Črna kronika

Požar na pobočju kobariškega Stola pogašen

Kobarid, 07. 07. 2022 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.L., STA
Komentarji
1

Požar na pobočju kobariškega Stola so gasilci uspeli pogasiti. Kot je povedal vodja intervencije Simon Čebokli, jim je nazadnje pomagala tudi narava, saj je danes padlo še nekaj dežja, ki je pomagal dokončno pogasiti ogenj.

Kobariškim gasilcem so se pridružili gasilci iz Tolmina in Bovca. Kot je v izjavi pojasnil Simon Čebokli, sredine popoldanske padavine požara niso zajele, je pa dež požarišče zmočil čez noč, kar je gasilcem pomagalo pri obvladovanju ognja. Problematična je bila predvsem desna oz. vzhodna stran pogorišča.

V intervenciji sta sodelovala dva helikopterja, saj se je okoli 13. ure vključil še vojaški helikopter, ki je na Stol prišel s Trstelja. Gasilce čaka sedaj še spravilo opreme, kar jim bo predvidoma vzelo še nekaj ur.

gasilcem je bil v veliko pomoč bazen, ki ga je ekipa 13 gasilcev v sredo postavila v bližini požara in kamor je helikopter Slovenske vojske s pristajališča v Breginju dostavljal vodo. Iz bazena so gasilci napeljali vodo na zgornji in spodnji del požarišča, kjer so jo nato uporabljale enote na terenu. Okoli 10.45 so gasilci zaprosili za dodaten helikopter, ki je pospešil polnjenje bazena. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na terenu 25 gasilcev 

Območje gorenja so v sredo uspeli obvladovati, tako da se požar ni razširil, so pa bili zato ob visokih temperaturah in strmini potrebni izjemni napori ekipe na terenu, je poudaril Čebokli. Na pomoč so jim priskočili gasilci iz Gasilskih zvez Tolmin in Bovec, slednji so gasili na samem požarišču, Tolminci pa so skrbeli za helioport v Breginju. Na terenu je bilo ob vsakem času okoli 25 gasilcev, od tega 12 do 15 na požarišču, v veliko pomoč jim je bila tudi logistična podpora Civilne zaščite Občine Kobarid, ki je skrbela za hrano in vodo.

V sredo sta si stanje na terenu ogledala kobariški župan Marko Matajurc in poveljnik Civilne zaščite Občine Kobarid Aleksander Vončina. Poveljnik PGD Breginj in sredin vodja intervencije Peter Rosič jima je predstavil ukrepe ekip na terenu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

loeb
07. 07. 2022 19.03
Pridni fantje in dekleta, ter pohvala Slovenski vojski....