Slovenija

'Al Balcan!': pohod fašistov, ki je naznanil temne čase za Slovence v Italiji

Ljubljana/Trst, 12. 07. 2020 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
94

Požig Narodnega doma v Trstu pred 100 leti je bil močno simbolno dejanje, ki še vedno zaznamuje slovensko-italijanske odnose. Zanimivo je, da napetosti najbolj naraščajo ravno v času obujanja zgodovinskih spominov ob obletnicah pomembnih dogodkov, za kar pogosto poskrbijo prav politiki s potezami in izjavami, ki razburjajo javnost v obeh državah. Tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Ta je ob pomembnem dnevu za zamejske Slovence sklenil opraviti "kompenzacijski" obisk fojb v imenu sprave med narodoma.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob 75. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča pod Ljubeljem namignil, da z italijanskim kolegom Sergiem Mattarello na dan vrnitve Narodnega doma Slovencem nameravata obiskati še nekatera zgodovinska prizorišča, ki so zaznamovala slovensko-italijanske odnose. Že takrat je bilo slišati, da načrtujeta tudi obisk fojb, ki v Italiji veljajo za simbol jugoslovanskih in slovenskih komunističnih pobojev italijanskega prebivalstva.

"Karkoli bova, če bova, simbolno naredila poleg obeležitve 100. obletnice požiga in vrnitve Narodnega doma Slovencem, bova s predsednikom in prijateljem Mattarello sklenila skupaj. Pred tem pa se bom posvetoval z obema manjšinskima organizacijama," je na Twitterju zapisal Pahor in dodal, da glede obiska fojb še "ni nič določeno"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pahorjeve besede so bile izrečene in zapisane pred skoraj mesecem dni. Zato smo na predsedniški urad že pred dnevi naslovili vprašanje, ali je vendarle odločeno, kaj bosta počela Pahor in Mattarella. V odgovoru so med drugim zapisali, da bosta predsednika skupaj položila venca k spomeniku bazoviškim junakom in k spominskemu obeležju pri bazoviški fojbi. "S tem skupnim pietetnim dejanjem želita v evropskem duhu in ob medsebojnem spoštovanju odpreti novo poglavje skupne prihodnosti."

Načrti predsednika ne navdušujejo mnogih Primorcev in zamejskih Slovencev. Italijani namreč fojbe izkoriščajo za gradnjo mita o jugoslovanskih in slovenskih zločinih nad italijanskim prebivalstvom, pa čeprav so fojbe, glede na zgodovinske dokaze, za to zelo slab primer. 

Mit so, še preden je to postal, takoj po vojni, oktobra 1945, razbili angleški inženirci, ki so v jamah iskali novozelandske vojake in domnevno ubite Italijane, ki naj bi jih v jašek opuščenega rudnika pri Bazovici vrgli partizani. Kar pa so našli, so bila trupla slovenskih antifašistov in komunistov, trupla nemških vojakov, konjske kadavre, ostanke razbitih vojaških vozov ter truplo usmrčenega vojnega zločinca Maria Fabiana, sicer tudi odgovornega za posilstvo več mladih deklet.   

Bo Slovenija torej pristala na relativiziranje krivic ter zgodovinsko revizijo dogodkov ali bo Italija slovenski narodni manjšini predala nasilno odtujeni Narodni dom brez simbolnih in drugačnih kompenzacij?

Narodni dom Trst po požigu
Narodni dom Trst po požigu FOTO: Odsek za zgodovino in etnografijo Narodne in študijske knjižnice

12. in 13. julij 1920: provokacija v Splitu, ki je sprožila pogrom v Trstu

Za razumevanje dogodkov v Trstu leta 1920 je treba razumeti zgodovinski koncept tistega časa. Kraljevini SHS in Italija sta bili namreč zmagovalki prve svetovne vojne. To je bil tudi eden od poglavitnih razlogov, zakaj Pariška mirovna konferenca in pogajanja med državama, ki so potekala do junija 1920, niso prinesla odgovora na nerazrešena ozemeljska vprašanja. Italija si je namreč po prvi svetovni vojni prizadevala razširiti meje proti vzhodu, globoko na slovensko in hrvaško etnično ozemlje.

Italija je imela tudi veliko boljši mednarodni položaj, saj sta na Kraljevino SHS pritiskali še Velika Britanija in Francija. Tako je v obdobju, medtem ko je padla v vodo pobuda ameriškega predsednika Woodrowa Willsona in s pričetkom novembrske konference v Rappalu, zavladala visoka napetost med Italijani na eni ter Slovenci in Hrvati oz. Kraljevino SHS na drugi strani. Fašizem pa se je v nacionalističnem ozračju močno krepil in pripravljal na odločilni naskok na oblast.

Vse se je začelo 12. julija 1920, ko sta italijanska oficirja z ladje Puglia v Splitu snela jugoslovansko zastavo in jo odnesla na ladjo. Želela sta jo paradirati kot trofejo. To je razbesnelo prebivalce Splita, ki so na kopnem napadli italijanske mornarje. Italijanski mornarji so nato streljali na obalo, kjer se je zbrala množica, in ubili demonstranta Mateja Miša. Splitski orožniki so vrnili ogenj in padla sta poveljnik ladje ter strojnik. Mednarodna komisija je ugotovila, da so za incident odgovorni italijanski mornarji, vendar pogroma v Trstu in drugih delih Italije, kjer so živeli 'slovansko govoreči' prebivalci, nihče ni zaustavil. 

Dan kasneje, 13. julija, je bilo v Trstu vroče. Na osrednjem trgu se je zbralo več tisoč ljudi, ki so zahtevali maščevanje za ubita mornarja ter javno pozvali k lovu na "nevarne Jugoslovane". V divjanju, ki je sledilo, je bil ubit opazovalec manifestacije in hotelski kuhar, Italijan Giovanni Nini. Govornik na protestu pa je sporočil, da so Slovenci umorili italijanskega državljana. Vest o "slovenskih provokatorjih" je takoj tudi potovala v Rim. 

Razjarjena množica se je nato z vzkliki "Al Balcan, Al Balcan!" odpravila proti hotelu Balkan, stavbi, v kateri je bil tudi slovenski Narodni dom. V stavbi so bili še prostori organizacije Edinost, tržaške hranilnice in posojilnice, slovenska čitalnica in še nekatera prosvetna društva. 

Uničena zgradba Narodnega doma v Trstu
Uničena zgradba Narodnega doma v Trstu FOTO:

Narodni dom je bil zaprt. Stražilo ga je 410 mož, 250 vojakov, sto kraljevih stražnikov in 60 karabinjerjev. Toda še pred prihodom protestnikov sta iz tretjega nadstropja hotela prileteli ročni granati, odjeknilo je tudi več strelov. Padel je vojaški častnik Luigi Cassano, osem ljudi je bilo ranjenih. 

Vojaki so usmerili cevi proti poslopju in začeli obstreljevanje. Na pomoč jim je priskočila množica, ki je vdrla v stavbo, njene prostore polila z bencinom in jo zažgala. Gasilci se zaradi kljubovanja množice niso mogli prebiti do goreče stavbe, ki je gorela do naslednjega dne. Tako so poleg sodobno opremljenih prostorov zgorele tudi knjige, glasbila in arhivi – ogromen del kulturne dediščine tržaških Slovencev.

"Nad ulico Commerciale ni bilo večera. Požar je bil nad strehami kakor od sonca, ki bi se raztapljalo in krvavelo v mraku. Openski tramvaj je stal; drevje v Ralijevem vrtu pa je bilo negibno v rdečem ozračju. In onadva sta tekla in se držala za roko in nad njima so letele po zraku iskre, ki so prihajale z Oberdankovega trga. […] Oberdankov trg je bil poln ljudi, ki so kričali v rdeči svetlobi. Okoli velike hiše pa so možje s črnimi srajcami plesali in vpili: "Viva! Viva!" Tekali so sem in tja in kimali z glavami in vzklikali: "Eia, eia, eia!" In drugi so tedaj zakričali: "Alala!" In trobente gasilcev so takrat zatrobile skozi gneče, a je bila potem še večja zmešnjava, ker črni možje niso pustili avtomobilov, da bi prišli zraven. Obkolili so jih in plezali nanje in grabili gasilcem cevi iz rok," je o dogodkih zapisal pisatelj Boris Pahor v zbirki črtic in novel Grmada v pristanu.

Skoraj vsem gostom hotela Balkan je uspelo pobegniti, z izjemo Huga Robleka iz Radovljice. S hčerko sta namreč skočila skozi okno in zgrešila rešilno platno. Hugo je pri skoku umrl, njegova hči pa je bila huje poškodovana. 

Goreči Narodni dom množice ni potešil. Tisti dan je bilo napadenih, poškodovanih in uničenih kar 21 poslopij in prostorov slovanskih ustanov v Trstu. Napadli so banke, stanovanja, gostilne, trgovine, knjigarne, odvetniške pisarne, urad in stanovanje delegata kraljevine SHS ter ljudsko šolo srbske pravoslavne cerkve. Dogodke 13. julija 1920 so nekateri zgodovinopisci poimenovali tržaška kristalna noč.

Na pogorišču Narodnega doma je žerjavica sovraštva tlela še precej časa. Dve leti po požigu so na oblast v Italiji prišli fašisti, ki so proti slovenski in drugim slovanskim manjšinam sprožili represivni proces raznarodovanja. Zapirale so se slovenske šole in ustanove, Slovencem je bila odvzeta pravica do maternega jezika, v teku pa je bilo tudi intenzivno politično preganjanje, začinjeno z zaplembami premoženja, izseljevanjem in deportacijami. 

Zanimiv je tudi zapis v skupnem poročilu slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije, ki fašistično pogromaštvo povezuje z globoko krizo liberalne države. Njen državni aparat, ki se je začel spreminjati v fašistično orodje, je namreč pogosto odkrito stopil na stran italijanske skrajne desnice. 

Rapalska pogodba, sklenjena 12. novembra istega leta, je bila velika zmaga za Italijo, ki je dobila velik del slovenskega in hrvaškega narodnostnega ozemlja. Italija je tako dobila Goriško, del Notranjske, Trst, Istro, otoke Cres, Lošinj, Lastovo in Palagruža ter mesto Zadar. Reka dobi status svobodnega mesta (do 1924, ko po rimskem sporazumu pripade Italiji), pol milijona Slovencev in Hrvatov pa tako pride pod Italijo. Ti so v naslednjih dobrih dveh desetletjih postali žrtve fašističnega terorja in zatiranja nacionalne identitete.

SKGZ: Do dejanske predaje bo preteklo še vsaj četrt stoletja

Stoletnica Narodnega doma je spominski dan predvsem slovenske narodne skupnosti in slovenskega naroda, a tudi večjega dela našega mesta, poudarjajo v tržaški Slovenski kulturno-gospodarski zvezi (SKGZ). Po njihovem mnenju bi morali natanko doreči spremljevalne dogodke, da ne bi izničili pomena slovesnosti.

"Letošnja stota obletnica je prvenstveno namenjena spominu na veliki kulturno-gospodarski hram Slovencev in na tragičen protislovenski pogrom s strani italijanskih skrajnih nacionalistov in fašistov. Obenem bo to priložnost za sporazum med različnimi institucijami o bodočih postopkih vračanja Narodnega doma, ki se bodo izvajali v naslednjih letih pod poroštvom predsednikov obeh držav," so zapisali.

Ob tem so opozorili, da je pot vračanja Narodnega doma slovenski narodnostni skupnosti dolga in strma. Začela se je leta 2001 z zaščitnim zakonom, leta 2017 se je nadgradila z mednarodnim dogovorom zunanjih ministrov obeh držav in se zdaj nadaljuje v obliki sporazuma med različnimi vpletenimi institucijami. V SKGZ ocenjujejo, da bo verjetno preteklo več kot četrt stoletja od omembe v zaščitnem zakonu pa do dejanske predaje Narodnega doma slovenski narodni skupnosti.

Lanska slovesnost ob 99. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu
Lanska slovesnost ob 99. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu FOTO: Aljoša Kravanja

Deželna predsednica SKGZ Ksenija Dobrila opozarja na stopnjevanje "zlagane retorike" in zgodovinskih manipulacij. "V našem živem spominu so vsedržavni shod skrajno fašističnega gibanja Casapound v Trstu in njihov vsakoletni februarski črni mimohod z baklami po bazovskih ulicah, januarski sprejemi na goriškem županstvu pripadnikov fašističnega oddelka X Mas, redni pojav žaljivih plakatov z logotipom neofašistične organizacije na zidovih šol in naših društev, javna stališča, da so bile fojbe sredstvo za izvajanje genocida nad italijanskim narodom s strani Slovencev in Hrvatov, predvsem pa eksponentno navajanje v sredstvih javnega obveščanja naraščajoče število ubitih pripadnikov italijanskega naroda: od nekaj stotin na desettisoče."

Kot pravi, oblasti dokaj uspešno delajo na stopnjevanju napetosti. Kot primer je navedla objavljanje zgodovinskih fotografij, kjer slovenske žrtve prikazujejo kot italijanske, ter propagandno televizijsko produkcijo, ki partizane prikazuje kot posiljevalce in mučitelje. Poudarila je tudi stališče, ki ga je izglasoval deželni svet FJK, po katerem se ustavi financiranje organizacij, ki zmanjšujejo pojav fojb in izseljevanja Italijanov. 

"Izkrivljanje zgodovine, vzročnosti in posledičnosti dejstev ima jasen namen, da politično odgovornost povojnega nasilja preusmeri na Slovence. Ob tem se namensko spregleduje fašistično zatiranje, škodo in trpljenje, ki jih je naš narod utrpel še zlasti v obdobju 19201945. Vse te poteze niso slučajne in strategija pritiska je dokaj jasna. Zadnji dokaz je v Trstu uvedeni občinski praznik ob 12. juniju, nadvse konfliktna odločitev, ki s svojim sporočilom seva daleč stran od pomiritve," je še dodala Dobrila. 

Levica: Dejanje predsednika je zavržno, Italija se ni soočila s svojo preteklostjo

Matej Tašner Vatovec je ostro obsodil Pahorjeve "spravne dejavnosti".
Matej Tašner Vatovec je ostro obsodil Pahorjeve "spravne dejavnosti". FOTO: Damjan Žibert

"Ne glede na to, kako prefinjeno skuša predsednik republike svoje dejanje zaviti v všečno tančico sprave, bo s svojim poklonom na najvišji državni ravni priznal več kot sedemdeset let trajajoče težnje italijanskega nacionalizma, da se medvojno in povojno dogajanje interpretira enostransko, revidira zgodovino ter enači fašizem in antifašizem," so zapisali v Levici. Po njihovem mnenju gre za zavržno dejanje, ker je 13. julij 2020 datum, ki obeležuje stoto obletnico fašističnega požiga Narodnega doma v Trstu. 

Fašizem postaja sprejemljiv po celotni Evropi – kot tudi v Italiji, ki se s svojo zgodovinsko travmo ni nikoli soočila in je priznala, opozarjajo v stranki. Tako so pripadniki TIGR uradno še vedno teroristi, prav tako ne želijo objaviti poročila mešane slovensko-italijanske komisije.

"S tem je predsednik Borut Pahor pokazal, kako zelo vseeno mu je za zgodovino, pa tudi za antifašizem. Zaradi lastne samovšečnosti in neusahljive želje biti všeč drugim, bo storil nepojmljivo in nepopravljivo. Skušal bo spraviti nespravljivo: antifašizem s fašizmom. Skušal bo spraviti idejo internacionalizma, svobode, enakosti z idejo rasne nadvlade, zatiranja in sovraštva," so že zapisali v stranki.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silvo.uzmah
19. 03. 2021 14.13
Sto let kasneje, pa so Lahi žgali po kurah in kurniku.
Josip Kmet
13. 07. 2020 14.21
-2
Ta pa je bila huda. Sem gledal intervju na SLO1 in jasno razumel, da dogajanja, ki jih ekstremna levica in levica zganja danes pri nas, kako predstavljajo mediji "MIRNE PROTESTE" in kako branijo "MIRNE PROTESTNIKE" imajo marsikaj skupnega s tistim časom. In mnenje, da so si sami požgali ni nič kaj nemogočega, nekaj podobnega so naredili še marsikje, tudi njihovi zavezniki Nacional-Socialisti v Nemčiji .... ki so baje obtožili drugo sorodno sekto istih. Vsekakor je problematično tudi dejstvo, da so se eni znašli tam po procesih, ki so se odvijali skladno s takratno zakonodajo drugi pa so ne dolgo za tem končali v fojbah celo brez popisa kaj šele po vsaj namišljeni možnosti, da se branijo na sodišču. Na sodišču tudi če je bilo Komunistično ampak so živali smatrale, da ni potrebno nobeno sodišče. Resnično se lahko sramujem lastnega strica in več bratrancev.
JohannDoe
13. 07. 2020 11.54
+1
Ena uganka. Sovraži slovensko, ker se je rodil kot Slovenec, "prijatelji" so pa kazali s prstom za njim. Sovraži vse slovensko, kot nekoč internacionalni rusofili. Zato so dobri gospodarji in prijatelji Italijani, Madžari, Hrvati... vse, kar je proti slovenstvu, je dobro. Vse kar mu daje upanje, da ga bo rešilo tega bremena in bo del "velikih" sosedov. Kaj je to?
NeMoresVerjet
13. 07. 2020 11.28
+4
Jansa je tiho al je prezaposlen s tem, da SD obtozuje genocidov in ignorira svojo vlogo pri preprodaji orozja vsem sprtim stranem na Balkanu? Kdaj se mu bo odredilo psihološke teste. Vsaj za paranoji,shizofrenijo, ce nic drugega ocena tega ce je s svojo stopnjo narsicizma sploh sposoben za opravljanje funkcije, kjer je treba pazit, da s svojimi izjavami ne delas sramote drzavi v tujini?
mačo123
13. 07. 2020 10.43
+6
Zločin je zločin ne glede kdo ga stori.Po levičarko pa je drugače.Če nekdo ubije našega je zločin,če naši pobijejo tujega je pa herojstvo.
Cervantes Saavedra
13. 07. 2020 11.25
+4
ZA Jože: A ni tako po izkrivljeni logiki na obeh straneh, po levičarsko in po desničarsko. Klerikalec in škof Anton Mahnič je vpil: "Kdor ni z nami, je proti nam!". In desničarji so v 2. svetovni vojni pri nas imeli za "svoje" celo okupatorje, dandanes pa so za desničarje pri nas "naši" tudi tisti uradni krogi iz "dobro"sosedne tujine, ki kažejo javne ozemeljske težnje do slovenskih tal. A tega, zanimivo, doslej nisi opazil? - Še se oglašaj, zaslužen si za take povratne informacije širšemu občinstvu.
JohannDoe
13. 07. 2020 11.33
+4
Jap, le preberi še enkrat Cervantesa, Joško. Zločin je zločin, razen po levičarsko? Ne vem, mogoče premalo opazuješ desničarje, oziroma tiste, ki se tako deklarirajo okoli sebe. Po tvojem razumevanju bi se dalo sklepat, da so hipiji, ki raje pokadijo en džoint kot razmišljajo o nasilju in zločinih.
Mayte88
13. 07. 2020 10.34
-2
V Sloveniji pri nas na Štajerskem Pomurju drugih Fašistov kot ti z zvezdo ali Komunistov ni bilo vse povsod trupla, morišča, grozote in morija. Tudi bali so se samo teh z zvezdo, kajti vse pokradli, pustili otroke lačne,. če ne pa so pokončali vse skupaj z otroci.
Cervantes Saavedra
13. 07. 2020 11.33
+6
ZA Mayt: Odlična zgodovinarka bi bila za ne(mš)ko stran. Povprašaj še malo naokoli, kdo, za Boga, je na Štajerskem že od aprila 1941 naprej izgnal na desettisoče Slovencev v Srbijo, Hrvaško, na Poljsko.., z lačnimi otroki vred, polastil se slovenskih kmetij in tam naseljeval nemške. Kdo je izgnal iz slovenskih cerkev nekaj sto slovenskih duhovnikov, Slovence ponemčeval, jih kot svoje vojake pošiljal na vzhodno fronto. Samo Štajersko je nekdo priključil k večnemu nemškemui rajhu s ciljem etnično in fizično uničiti Slovence. Nekaj pa le imaš prav, tam ni bilo nobenih fašistov, le nacisti.
deathbite
13. 07. 2020 10.22
+3
Slovenski desnuharji so ponosni na italijanske in madžarske novodobne fašiste . Skratka, Primorsko Italiji, Prekmurje Madžarski, ivanu pa brco v rit! Skupaj z borčijem!
JohannDoe
13. 07. 2020 11.59
Dej ne pretiravaj. Ivanu pa častno funkcijo provizoriš ljubljanskega župana, da se bo lahko pokazal na oknu v uniformi za praznike. Življenje je precej enostavno, če gledaš nanj enostavno.
gmajna
13. 07. 2020 10.16
-2
Vračanje doma v Trstu je šele začetek sprave z Italijani. Slovencem bo vrnjen Trst, Rezija , Benečija in morda še kakšen košček druge pokrajine, ki leži v Italiji. Kar ni uspelo slovenskemu sinu slovenske Matere, sinu Josipu Brozu - Titu, bo uspelo njegovemu učencu Janezu J, glede na družbo , ki jo izbiramo v evropskem prostoru, bo zagotovo postala Slovenija del Italije in tako bo Slovenija združena pod rimo- katoliško, italijansko zastavo, dosežen bo cilj okupatorja med drugo svetovno vojno in prav tako se bodo služabniki, postreščki le teh okupatorjev končno lahko v miru tolkli po prsih, da so se borili na ta pravi strani. Mir z Vami in Mir s teboj uboga Slovenija.
Mayte88
13. 07. 2020 10.35
+2
Leta 19191 je bila Italija do Ljubljane in do Reke, zato malo tišje, da te kdo ne sliši.
Mayte88
13. 07. 2020 10.35
+3
Cervantes Saavedra
13. 07. 2020 11.39
+0
ZA gmajna: Odločno protestiram zoper takšne nerodoljubne in nenatančne besede. Slovenija ne bo v celoti italijanska, Prekmurje mora postati madžarsko (v to smer že gre), Štajerska pa bi morala biti nemška, le napraviti jo bo treba spet za tako, kot je neki Veliki vodja to izjavil v Mariboru konec aprila 1941. In neki komentatorji in novi naši Veliki vodje bi bili za to, ker se bojijo le rdeče zvezde.
Opazujemvas
13. 07. 2020 09.46
+6
Toliko v informacijo zaradi nepojasnjenih dogodkov smrti Tonija Merlaka pilota , ki je v času osamosvojitve organiziral prebeg helikopterjev iz JLA na stran TO in bil potrjeno sodelavec TO, potrebno bo podati ovadbo na mednarodno sodišče za vojne zločine v Haag, zaradi suma kršitve mednarodnega humanitarnega prava in načrtnega umora Tonika Marlaka, ovadena bosta Anton Krkovič in Ivan Janez Janša.
Heretik1
13. 07. 2020 09.43
+6
Slovenci s fašisti, nacisti in janšisti nikoli ne bomo naredili sprave!
jastreb13
13. 07. 2020 09.13
-18
Kot v Sloveniji pohod podivjanih komunistov, ki je naznanil čas trpljenja, strahovladja, odvzem človeškega dostojanstva, umore in množične poboje Slovencev . Fašisti so bili pudeljčki v primerjavi s podivjanimi komunisti.
Maki3322
13. 07. 2020 09.23
+11
Krivite komuniste za poboje, kaj pa v Franciji, ki so jih pobili 2. miljona vse, ki so sedelovali z okupatorjem- a so tudi tam bili komunisti???
Opazujemvas
13. 07. 2020 08.51
+14
V Sloveniji ne bo nikoli sprave, dokler bo hujskač ,komunist dokazano agent udbe in sodelavec nemške tajne službe Ivan Jane Janša politično aktiven v naši državi. Trideset le vnaša nemir v narod, do sedaj je naš narod pripeljal na rob obračuna, vendar mu ne bo uspelo. Vsak pravi patriot mora braniti svojo domovino tudi pred oblastjo in če je potrebno dati za to tudi svoje življenje. Vsaka oblast, ki je prišla do vladanja s prevaro je nelegitimna oblast, kakor je ta. Nikoli v svojem življenju ne bom sprejel in niti sodeloval ali kako drugače pomagal komunistu, da vlada in seje razdor med narod, Nihče se ne spremeni, enkrat komunist vedno komunist in to je Ivan Janez Janša. To je potrebno prekiniti in začeti iz novih temeljev, komunist ne more biti oče niti rešitelj naroda, to je dejstvo, ki ga zaslepljenci ne vidijo.
Recenzor
13. 07. 2020 09.02
-7
Predvsem pa zaradi takih kot si ti, ki še danes preganjajo fašiste in jih vidijo na vsakem koraku. Na žalost ste pa največji fašisti prav taki!
jastreb13
13. 07. 2020 09.25
-5
V Sloveniji bi lahko prišlo do sprave samo takrat, ko bi bili vsi morilski in hujskaški komunisti procesuirani za umore, množične poboje in genocid nad slovenskim narodom ter obsojeni na smrt z obešanjem. Samo tako lahko pride do sprave naroda. Zato se pa slovenski komunisti in njihov zblojen podmladek tako bojijo JJ, ker jih vsake toliko opmoni na njihova zločinska dejanja nad slovenskim narodom, ker prava resnica boli in te ne prenesejo.
krucyfix
13. 07. 2020 10.17
+0
Pred par leti je JJ že vodil vlado in je imel v žepu tudi policijo in tožilstvo. Mislim da je takrat par rdečkarjev s krvavimi rokami še hodilo po zemlji in če bi Janševi bili kej sposobni in res hoteli, bi lahko spravili skupaj vsaj obtožnico. Ampak ne, oni rajši neosnovano nabijajo v nedogled. Oni seveda ne iščejo sprave.
Cervantes Saavedra
13. 07. 2020 12.12
+2
ZA jastreb: Tvoj predlog do sprave naroda je nepopoln. Razdelaj še tehniko, kaj narediti s kvizlinškimi izdajalci naroda, ne samo s preostalimi iz 2. svetovne vojne, ampak predvsem s sedanjimi, ki niti glasu obsidbe ne dajo od sebe o svojih izdajalskih predhodnikih ter ob javnih ozemeljskih težnjah iz soseščine do slovenskih tal. Če bodo slednji še vedno ropotali, se ne bodo mogli spraviti niti s sedanjo demokratsko mlado generacijo pri nas.
galop
13. 07. 2020 08.45
+13
Po 70 ih letih imamo nov pohod kvizlingov in kolaborantov..
Recenzor
13. 07. 2020 09.02
+8
jastreb13
13. 07. 2020 09.31
-6
Poneumljaj ti koga drugega partijsko stvorenje...kvizlingi, kolaboranti, izdajalci in morilci slovenskega naroda ste bili 70 let na oblasti...JJ vam je trn v peti, ker vam vsake toliko predoči vašo zločinsko in genocidno pretgeklost nad slovenskim narodom.
krucyfix
13. 07. 2020 10.25
+1
Ne vem, mogoče bi rabili še koga ki bi spominjal na genocidno preteklost germanskih pokristjanjevalcev ki so potolkli Črtomira in vsilili krščanstvo, pa prej genocidno preteklost slovanskih hord, pa prej genocidno preteklost rimskih legij? Žal je človeška zgodovina polna genocidnih preteklosti. Popravit jih žal ne moremo. Edino kar lahko je to, da pazimo, da nas populistični "domoljubni" ksenofobni psihopati ponovno ne zapeljejo v kakšno genocidno epizodo. Očitno je človeška družba močno nestabilna in življenje v miru še zdaleč ni samo po sebi umevno.
8866688
12. 07. 2020 21.57
+12
Borat slovenska sramota.
Rade 74
12. 07. 2020 21.39
+13
Kje pa je sedaj pravisprehajalec, da bo kakšno pametno komentiral?
deathbite
13. 07. 2020 10.24
+0
TITO 50
12. 07. 2020 21.21
+21
Lahi, zanikrni večni zgubaši so vedno radi požigali, marca leta 1942 je iz Žužemberka napadlo več sto junaških ljubiteljev mačk, domačijo mojih starih staršev v Ostrem Vrhu, kjer je pet Partizanov dobilo zajtrk. Normalno , da so ljubitelji ognja domačijo požgali, Starega očeta odpeljali v internacijo, Staro mamo pa z devetimi otroki pustili pri življenju, da so lahko še naprej občudovali njihova junaštva. O njih pove vse stavek njihovega Maršala ob kapitulaciji svojim vojakom : Junaško položite svoje orožje, za to pa je res potrebno junaštvo.
Antoniozmaj
12. 07. 2020 21.37
+17
ta junaštva poveličuje sds skupaj z janšisti in z diktatorjem na čelu.
piu
12. 07. 2020 21.58
-6
Staroselci niso razumeli okupacije tako kot jo razlagajo komunisti......
Recenzor
13. 07. 2020 09.03
-2
a bi sedaj se s tabo kaj drugače godilo, če bi skrival resimo Šiškota?
bikoborec69
12. 07. 2020 21.21
+19
To je delo politike, ki je ponovno padla na izpitu. Tako leva kot desna vlada opravilno nesposobne. Izgleda bi narod moral sam povedati lahom , da so vojno izgubili in da fojbe niso bile nič proti temu, kar so oni nam delali.
Josip Kmet
13. 07. 2020 14.23
Ti si res bikoborec ali bik??? nisem prepričan ampak oba sta trda ko granit
solarcek1234
12. 07. 2020 21.21
+11
Tako kot se sedaj nayi temni vladarji kao sramujejo nase zgodovine-prej ali slej se bodo sramovali naslednje generacije prav njih!!!
bikoborec69
12. 07. 2020 21.50
+12
Sedaj smo v Sloveniji že dosegli to, da so ravno partizani krivi za vse morije. Pa mamico vam pokvarjeno kdo pa nas je napadel in mislil vse likvidirati? Premalo je bilo fojb in razen lukenj.
jastreb13
13. 07. 2020 09.39
-2
Ne partizani...to so bili tvoji predniki podivjani komunisti....ne mešaaj jabolke in hruške....razlika med partizani in komunisti je kot dan in noč....malo se pozanimaj, da boš vedel koliko partizanov so komunisti zahrbtno umorili. Ne komentiraj če si zabit, kar večina komunajzerskega podmladka tudi je.
graš?ak
12. 07. 2020 21.13
+1
halo....kdo pa je ta tašner in kakšne so njegove spravne dejavnosti.....vsak ima svoje in jih na svoj način izraža.....a njegove ( tašnerjeve ) so pa v redu.....kako bi pa zgledal če bi mu jih drugi pisal pa vsak bi drugač napisal.....je pač storil po svoje.....vsak bi pač po svoje....
Recenzor
12. 07. 2020 21.07
+7
1943 so premagal in pregnal italijanske fašiste - tile se pa obnašajo, kot da še vedno lezejo i kasarn. Počasi bo potrebni priti iz hoste tovariši!