Slovenija

Povprečen maratonec bo prispeval za sedem kilometrov vožnje z električnim vozilom

Ljubljana, 06. 10. 2018 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
15

Človeška telesna aktivnost je lahko vir čiste električne energije. Posebno dobra 'elektrarna' smo, ko tečemo, so izračunali strokovnjaki. Vsi tekači letošnjega maratona v Ljubljani bodo prispevali svojo energijo za dobrodelni namen. Društvo Rdeči noski bo dobilo električni avtomobil e-Golf za toliko kilometrov, kolikor energije se bo sprostilo pri teku vseh udeležencev maratona.

Kemična energija, ki jo dobimo s hrano, se pretvarja v mehansko, to pa je mogoče z nekaj znanja akumulirati in koristno uporabiti – pretvoriti v električno energijo. Pri Volkswagnu so s posebnim izračunom, ki so ga razvili skupaj s strokovnjaki Instituta Jožef Stefan, in predelanimi tekaškimi stezami, izračunali, koliko električne energije lahko človek proizvede s tekom.

Sproščena mehanska energija pri teku je v največji meri odvisna od mase tekača in pretečene razdalje.
Sproščena mehanska energija pri teku je v največji meri odvisna od mase tekača in pretečene razdalje. FOTO: Damjan Žibert

Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost na Institutu Jožef Stefan, je povedal, da je bil pravi izziv računati: "Na podlagi biomehanskih modelov in drugih izračunov ter meritev smo postavili preprost, a dovolj učinkovit model. Sproščena mehanska energija pri teku je v največji meri odvisna od mase tekača in pretečene razdalje. Nekaj prispeva tudi hitrost, a ključna je masa. To na primer pomeni, da je mehanska energija zelo hitrega afriškega tekača, ki maratonsko progo preteče v dobrih dveh ali slabih treh urah, primerljiva z malo težjim tekačem, ki se s progo sooča morda tri ure – torej sama sproščena energija je približno enaka."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kakšen je izkoristek energije, je odvisno od vrste naše aktivnosti. Pri teku deluje celo telo – poleg nog tudi roke. Rezultati raziskav kažejo, da je izkoristek med vneseno energijo in mehansko energijo, ki se sprosti pri tem, nekje med 30 do 50 odstotkov. Pri kolesarjenju je izkoristek okrog 25 odstotkov. Kar kaže na to, da tekači potrebujejo ogromno energije, če želijo doseči te učinke. Stane Merše, Institut Jožef Stefan

Človeško telo so že večkrat primerjali s strojem, saj energijo za svoje osnovno delovanje, kot sta hoja in tek, pridobi s hrano. Hrana se v prebavnem traktu predela v kemične spojine, ki se porabljajo za raztezanje in krčenje mišic, ob tem pa se sprošča mehanska energija. Merše je izračunal, da bi z idealno tehnologijo lahko iz sproščene mehanske energije maratonca, ki preteče 42 kilometrov v štirih urah, dobili dobro kilovatno uro električne energije. "Kaj danes lahko naredimo iz te kilovatne ure energije? Če pogledamo električni avtomobil – prevozimo lahko sedem kilometrov. Z električnim skuterjem okrog 55 kilometrov. Z eno kilovatno uro lahko tudi segrejemo 10 litrov vode. Če izračunamo krajšo razdaljo – na primer, da gremo popoldne teč šest kilometrov, je te energije približno sedemkrat manj in je to 15 vatnih ur. S svojo sproščeno energijo, če bi jo pretvorili v električno, bi z avtomobilom lahko naredili samo en kilometer. To je dobra ilustracija, kako smo bistveno bolj učinkoviti od sicer zelo učinkovitih električnih vozil. Če bi to primerjali še z običajnimi vozili, bi bil rezultat še od tri- do štirikrat slabši," je pojasnil.

Predelovanje običajne tekaške steze v e-stezo - mehansko delo tekačev bo pretvarjala v električno energijo.
Predelovanje običajne tekaške steze v e-stezo - mehansko delo tekačev bo pretvarjala v električno energijo. FOTO: Volkswagen

Z inovativno tehnološko rešitvijo je mogoče energijo tekačev reciklirati

Strokovnjaki z različnih področij, Urban Pavlovčič, doktor strojništva in triatlonec, inženir elektrotehnike Aljaž Titorič ter navdušenec Bruno Blatnik so v ta namen običajne fitnes tekaške steze predelali v e-steze tako, da lahko mehansko delo tekačev pretvarjajo v električno energijo in jo shranjujejo v akumulator. "Običajna tekaška steza porablja energijo. S predelano stezo pa smo želeli, da bi mehansko energijo, ki jo tekač uporablja za premikanje naprej, ujeli in pretvorili v električno energijo. Se pravi, da bi delovala ravno v obratni smeri, kot običajna tekaška steza – da ne bi porabljala energije, ampak bi jo generirala. Zamenjali smo sestavne dele, da smo dosegli obremenitev, ki jo tekač še lahko premaga. Če bi bila obremenitev premajhna, bi se enostavno generiralo premalo električne energije. Da je obremenitev primerna, smo dodali vztrajnike, ki omogočajo, da je tekačev tek čim bolj tekoč. Kajti tek na traku je tak, da se odrinete, potem se nič ne dogaja in znova odrinete … Vztrajnik poskrbi, da se trak v vmesnem času ne ustavi. Torej, ko odrinete, zraven zaženete tudi vztrajnik. Ko ne odrivate, vztrajnik poganja, da se čisto ne ustavite. Potem ga znova malo poženemo in tako naprej," je razložil Pavlovčič. Električna energija se shranjuje v akumulatorjih. Za to poskrbita elektrogenerator, ki je prek jermena povezan na gred tekaškega traku in pretvarja tek v električno energijo, in posebno vezje, ki z generirano električno napetostjo polni akumulator.

Tekaško stezo je bilo mogoče preskusiti na šestih lokacijah v Ljubljani.
Tekaško stezo je bilo mogoče preskusiti na šestih lokacijah v Ljubljani. FOTO: Volkswagen

Mehansko energijo sicer pretvarjajo tudi v avtomobilski industriji. "Pretvarjanje zavorne mehanske energije v električno poznamo vsi avtomobilisti, ki imamo hibridne ali električne avtomobile, kar se strokovno imenuje rekuperacija energije. To pomeni, da se energija ob vsakem zaviranju ali vožnji navzdol uporabi za polnjenje akumulatorja. Podobno kot na stezi, se tudi tukaj polni akumulator," je primerjal direktor znamke Volkswagen Marko Škriba.

Ideja pretvarjanja energije bo zaznamovala letošnji ljubljanski maraton

Društvo Rdeči noski bo namreč v uporabo dobilo električni avtomobil e-Golf za toliko kilometrov, kolikor energije se bo sprostilo pri teku vseh udeležencev ljubljanskega maratona, ki bo potekal konec oktobra, oziroma za obdobje enega leta. "Če izračunamo na podlagi lanskega maratona – to pomeni 50.000 kilometrov vožnje z električnim vozilom. To pa je veliko," je zadovoljen Škriba, da bo letošnji maraton simboliziral tudi čisto energijo, predvsem pa dober namen.

Neja Kršinar, državna prvakinja v polmaratonu, je preizkusila e-stezo.
Neja Kršinar, državna prvakinja v polmaratonu, je preizkusila e-stezo. FOTO: Volkswagen

Projekt podpirata tudi atletinja Neja Kršinar in maratonka Metka Albreht

O tem, kako težko je mehansko delo ob teku pretvoriti v električno energijo in koliko moči je za to potrebne, sta se prepričali tudi Neja Kršinar, državna prvakinja v polmaratonu, in Metka Albreht, ki je uspela preteči vseh šest največjih maratonov na svetu. Obe sta e-stezo preizkusili. "Teči na e-stezi je seveda čisto drugače. Moraš se držati, ker je steza nagnjena. Moraš se držati v pravilni drži in dobro dvigovati noge, saj poganjanje ni enostavno. Zdi se mi težje, ker uporabljaš več svoje sile in energije," je svojo izkušnjo na e-stezi strnila Metka Albreht.

Kršinarjeva pa je izpostavila, da so se njeni domači že večkrat pošalili, da ji bodo kupili prav tako napravo, s katero bo lahko proizvajala elektriko za vso vas, ko jim je bo spet zmanjkalo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Recenzor
07. 10. 2018 15.51
+4
Sem že mislil, da bodo zastonj vrteli kak dinamo in proizvedli energijo, v resnici pa bodo z izdihavanjem in prdenjem med tekom izpustili v zrak še več CO2 in metana, pa še z avtom se bodo vozili,
Neutrino
07. 10. 2018 12.04
+2
Seveda če bi toploto lahko po vsem znani enačbi Enegakamna vsaj minimalno uspešno spremenili v energijo. Pa ne gre, dragi Štefani... Edino cw bi tekli na ogromnem tekocem traku kot hrcki bi 0.0000097% dela prelili v energijo. Lahko pa dragi Štefanovci, ker ste pač cvet domače logike, bistrosti in ustvarjalnosti, izdelate nov Peltierjev element, ki bo tekacem namescen na telesu kot nanoobleka, tokovodi in kondenzatorji pa iz grafena, na vsakih 200 mettov pa discharge postaja. To bi bilo zanimivo, če bi vsaj imeli malo logike.....
Ramzess
06. 10. 2018 19.30
+6
Kakšna mineštra od članka, potem pa izveš da bodo tekli po tekaški stezi, sem mislil, da bodo kaj namestili niz trase maratona. Rdeči noski pa tako dobijo električni avto zgolj na posodo.
jolo78
06. 10. 2018 18.41
+0
Pozabljate tudi da mi ljudje izdihavamo CO2, pri teku še toliko več. Tu ne bo nobene rešitve samo še večja onesnaženost
FRC-H
06. 10. 2018 20.10
+0
CO2 ne onesnažuje...rastline ga potrebujejo.
VolkBrenin
06. 10. 2018 18.40
+4
nabavite konja...bo tekel namesto vas ...Seveda je na Vas da mu pripravite ali bolje pridelate ustrezno hrano...konj vam bo celo pomagal pri tem ...in izpusti bodo samo še prdci...Zemlja in ljudje , ki šele prihajajo bi bili zelo hvaležni...
VolkBrenin
06. 10. 2018 18.43
+2
človek je sam sebi ustvaril neizmerno bremen ...zaradi lažnega ugodja...Nič ni več naravno in preprosto...še najbolj prvinsko reč seks želijo pokvariti z raznimi pripomočki za vse spole ?! ...Odvisno od ponudbe , ki jo zahtevamo , ker smo tako naučeni...
jolo78
06. 10. 2018 18.39
+0
Neki težki inštituti, pa tak majčken model sem že jaz naredil v prvem letniku srednje šole. Ja no sej zato se pa hodim raje izobraževat v tujino, naduteži eni!!!
Uporabnik1385495
06. 10. 2018 16.46
+8
Ce teces ,ne potrebujes ogrevanja doma.Morda bi celo zimo tekli?Dajte no,racunajte se,koliko skode naredi letalo
flojdi
06. 10. 2018 18.05
+1
sj. DA se zračunat(ne mi rečt da se ne !) koliko je frčoplanov in avtomobilov DNEVNO; in koliko Dreves in alg
Antropozofija
06. 10. 2018 15.56
+0
Električna vozila so daleč od ekologije. Saj je v povprečju samo 30% pridelane iz obnovljivih virov. Ostane res samo tek...
Gaia Asta
06. 10. 2018 16.17
-4
Ja, samo so izkoristki, električni motor 98%, bencinski 16%, elektrarna 80%, torej tudi, če je elektrarna na premog, je še vedno manj emisij,,,
gasper111
06. 10. 2018 16.44
+8
Ne vem od kod ti taki podatki o izkoristkih. Motori z notranjim izgorevanjem imajo namreč izkoristek okoli 35%, novejši motorji celo že blizu 40%.
flojdi
06. 10. 2018 15.56
+9
. no evo. in zakaj bi naj ne mel vsak avtočka na tak pogon? ..že kremenčkovi so ga imeli !.. tole je precejšnja izboljšava...mar ne
flojdi
06. 10. 2018 15.57
+8
..pa dišeče smrekce bi imel samo še zaradi štumfov../au..