Slovenija

Potresni sunek ni ogrozil varnosti nuklearke

Krško, 17. 04. 2000 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Nuklearni elektrarni Krško (NEK) danes že tretji dan poteka redni letni remont. Dela se izvajajo po načrtih, sinočnji potresni sunek, ki so ga čutili okoliški prebivalci, pa ni bil tako močan, da bi lahko vplival na varnost objekta, so zatrdili v NEK.

Seizmografi so sinoči ob 22.29 zabeležili potresni sunek z žariščem 70 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane v bližini Rake na Dolenjskem. V Upravi RS za jedrsko varnost so povedali, da instrumenti v notranjosti nuklearke po dosedanjih podatkih niso zaznali potresnega sunka.

Nuklearka v Krškem je namreč projektirana po najvišjih varnostnih standardih tako, da brez škode prenese mnogo močnejše potrese od sinočnjega. Celo v primeru, da bi Krško prizadel rušilni potres, bi nuklearka ostala nepoškodovana. Magnituda sinočnjega potresa na Dolenjskem je bila 3,2 po Richterjevi lestvici.

NEK je sicer iz elektroenergetskega omrežja izključena že od petka opolnoči. S tem se je začel redni letni remont, ki se bo končal 15. junija. Letošnji remont bo nekoliko daljši kot običajno, saj bodo poleg izvedbe tekočih vzdrževalnih del in zamenjave jedrskega goriva zamenjali tudi dva uparjalnika, opravili nekaj varnostnih posegov in sklenili projekt posodobitve NEK.

V letošnjem remontu nuklearke sodeluje 1000 domačih in tujih strokovnjakov, skupni stroški posodobitve pa bodo dosegli 205 milijonov mark.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.