Slovenija

Povprečen Slovenec lani porabil 35 litrov vina, vinarje skrbi draginja

Ljubljana, 12. 11. 2022 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Maja Korošec
Komentarji
69

Martinovo je za vinarje zaključek leta, čas za obračune o tem, kakšna je bila letina, ter za veselje, da je uspela še ena dobra sezona. A ob tem vinarji poudarjajo, da je prav vsako leto nov izziv, zlasti v času vsesplošne draginje. Letošnji vinski letnik je zahteven in količinsko slabši kot lani. Slovenija sicer proizvede od 63 do 89 milijonov litrov vina, od tega je petina namenjena samooskrbi, ostalo je registrirana pridelava. Naša država je na vinskem področju samooskrbna v kar 95 odstotkih, povprečen Slovenec ga je lani porabil 35 litrov.

Glede na podatke Statističnega urada RS (Surs) je Slovencem bolj pri srcu belo vino. Povprečen Slovenec je namreč lani porabil 35 litrov vina, od tega 66 odstotkov belega. 

Povprečen Slovenec je lani porabil 35 litrov vina, od tega 66 odstotkov belega.
Povprečen Slovenec je lani porabil 35 litrov vina, od tega 66 odstotkov belega. FOTO: Shutterstock

Letošnji letnik vin je bil sicer precej zahteven, je ocenil direktor Vinske družbe Slovenije in prvi mož sežanskega podjetja Vinakras Marjan Colja. Na Štajerskem je vinogradnike spomladi pestila peronospora, pozneje pa je zlasti Primorsko prizadela suša, ki je precej zdesetkala zgodnje sorte.

Colja je na ravni celotne države pojasnil, da je bil pridelek v primerjavi z letom prej, ko so v Sloveniji po podatkih statističnega urada pridelali okoli 84.000 ton grozdja, za okoli desetino manjši. "Ni ravno hud padec, je pa res, da sta bila zdaj zaporedoma dva letnika, ki nista bila preveč bogata, zato vinarji večjih zalog vina trenutno nimajo in bodo prišli ravno skozi," je izpostavil in dodal, da je kakovost po lanski vrhunski letos nekje v povprečju zadnjih let.

Po Sursovi statistiki je leta 2021 na okoli 15.000 hektarjih vinogradov raslo skoraj 59 milijonov trsov. Prevladovale so bele sorte grozdja, ki jih je bilo dobri dve tretjini. Skupni pridelek je bil lani za petino manjši od predhodne letine. 

Čeprav je Colja ocenil, da večjih zalog vina slovenski vinarji nimajo, to po njegovih besedah ne pomeni, da ga bodo prodali z lahkoto, saj je na prodaji treba delati zelo veliko. Veseli ga, da največji izvozniki vina, kot so družbe P&F Wineries, Goriška Brda in Vinakoper, poročajo, da jim izvoz letos raste v povprečju za okoli deset odstotkov, kar pomaga tudi manjšim in družinskim vinarjem, ki s tem dobijo več prostora na domačem trgu. "Zato je treba delati v smeri pospeševanja izvoza in tukaj se mora država zavedati, da nam mora pomagati. Ne rečem, da tega ne počne, a je treba usmeriti še več naporov, da naredimo neko generično promocijsko telo, ki bo pomagalo izvozu slovenskega vina," je dejal.

Leta 2021 je v Sloveniji na okoli 15.000 hektarjih vinogradov raslo skoraj 59 milijonov trsov, kažejo podatki Sursa.
Leta 2021 je v Sloveniji na okoli 15.000 hektarjih vinogradov raslo skoraj 59 milijonov trsov, kažejo podatki Sursa. FOTO: Shutterstock

Vinarje po pandemiji še bolj udarila draginja

Potem ko so vinarje zadnji dve leti prizadeli ukrepi zaradi covidne pandemija, zlasti pri prodaji gostinskemu in hotelskemu sektorju, je zdaj tudi po njih udarila energetska in splošna draginja. Po Coljevih besedah je to za njih hujši udarec, ki mu še ni videti konca. Deležni so namreč višanja cen energentov, še posebej pa je problematično višanje stroškov repromateriala, ki ga včasih sploh ni mogoče dobiti. Izpostavil je primer nabave steklenic, katerih cene so ob vsaki dobavi višje, pri čemer se zaradi pomanjkanja z dobavitelji sploh ne morejo pogajati.

Po drugi strani pa vinarji zelo težko dvigujejo cene vin, saj je kupna moč v Sloveniji zelo omejena, ljudje pa se lažje odrečejo kakovostni vinski kapljici kot nujnejšim prehranskim in drugim izdelkom. "Še huje, kupovati začnejo nizkocenovno, s tem pa ponavadi tuje vino," je dodal Colja, ki tudi v tem primeru pričakuje pomoč države sektorju, kakor celotnemu slovenskemu gospodarstvu, ki je v enakih težavah.

Cene vina v Sloveniji so po navedbah Colje še vedno bolj ali manj na ravni preteklih let. Nekateri vinarji so sicer malenkost dvignili cene, a večinoma še vedno čakajo, kaj se bo zgodilo na trgovskih policah. Ob tem si Colja želi, da bi politika nekoliko manj ustvarjala vzdušje hude krize.

Podatki Sursa sicer kažejo, da smo lani v trgovini za liter namiznega vina plačali povprečno 1,87 evra, za liter kakovostnega pa 4,59 evra. V gostinskem lokalu je bilo za liter kakovostnega vina treba odšteti 16,07 evra.

 Letošnji vinski letnik je zahteven in količinsko slabši kot lani.
Letošnji vinski letnik je zahteven in količinsko slabši kot lani. FOTO: Shutterstock

Razmere z letošnjo letino podobne po vsej EU

Tudi na kmetijskem ministrstvu so ocenili, da bo glede na prve ocene in podatke letošnji letnik količinsko dokaj povprečen oziroma celo malenkost manjši od petletnega povprečja, kakovostno pa dober. Uradni podatki bodo sicer na voljo konec meseca, saj se rok za prijavo pridelka v register pridelovalcev grozdja in vina izteče 20. novembra.

"Glede na prve ocene Evropske komisije so zelo podobne razmere tudi v drugih članicah. Na evropski ravni je tako pričakovati za okoli dva odstotka manjši pridelek od petletnega povprečja, ki pa bo zelo dobre kakovosti," so razložili na ministrstvu.

Uprava za zaščito in reševanje je sicer na pobudo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije sredi avgusta pripravila sklep o začetku ocenjevanja škode na kmetijskih pridelkih zaradi posledic suše, končna ocena škode pa je še v postopku potrjevanja.

Takoj ko jih potrdita državna komisija in vlada, bodo znani tudi uradni podatki o oceni posledic, nato pa bodo na ministrstvu pripravili program odprave posledic, na podlagi katerega bodo najbolj prizadetim izplačali finančno pomoč, so pojasnili.

Na kmetijskem ministrstvu se zavedajo tudi resnosti aktualne energetske in splošne draginje, zato spremljajo stanje na kmetijskih trgih in pripravljajo omilitvene ukrepe. Kot so spomnili, je vlada zaradi rasti cen goriv, elektrike in repromateriala sprejela ukrepe v višini skoraj 22,3 milijona evrov za pomoč kmetijskemu in ribiškemu sektorju, med temi je tudi pomoč pri pogonskih gorivih in na področju gnojil.

Slovenija letno proizvede od 63 do 89 milijonov litrov vina, od tega je petina namenjena samooskrbi.
Slovenija letno proizvede od 63 do 89 milijonov litrov vina, od tega je petina namenjena samooskrbi. FOTO: Shutterstock

Slovenija na vinskem področju samooskrbna v kar 95 odstotkih

Slovenija sicer po podatkih kmetijskega ministrstva letno proizvede od 63 do 89 milijonov litrov vina, od tega je petina namenjena samooskrbi, ostalo je registrirana pridelava. Slovenija je na vinskem področju samooskrbna v kar 95 odstotkih, kljub temu pa letno uvozi od 8,5 do deset milijonov litrov, predvsem tistega brez porekla, ki ga glede na strukturo pridelave primanjkuje. Slovenski vinarji po drugi strani izvozijo od pet do šest milijonov litrov vina s poreklom.

Kot so pojasnili na resornem ministrstvu, bi v tej panogi želeli še več oziroma boljše združevanje pridelovalcev za skupni nastop na trgu in izboljšanje položaja pridelovalcev v verigi, slovenska vina pa po njihovem tudi še niso dosegla ustrezne stopnje prepoznavnosti. "V prihodnjem strateškem načrtu bo zato več poudarka na krepitvi naložb, zlasti v prestrukturiranje vinogradov in povečanje velikostne strukture vinogradov, prilagoditvi tehnologije pridelave novim razmeram, kot tudi na upravljanju in obvladovanju tveganj," so še zagotovili in dodali, da bodo hkrati spodbujali nadaljnje povezovanje pridelovalcev in nadaljevali s promocijskimi aktivnostmi.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pikapokapolonica
13. 11. 2022 09.47
+1
Toliko vina, kaj pa drugih alkoholnih pijač. Pivo, žgane pijače vseh vrst?
alenka.NN
12. 11. 2022 16.32
+2
ob takšni informaciji se vedno vprašam, kdo za vraga spije mojih, najmanj, 34 litrov.....pa na zdravje ;)
cirenij
12. 11. 2022 16.18
+1
35 l je samo cca 3 l na eno osebo mesečno. To ni nič. Je pa res, da je minimalno zdravljenih alkoholikov, ki ga nič ne absorbirajo in se porazdeli na ostale.Če ga spiješ 1 dcl dnevno, kar je priporočljivo za zdravje, si že na tej številki. samo vprašanje kaj zajema ta statistika, kaj je povprečen Slovenec? Od katere starosti dalje? Če ti paše, ga spiješ, če ne, pa ne.
kdor ne skače ni slovenc
12. 11. 2022 13.52
+1
35 litrov smo si vceraj samo za dobro jutro v oko vlili.... amateri ni cudno da zabari clanke pisejo. Srecnega pa zdravega stajerci!
Watcherman
12. 11. 2022 13.38
+0
ćurkl
12. 11. 2022 12.54
+3
Prosomo vse, ki opravljate nižje plačana dela v vinogradih in pri kletarjenju, da delate več in za manjše plačilo. Pomagajte gospodom vinarjem, da bodo živeli lepše in bolj gosposko življenje! Predlagam, da Država zmanjša davke na vse kar se tiče vinogradništva in poveča subvencije za to panogo. Pijmo domače!
ajvori
12. 11. 2022 12.45
+9
35 litrov. A jaz res poznam napacne ljudi ali vsi na skrivaj pijejo?😃
Rafael Kramar
12. 11. 2022 13.03
-3
gulmor
12. 11. 2022 12.41
+2
Imam rad vino, a nimam rad alkohola...
Rafael Kramar
12. 11. 2022 13.02
+2
Toti glih
12. 11. 2022 12.39
+2
Na mesec, ja, ne pa na leto
Rezervni Kristus
12. 11. 2022 12.26
+5
Ni skrbi, Slovenec bo vedno "napraskal" vsaj za liter...
bohinj je zakon
12. 11. 2022 12.22
+3
Z nekaj napora se lahko zanesljivo prebijemo na 2 mesto v Evropi po pitju alkohola. Do konca leta to lahko dosežemo. Naslednje leto naskočimo 1 mesto. Pa je.
ćurkl
12. 11. 2022 12.00
+5
Lepo, da v prispevek niste vključili del o skodljivosti pitja alkohola ...
vvvilice
12. 11. 2022 11.47
+9
Vse se draži in se bo še precej bolj dražilo, vino ni izjema. Tukaj ni kaj narediti.
Animal_Pump
12. 11. 2022 11.26
+7
Do sedaj v življenji nisem bil niti enkrat pijan...in tako bo ostalo. So mi pijandure preveč škode naredile. Dobesedno jih videt ne morem. Da se pa kakšen vame spusti....ajuuuuj.
Rafael Kramar
12. 11. 2022 11.33
-5
Animal_Pump
12. 11. 2022 12.25
+3
Rafael...pijandura se tega ne zaveda. Seveda,ko je posnetek videl...kaj je počel...je šele zacel skakat. Tisto škpdo š vedno plačuje.
Rafael Kramar
12. 11. 2022 13.01
+2
Kaj, ti je kozlal na reklc, potacal narcise...
Exiip
12. 11. 2022 11.18
+9
Ne vem kva eni vidjo v tem alkoholu...🤮🤮🤮
Misika1967
12. 11. 2022 11.16
+8
Alkohol prepovedat,oz le 1l med prazniki. Najvecje zlo.
Stolček
12. 11. 2022 11.19
-3
Misika,zakaj že? Jaz ga uporabljam pri kuhi, vsak pa je odgovoren zase kaj in kako. Posledice nosi vsak sam. Bi pa se nato na črno začel pridelovat in preprodajat. Droga je tudi prepovedana, pa imamo uporabnike.
Rafael Kramar
12. 11. 2022 11.31
+3
Če takilim runkeljnom dostop do interneta ni preovedan, potem lahko tudi pjača ostane!
Rafael Kramar
12. 11. 2022 11.13
+6
Počasi grejo mimo časi, ko se je delalo, pilo in veselilo na vso moč. Škoda, meni so bili všeč ti cajti. Danes postajajo družbeni red tatopli, vegani in okoljski aktivisti. Kaj češ, očitno je prišel čas...
Stolček
12. 11. 2022 11.09
+4
Uporabljam ga pri kuhi, tako za pitje pa ne. Vsak pa ve, kaj mu paše in kdaj mu paše pit alkohol . Za posledice je odgovoren vsak sam. Človek pa je tu in tam prisiljen, da se napije, da lahko preživi med norci ( E.H.).
Sventevith
12. 11. 2022 11.03
+6
Veliko glede na to, da je mnogo takih kot sem jaz, ki ga nismo spili niti liter.
pravica1
12. 11. 2022 11.01
+8
35l je verjetno samo v statistiki kupljenega vina, kar se mi zdi kar veliko. Na podezelju se pridela se vec in tudi uporaba je konstantna, tam se pijejo spricerji za zejo, sploh, ce je se kaksno delo vpleteno