Slovenija

'Veter se je umiril, sedaj je čas, da ogenj potolčemo na vseh frontah'

Kostanjevica/Opatje Selo/Klariči pri Brestovici, 20. 07. 2022 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Danica Jovanović, Nikita Leban, Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
873

Na Krasu še vedno gori, vendar se je veter začel umirjati. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan ocenjuje, da je sedaj čas, da se požar zaustavi. Zaradi požarov so izvedli evakuacijo na območjih naselij Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu, Nova vas in Miren, kjer se je požar približal tudi Mirnskemu gradu. Prebivalci so se kasneje lahko vrnili na svoje domove. Ponoči bo na terenu več kot 800 gasilcev, ki bodo nadzorovali vsa požarišča. Na terenu so gasili trije helikopterji SV, letalo PC-6 Pilatus, pridružil se je tudi avstrijski helikopter ter letalo Canadair iz Hrvaške.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Srečko Šestan o tem, kako se bodo ponoči spopadli s požarom
    14:13
    Iz 24UR ZVEČER: Srečko Šestan o tem, kako se bodo ponoči spopadli s požarom
  • Iz 24UR ZVEČER: V akciji ostaja več kot tisoč gasilcev
    04:21
    Iz 24UR ZVEČER: V akciji ostaja več kot tisoč gasilcev
  • Iz 24UR: Ogenj se je iz Italije razširil v Slovenijo
    05:48
    Iz 24UR: Ogenj se je iz Italije razširil v Slovenijo
  • Iz SVETA: Težke razmere
    03:24
    Iz SVETA: Težke razmere
  • Iz SVETA: Domačini v strahu pred požarom
    02:26
    Iz SVETA: Domačini v strahu pred požarom
  • Iz SVETA: Pogovor s Srečkom Šestanom, poveljnikom Civilne zaščite RS
    02:19
    Iz SVETA: Pogovor s Srečkom Šestanom, poveljnikom Civilne zaščite RS
  • Iz SVETA: Obsežen požar
    04:31
    Iz SVETA: Obsežen požar
  • Požar na Krasu
    00:19
    Požar na Krasu
  • Požar na Krasu
    00:38
    Požar na Krasu
  •  Gasilci skušajo obvarovati hiše pred ognjem
    00:12
    Gasilci skušajo obvarovati hiše pred ognjem
  • Ogenj v vasi Jamlje ogroža hiše
    00:12
    Ogenj v vasi Jamlje ogroža hiše

Razmere na Goriškem Krasu, kjer pustoši velik požar, so se pod večer nekoliko umirile, je povedal Ervin Čurlič iz regijskega štaba civilne zaščite. Ogenj še vedno gori, je pa nekoliko popustil veter, ki je čez dan zelo poslabšal razmere. Na nobenem od treh požarišč ogenj sicer še ni povsem pod nadzorom, razmere pa so še naprej zelo zahtevne, je opozoril Čurlič.

Veter se bo po napovedih čez noč umiril. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da je sedaj pravi čas za zatrtje požara. "Sedaj imamo priložnost, da ogenj potolčemo, kolikor se ga na vseh frontah da, da bomo jutri imeli mir. Sedaj je lažje dihati. Trenutno imamo čez 1300 ljudi tukaj. V tem času bomo lahko naredili veliko."

Šestan je izrazil upanje, da jim bo vreme naklonjeno. "Upam, da ne bomo imeli ponovitve, kot smo jo imeli v torek in sredo. Ogenj se ne širi več, še vedno pa ostajajo določena požarna območja. Ta bodo poskušali potolči v nočni izmeni, kolikor bo možno. Do današnjega dne toliko gasilcev ponoči še nismo imeli."  

Povedal je, da bodo ponoči gasilci pregledovali požarišče in ga poskušali ustrezno sanirati. "Treba je opozoriti, da so gasilci najprej odgovorni za svojo varnost." Povedal je, da so domači gasilci zelo izmučeni. "Najbolj so izčrpani domači gasilci, ki so že od začetka tukaj, delajo že peti dan. Upamo, da jih bomo od danes naprej lahko uspešno nadomestili in rotirali z gasilci od drugod."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za četrtek bodo imeli na voljo tudi tri helikopterje SV, helikopter policije ter Pilatus PC-6, prišel naj bi pomagati tudi hrvaški canadair, kar je odvisno tudi od požarnega stanja na Hrvaškem, je dejal Šestan.  "Upam, da bomo lahko jutri rekli, da je požar pod nadzorom. Kdaj bo pa vse rešeno, je pa težko reči. Gre za ogromno območje, ki ga bo potrebno pregledati. Vsi se zavedamo, da tega ne bo konec v četrtek," je povedal za 24UR ZVEČER.

Evakuacije petih vasi

Zaradi požara, ki se je z italijanske razširil na slovensko stran, je bilo ogroženih pet krajev, v katerih so se oglasile sirene za alarm. Evakuacija krajanov je potekala iz Mirna ter vasi Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu in Nova vas. Oglasile so se sirene tudi v Šempetru pri Gorici. Zgorel je tudi velik bazen, iz katerega so helikopterji zajemali vodo. Aktivirane so vse sile za zaščito in reševanje na celotnem območju. Ogenj se je razširil tudi v bližini Mirnskega gradu.

Proti večeru so se lahko na domove vrnili prebivalci dela Mirna. Kasneje je podobno dovoljenje dobila tudi večina evakuiranih prebivalcev Sel na Krasu, Hudega Loga, Korit na Krasu in Nove vasi, so sporočili iz regijskega centra civilne zaščite.

Težave imajo tudi gasilci, saj so nekateri dobili opekline, pet jih je moralo poiskali zdravniško pomoč, gost dim pa povzroča respiratorne težave. Nekateri prebivalci svojih domov ob evakuaciji niso želeli zapustiti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Kras sta prišla Janez Lenarčič - evropski komisar za krizno upravljanje in predsednik slovenske vlade  Robert Golob, ki sta pohvalila delo gasilcev. 

Situacija na Krasu se je, ko se je veter popoldne obrnil, zelo hitro zaostrila. Kot je pojasnil poveljnik civilne zaščite Šestan, se je čez dan z ognjem borilo skoraj 1300 ljudi, od tega 1000 gasilcev. Ko je ogenj začel ogrožati hiše, so vpoklicali še dodatne sile. Dodatna pomoč je prišla tudi iz mariborske regije in Pomurja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Slovenska vojska napotena na pomoč pri gašenju požarov
Slovenska vojska napotena na pomoč pri gašenju požarov FOTO: Slovenska vojska

Pomagali tudi policija in vojska

Gasilskim enotam na terenu sta se z gašenjem iz zraka priključili tudi policija in Slovenska vojska, vendar pa gašenje iz zraka močno oteževal dim, je ob obisku območja povedal obrambni minister Marjan Šarec. Zagotovil je, da so enote dobro usposobljene in izkušene, dobro je tudi mednarodno sodelovanje. Aktivirali so tudi logistično brigado, vojaške cisterne pa so dovažale vodo. Vojaška zdravstvena enota je v pripravljenosti za oskrbo opeklin, vojska pa je poskrbela tudi za hrano za enote na terenu. Na kraj je prišel tudi policijski vodni top. 

Šarec je povedal, da je evakuiranih pet vasi. Pri gašenju so pomagali helikopterji SV in tudi Pilatus PC-6. Prav tako so se na terenu v pomoč pridružili tudi hrvaški gasilci z nekaj vozili-cisternami z vodo iz Hrvaške Istre. Zaradi požara na trasi elektrodistribucije je ELES izklopil 400 kilovoltni daljnovod relacije Divača-Regipulja. Za dostavo vode na terenu je v pomoč priskočila tudi Slovenska vojska s sedmimi cisternami. 

Nastale so logistične težave z vodo, saj je hidrantno omrežje izpadlo, zato so vodo dovažali s cisternami in polnili bazene, iz katerih so helikopterji zajemali vodo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Župan občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar je zagotovil, da bo občina priskočila na pomoč ljudem na prizadetem območju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na območje Klaričev pri Brestovici so napotili 260 od skupno 550 gasilcev, tja pa so preusmerili tudi vse zračne sile. 

"Področje trenutno gasijo trije helikopterji Slovenske vojske, dva italijanska helikopterja in dva italijanska kanaderja. Popoldne bomo na pomoč dobili tudi policijski helikopter, ki bo s termovizijsko kamero posnel požarišče," je dodal vodja intervencijske ekipe za območji Kostanjevica in Opatje Selo Simon Vendramin. Termokamera je bila gasilcem v pomoč pri prebijanju skozi gost dim in služi kot pripomoček za sprejemanje hitrih odločitev.

Kanader, ki je na pomoč priletel z italijanske strani, nabira vodo v tržaškem zalivu in gasi po požarnih območjih.
Kanader, ki je na pomoč priletel z italijanske strani, nabira vodo v tržaškem zalivu in gasi po požarnih območjih. FOTO: Flightradar24

Požara na območjih Kostanjevica in Opatja sta pod nadzorom je povedal vodja intervencijske ekipe. "Trenutno izvajamo čiščenje, čistimo rob in gasimo posamezna žarišča. Čakajo nas sanacije in zalivanje," je dejal.

Vendramin je pojasnil še, da so zaradi obsežnosti požarov vzpostavili skupno koordinacijsko točko, od koder zaradi bolj učinkovite organizacije koordinirajo prihod in napotitev vseh sil na tri različna požarišča. 

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) prebivalcem ob požaru svetujejo, naj ves čas upoštevajo priporočila ekip za reševanje oz. Uprave RS za zaščito in reševanje. Prav tako svetujejo, naj se izogibajo prizadetih območij in ne zadržujejo v bližini požara. Osebe, ki se nahajajo na območju z dimom, naj si za zmanjšanje izpostavljenosti dihala zaščitijo na primer z obrazno masko ter se čim prej umaknejo. Če je bil posameznik izpostavljen dimu, naj se posvetuje z zdravnikom.

Agencija RS za okolje pa opozarja, da so zaradi požara na Krasu občasno – na merilnih mestih v Novi Gorici in Solkanu – zelo povišane vrednosti delcev v zraku. 

Torkovo pogorišče na Krasu.
Torkovo pogorišče na Krasu. FOTO: Ministrstvo za obrambo

Na območju so požari ponovno izbruhnili v torek

Potem ko je že vse kazalo, da se stanje na Krasu umirja, je včeraj okoli 12.30 ponovno zagorelo na lokaciji Krasa med Mirnom in Opatjim selom, in sicer pod visokonapetostnim električnim daljnovodom. Na območju požarov je bilo zato razporejenih okoli 400 gasilcev iz cele Slovenije, preko noči pa je bilo na različnih lokacijah goriškega Krasa okoli 500 gasilcev iz različnih društev, ki so na terenu še danes. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (873)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slovencelj1302
21. 07. 2022 19.10
+1
hvala bogu da je vsaj morje blizu
GOTOVI STE
20. 07. 2022 21.56
Poklon 💪💪
akmt
20. 07. 2022 21.53
+1
Ubogi ljudje...
Butalec8
20. 07. 2022 21.49
+1
Oilprice pise da je po evropi tak vroče da so solarne plosce postale neuncikovite baje da nad 35 jih stisne
Lijalisa
20. 07. 2022 21.46
+1
Kok pametujes tukaj za tipkovnico ... glih ti ves kok jih je varoval svoje hise al pa sedaj spi tam vseeno ... tipkaj naprej, za kaj drugega nisi...
bad-grandpa
20. 07. 2022 21.46
+9
Toninovo letalo stoji v Cerkljah, vredno za 3 canadair, za boxerje zaparavil skoraj 400 mio, gasilci iz cele slovenije pa gasijo za sendvic in flašo vode. Kdaj bo nekdo odgovarjal? Na pomoč!
Butalec8
20. 07. 2022 21.50
+2
LocoCoco
20. 07. 2022 21.41
-7
Hitreje gasijo kot pa gori...
Whippet
20. 07. 2022 21.40
-5
ceprou nc ne bi meu proti ce bi una gasilka s posnetka resevala moj dom 🤣
Whippet
20. 07. 2022 21.39
-4
cene druzga bi vsaj okol bajte podru drevesa
Salting
20. 07. 2022 21.58
+3
Bi podru drevesa in kaj? Naredu kres... nato pa upam da pred ognjem tečeš vsaj tak hitro kot whippet...
Whippet
20. 07. 2022 21.39
-4
jst bi vsaj svojo hiso probu zavarovat, ne pa gledat kako to drugi pocnejo namest mene
100slovenc
20. 07. 2022 21.38
Loco in jk obup vidva sta mal......
SDS_je_poden
20. 07. 2022 21.38
+5
Ampak Canadarja pa še vedno ne rabimo. Sej ne, da za pot pri Zadru do Slovenije v eno smer porabi 45 minut, toliko tudi nazaj, torej uro in pol leta za pot, namesto da bi imeli svojega in bi ta to uro in pol že lepo zalival požar.
User112003
20. 07. 2022 21.37
+5
Kapo dol herojem vsa cast
LocoCoco
20. 07. 2022 21.34
-4
Na krilih goloba...
Kr en tam dol
20. 07. 2022 21.28
+3
Denar za prosovoljna društva je v tomažičevem bazenu
zaposlen
20. 07. 2022 21.26
+11
Prostovoljno gasilstvo ima na Slovenskem že 150-letno tradicijo. Ljudje se združujejo v gasilska društva, da bi učinkovitejše preprečevali in gasili požare. Naloga gasilskih društev je veliko več kot le gašenje in reševanje v primeru požarov. V njih so ljudje našli socialno oporo in solidarno, nesebično pomoč ob vsakršni nesreči. Skozi gasilska društva člani izkazujejo predanost slovenskemu narodu in obstoj te zavesti. Takrat rdečih še na srečo ni bilo. Saj drugače bi bili brez gasilcev.
Whippet
20. 07. 2022 21.25
+1
vazno da so reklame pred posnetki 😡
fredericofelini
20. 07. 2022 21.25
+10
bravo gasilcem in vsem, ki so prisotni vso srečo in spoštovanje za pogum
Zelenadezela
20. 07. 2022 21.20
+6
MINIMALNO KAR bi lahko naredili bi lahko vsaj plačali tudi prostovoljne gasilce ki se prav tako 100% posvečajo vsem delom in se trudijo maximalno da rešijo hiše vasi gozdove itd... ker če se sedaj niso vredni tega potem pa res nevem kdaj bodo 🤔
Sheldon
20. 07. 2022 21.18
+9
Ko so migracije, vojni prebežniki, potres, poplave ipd....se v 24 urah zbere in pripravi za 200 ton hrane, oblačil, postelj, šotorov... 10 šleparjev gre nabito polni na pomoč... Zdej pa že 2 dni berem po fbju in drugod, da se poziva ljudi naj na zbirne točke prinesejo energijske tablice, pijačo, hrano itd za gasilske ekipe na Krasu...? dobivajo sendviče kt da so na šolski ekskurziji po Primorskem... Civilna zaščita, gasilska zveza Slovenije, kje so mobilne kuhinje, topli obroki za ekipe? Al je sendvič s poli salamo, sirom pa toplo kumarco vse kar premorete? Žalost, in podn od podna Brezplačno so dol vsi (razen poklicne enote) kaj bojo nakonc dobil? En bravo pa roko na ramo (kok ste bli super). Fuj..