sloveniji. Predloge bodo posredovale ministrstvu za zdravje in strokovni javnosti.

Delodajalske organizacije in gospodarske zbornice ugotavljajo, da je vsak državljan odgovoren za svoje zdravje in da je za zdravje delavca na delovnem mestu odgovoren delodajalec, če delavec spoštuje delodajalčeva navodila. Delodajalci zagotavljajo, da bodo še aktivneje skrbeli za varno delovno okolje in promocijo zdravega načina življenja med zaposlenimi. Hkrati pa pozivajo ministrstvo za zdravje, Inštitut za varovanje zdravja, izvajalce zdravstvenih storitev in zdravstvene zavarovalnice, da namenijo več sredstev in aktivnosti za promocijo zdravega načina življenja in preventivno zdravstveno dejavnost.

Delodajalci poleg omenjenega z namenom znižanja zdravstvenega absentizma v Sloveniji in s tem povezanih visokih stroškov celotne družbe predlagajo nekatere spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Poleg tega pa si želijo tudi nekaj sprememb v zakonu o delovnih razmerjih, ki gredo med drugim v smeri zmanjševanja odstotka nadomestila plač, saj trenutna višina nadomestil delavce ne spodbuja k vrnitvi na delo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marko5555
20. 05. 2009 07.46
Kakšna hinavščina in sprenevedanje. To je samo še en dokaz več, koliko je za delodajalca vreden delavec. ko lahko dela, ga izkorišča do maximma, ko zboli in ne more delat, ni vreden več piškavega groša. Samo zdravnik in nihče drug, jahko odredi, koliko časa mora nekdo biti na bolniški in kaj mora takrat početi. pogoj za to pa je, da zdravnik svojega pacijenta tako dobro pozna, da ve kje dela in kaj dela. Bolniško nadomestilo ni neka socialna kategorija. Ampak neko nadomestilo, ki bolnemu pomaga, da ne gre na delo prej kot bi smel, samo zato, da ne bi zgubil del dohodka, ki mu omogoča preživetje. Če pa zavarovalnica ni sposobna kontrolirati niti zdravnikov niti bolnikov je to krivda zavarovalnice. Poleg vsega pa vsak zaposleni mesečno odvaja določena sredstva ravno v ta namen, da mu bo država pomagala takrat, ko zboli. Ljudje smo samo ljudje, tudi zbolimo včasih. Še stroj se pokvari, pa se servis na njemu opravlja tako dolgo, da je spet lahko v popolni funkciji.
manco-capac
19. 05. 2009 21.43
1Komunist, žalostno ampak resnično pa je, da ravno tisti ubogi in izkoriščani delavci sploh ne upajo na bolniško (čeprav bi jo res potrebovali). Največ se valjajo po bolniški užaljeni odstavljeni šefi, uradnički in podobna baža. Kar spomni se gospe iz Palome, pa gospoda iz Elesa, pa... Če koga zamenjajo, takoj oboli.
1Komunist
19. 05. 2009 18.27
izkoriščanje ljudi, minimalne plače, neživljenski delovni pogoji, nečloveški urniki in potem se čudijo da je toliko bolniških??
1Komunist
19. 05. 2009 18.26
izkoriščanje ljudi, minimalne plače, neživljenski delovni pogoji, nečloveški urniki in potem se čudijo da je toliko bolniških?
Buena Vita
19. 05. 2009 18.14
JUH UPAJMO DA BO KMALU LENUHARJEM ODKLENKALO,PIJANCEM,ZADROGIRANCEM IN VSEM SIMULANTOM, ZARADI NJIH NI POŠTEN IN PRIDEN DELOVEC PLAČAN TAKO KOT ZASLUŽI
Buena Vita
19. 05. 2009 18.10
JOKVE POVEJ RECEPT KAKO SPOŠTOVATI LENUHA IN SIMULANTA
jokwe
19. 05. 2009 18.02
Delovno mesto naj bo pozitivna spodbuda,da boš sploh lahko delal.Medčloveški odnos mora biti prijazen,razumevajoč.Nadrejeni morajo podrejene spoštovati,jih pohvaliti,tudi nagraditi.S pozitivnim odnosom in z dobro plačo bo dobil nadrejeni odličnega delavca,ki bo zagnan,marljiv in uspešen tako da bosta zadovoljna tako nadrejeni kot delavec.Podrejeni bo z veseljem hodil v službo in ne bo izostal,nadrejeni bo manj plačeval bolniške izostanke.
Piko Boss
19. 05. 2009 17.38
seznam rabimo da jih bomo prijavljali ko bodo izkoriščali bolniško
Piko Boss
19. 05. 2009 17.37
hočem seznam delavcev v javni upravi. Ti so bili največ na bolniški pa najmanj bi morali biti glede na delo. Torej lahko sklepamo da so: pijanci, psihično bolni, drogirani, nekateri tudi bolni, ... Pa očitno jih nihče ne pogreša
534bgb
19. 05. 2009 17.24
ZAKAJ? KER SO DELAVCI PSIHIČNO IN FIZIČNO UNIČENI ZARADI PREMALIH PLAČ. NE MOREJO SI PRIVOŠČITI NITI BOLNIŠKE. NAJ TUDI MENI DAJO PLAČO 2000€ PA NE BOM IMEL BOLNIŠKE ZA BORIH 400€ PA SEM RAJE DOMA IN KAJ NA ČRNO DELAM DA DODATNO ZASLUŽIM.
JohnWayne
19. 05. 2009 17.10
če dajejo 800 miljonov za vse stroške je vseeno, če za 100.000 zaposlijo še enih par detektivov, ki tiste, ki so prekomerno (navidezno) bolani mal preverjajo.. in potem lepo izstavi račun oz se da na neplačan dopust.. za povrh pa še eno plesko!
ffet
19. 05. 2009 17.07
Ja, bolniške so pravo razkošje in zanimivo, da bolj ko se bliža vikend in če je treba delati, več ljjudi zboli. To je prav zanimivo, sistem pa prav vspodbuja k izostajanju, saj se hipohodsričnim izkoriščevalcem nikoli kaj pretiranega ne zgodi - vsak od nas pozna nekaj takih.
Josko82
19. 05. 2009 17.07
hja.. al pa namišljene bolniške.. to je pa nepotreben strošek.. in take vrste bolniške ljudje kar dodobra izkoriščajo.
matekolovrate
19. 05. 2009 17.07
kolk pa politiki naredijo škode banda zarukana
Chigumy
19. 05. 2009 17.02
Kakšnih stroškov? A je zdravje strošek? Sicer pa treba začet mal bolj zdravo jest za začetek.
mare.miami
19. 05. 2009 16.58
Večina je hipohondrov in lenuhov,vem ker je bilo tako tudi tam kjer sem zaposlen.Odkar so uvedli kontrolo na dom so bolniške skoraj popolnoma izginile.Ni mi žal takih bleferjev,ki izgubijo delo.Še več kontrole bo treba,ker vem da nismo tako bolan narod.
Uroš Palhartinger
19. 05. 2009 16.56
Treba se je tudi vprašati ZAKAJ? Mobing, nezdravo življenje, stres ...