Slovenija

Bertoncelj: Na boljšem bomo vsi, ki delamo

Ljubljana, 03. 10. 2019 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
145

Vlada je potrdila predlog davčnih sprememb, katerih cilj je razbremenitev stroškov dela in povečanje konkurenčnosti gospodarstva. Levica mu nasprotuje, saj so izračunali, da bo delavec z minimalno plačo letno prejel le slaba dva evra več, menedžer z 10.000 evri bruto pa kar dodatnih 2000 evrov neto.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Drugo leto višje plače
    02:47
    Iz 24UR: Drugo leto višje plače
  • Iz SVETA: Razbremenitev dela
    02:30
    Iz SVETA: Razbremenitev dela
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Na boljšem bomo vsi, ki delamo," je dejal finančni minister Andrej Bertoncelj. V paketu davčnih sprememb so predlogi sprememb zakonov o dohodnini, o davku od dohodkov pravnih oseb ter o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov, posledično so potrebne še spremembe zakona o davčnem postopku. Glavna sprememba je razbremenitev lestvice za odmero dohodnine, zaradi česar se bo v državni proračun steklo manj davkov, zato vlada predlaga povečanje obdavčitve kapitala.

Da je vlada danes sprejela davčne spremembe, ki jih je finančni minister Bertoncelj napovedal že v začetku leta, so iz vladnega urada za komuniciranje sporočili prek družbenega omrežja Twitter. "Sprejeli smo predloge sprememb štirih davčnih zakonov, ki predstavljajo nov korak v smeri davčne optimizacije. S predlaganimi ukrepi bomo še dodatno razbremenili delo, s čimer krepimo konkurenčnost, ohranjamo stabilno gospodarstvo ter prispevamo k vzdržni gospodarski rasti," so zapisali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V dohodninski lestvici ostaja pet davčnih razredov, a se meje v vseh petih zvišujejo, v nekaterih se znižujejo tudi stopnje davka. "Predvsem smo imeli v mislih prvi dohodninski razred," je dejal Bertoncelj in pojasnil, da bodo z najnižjo, 16-odstotno stopnjo davka po novem obdavčeni tisti z neto letno davčno osnovo do 8500 evrov (sedaj do 8021,34 evra).

Zvišuje se tudi splošna olajšava pri dohodnini, ki jo lahko uveljavljajo vsi zavezanci, in sicer s 3302,70 evra na 3500 evrov. Pri dodatni splošni olajšavi pa gredo spremembe v smeri, da se bo pri vseh dohodkih do višine 13.316,83 evra izračunavala linearno glede na višino skupnega dohodka. S tem se bo zagotovilo, da zaposleni zaradi zvišanja minimalne plače ne bodo na slabšem, je pojasnil finančni minister.

"Želel bi si, da bi lahko naredili še več, a nas javne finance žal omejujejo," je o predstavljeni razbremenitvi stroškov dejal Bertoncelj. Spomnil je, da od maja že veljajo razbremenitve pri izplačilu regresa za letni dopust, ter napovedal nadaljevanje pogovorov o novih davčnih razbremenitvah takoj v začetku leta 2020. Te bi bile lahko uveljavljene leta 2021, razmišljanja pa gredo v smeri razbremenitve drugega in tretjega dohodninskega razreda ter nagrad za poslovno uspešnost "in še kaj bi se lahko našlo", je dejal.

Vlada razbremenjuje srednji dohodkovni razred

Po predlogu se bosta zvišali splošna in dodatna splošna olajšava pri dohodnini, dohodninska lestvica pa spremenila na način, da se razbremeni srednji dohodkovni razred. S tem namenom je predvideno zvišanje mej vseh petih davčnih razredov, v nekaterih se znižujejo tudi stopnje davka. Za najvišje prejemke je še naprej predvidena 50-odstotna obdavčitev.

Vlada je danes sprejela davčne spremembe, ki jih je finančni minister Andrej Bertoncelj napovedal že v začetku leta.
Vlada je danes sprejela davčne spremembe, ki jih je finančni minister Andrej Bertoncelj napovedal že v začetku leta. FOTO: POP TV

Davek na kapitalski dobiček se bo z letom 2020 zvišal s 25 na 27,5 odstotka, so pa na finančnem ministrstvu po zaključku javne obravnave odstopili od nameravanega zvišanja stopnje davka od dohodkov pravnih oseb. Ta tudi po najnovejšem predlogu ostaja pri 19 odstotkih, ostaja pa v predlogih zapisana uvedba minimalne obdavčitve dohodkov pravnih oseb v višini sedmih odstotkov.

"Nujen ukrep, ki se bo uvajal postopno"

Od zvišanja obdavčitve kapitala država pričakuje dodatnih 17 milijonov evrov prihodkov letno, še 47 milijonov evrov pa naj bi se v proračun nateklo na račun predlaganih sprememb pri obdavčitvi podjetij.

V nasprotju s prvotnimi načrti sicer davek od dohodkov pravnih oseb tudi v letu 2020 ostaja pri 19 odstotkih. "Gospodarstvo se ohlaja, v tujini bolj kot pri nas, zato je treba biti v tem delu previden," je Bertoncelj pojasnil, zakaj je vlada opustila načrte o zvišanju tega davka. Je pa danes potrdila uvedbo minimalne stopnje obdavčitve podjetij, in sicer v višini sedmih odstotkov.

Na vprašanje, ali lahko zvišanje davka od dohodkov pravnih oseb pričakujemo v naslednjih letih, je minister odvrnil, da je v primeru, da se bo gospodarstvo ohlajalo, davčne stopnje bolje pustiti na miru.

Da bi bile davčne spremembe javnofinančno nevtralne, je napovedal še dodatne t.i. mehke ukrepe, ki bodo državnemu proračunu zagotovile dodatnih 74 milijonov evrov. Gre za ukrepe boja proti davčnim utajam in davčnim goljufijam, ki jih bo izvajala Finančna uprava RS. "Slika se tako izravnana," je dejal o danes sprejetem paketu davčnih sprememb in dodal: "Tudi če bi bil kakšen evro manj, v Sloveniji potrebujemo razbremenitev dela, zato je ta ukrep po naši oceni nujen, ga pa iz previdnosti izvajamo postopno v obdobju štirih let."

Levica nasprotuje predlogu davčnih sprememb

Stranka Levica nasprotuje predlogu davčnih sprememb, ki jih je danes potrdila vlada, saj da bodo imeli največ koristi najbogatejši. Sporazum o sodelovanju med koalicijo in Levico je "vedno bolj scefran in poteptan", je danes v Ljubljani ocenil vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec.

"V tem trenutku se v dvorani odloča o tem, ali bomo 16 milijonov evrov vzeli revnim zaposlenim - ki bodo z ukinitvijo dodatka na delovno aktivnost ob do 200 evrov mesečne pomoči. Istočasno se je vlada danes odločila, da bo 138 milijonov evrov podarila najbogatejšim," je v izjavi za medije v DZ dejal Tašner Vatovec.

Kot so izračunali, se bo delavcu z minimalno plačo, ki bo leta 2019 znašala 940 evrov bruto, dohodek na letni ravni povečal za manj kot dva evra, delavcu s povprečno plačo (1721 evrov bruto) za 147 evrov, dohodek menedžerja, ki prejema šestkratnik povprečne plače (10.327 evrov bruto), pa za 1989 evrov.

"V Levici nasprotujemo takšni davčni reformi. Po naših izračunih bi delavec na minimalni plači na letni ravni dobil 1,60 evra več dohodka, medtem ko bi menedžer z 10.000 evrov plače dobil 2000 evrov neto. Gre za izrazito nesolidarno, nesocialno davčno reformo, ki bo seveda spet šla v korist bogatim," je poudaril. Dodal je, da je bila pred nekaj časa težava najti 68 milijonov evrov za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, predlog, ki ga je danes sprejela vlada, pa vrta 74-milijonsko luknjo v proračunu.

Poslanec je razočaran, da tudi ta vlada, tako kot prejšnje, podpira najbogatejše, tiste na socialnem dnu pa da pusti stradati.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomaranča
05. 10. 2019 08.38
+3
Naj imajo tista 2€, grem raje z januarjem na socialko. Pa sej ne veš več kdo je tu nor.
Priap
04. 10. 2019 16.40
+15
Dokler bo nekdo ki 8 ur posteno dela dobil 667 eur, nekdo ki doma čiča in guli tiča pa 530 eur lahko vi spejemate karkoli, pa bo še vedno vse narobe...
Sputnik
04. 10. 2019 11.53
+12
kaj ko bi se namesto o MINIMALNI plači pogovarjali o DOSTOJNI plači??
Principat
04. 10. 2019 10.32
+2
menedžer z 10.000 evri bruto pa kar dodatnih 2000 evrov neto , ker se mi ta zavajajoč stavek ne da izračunavat , prosim , da mi ga z prošnjo pomagate rešiti , hvala ,,, morda pa je namerno tako zapisan
Kaj_je_res
04. 10. 2019 09.59
+15
Ha ha ha, kakšna izjava, Bertoncelj! Bob leta! Na boljšem v SLO so samo lenuhi, ostalim država pobere vse, kar je malo nadpovprečno. Država z eno največjih stopenj enakosti v EU. srednji razred ste zadušili. zdaj smo samo še vsi skoraj enako revni. Socilalke in nadomestila pa v nebo. Hudo, ko bo kriza in bo vedno več socialk - ga ni sistema, ki bi lahko pogoltnil toliko brezdelnežev in priseljencev z velikim številom otrok in eno plačo, z ostalim delom pa na bremenih države. žal, račun prihaja.
wolfterier
04. 10. 2019 09.41
+10
Kravatarji odpirajo šampanjce.Delavcu na minimalcu 10 E,gospodu z dvakratno povprečno plačo 600 E ! Bravo vlada,res ste dobri !
kolbek460
04. 10. 2019 09.22
+17
Vedeti morate pa to ,,več krivic boste storili malemu človeku bolj bomo krvavi ko bo prišlo do kritične mase in zloma ,
anakondabox
04. 10. 2019 09.19
+13
Na boljšem bodo tisti, ki nič ne delajo in za to prejemajo odlično plačilo. #bogastvo
brabusednet
04. 10. 2019 08.55
+0
Kar ste volili to imate pa se ne bunit saj so vaši levičarji.Tudi vas volilce derejo na živo sam ste toliko neumni,da ne skapirate.Eto vam Šarca in njegovih socijalcev.
brabusednet
04. 10. 2019 08.50
+6
Se vse bolj sprašujem,je ta vlada sploh še levičarska oziroma socjalistična za kar se predstavlja.Delavcu 2 evra direktorju pa 2000 ter poslancem 600 evrov.
blazter
04. 10. 2019 08.39
+14
V bivši državi smo nekaj veljali. Tako na balkanu kot v vzhodni evropi. Zdaj smo pa v posmeh.
Hasan
04. 10. 2019 08.36
+11
Temu se reče Superhik politika.Alan Ford je za v učbenike.
METKA102
04. 10. 2019 08.32
+12
Rekel je, da bomo na boljšem vsi, ki delamo. Pa ne mi reči, da ste tukaj skoraj sami taki, ki ne delate.
fairplayy
04. 10. 2019 08.22
+10
cilj kapitalistične produkcije ni kritje družbene potrebe. Njeno glavno vprašanje ni, ali proizvedeni izdelki koristijo družbi, ali torej krijejo njene potrebe, ampak ali je končni izdelek možno prodati na trgu. Pomembno je torej le, ali se bo na trgu uporabna vrednost blaga prepoznala kot taka, torej kot nekaj, kar izpolnjuje (človeško) potrebo: pri tem ne za kapital ne za sam trg ni bistvenega problema, ali gre za ključno življenjsko potrebo ali le za modno muho
detect
04. 10. 2019 08.17
+4
boste vsi,ki delate.
Amigo321
04. 10. 2019 08.12
+14
Politiki so pokvarjenci! ne vsi ampak 99%!
kolbek460
04. 10. 2019 08.12
+13
Ta kapitalizem gre vse bolj v progresivno spiralo ,da ustvari še več revežev in pogoje za svoj lasten zlom,,
fairplayy
04. 10. 2019 08.08
+11
Levica – socialdemokratska, socialistična, celo komunistična – je bila večkrat na oblasti, pa kapitalizma ni mogla ustaviti. Kapitalizem lahko očitno ustavi le sam kapitalizem. A po drugi strani, tudi stalno tarnanje, da se nič več ne izplača in da gospodarstvo tega ali onega ne zmore več plačevati, je signal, da se kapitalizem vse bolj približuje točki, ko se tudi samim kapitalistom ne bo več izplačal.
fairplayy
04. 10. 2019 08.05
+12
KAPITALIZEM IN KORPORATIVNI MASTODONTI = KOPIČENJE DOBIČKA NA RAČUN MEZDNIH DELAVCEV
_endrug
04. 10. 2019 08.03
-1
Večina komentatorjev je za uravnilovko? Seveda, vsi imamo enake želodce... Kje sem že to slišal? A nismo to že pustili za sabo? Nekdo, ki je dolgo študiral in je strokovnjak ima upravičeno višjo plačo kot tisti, ki nima dovolj izobrazbe in po osmih urah pusti delo ter ne misli nanj do naslednjega šihta.