Slovenija

'Potvorba zgodovinskih dejstev'

Ljubljana/Rim/Trst, 16. 02. 2007 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

V LDS trdijo, da govor Napolitana predstavlja prizadevanje za prekvalificiranje zgodovinskih dejstev.

Na izjave italijanskega predsednika sta opozorila evropska poslanca iz vrst LDS Jelko Kacin in Mojca Drčar Murko. Napolitanove izjave namreč predstavljajo zanikanje Pariške mirovne pogodbe, kar je "velik evropski problem", je opozorila Drčar Murkova.

Izjave italijanskega predsednika "še kako zadevajo zunanjepolitične odnose Slovenije", zato bi morala vlada nanje jasno odgovoriti, je poudaril Kacin. Z govorom pa posega tudi v temelje povojne ureditve Evrope, zato to vprašanje ni le stvar Italije, Slovenije in Hrvaške, temveč zadeva celotno EU, trdita evropska poslanca.
Revizionistične težnje v Italiji so postale uradna resnica, zato je treba Napolitanov govor zavreči "kot propagando prve vrste", je poudarila.
Revizionistične težnje v Italiji so postale uradna resnica, zato je treba Napolitanov govor zavreči "kot propagando prve vrste", je poudarila. FOTO: POP TV
"Najvišji predstavnik Italije je po moje na nedopusten, izkrivljen način osvetlil nekatere boleče dogodke iz polpretekle zgodovine," je povedal predsednik SD Borut Pahor. Italijanski politiki je očitno pred nekaj leti uspela sprava, vendar je nedopustno, da smo žrtve te sprave Slovenci in tudi Hrvati, je dodal prvak SD. Po njegovem mnenju bi morala država z noto ali na drug primeren diplomatski način opozoriti Italijo, da smo Slovenci in Italijani v duhu dobrososedskih odnosov že investirali veliko v to, da "takšne besede, ki bi bolele eno ali drugo stran, ne bi padale".
Napolitanov govor lahko štejemo za krono dolgoletnih italijanskih prizadevanj za "tako prekvalificiranje zgodovinskih dejstev, ki naj Italijo povsem osvobodi odgovornosti za fašizem in njegove napadalne vojne", žrtve - Slovence in Hrvate, ki so med seboj zapleteni v "nesmiselna vzajemna izčrpavanja" - pa prekvalificira v napadalce, je menila Drčar Murkova. S tem so revizionistične težnje v Italiji postale uradna resnica, zato je treba Napolitanov govor zavreči "kot propagando prve vrste", je poudarila.

V Italiji se že dalj časa pojavlja teza, da je bila Pariška mirovna pogodba državi vsiljena in da je zato nična. To tezo zasledimo tudi v Napolitanovemu govoru, meni Drčar Murkova. Obenem pa se z zaskrbljenostjo sprašuje, ali je Italiji s ponavljanjem njenih revizionističnih stališč ob odsotnosti mednarodnih ugovorov uspelo, da je Evropa sprejela njeno preoblikovanje zgodovine. Po odzivu Evropske komisije, ki se je odzvala le na komentar hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, ne pa tudi na Napolitanove izjave same, bi sodila, da je to res, pravi Drčar Murkova.

Evropska poslanca sta na novinarski konferenci predstavila tudi pisno poslansko izjavo, ki jo nameravata skupaj z nemškim, madžarskim in avstrijsko evropsko poslanko vložiti v Evropskem parlamentu. Podpisniki v izjavi nedavni požig slovenskih jasli v Trstu obsojajo kot napad na slovensko manjšino v Italiji in izražajo pričakovanje čimprejšnje obnove požganih objektov. Prihodnji mesec pa bodo v Evropskem parlamentu začeli zbirati podpise v znak solidarnosti in podpore ob požigu.

SNZ: Slovenija se mora odzvati

Slovenska narodna zveza pri SLS je podprla stališče izvršilnega odbora Slovenske akademije znanosti in umetnosti, ki je v četrtek v zvezi z izjavami italijanskega predsednika Giorgia Napolitana ocenil, da na izkrivljen način prikazujejo dogajanje ob slovensko-italijanski meji med drugo svetovno vojno in po njej ter pozval k upoštevanju poročila slovensko-italijanske zgodovinske in kulturne komisije. SNZ pri SLS je tudi ocenil, da se mora Slovenija premišljeno, toda jasno odzvati

Rupel pisal D'Alemi
Rupel je pisal D'Alemi glede poročila zgodovinske komisije.
Rupel je pisal D'Alemi glede poročila zgodovinske komisije. FOTO: POP TV
Predsednik SNS Zmago Jelinčič je predsedniku Italije Giorgiu Napolitanu, italijanskemu premieru Romanu Prodiju ter ministru za zunanje zadeve Massimu D'Alemi poslal pismo, v katerem je ocenil, da bi bilo prav, "da Italija in italijanski narod končno prevzamejo polno odgovornost za vso agresijo in zločine, ki jih je italijanski fašistični režim izvedel v polpretekli zgodovini na območju nekdanje Jugoslavije, vključno z območjem današnje Slovenije". Jelinčič v pismu poudaril, da pomenijo po oceni SNS zadnje razprave glede dogodkov med in po 2. svetovni vojni med Italijo in Hrvaško predvsem v odnosu do Slovencev potvarjanje in izmikanje dejanskim dogodkom in agresiji, ki jo je izvajala italijanska država, ki je bila med 2. svetovno vojno na strani agresorja.

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je pisal italijanskemu kolegu Massimu D'Alemi, v katerem ga je spomnil, da bi bilo prav, če bi Italija uradno potrdila poročilo mešane slovensko-italijanske zgodovinske komisije. "To bi lahko bil navdih tudi za druge narode in države, ki imajo probleme s preteklostjo," je povedal Rupel, pri čemer je imel v mislih najnovejšo zaostritev odnosov med Italijo in Hrvaško glede fojb.

Na vprašanje, ali se Slovenija namerava vključiti v besedni dvoboj med hrvaškim in italijanskim predsednikom Stipetom Mesićem in Giorgiom Napolitanom o fojbah, je Rupel odgovoril, da gre tukaj za dialog med dvema predsednikoma držav, "od katerih nobena ni Slovenija". "Slovenija v zvezi s tem dialogom ni sprejela nobenega novega sklepa. Še vedno meni, da je probleme treba reševati strpno, v duhu evropskega sodelovanja," je pojasnil.

Dodal pa je, da je imela Slovenija v preteklosti podobne težave z razčiščevanjem določenih zgodovinskih vprašanj z Italijo, kar je rešila s poročilom mešane zgodovinske komisije, objavljenem leta 2001. "Ravno danes sem napisal pismo kolegu D'Alemi, da bi morda bilo prav, ko bi italijanska stran uradno potrdila to poročilo. Morda bi bilo potrebno to poročilo še enkrat prebrati, ga osvežiti, ga vzeti za zgled, kako evropski narodi reflektirajo medsebojne probleme in stanje odnosov v evropski zgodovini," je povedal.

Po njegovih ocenah sta bili v tem poročilu izpričani tako volja Slovenije kot volja Italije, ko gre za obravnavo zgodovinskih vprašanj. "Mislim, da bi bilo ustrezno v tem trenutku potrditi, da je to pravi način reševanja odprtih zgodovinskih vprašanj," je dodal.

Obujanje sovraštva?

Stanovnik obžaluje Napolitanove besede.
Stanovnik obžaluje Napolitanove besede. FOTO: POP TV
Napolitano je na dan spomina na žrtve fojbe posmrtno odlikoval fašističnega upravitelja Zadra Vicenca Serretnina, fojbe pa je označil za "barbarstvo stoletja", "slovansko krvoločno sovraštvo" in težnje za prilaščanje ozemlja.

Predsednik Združenja zveze borcev NOB Janez Stanovnik je po drugi strani opozoril, da so imele besede italijanskega predsednika Napolitana ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojbe za cilj diskvalifikacijo pariške mirovne pogodbe in obujanje sovraštva iz preteklosti. "Zato obžalujemo, da nas predsednik sosednje republike in predstavnica Evropske komisije prisiljujeta, da ju moramo spomniti na nekatera dejstva, ki obujajo sovraštvo iz preteklosti," je v sporočilu za javnost zapisal Stanovnik.

"Tragičnih dogodkov iz preteklosti ne moremo pozabiti, oni morajo ostati svarilo, da se kaj takega ne bi nikdar ponovilo, ne pa da s sovraštvom zastrupljajo duše novih generacij," je poudaril Stanovnik in opozoril na besede francoskega predsednika Jacquesa Chiraca ob 60. obletnici zavezniškega izkrcavanja v Normandiji, ki je ponudil francosko-nemško spravo kot zgled svetu, da sovraštvo nima prihodnosti. "Iz tega moralnega načela je zrasla EU," je poudaril Stanovnik.

Glede Napolitanovih besed 10. februarja o "slovanskem ekspanzionizmu", "barbarstvu" slovanskih sosedov, "pohodu sovraštva" in "krvoločnega besa", ki naj bi bil povezan s "priključitvenim naklepom, ki je prevladal v mirovni pogodbi iz leta 1947 in je dobil grozeče obrise etničnega čiščenja", je predsednik ZZB NOB tudi opozoril, da je bila pariška mirovna pogodba "posledica skrbno pretehtanega 'etničnega ravnotežja', ne pa 'etničnega čiščenja'". "Izziv je zelo resen in se zato ne moremo strinjati, da se s tem nima smisla ukvarjati," je poudaril Stanovnik.

Pri tem je še opozoril na dogodke med obema vojnama in med drugo svetovno vojno ter na stališča in ravnanje fašističnega režima do Slovencev in Slovanov. Ob tem je spomnil tudi na poročilo mešane zgodovinsko-kulturne komisije, katere rezultate "italijanske oblasti - vključno s predsednikom Republike - vztrajno ignorirajo". "Vse, kar se je dogajalo pred 9. majem 1945, se zavija v temo in pozabo, obžalovanja in obsodbe vredna maščevanja po tem datumu pa se napihujejo in dramatizirajo, kot da ne bi imela svojega vzroka v tem, kar se je dogajalo pred tem, med vojno," je še dodal Stanovnik.

Italija se brani

Italijanski zunanji minister zagotavlja, da se odnosi med Italijo in Hrvaško ne zaostrujejo z italijanske strani
Italijanski zunanji minister zagotavlja, da se odnosi med Italijo in Hrvaško ne zaostrujejo z italijanske strani FOTO: Reuters

Zaradi govora Napolitana je protestirala tudi Hrvaška. Italijanski zunanji minister D'Alema je ocenil, da "z italijanske strani ni nobene ohladitve odnosov" s Hrvaško. Glede zapleta med predsednikoma obeh držav, Mesićem in Napolitanom, pa je D'Alema dejal, da gre za polemiko, ki je nastala na podlagi reakcije, ki je Italijo presenetila in razžalostila ter je bila za Italijane videti brez osnove.

Mesićeve reakcije Italijani ocenjujejo za preveč ostre
Mesićeve reakcije Italijani ocenjujejo za preveč ostre FOTO: Reuters

"Pričakujemo, da bo Hrvaška uvidela, da Napolitano ni ne rasist ne revanšist. Italija ni rekla ničesar proti Hrvaški. V skrajnem primeru za dogodke v zgodovini nosi odgovornost režim, ki ne obstaja več," je dejal D'Alema. Pri tem je še poudaril, da se je Italija vedno zavzemala za vzpostavitev miru in stabilnosti na Balkanu in je zagovarjala tudi odpiranje Evropske unije državam na vzhodnem delu Jadrana.

Roberto Antonione, poverjenik za zunanjo politiko v glavni opozicijski stranki Naprej Italija Silvia Berlusconija, pa je vendarle ocenil, da je Mesić v zadnjih dogodkih ravnal "neodgovorno". Ocenil je tudi, da razvoj odnosov med Italijo in Hrvaško postaja "vse bolj zaskrbljujoč".

"Danes se to vprašanje zapleta iz dneva v dan in zdaj je vpletena še Evropska unija in kritike letijo tudi na EU. Če želijo balkanizirati Evropo, je to pravi način, vendar pa se Evropa ne bo pustila Hrvaški, da jo balkanizira," je bil oster Antonione.

Zadnje ostre polemike med državama je v soboto ob italijanskem dnevu spomina na fojbe sprožil Napolitano, ki je med drugim govoril o "Slovanih, žejnih krvi in prizadevanjih za aneksijo". Zaradi tega je naletel na oster odziv Zagreba, predvsem hrvaškega predsednika, ki je menil, da v besedah italijanskih voditeljev "ni mogoče spregledati sledi odprtega rasizma, zgodovinskega revizionizma in političnega revanšizma".

Zatem se je na Napolitanovo stran postavila še Evropska komisija, ki je ocenila, da so bile izjave Mesića v izmenjavi mnenj z Napolitanom o fojbah "neprimerne". To pa je sprožilo nov val ogorčenja v Zagrebu, kjer so Bruselj obtožili pristranskosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
18. 02. 2007 20.00
roko: v mislih sem imel kapital ,kii ga bogati zaupajo bankam,kot denimo v Švici in ne prodajo slovenskega premoženja.Ta je itak že v dobršnem delu v tujih rokah. V mislih sem imel Slovenijo kot nacionalni park v celoti,kar pomeni posebno zaščiti ZN.To možnost seveda imamo. To je tretja pot! Z ostalim pa se strinjam.
balon200
18. 02. 2007 16.45
....Kapital je dvorezni meč,...seveda ga rabimo,..ampak s tem, ko Italijan kupi Banko Koper je njegova,..kar z vidika nacionalnega interesa ni dobro. Splošno znano je, da so Italjiani strateško in načrtno pred ne vem cca. 100 leti dajali primorskim slovencem neverjetno nizka bančna posojila in hipoteke,..in si tako nekako počasi prisvajali slovenske nepremičnine in zemljišča z namenom večati svoj vpliv na našem teritoriju. S tem, ko imajo Italijani v lasti najmočnejšo banko na slovenskem primorju, si zopet povečujejo vpliv na tem področju. Zato se za Banko Koper še danes slovenski politiki tolčejo po glavi, tukaj so že zaje****....posebej ker se ve, kako se Italija zgodovinsko steguje po Istri. Kapital oz. tuja vlaganja so nujna za nas, seveda,.. vendar moramo biti na preži in predvsem pametni ter zviti. Vedno bi morali strmeti k temu, da se izkoristi tuji kapital za izobraževanje in na tej podlagi graditi svoje domače firme. Le tako nacija in narod preživi kot suveren,...ljudje pa bodo itak nekako preživeli, tudi pod tujci. Kakorkoli obrneš, če imaš nad sabo šefa oz. lastnika, si njegov hlapec, to je pač normalno. Iz vidika nacije oz. nacionalnega interesa pa ni vseeno ali je večina firm v Sloveniji v rokah tujih lastnikov. Če bo enkrat v rokah tujcev več kot 50 slovenskega kapitala, smo se kot nacija in država prodali,..oz. nimamo več v lastni državi velikega 'prava glasanja'. Slovenijo pa lahko en Donald Trump po moje kar celo kupi, tudi, če se proglasimo za naravni park,...kar je po moje za lase privlečeno.
balon200
18. 02. 2007 16.15
bnam 2707,....se strinjam, kar si povedal. Slovenija je seveda sama izbrala pot, zato bo sama tudi nagrajena oz. bo nastradala, ...kakor se bo obrnilo. Nisem sicer govoril o uradnih tedanjih slovenskih in hrvaških politikah ampak bolj o narodih kot zmagovalcih. Hrvaški, bosanski, srbski in seveda slovenski partizani so slovenskemu narodu enostavno pomagali, ko so dobesedno nagnali Italijane do Trsta in še naprej. To sigurno nekaj pomeni. Posebej ob dejstvu, da je JLA ščitila primorsko do leta 1975, šele takrat je bila v Osimu dokončno določena meja med Italijo in Slovenijo. Nisem hotel povedati, da Slovenija za vsako ceno rabi Hrvate, vendar nujno rabi nekoga na katerega lahko računa. Slovenija na žalost, nikoli ne more biti tako suverena in samozadostna kot je recimo Nemčija,...edino, če se kdaj Slovencev namnoži vsaj čez 10 milijonov...hehe :) Ta trenutek je pač Slovenija našla zavetje v EU in v EU ustavi, s tem, da Slovenija uživa še nekaj karme Jugoslovanske vojne sile, tako da nas še malo respektirajo in bodo dali mir, posebej, .če bo slovenska politika sproti jasno in glasno delovala kot je treba. Tole, kar je Mesić naredil s pismom Napolitanu je odlična poteza,..osebno je napadel Napolitana,...da se je ta kar malo usral in se seveda nekaj sedaj ven vleče in nekako opravičuje. EU sicer do sedaj še ni doživela nekih resnejših evropskih meddržavnih sporov glede mej, tako da vprašanje koliko je efektivna oz. koliko zmore na tem področju. Vprašanje tudi koliko bo EU sploh trajala v tej zakomplicirani Evropi, mogoče bo kakih 20-50 let, ali pa še to ne. V glavnem, ko ne bo več EU so najboljši zaveznik pač Hrvati ali celo Srbi, vsi ostali sosedje so hujši. S tem, da so Srbi prav tako vedno bili imperialistično razpoloženi, še bolj kot Hrvati,...no, Slovenci smo pa itak skromni, samo da nas pustijo pri miru, mi se nikoli nismo vtikali v druge ali jih poskušali zasesti, kot so to počeli in še vedno hočejo početi vsi okrog nas,....razen Hrvatov,...če ne upoštevam, da hočejo zasesti Jorasovo bajto. :)
bnam 2707
18. 02. 2007 09.52
roko: menim,da je Slovenija sama izbrala pot na katero je stopila.Tudi v drugi svetovni vojni je narod izbral,pot,ki je prinesla zmago nad fašizmom.Takratna hrvaška prav gotovo ni pripomogla k temu,saj je bila uradno povsem na drugi strani.Takratni dogodki so bili povsem drugačni. Oborožene vstaje različnih jugoslovanskih narodov in boj proti okupatorjem so privedle,do osvoboditve vseh krajev nekdanje Jugoslavije.Uradni Zgreb in Ljubljana skupaj z Beogradom niso imeli z tem nič skupnega,razen tega,da so se pojavili na napačni straniin se borili proti lastnim narodom. Ni nujno,da se Slovenija po vsej sili naslanja na hrvaško,pod vsakimi pogoji,zaradi neke ogroženosti v prihodnosti,za katero nevemo kakšna bo.Vsaka taka situacija pripelje do podrejenosti,kar je nedopustno. Ja,prijateljstvo,vendar ne pod pogoji.Prijatelji si ne kradejo zemlje,temveč se medsebojno spoštujejo in dopolnjujejo. Slovenija mora najprej videti,kako nanjo gledajo navzven. Mora se tako politično, gospodarsko in kulturno organizirati,da bo navzven razpoznavna in kredibilna. Zaupanje kapitala Sloveniji je ena izmed možnosti,vendar moramo biti kredibilni.razglasitev Slovenije za nacionalni park v celoti bi pomenila nedotakljivost in nekuplivost našega ozemlja.Tudi to je neke vrste zaščita pred razprodajo in tudi morda pred nekimi eventuelnimi vojaškimi posegi v neki prihodnosti,ki je nepredvidljiva. Ker v svetu vlada kapital,bi nas v imenu tega tudi branili oz.zaščitili.V prvi vrsti pa moramo za to poskrbeti sami. Menim,da za vstop kapitala ni nujno hlapčevanje ampak kredibilnost in politične odločitve,ki bodo privlačne za ta kapital.Napraviti moramo iz te dežele cvetočo oazo,mi pa moramo biti upravljalci in vrtnarji tega vrta!Možnosti imamo,vendar so povsem neizkoriščene.Tudi prepoznavnost naše države bi bila drugačna.Postala bi št.1 v EU in povsem svetu.Vse je odvisno od nas samih.
balon200
17. 02. 2007 22.25
Jaz samo vem, da je Slovenija prešvoh, da bi se sama kosala z kolonialističnimi Italijani in Avstrijci. Vedno je bila prešvoh, zato je bila tudi vedno zasedena in podrejena. Slovenija je v svoji zgodovini maksimalno neodvisnost dosegla samo takrat, ko se je grupirala z Slovanskimi Hrvati in Srbi,...in tudi v bodoče bo tako. Če ne bi bilo Srbov in Hrvatov bi bila danes Postojna v Italiji, meja pa tik pred Ljubljano ali celo za Ljubljano. Edina varianta za Slovenijo je torej, da se grupira s Hrvati, kar je kljub temu, da jih marsikdo v Sloveniji ne mara najboljša varianta. To velja tudi za Hrvate, sami so prešvoh, Slovenci smo za njih sicer ne idealni, ampak vseeno najboljši partner. Če se ne bomo preveč dobro razumeli z vzhodnimi Slovani bodo Italijani spet nekako zmutili,...posebej, ko pride spet do vojn in delitev sveta. Evropo so nazadnje delile GB, Francija in Rusija,...Italija pa je nekaj mučkala in takrat zmučkala, da je bila en čas tretjina Slovenije Italijanska. No, kot sem že rekel, če ne bi bilo partizanov in v končni fazi komunistov, Srbov in Hrvatov, bi meja z Italijo potekala tik pred Ljubljano, še Triglav bi bil v Italiji.
Krbo?
17. 02. 2007 17.42
Slovani ali Sloveneti? bnam 2707 zelo lepo si upisal in se popolnoma strinjam stabo
raskolnikov
17. 02. 2007 09.06
pa ves tisti avanti poppolo
raskolnikov
17. 02. 2007 09.02
tonček balonček ima prav. če bereš don camilla, si misliš, da je bila italija nekakšna sovjetska zveza, tako so bili rdeči.
bnam 2707
17. 02. 2007 08.54
Mi smo za Italijo zmagovalci,oni pa poraženci in to je dejstvo.O temu ni kaj diskutirati.Tisti,ki določenih stvari niste dojeli jih boste v kratkem.Slovenci v vsej svoji zgodovini nismo nikoli bili barbari ne prej niti ne kasneje.Take trditve so smešne in nizke.Slovenci smo prvi imeli ustavno državo,ko Evropa sploh ni vedela kaj to je! Slovenija ni nikoli nikogar zasužnila,med tem,ko je sama bila več ali manj v podrejenem položaju in tudi zasužnjena,zlasti s strani Italijanov. Rupelj je imel prav,ko je izjavil,da odnosi HR in Italije niso naša stvar in res niso.Tisti,ki mislijo,da nam je HR naklonjena se motijo!!! Rupelj je razunel neko stvar,ki jo morda tukaj nekateri še niso.Tudi Hrvati je niso in še kdo drug tudi ne.Pot v EU bo za HR težka,pa ne zaradi Slovenije.Je pa neresno,da neki hrvaški politiki pozivajo Slovenijo,da skupaj podajo neko izjavo,ki bo imela neko težo v smislu izjav Mesiča v odnosu z Italijo.Sedaj smo pa dobri.Rupel je pravilno ravnal,zato ga v tem kontekstu lahko samo podprem!!hrvaška nas nikoli ni nič vprašala okoli jadranske ekonomske cone.Pogajali so se sami mimo nas,kot,da se to nas ne tiče.sedaj naj se pogajajo sami tudi v takih stvareh in naj ne iščejo podpore v Sloveniji. Pa o tej temi sem že velikokrat pisal.No sedaj so ITalijani začutili,da je čas in to je samo začetek nečesa,ki se bo vleklo.Slovenija je res že članica EU HR pa ne,zato bodo določene stvari zlasti naperjene proti HR.Sporen bo tudi osimski sporazum.Hrvaška stran bo morda šele sedaj dojela,da so ravnali zelo neodgovorno v tem smislu.Nas isiljujejo za košček morja a Italijani imajo v svojih glavah rapalsko mejo.Jasno je,da se slovenska diplomacija mora odzvat,kar se tiče Slovenije,ne pa kar se tiče hrvaško italijanskih odnosov.Ti so povsem stvar dveh držav,ene članice EU in ene kandidatke,ki je onstran schengenske meje. Tu je Rupel gotovo ravnal pravilno,ker se bodo neke stvari odvijale v drugo smer kot so to pričakovali naši južni sosedje.Sprašujem se zakaj so Italijani z tako lahkoto pristali na sredinsko črto na Jadranu?Zakaj je Fini prišel povedat v Zadar,do kod je bila nekoč Italija? In še kup vprašanj,na katere bi se dalo odgovoriti,vendar to ni primerno mesto tukaj. Slovenci moramo biti vedno ponosni na svojo zgodovino saj v njej ni madeža,ki bi zaznamoval nek drug narod. Da so nekateri naši politiki v celoti razvrednotili svojo zgodovino je sramotno dejanje,ki nas bo kasneje še močno teplo.Tudi socializem je bila naša stvar in ne stvar tujcev.Oni s tem niso bili v ničemer oškodovani.
goso
17. 02. 2007 04.01
A je kdo rekel, da so bli Italijani sploh kdaj med 2.sveto vojno v Jugoslaviji. Na primer v Ljubljani . Kje pa! Ljubljana je že od nekdaj bila v Italiji! In tako je treba zahtevat to ozemlje nazaj. In v šolske učbenike tako zapisat...
dari24
16. 02. 2007 23.25
Ste omenjali komunizem-----------------Preberire knjigo OTOK BREZ MILOSTI....................potem pa bomo debatirali naprej,če bo komu.................................
kgb@akcija.net
16. 02. 2007 22.18
saj danes isto velja da če nisi "naš" nimaš šans
djordjevic.dejan@triera.net
16. 02. 2007 22.15
Kakršnekoli uradne odnose že ima naša država z Zagrebom, jim je nekaj vseeno treba priznati. Imajo jajca in se znajo potegnit za svoj nacionalni interes. Kaj pa je naš nacionalni interes? Da branimo k**** firme pred tujimi kupci. Je to res vse, kar je nacionalnega? Prva sta pripadnost in ponos, da si slovenske gore list. Naši hlapci lepo molčijo, ko se blati slovanski rod. Potem se celo najdejo bolniki, ki skupaj z njimi udrihajo po nas. Mislim, kaj ste normalni? Slovani smo, ne pa Lahi ali Germani (čeprav si to nekateri tako silno želite). Dokler bo veljala miselnost, da je biti Slovan in s tem tudi Slovenec nekaj manjvrednega, tako dolgo nas bodo tlačili vsi po vrsti. Znorim lahko, ko poslušam našega vrlega ministra, ki se tako zelo želi oddaljiti od naše polpreteklosti in geografske lege. Jebiga, smo na Balkanu, smo razvita, prijazna državica, za svoje interese pa se žal ne znamo postaviti. Če bi se znali, bi to že zdavnaj unovčili. Namesto tega pa poslušamo fašiste, kako da smo mi morilci in tatovi. Kam gre ta svet? Zakaj volimo samo poniglavce?!!!!!!!
jezero
16. 02. 2007 19.01
italija politike ne bo spremenila, hkrati pa vsaj za Slo dobro ve, da imajo trenutno največo moč kolaboranti, ki morajo molčati.
Tonček Balonček
16. 02. 2007 17.15
Kdor ne pozbna teh Lahov, težko sodii! Ko je bilo konec vojne, so bili vsi ti tipi "partigiani" in o fašistih ni bilo ne duha ne sluha, praktično so nas osvobodili, če jih vprašate. Še dandanašnji se obnašajo kot RKC, češ da je vse zlo v komunizmu! Kdor tega ne razume, mu še bog ne more pomagati!
balon200
16. 02. 2007 17.12
Slovenija rabi zelo sposobno in močno zunanje ministrstvo. ZM bi moralo biti zelo pametno, strateško, močno in skrbno oblikovano. Neobriti Rupel dvomim, da je dovolj močan. Poleg tega, si po moje nobena diplomatka ne želi, da bi si ji neobriti stari zaripli Slovenec približal in jo kušnil. Tista avstrijska Valdnerjeva,... ali kaj je že , se mi kar smili...... :-)))) haha,..za crknit....
balon200
16. 02. 2007 16.57
Pa še to. Za Italijane so Slovenci nekulturna barbarska raja brez aristokracije. Nasilni poljedelci, ki so samo za uporabit in nekako okrog obrnit. SLAVE SCIAVE je ena znanih Italijanskih zloženk. Približno tak odnos imajo Italijani do Slovencev, kot imajo Slovenci do recimo Kazahtancev ali v Sloveniji živečih južnih narodov in Romov. Mogoče je to moj predsodek, ampak vem kakšni obstajajo pri nas, do 'tistih dol',...no za Italijane smo mi tisti indijanci od 'tam dol'....,..ki se jih je vedno dalo nekako prelisičiti in izkoristiti.
balon200
16. 02. 2007 16.40
Italijani pričenjajo dojemati, da slovanski Slovenci in Hrvati niso tako zelo složni oz. so zelo nesložni, drug drugemu fovšljivo celo mečejo polena pod noge. S svojimi zgodovinsko nagnjenimi težnjami po slovenski in hrvaški zemlji, Italijani lahko sedaj dojemajo, da Slovenci in Hrvati ipak svojih mej ne jemljejo kot dejstvo, 'zdravo za gotovo'. Saj obstaja kar nekaj Slovencev in Hrvatov, ki se kar naprej pogovarjajo o premikanju mej in kako je sedaj pravi čas zato, recimo modeli kot Jelinčič. Italijanom, 'opeharjeni' za zemljo vzhodne Slovenije pred 60 leti se zopet vrača apetit oz. vidijo priložnost, da izkoristijo gužvo in odprejo debato o mejah. Kar v bistvu sploh ne be smelo biti diskutabilno,...ampak nekateri naši, celo parlamentarci pač diskutirajo. V glavnem, Slovenijo so vedno stiskali ali hodili po njej iz severa in zahoda. Sedaj ko, nismo več pod protekcijo velesile Jugoslavije, se pritiski počasi vračajo. Slovenija se mora znati ali naučiti braniti, kar bo zelo težko ali celo nemogoče, ker je šibka. Njeno usodo pa krojijo veliki (Amerika, GB, Francija, Nemčija,..tudi oportunistična podjetna Italija), s svojimi globalnimi tektonskimi trgovanji. Mi smo kot listek v morju. :). Slovenija, bi se vseeno nekako morala grupirati z vzhodnjaki, drugače jo bodo zgodovinsko protislovansko naperjenii Haiderji in Italijani spet kosali in delili. Debatiranje o mejah, se mi torej zdi nevarno, posebej, če Slovenija nima zaledja in nasproti stojijo lačni svetovni Italijanski in Švabski diplomati.
rjavi_medved@yahoo.com
16. 02. 2007 16.05
b neja bluzi nekaj, se vidi da si en j..veter. Če smo skupaj v EU še to ne pomeni da se moremo strinjati z vsem kar italjani izustijo. Mesič gor Mesič dol v vsakem primeru so s tem začeli italjani, ki se imajo za dvojne zmagovalce, kot fašisti in njihovi italjanski partizani po padcu fašitičnega režima- enako kot hrvati kot ustaši in partizani. Kakorkoli že Evropa se ne bi smela postaviti na italjansko stran, pa če ima prav ali ne, trditi namreč da so slovani barbari je metanje peska v oči kajti to je vse reakcija, naj samo spomnim kdaj so se slovani šli ekspanzionistično politiko? kdaj so se prilaščali germanskih in romanskih ozemelj? Vselej je bilo obratno vsi germani in romani so segani s svojimi željami po slovanskih ozemljih, kot po njihovem mnenju manjvrednem narodu.
Urke99
16. 02. 2007 15.58
Presenečen sm da ste postavili na Italjansko stran oz bolje rečeno šokiran, Italjani so nas označili kot barbare ki so pobijali Italjane in seveda kot ponavadi je slovenska vlada tiho, ko kakšna večja država pluva po sloveniji, hrvati imajo vsaj nekaj ponosa da rečejo tisto kar si mislijo sicer je mesič mogoče pretiraval v svojih besedah vedar vseeno. Samo nekaj sporov smo imeli s hrvati, katere so mediji še 10x bolj napihnili in naenkrat so usi proti hrvaški... a italjani govorijo da smo barbari in mi se postavimo na njihovo stran? Da ne omenjam da so nam uzeli Trst... Napolitano je blatil slovenijo pred celim svetom in ne samo da smo bili tiho še na njihovo stran bi se vi postavili... Seveda ko gre za kšno hrvaško z veseljem pošlemo kakšno noto a ko gre za kakšno italijo smo pa tiho in ubogamo... sramota