Slovenija

V večernih urah Slovenijo dosegle nove plohe in nevihte

Ljubljana, 27. 10. 2023 06.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
K.H., U.Z., STA
Komentarji
137

Potem ko so se vremenske razmere že umirile in se je celo že pokazalo sonce, so se ponekod po državi zvečer znova pojavile plohe in nevihte z nalivi. Kar močna nevihta se je razvila na Koroškem in je na poti čez Štajersko nosila sodro in manjšo točo. V Bovcu pa je v pol ure padlo 22 litrov dežja na kvadratni meter. Čez dan je sicer na območju Savinjskih Alp padlo od 60 do 120 litrov dežja na kvadratni meter, največ, 158 litrov, pa je padlo v Logarski dolini. Na Obali so se oglasile sirene, morje je prestopilo rob obalne črte v Piranu, Izoli, Kopru in Portorožu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sirene v Grahovem ob Bači
    02:58
    Iz 24UR: Sirene v Grahovem ob Bači
  • Iz SVETA: Na terenu več kot 100 gasilcev
    04:58
    Iz SVETA: Na terenu več kot 100 gasilcev
  • Gregorčič o primerjavi z avgustovsko ujmo
    00:56
    Gregorčič o primerjavi z avgustovsko ujmo
  • Brane Gregorčič o vremenskem dogajanju v zadnjih 18 urah
    01:40
    Brane Gregorčič o vremenskem dogajanju v zadnjih 18 urah

"Slovenijo je v minulih 18 urah prešel vremenski ciklon, ki je ponoči nastal nad severno Italijo in se je potem prek severnega Jadrana in Slovenije danes dopoldne premaknil na vzhod," je povedal vremenoslovec Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje (Arso). Okoli 14. ure je povedal, da je glavnina padavin že za nami, in napovedal krajevne plohe, ki pa ne bodo povzročale resnejših težav. 

In res so se popoldne vremenske razmere umirile – posijalo je celo sonce – a v večernih urah je narava spet pokazala svojo moč. Silovita nevihta s sodro in manjšo točo je prešla Velenje. Na portalu Meteoinfo so objavili posnetek:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi na Arsu so zapisali, da ploh in neviht za danes še ni konec. "Kar močna nevihta se je razvila na Koroškem in je na poti čez Štajersko pustila tudi nekaj ledenih dodatkov. V zadnji uri pa smo zabeležili tudi močan naliv v Bovcu, kjer je med 19.30 in 20.00 padlo 22 litrov dežja na kvadratni meter."

Rekordne padavine na Voglu

Čez dan je sicer na območju Savinjskih Alp padlo od 60 do 120 litrov dežja na kvadratni meter, največ, 158 litrov, je padlo v Logarski dolini. Količina padavin je bila z 80 do 120 litri na kvadratni meter nekoliko večja na območju Julijskih Alp ter Idrijskega in Škofjeloškega hribovja, je navedel Gregorčič. Rekordne padavine so namerili na Voglu, kjer je padlo približno 220 litrov dežja na kvadratni meter.

Najmočnejše sunke vetra so na Arsu namerili v gorah, kjer so dosegali hitrosti med 80 in 120 kilometri na uro. Sunki vetra so bili z med 50 do 75 kilometri na uro nekoliko manjši v nižinah, najmočnejšega pa so po njegovih besedah z 89 kilometri na uro izmerili v Bovcu.

V soboto in v nedeljo bodo reke upadale, naraščali bodo še kraški vodotoki dolenjskega in notranjskega krasa.

Narasle so reke v zahodni in severni Sloveniji 

Skladno z napovedmi so po besedah hidrologa Arsa Andreja Goloba ponoči močno narasle reke v zahodni in severni Sloveniji, kjer so se padavine proti jutri še okrepile. Posledično so naraščale predvsem reke na Vipavskem, na območju Idrijsko-Cerkljanskega hribovja ter Polhograjskega hribovja in Kamniško-Savinjskih Alp. Ob teh močnejših nalivih so močno narasli in poplavili tudi hudourniki, je povzel.

V povezavi z močnim hudourniškim odtokom so se pojavljale težave z odnašanjem materiala in nanosi kamenja ter drugega materiala. Ti procesi so bili najintenzivnejši na območju Baške grape, kjer reka Bača še vedno poplavlja, a voda v spodnjem toku že upada. Poplavlja tudi Selška Sora, povsem polna je struga Savinje, pretoki na vodotokih na območju Kamniško-Savinjskih Alp so na območju razlivanja. Razmere so zaradi avgustovskih poplav še posebej ranljive, zato premier Golob ljudi poziva k pozornosti, dokler voda še odteka navzdol.

Do poplavljanja je prišlo tudi na izpostavljenih območjih srednje Save, po sotočju Sore in zgornjega toka Save. V spodnjem toku Save Golob večjih težav ne pričakuje.

Hidrološko opozorilo
Hidrološko opozorilo FOTO: Arso

Na Obali so se oglasile sirene

Višina plime na Obali je bila pričakovanega pol metra nad obalno črto, je še pojasnil Gregorčič. 

Uprava RS za zaščito in reševanje poroča, da se je ob 6.09 v Piranu sprožila sirena javnega alarmiranja, ki je opozorila na nevarnost zaradi visokega plimovanja morja. "Morje je prestopilo rob obalne črte in zaliva Prešernovo in Kidričevo nabrežje. Prebivalce prosimo, da poskrbijo za svoje premoženje," so zapisali. Okoli 10. ure je veter spremenil smer in morje je s pomočjo valovanja močno zalivalo Prešernovo nabrežje in Punto.

Jutri bo morje med 6. in 11. uro ponovno poplavljalo v višini do okoli 30 centimetrov, opozarjajo na Arsu.

V civilni zaščiti v Piranu so poudarili, da jim je prvič uspelo v takšnih razmerah ubraniti Tartinijev trg pred poplavo. Kot je povedal namestnik poveljnika piranske civilne zaščite Peter Ventin, so enote civilne zaščite in delavci javnega podjetja Okolje uspeli z zaporami zadržati morsko vodo, da ni pritekla na Tartinijev trg. Na terenu so bili tudi ponoči in so prečrpavali vodo s trga v morje. V tem času je bil tudi meteorni jašek s trga proti morju zaprt, tako da voda ni mogla priteči po tej poti, je pojasnil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Piranski gasilci so opravljali obhode ob obali in po Ventinovih besedah poročali o poplavljenih lokalih, škodo pa bodo lahko ocenili šele, ko se bo voda umaknila. 

Dodatne težave pa je povzročal še močan veter.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Le nekaj minut pozneje kot v Piranu, ob 6.22, pa se je oglasila sirena javnega alarmiranja tudi v Izoli, prav tako v znak nevarnosti zaradi visokega plimovanja morja. Morje pa je prestopilo rob obalne črte tudi v Portorožu.

Zaradi povišanega plimovanja morja in južnega vetra je morje tudi v Kopru prestopilo rob obalne črte in zalilo semedelsko promenado in pomole v mestnem pristanišču. Ob 8.50 je bila gladina morja na mareografski postaji 352 centimetrov, so sporočili iz Uprave za zaščito in reševanje. 

Na Gasilski brigadi Koper, ki pokriva vse štiri obalne občine, so povedali, da so zaradi visoke plime opravili le eno intervencijo, in sicer so izčrpali manjšo količino vode iz podhoda pod hitro cesto v Kopru. 

Težave zaradi naraslih rek in meteornih voda

Obilne padavine so povzročile težave na Koroškem, Gorenjskem, severnem Primorskem in v Zgornji Savinjski dolini. Na terenu so gasilci, ki posredujejo zaradi zalitih kleti in nanosov. Županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak je tamkajšnje prebivalce pozvala, naj ne hodijo v bližine vodotokov. 

Po besedah poveljnika civilne zaščite za Zahodno Štajersko Janeza Melanška zaradi močnejših padavin prihaja do povečanih pretokov na nekaterih pritokih Savinje, zlasti Drete na območju Šmartnega ob Dreti in Gornjega Grada ter Ljubnice pri naselju Rastke v občini Ljubno ob Savinji. 

Na območju Kamnika so proti jutru narasle hudourniške vode začele povzročati nekaj težav. Gasilci so morali na območju Soteke, Rožičnega in Markovega s protipoplavnimi vrečami zaščititi nekaj ogroženih objektov, očistili so tudi nekaj prepustov oziroma manjših mostov, poroča portal Kamnik Info.

Zaradi plazov, podrtih dreves in poplavljenega cestišča so zaprte ceste Železniki–Most na Soči na več odsekih, Davča–Zali log, Laško–Šentjur (v Laškem podvozu), Polhov Gradec–Dobrova, Luče–Solčava. Stahovica–Kamniška Bistrica in Fara–Kot–Grgelj.

Iz kranjskega regijskega centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje so sporočili, da je bil med 8. uro in 8.30 na Zgornji Sorici zabeležen močan naliv, saj je v pol ure padlo več kot 20 litrov dežja na kvadratni meter. Enako močan naliv je bil med 9. in 9.30 ugotovljen tudi na Krnu. 

Na območju Škofje Loke se polnijo manjši hudourniški pritoki. Poljanska in Selška Sora dopoldne še nista prestopili bregov. Ekipe pa še naprej spremljajo stanje, saj se padavine še niso povsem umirile. Na nekaterih nižje ležečih cestah ob Luši je voda že na cesti, zato je ta preventivno zaprta.

Plazovi, poplave in podrto drevje

V krajih, ki so bili že med avgustovsko ujmo najbolj prizadeti, so že od včerajšnjega popoldneva v pripravljenosti. O večjih težavah na terenu so začeli iz posameznih štabov civilne zaščite poročati šele zgodaj dopoldne. Ker so padavine padle na že namočena tla, so se marsikje sprožili novi plazovi. Obstaja tudi povečana nevarnost za reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavni ujmi. Največ težav se pojavlja na severnem Primorskem. V Grahovem ob Bači so se sprožile sirene za splošno nevarnost, saj voda dere z vseh strani, poteka tudi evakuacija prebivalcev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brabusednet
28. 10. 2023 09.20
+1
Kako bodo pa obranili obmrska mesta od poplav,ko Kajfeževa napoveduje dvig morske gladine za 1m.Prinas bomo počakali,da se to zgodi potem pa paničarili.
brabusednet
28. 10. 2023 08.53
+4
Spet je Golob dobil priloko za zijala past in obljubljat vse mogoče.Kaj za vraga električar hodi gledat,če pojma nima.A nima doma tv ja se vse vidi.Vidimo,kaj je od njegovih ikskurzij v avgustoskih poplavah ratalo samo obljube neuresničene.Naj pošlje strokovnjake hidrologe in podobne.Naj raje doma nutrijo pegla bo majn stroškov.
brabusednet
28. 10. 2023 08.44
+1
A ni bila vremenska napoved,da bi včeraj dopoldan nehalo deževat in popoldne že razjesnitve.Na sončni strani pohorja je v tej fronti padlo 38 l dežja.
Lojze Biber
28. 10. 2023 08.30
+0
Ne boste dali miru ane. Šponate kablovje da bo vse šlo k hudiču.
PomisliNaSonce
28. 10. 2023 08.04
+0
Lepo to laufa po žicah, ane pobje
Lojze Biber
28. 10. 2023 08.31
-1
PomisliNaSonce
28. 10. 2023 08.38
+0
Arhaist
27. 10. 2023 21.57
+3
CITIRAM '"Stoletne" padavine, ki se ponovijo, zelo podobne, v 3eh mesecih 🤔 A sem jaz kaj "prespal", kakšno stoletje, ali je ta izraz še ena pravljica s katero zakrivajo dejansko stanje. Kakšno pa to je, pa si sami razlagajte. Teorij je dovolj, da se med sabo pokregate. Vmes vam bo pa odneslo tla pod nogámi *pa ne se "vžigat" v komentarjih, ker nikogar ne zanima "vaša resnica"
slohren
27. 10. 2023 21.53
+2
Pa kaj je z vremenom, windy kaže za naslednji vikend še močnejše deževje??
PomisliNaSonce
28. 10. 2023 08.05
-1
Pucanje severa v vsem svojem sijaju. Do konca majo žice navite
PomisliNaSonce
28. 10. 2023 08.06
+0
In ponoven vklop nuklearke bo seveda sprva poplavil deželo, potem pa pokril z mrazom...napovedan vklop je po 1.novembru
generaly
27. 10. 2023 21.32
-5
oprode slovencljske umirite se spite nekaj pejte na pocestnice uzivajte
Vsejedobro1411
27. 10. 2023 21.01
-4
Ja saj ste rekli, da je že mimo.
Valkoor
27. 10. 2023 21.12
+6
Ti pa nisi funkcionalno pismen, kajne? Napisali so, da je glavnina padavin mimo. Torej, da ne pričakujejo večje kolečine dežja. In ti bi rad, da ti dam 2.000€ plače, kajne?
PomisliNaSonce
28. 10. 2023 08.07
-2
Večje količine ne pričakujemo, pa pade 40l na kvadrat tako v Ljubljano kot v Litiji pa tudi ponekod na gorebnjskem po 20h včeraj. Seveda, to je mala malica za njih. Žice pojejo
Googlebot
27. 10. 2023 20.54
+1
Na ptuju danes katastrofa 19 stopinj in sonček
generaly
27. 10. 2023 20.58
+1
Kuku456
27. 10. 2023 20.54
-2
Bo vsaj ulice fajn spucalo
Kucel
27. 10. 2023 20.53
-3
Ledeniki se topijo, morje narašča. Še malo ne bo več Pirana.
periot22
27. 10. 2023 20.46
+2
Nehajte delati paniko za deževje vprašajte se raje zakaj je vsepovsod vse zaraščeno ,neocisceno in rezultati so tu 30 letne vladavine nesposobnih in zdaj že vsaka luža poplavi!
Valkoor
27. 10. 2023 21.14
+2
Kakšno paniko? Kje ti bebec vidiš paniko?
thetech
27. 10. 2023 21.22
+5
Ojoj, pa kje ti v preprostem opozorilu vidiš paniko? Ta opozorila so namenjena, da ljudje pravočasno zavarujejo premozenje. Ej, naslednjič sploh ne ustavi pred rdečo lučjo, ne delaj panike in gasa skozi križišče. Res si teliček.
Anion6anion
27. 10. 2023 20.28
+1
Žično ograjo na mejo z Italijo ,te fronte kar neovirano in nedovoljeno prečkajo mejo. Vojsko na mejo postavit.
Anion6anion
27. 10. 2023 20.26
+4
So rekli da se vreme popoldne umiri. Zdaj so pa satelitsko sliko pogledal pa so malo spremenili napoved.
Valkoor
27. 10. 2023 21.13
+2
zavetnik
27. 10. 2023 20.06
+1
Zopet je kriv Golob in JANŠEV POZIV NA VOLITVE NE ZDRŽI V OPOZICIJI
setisfekšn
27. 10. 2023 20.05
+1
Novinarji ne uživajte v teh spektakularnih napovedih kot divja zver na meso!tudi vas lahko doleti!!
thetech
27. 10. 2023 21.25
+3
Ker poročajo o stanju in dogajanju po državi? A ni delo novinarjev poročanje. Sam si res debilko.
thetech
27. 10. 2023 21.28
+4
Ker poročajo o dogajanju po slovenji? Kaj pa je potem delo novinarjev? Res si idiotinja.
oježeš
27. 10. 2023 19.43
+8
Bo treba ozračje iz Italije zapreti, vse te premočne padavine prihajajo od tam.
AlexReal
27. 10. 2023 20.07
+4
Rodion Raskolnikov
27. 10. 2023 18.44
+1
Ti rdeči alarmi so posledica dejstva, da pred ujmo v avgustu ni bilo nobenih opozoril. Zdaj bo dve leti vsah večji nalov napovedan kot katastrofa, čez dve leti bodo vsi pozabili in bo mir.
kryptix
27. 10. 2023 20.03
+1
Vsak teden smo bili oranžni zaradi neviht ki so šle vedno mimo. potem je bil pa en dan rdeč alarm in smo mislili da bo šlo mimo pa ni.
stoinena
27. 10. 2023 17.52
+1
ob 17h na poročilih ... cifre 150 l na m2.... na strani... si vreme 9 l na m2 ... podatki arso.. pa kaj zdaj..???????????????
PomisliNaSonce
27. 10. 2023 18.37
-1
15 centi, sj veš...v špici Krn, Bovca in Kanina ;)