Slovenija

'Potrjen vladni predlog zakona ne izpolnjuje odločbe o sodniških plačah'

Ljubljana, 24. 05. 2024 15.12 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodni svet se je seznanil z vladnim predlogom zakona o uvrstitvi funkcij sodne oblasti in državnotožilskih funkcij v plačne razrede zaradi odločbe ustavnega sodišča in ga znova zavrnil. Poudarjajo, da predlog zakona ne pomeni izpolnitve odločbe ustavnega sodišča, niti z vsebinskega vidika niti z vidika časovnega učinkovanja.

Ustavnemu sodišču zato predlagajo, da čim prej odloči o zahtevi Sodnega sveta za oceno ustavnosti določb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki urejajo sodniške plače, so danes sporočili iz Sodnega sveta. V zahtevi je Sodni svet predlagal tudi, da ustavno sodišče določi način izvršitve svoje odločbe o plačah pravosodnih funkcionarjev, kot začasna rešitev pa se mu zdi ustrezno izplačilo dodatka 1071 evrov bruto.

Plače v sodstvu
Plače v sodstvu FOTO: Shutterstock

Vlada je v četrtek potrdila predlog zakona o uvrstitvi funkcij sodnih oblasti in državnotožilskih funkcij v plačne razrede zaradi odločbe ustavnega sodišča. Zakon predvideva zvišanje plačnih uvrstitev najnižje plačanim sodnikom za tri plačne razrede, vezan pa je na skupni dogovor o reformi plačnega sistema.

Podpredsednik vlade Matej Arčon je na četrtkovi novinarski konferenci po seji vlade poudaril, da se na vladi zavedajo, da sodniki niso povsem zadovoljni s ponujenimi rešitvami, kot cilj pa je izpostavil uresničevanje odločbe ustavnega sodišča glede sodniških plač. Za predlog zakona predlagajo redni postopek. Sodnike in tožilce je prosil tudi za razumevanje, ker je zakon vezan na končni dogovor z vsemi skupinami zaposlenih v javnem sektorju v okviru reforme plačnega sistema.

Kako bo z delovanjem sveta, če ob izteku mandata še ne bodo izvoljeni novi člani?

Hkrati so v Sodnem svetu pojasnili, kako bo z delovanjem sveta v primeru, da ob izteku mandata obstoječe sestave Sodnega sveta poslanci še ne bodo izvolili vseh novih članov. Poslanci so namreč v četrtek na tajnem glasovanju izglasovali le enega novega člana Sodnega sveta, profesorja prava Marka Novaka. Preostali trije kandidati, ki jih je predlagala predsednica republike, odvetnica Tanja Bohl, pravnik Rajko Pirnat in notar Valter Vindiš, so ostali brez potrebne podpore. Kandidacijski postopek se zato ponovi.

Po razpoložljivih podatkih do situacije, ko ob izteku mandatov obstoječe sestave še ne bi bili izvoljeni novi člani Sodnega sveta, še ni prišlo, so pojasnili. Vseeno pa bo v tem primeru Sodni svet deloval nemoteno, saj član, ki mu je sicer prenehala funkcija z iztekom mandata, skladno z zakonom o Sodnem svetu opravlja svoje pravice in dolžnosti do izvolitve novega člana.

Za zdaj še ni znano, kdo bodo trije sodniki, člani Sodnega sveta, ki jih izmed sebe izvolijo sodniki. Volitve so bile prav tako v četrtek.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nelyy
24. 05. 2024 17.55
+2
Balkanski primitivizem, kar sami sebi bodo določali plačo, pravijo Bosanci Kadija tuži, Kadija sudi.
jackrussel
24. 05. 2024 17.21
+2
ODVZEM TRAJNIH MANDATOV IN PLAČE PO UČINKU.
Delavec_Slo
24. 05. 2024 16.35
+6
Aja, zakaj pa rabimo sodnika ,aja za kradljivce čokolad, ostalih kriminalcev PA NISO SPOSOBNI OBTOŽIT!
Vakalunga
24. 05. 2024 16.16
Kadija tuži, KADIJA SUDI.
Darko32
24. 05. 2024 16.10
+5
Seveda sedaj pa bi radi izsiljevali. SAmi sebi so si pisali sodbe in potem hočejo na podlagi tega graditi pravni red. SOačsno so proti lustraciji, da s erazčisti z preteklim delom. Vlada je naredila prav. Vzeti jim trajne mandate in določiti mandate na 5 let. Ko je to urejeno pa se lahko urejajo plače. To kar se sedaj dogaja je kupleraj na kvadrat. Vsi bi radi večje plače brez odškodninske odgovornsoti in to pa bi radi prevalili na narod. Zato je ptorebno v celoti rešiti to, saj smo prešli vse meje korupcije in kriminala na področju sodstva. Dobivamo obtožbe, k ise gradijo na domnevah in potem še mutijo in na koncu se ugotiovi, da je neupravičeno bila neka oseba obtožena. Dobimo pa potem odškodninske zahtevke, katere se podtika proračunu. ZAto je ptorebno to področje začeti reševati v celoti. Ovzeti trajne mandate in jih nadomestiti za dobo 5 let. Za sodnike in vse zapsolene po sodiščih.
Vakalunga
24. 05. 2024 16.02
+5
Ne tri en razred za te parazite je več kot preveč..
kiropraktik
24. 05. 2024 16.01
+1
Golob se norčuje ! Somišljeniki mu pa sledijo!
Darko32
24. 05. 2024 16.15
+5
NIč s ene norčuje. Vidimo vsi, da zlorabljajo sodniki svoj položaj in hočejo doseči plače na prevaro. Potrebno jim je pobrati trajne mandate in andomestiti isto kot poslancem za dobo 5 let. PIKA.