Slovenija

Gimnazijec s knjižnico oživil vas

Vipava, 09. 06. 2019 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Koliko vasic na Slovenskem se lahko pohvali z lastno knjižnico? Koliko je takih, kjer je knjižnico pomagal oživeti gimnazijec? Na Slapu pri Vipavi imajo oboje. Vaško knjižnico in 18-letnika, ki je bil eden glavnih pobudnikov, da je knjižnica zaživela.

Tadej Kobal je 18-letni dijak ajdovske gimnazije, pred katerim so še zadnji maturitetni izpiti, preden bo oktobra iz rojstnega Slapa pri Vipavi odšel na študij politologije v Ljubljano. Mladenič, ki mu trenutno največ časa vzame učenje, pravi, da ima zase zelo malo časa. Že sedem let je namreč prostovoljec. "Kdorkoli me prosi za pomoč, mu bom, če se le da, pomagal," pravi.

In to je tudi storil. Ko je videl, da sovaščani nimajo svojega prostora, kjer bi se družili, je skupaj z Ljubico Ženko in Ingrid Petrič odprl knjižnico.

Tadej Kobal
Tadej Kobal FOTO: Aljoša Kravanja

Na Slapu namreč že 14. leto v prostorih Stare šole potekajo otroške delavnice v okviru programa Popoldan na Cesti oziroma Popoldan na Slapu, ki jih vodijo prostovoljci. Ker so začutili potrebo, da bi svoj prostor potrebovali tudi odrasli, so prišli na idejo, da bi odprli knjižnico. Ideja je bila dobro sprejeta, zato so se lotili projekta. V dobrih 30 kvadratnih metrov veliko sobo, kjer so potekale delavnice v okviru programa Popoldan na Slapu, so postavili štiri knjižne police, sovaščane pa pozvali, naj podarijo knjige. Odziv je bil neverjeten, v dveh mesecih so napolnili vse knjižne police, knjige pa so še kar prihajale, pojasnjuje Tadej.

Tako so morali kmalu otroški kotiček preseliti na drugo stran sobe, prostor, ki so ga uredili prostovoljci, pa so dopolnili z novimi knjižnimi policami. Danes imajo vsega dvanajst polic, knjig, ki so jih pretežno darovali vaščani, nekaj so jih podarile tudi založbe in Lavričeva knjižnica Ajdovščina, pa je že 3500.

Prvotno naj bi bile knjige v knjižnici namenjene le otrokom, saj v istem prostoru potekajo otroške delavnice, a ljudje so prinašali knjige vseh žanrov in zvrsti, tako da lahko danes v knjižnici najde vsak knjigo zase. Tadej pravi, da stremijo k temu, da imajo na polici samo po eno enako knjigo. Če imajo duplikat, ga pospravijo. Čeprav imajo tudi nekaj tujejezičnih knjig, jih bodo ob prenovi umaknili s knjižnih polic, saj si jih ljudje ne izposojajo.

Trenutno imajo največ otroških knjig, teh je kar za pet knjižnih omar. Dve knjižni omari sta namenjeni kuharskim knjigam in knjigam za zdravo življenje, na štirih omarah so knjige za odrasle, na eni pa so priročniki in enciklopedije. V knjižnici imajo eno polico namenjeno tudi zelo starim knjigam, ena polica pa je novih knjig, ki so zavite še v folijo. Prostovoljci se zelo trudijo, da so na knjižnih policah novejše knjige, zato vedno, ko dobijo knjige, naredijo selekcijo. Nekatere knjige, predvsem poškodovane, nikoli ne najdejo poti na knjižno polico.

Posebej izpostavljene so knjige pisateljice Tatjane Kokalj, vaščanke, ki je svoje otroške slikanice darovala knjižnici. Trenutno piše knjigo o Slapku, palčku oziroma škratku, ime so izbrali otroci s Slapa. Slikanica bo, ko bo končana, svoj prostor našla tudi na knjižni polici Slap’nske knjižnice.

Vse knjige, ki domujejo v knjižnici so podarjene, razen ene. Kot pojasni Tadej, si je ena gospa zaželela neke knjige, zato so jo kupili, da jo je gospa lahko prebrala. Sicer pa je najbolj izposojana otroška knjiga Dinozavri ter mladinska knjiga Marley in jaz, ki jo je daroval Tadej. "Te knjige ni nikoli v knjižnici, vedno je izposojena," pojasnjuje.

Tadej sicer prizna, da si sam knjige v knjižnici bolj redko izposodi, saj nima veliko časa za branje. Ko pa prideta poletje in počitnice, pa na dopust s sabo vedno vzame polno vrečo knjig. Najraje ima kriminalke, a v knjižnici ni tiste, ki bi jo lahko označil za svojo najljubšo.

Knjižnica je sicer odprta dva dni v tednu, in sicer v torek od 17. ure do 18. ure ter v soboto, v času delavnic programa Popoldne na Slapu, od 16. ure do 18. ure. A če nekdo nujno potrebuje določeno knjigo takoj, lahko pokliče in mu knjižnico odprejo. Izposoja knjig temelji na načelu zaupanja. Kdor si knjigo izposodi, jo tudi vrne, saj si knjige izposojajo le vaščani, čeprav Tadej pojasni, da si knjigo lahko pridejo izposodit tudi ostali. Ker tudi nimajo rokov izposoje, si lahko vsak vzame toliko časa za prebiranje knjig, kolikor ga potrebuje. "To je še zlasti super poleti, saj si lahko nabereš knjig za vse poletje, vrneš pa jih lahko šele jeseni," pravi Tadej.

Knjižnica, urejanje katere je prevzela Ingrid Petrič, je med vaščani odlično sprejeta. V torek jo v povprečju obišče od deset do dvajset ljudi. Navadno pridejo vsi skupaj, da se malo družijo. V soboto se zgodi, zlasti če priredijo kakšno zanimivo delavnico, da jih pride še več. Aktivnih prostovoljcev je dvanajst, v knjižnici pa jih sodeluje šest, vsak teden je dežuren en. Knjižnica je tako oživila vas, prostovoljci pa ne počivajo na lovorikah. Letos poleti jih namreč čaka prenova, saj bodo dobili novo knjižno polico, preuredili bodo tudi otroški kotiček. Knjižnica bo tako čez poletje zaprta, saj pri obnovi sodelujejo samo prostovoljci, in tako obnova traja malce dlje, pojasnjuje Tadej.

Septembra bo prenovljena knjižnica spet odprta. Na Slapu je knjižnica prisotna že tretjič. Prva knjižnica, tako Tadej, je bila v vasi že pred 120 leti, a je bila požgana. Drugič pa so jo uničili zaradi italijanske okupacije, pojasnjuje. Tretjič pa, glede na to, da gre za prostor, kjer se družijo vaščani, prostovoljci pa skrbijo za njen razvoj in ureditev, verjamemo, da bo obstala. Tudi če gre Tadej oktobra v Ljubljano. Prepričan je, da bodo ostali prostovoljci poskrbeli, da bo njen namen ostal, sam pa se bo z veseljem vračal, še pravi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ValterUdovernik
10. 06. 2019 11.07
+3
ina5785
09. 06. 2019 20.20
+5
Verujem in verjamem mladim, prav tako drži rek; na mladih svet stoji!!!! Pojdite politiki, ki že 27 let ustvarjate zmedo v SLO - v pokoj se spokajte in utihnite za vedno!!!
luna.3
09. 06. 2019 19.34
+10
Čestitke in pohvale, upamo, da vaščani cenijo njihovo (njegovo) prizadevnost in da so mu za to lahko nepopisno hvaležni. To je dokaz, da ni vsa mladina za "v en koš", da so med nami tudi taki, na katere je naša družba lahko ponosna. Bravo Tadej!